Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Az itt lejjebb leírt ledekkel kapcsolatban felmerült egy kérdés a
másik ledlámpás fórumon, hogy luxeonból hány darabbal lehetne kiváltani.
Errõl ott Pinyo nyilatkozott, aki teljesítmény ledek terén komoly ismereteket és tapasztalatokat szerzett.
Igen érdekes volt az eredmény.

A következõ címen megtalálható:
http://forum.terminal.hu/viewtopic.php?p=618328#618328

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
..én meg mindjárt mérnököt képzek belõle 8)))

husevotelefonfulke

husevotelefonfulke

visszatérő

• fórumtag
  • 2.350 hozzászólás
Sztem szerencsétlen csak venni szeretne egy lámpát:)
Amúgy a nov-dec bikemagban volt egy kimerítõ lámpateszt.Talán segíthet a döntésben.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Még az elõbbinél kimaradt egy fontos részlet, olyan lámpát érdemes venni amiben legalább 4db AA-s akku elfér.
Azok kimerüléskor elérhetik a 0,9V-ot. Így a végsõkig ki tudod használni a benne levõ töltést.
Ellenkezõ esetben már az elején elveszítenéd a ledek számára hasznos teljesítményhez szükséges feszültség jórészét.

Arra is oda kell figyelni, ha akkuhoz állítod be a ledeket akkor más ellenállás kell sorosan, mintha a magasabb feszültségü elemket használnád.

Itt folytak errõl viták, hogy mennyire lehet túlhajtani a ledet.
Ezt talán úgy foglalom össze, attól függ mennyire szeretnéd a fényerõ/élettartam kompromisszumot valamelyik irányba befolyásolni.
Végülis mindkét álláspont képviselõjének igaza lehet a maga szempontjából.

A tanácsadás egy kissé inkább az építés ill. átépítés irányába ment el, de ha jót szeretnél magadénak tudni és van valamennyi mûszaki érdeklõdésed akkor érdemes a leírtak szerint belenyúlni a gyáriba, esetleg egy teljesen házi dolgot is össze lehet hozni komoly fényerejü kis fogyasztásu ledekbõl.

Az elõzõ h.szólásban nem is említettem (a gyári lámpákban lévõ ledek avulásának szempontjából), hogy mennyi idõt töltenek el a ledek az elõállító raktárában mire megrendeli a gyártó cég, de csak azután ha kifutnak az elfekvõ készletei...

Az ilyen dolgokra szokták mondani (mint itt a fórumon találkoztam a mondással) "kiment belõle az idõ".
...mert az alatt az idõ alatt jóval nagyobb fényü ledek kerülnek forgalomba ami így utólag cserélhetõ.

Mégegy, legalább 5 ledes lámpát lenne érdemes venni.
Persze ha csak a kresznek akarsz megfelelni akkor szinte mindegy milyen csak világítson, de ha teljes sötétségben látni is akarsz a fényénél akkor jobb kell.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Kimondottan a Nausert nem ismerem de ötletem van lámpa ügyben.

A gyári lámpák mindíg valamivel hátrább járnak a ledek fényerejét illetõen.
Mivel a ledek folyamatosan fejlõdnek, szinte félévente de néha hamarabb is jönnek ki sokkal hatékonyabb példányok.

Az ilyen gyári kész lámpákat viszont legyártják valamikor azután a raktárban is eltölt bizonyos idõt mire megrendeli valami hazai nagyker, onnan kikerül a boltokba ami szintén mind idõveszteséget jelent.

Vélgül mire eljutsz odáig, hogy megveszed akkor már jóval erõsebb fényü ledeket lehet kapni ami esetleg 5-szörösen is túlszárnyalja a drága pénzen vett lámpában levõket.

A gyári lámpának viszont egy óriási elõnye van, a tetszetõs dizájnos könnyen felszerlehetõ masszív külsõ burkolat.

Végülis talán az a jó megoldás ha veszel egy nagyobb energiakapacitásu elemeket v. akkut befogadni képes minél több ledes lámpát.
Szóval ne AAA-s vékony elem férjen bele hanem AA-s ceruzaelem méret (mert az több órát bír azonos fogyasztás mellett).

Utána az ebben lévõ ~10 candela fényerejü ledeket kicseréled 40-50 candelásra amitõl egybõl négy-ötszörös lesz a lámpa fényereje.

Persze a ledes lámpákban van egy ellenállás amit más ledek használata esetén nagy valószínüséggel ki kell cserélni ellenkezõ esetben vagy nem lesz elég nagy a fényerõ v. másik végletben elszáll a led (ez ledtõl függ).
Az ellenállást úgy célszerü megválasztani, hogy ledenként 30mA álljon be új elemek mellett.

Ezt tudom javasolni mint legjobbnak tûnõ ötletet.

A ledeket itt lejjebb írtam, hol lehet kapni (legalábbis ezeket a különösen erõs fényüeket csak itt találtam). Egyébként lehet kapni mindenhol ledeket de azok alig erõsebbek mint ami a lámpában is van, hiszen a forgalmazók raktárait azok is végig járják. Ráadásul a boltok szeretnek leradadni egy példánynál és ritkábban fissítik a választékot.

Ezt a helyet én is nemrég fedeztem fel egy régi forrás alapján.

bugbite

bugbite

vendég

• fórumtag
  • 19 hozzászólás
Sziasztok,
uj forumos vagyok. Egy földhözragadt kérdésem lenne, hol tudnék hauser power beam 3 ledes elsõ lámpát venni esetleg más hasonló kategóriájú és árú lámpát. Ha ne vegyek ilyen lámpát akkor miért?
üdv

bb

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Közben ismét elvégeztem egy kísérletet a 120 cd-s korábban leírt leddel kapcsolatban.
Meg akartam nézni, hogy hûtõfelület nélkül mennyire melegszik a led kivezetése..
Meghajtottam 80mA-el és közben figyeltem az mA mérõt.
Az áramfelvétel azonnal elkezdett felfelé szökni, pillanatok alatt elérte a 90mA-t és
ment volna egyre gyorsabban felfele amikor lekaptam a tápfeszrõl.

Elég kényes ezeknek a félvezetõknek a termikus egyensúlya ezért
azt a kicsi hõelvezetõ felület hiányát is megérzi a kritikus határon történõ mûködtetéskor.

Igaz, korábban hûtõfelülettel is megindult felfelé az áramfelvétel 80mA mellett de nem annyira gyorsan növekedett.
Itt a 70-75mA a kritikus határ ami fölött egyértelmüen
percek alatt tönkre megy, de közvetlen ez alatt is még viszonylag gyorsan károsodna.
(Persze ezt most nem vártam meg)

Ezért és a kisebb energia fogyasztás (jobb hatásfok) miatt is célszerûbb inkább 3-szor annyi ledre beruházni
és normál áramon, de legfeljebb annak másfél kétszeresével hajtani valamennyi hûtõfelület mellett.
(...vagy anélkül de akkor jóval kevesebb idõvel számolhatunk, ha valaknek az is megfelel). Ez egyéni választás.

Egyébként a forum.teminalon az egyik fórumos kollega elvégzett egy 24 órás kisérletet.
Hûtõfelület nélkül 200%-os meghajtás mellett (40mA) már egy nap után keveset ugyan de csökken a fényereje.
Ezt a leközölt tesztje után tudom mondani.

A leírt adatok csak a 120cd-s 12fokos 20mA gyári spekóju és a néhány h.szólással ezelõtt leközölttel azonos vetített fényfolt-jellegü ledre vonatkoznak.

Ezt mind csak azért írom le ilyen részletesen, ha valaki szeretne ezzel foglalkozni akkor legyen valamennyi tapasztalati alap és ne akarja 40mA-en hajtani tartósan hûtés nélkül mert túl gyorsan tönkremegy, és 80mA-rel hajtani egyáltalán mert perceken belül elszállna.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Majd írj ha sikerült valamit összehozni.

csárli

csárli

vendég

• fórumtag
  • 30 hozzászólás
Köszi na majd meglátjuk

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Nem ez nem luxeon, ez egy 10mm-es huzal kivezetésü led.
A luxeont már próbáltam de az sokat fogyaszt.
Az majdnem annyira pocsékolja az energiát mint a halogén.
Amelyik led erõsen melegszik az az energia nagy részét elfûti.
A Luxeon majdnem úgy fût mint egy villanyrezsó (némi túlzással /80celziusz/).
Üzem közben vigyázni kell vele mert nagyon forró!

Ez a led aminek a fénye a képen látható, kb. negyed Wattot fogyaszt így nagyon meghajtva és itt 75mA-t kapott.
Ennyivel azért nem illik tartósan mûködnie viszont 40-50mA-t szerintem már kibír.
Azért ennél is keletkezik valamennyi hõ de ha azt egy kicsi hûtõfelülettel elvezetjük akkor
biztonságosabban mûködik és csak lassan veszít a fényerejébõl, lassabban használódik el.

Amit 75mA-en járattam azon (a negatív lábán a tövénél) egy 3-szor1cm-es kis hûtõborda darab volt ami 3 óra üzem után is talán éppen elérte a 28- 30 celziuszt. Anélkül jobban felmelegedett volna a led amitõl (maradandóan) gyorsabban csökken a fényerõ.

Mégegy érdekesség, a 25mA-hez képest, 75mA-en csak dupla fényt ad le háromszoros fogyasztás mellett.
Ezért nem jó nagyon meghajtani ezeket.
Az összes eddigi teljesítmény led ezt csinálja de még nagyobb veszteséggel.

Itt lejjebb mindjárt leírom (a kapható készletbõl) azt kettõ legjobb led tipus adatait amit az egyik srác tud behozatni kintrõl és lehet venni tõle.

...minek alapján választottam...

Múltkor küldött nekem árlistát és felhatalmazott, hogy ha valakit érdekel akkor közölhetem nyilvánosan az elérhetõségét.

Ha tetszik a led akkor írj neki, a többit majd mondja, hogy mikor lesz megint.
Most elkapkodtuk ami érkezett.

..mivel hajtom...

Itt lejjebb az adatlapján megtalálod az igényeit.
Egyébként célszerü akkuról mert az elemek drágák.
Pl lehet 4db Nimh akku sorbakötve. Azzal még egy ellenállást is sorosan és utána a led(ek) párhuzamosan egymással.
Az ellenállást ki kell mérni milyen legyen ...de erre millió leírás van már itt.
Ha ott tartasz akkor írok róla.

...az elérhetõség és a ledek:
-------------------------------
Feladó: "Szucs Peter" <peter@zseblampa.hu>

Helló!
Nyugodtan megadhatod a fórumban az elérhetôséget, a nyílásszögek amit
írtam a 40cd-s 5mm-es led 20-25 fokos, a 120CD-s 10mm-es 12fokos.
Árlista a Ledekrôl:

a 30 CD-s ledbõl, most nincs, de lesz 40CD-s a
hét vége felé ha kell. (ezek fogytak el most de lesz neki)
Ugyanazon az áron tudom adni, mint a 30CD-s
ledeket. A pontos specifikációk a következõek:
--------------------
5mm fehér Min.: 30.000, Max.:40.000 mcd 180 Ft/db
Technikai adatok:
Szín: Bright White
Színhõmérséklet: 8000K
Furatméret: 5mm
Intenzitás: 30.000-40.000 mcd @25mA
Feszültség: 3.4-3.8V typ.
nyílásszög: 20°
--------------------
--------------------
10mm fehér Min.:90, Max.: 120 cd 320Ft/db
Technikai adatok:
Szín: Bright White
Színhõmérséklet: 4500K
Furatméret: 10mm
Intenzitás: 90000-120000 mcd @20mA
Feszültség: 3.4-3.8V typ.
nyílásszög: 12°
-----------------------------

csárli

csárli

vendég

• fórumtag
  • 30 hozzászólás

..amit kifelejtettem:
120 candela 20mA 12°-os led mivel 70mA-rõl ment
ezért a képen ~ 250 candela a fényerõ 1 db lednél.
Ez az áram azért kicsit sok neki.

Ez volt amit három óra próbaüzem után másikkal összehasonlítva úgy tûnt
mintha egy egészen kicsivel, alig észrevehetõen csökent volna a fényerõ.
Ez még hozzá tartozik a véleményhez.

szia
ez amiröl irsz ez luxeon emitter led?és mivel hajtod+,+annyi félevan az oldalon h nem tudok választani.te mi alapján választottál?köszi

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
..amit kifelejtettem:
120 candela 20mA 12°-os led mivel 70mA-rõl ment
ezért a képen ~ 250 candela a fényerõ 1 db lednél.
Ez az áram azért kicsit sok neki.

Ez volt amit három óra próbaüzem után másikkal összehasonlítva úgy tûnt
mintha egy egészen kicsivel, alig észrevehetõen csökent volna a fényerõ.
Ez még hozzá tartozik a véleményhez.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Közben tegnap fotóztam is.

120 candela 12°-os led
itt ha jól emlékszem 70mA-rõl ment
és egy kicsi hûtõborda kocka volt rajta,
de hûvös volt tartósan.
.... >>katt a képre<<
Posted Image

A másik a 16cd-s és a 40cd-s 20°-os led,
mindkettõ 25mA-el hajtva .
A képet szándékosan erõsen alulexponáltam
mert így jobban kijön a különbség
.
.... >>katt a képre<<
Posted Image

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Közben vettem a 120 candelás 12°-os ledbõl de a 40 cd-s 20°-osat már elkapkodták mire oda jutottam.
Abból összesen 5 db jutott nekem. Kb 2 hét múlva lesz neki ha el nem kapkodják megint.

Most éppen a 120cd-s ledet tesztelem meghajtás szempontjából.
Tettem rá egy kicsi hûtõfelületet mert azt nem akarom kockáztatni, hogy órák alatt csökkenjen a fénye.

Eredetileg 20mA mellett tudja leadni a 80-120 candela körüli fényerõt.
próbáltam mekkora árammal lehet hajtani amikor még nem melegszik észrevehetõen a hûtõfelület és közben mértem a leadott fényerõt is.

Elõször 25mA mellett megmértem a fényerõt egy szilicium napelemen keltett feszültséget mértem.

Azután megkerestem azt az áramot aminél már éppen egy kicsit melegszik a led hûtõfelülete.
Ez az érték 75 mA-nél jelentkezett. Amikor 80mA-re növeltem az áramot akkor lassan elkezdett felfelé kúszni az áram ami a hõmegfutás elsõ jele szokott lenni. Azért nagyon nem szabad kínozni a ledet mert úgy akár órák alatt is lecsökkenhet maradandóan a fénye.

Azután 75mA-en is megmértem solár cellával a fényét az viszont csak a duplájára nõtt háromszoros áramfelvétel mellett. Ezért sem célszerü a ledet nagyon túlhajtani mert a fogyasztása jobban növekszik mint a fénye és lassan ott tartunk mint azenergiafaló halogénnel.

Közben már legalább három órája meg a 120cd-s 75mA-en és most mellé tettem egy vadiújat.
A kettõ között valami kevés különbséget lehet látni fõleg a középsõ fénypont körüli részen.
A 3 órás 75 mA-es meghajtás kicsit sok neki. Viszont a 40 mA valamennyi hûtéssel már szerintem nem árthat komolyabban.
...vagy... hûtés nélkül 20-30mA a leírt 80-120cd fénnyel.

A 40cd 20°-osat is hasonlóan helyeztem üzembe, egyelõre 40mA-en megy és nem melegszik, pontosabban ami keveset igen,azt könnyedén leadja az alumínium felület.
Szerintem hasonlóan hajtható mint a 120°-os. Ezek már jobb hatásfoku korszerûbb kristályok és kevesebb hõt de több fényt termelnek ezért hajtható ennyire.

Egyelõre ezeket tapasztaltam az új ledeknél.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
A következõ link az itt korábban említett ledeket tágyaló fórumra mutat.
Ott írok én is, tulajdonképp úgy indult most, hogy kértem egy friss listát a ledekrõl.
A lenti címtõl 3-4 lappal visszább az is megtalálható a beszerzési címmel együtt (a forgalmazó engedélyével).

Innen tovább viszont a led eredményeket tárgyaljuk.
http://forum.termina...=asc&start=2722

burce

burce

bentlakó

• fórumtag
  • 8.694 hozzászólás
http://kep.tar.hu/rlks ;)

"Milyen állat, aki bennem él?
Aki helyettem élvez, helyettem fél
Aki helyettem fázik, ha hideg a tél"

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Meg volt a teszt az új ledekkel.
Igaz ezt nem én csináltam, hanem -=RelakS=- a forum.terminálról .
Szerintem érdemes megnézni. www.tar.hu/rlks képtárban.

Katt a képre és ott lesz a képek alatt, hogy milyen led fénye látszik a fotón.
A végefelé különbözõ színhõmérsékletü kamera beállítással is készültek képek a fényrõl.
Attól a különbözõ szinek.
A címbõl minden kiderül.

husevotelefonfulke

husevotelefonfulke

visszatérő

• fórumtag
  • 2.350 hozzászólás
Nálunk otthon két bringa van és pont úgy szoktak egymásnak dõlni, hogy a hátsó papucs hozzáér a másik telólábához.:)

Lord_Leslie

Lord_Leslie

Házigazda

• globális moderátor
  • 17.297 hozzászólás

amugy aki kepes pl a tamvillat beutni nagy rendszeresseggel vhova,
le a kalappal elotte.

nem a láncvillát, "csak" a váltót.
és nem rendszerességgel, de kétszer már megvolt :-/
Fekete Bárány........ Táltos Csacsi
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Sziasztok, vannak új nagyfényü ledek, de még nem teszteltük.

A forum terminal-on fel tettem az árlistát:
http://forum.termina...=asc&start=2618

Rövidesen veszünk belõle néhányan és megnézzük mit tud.
Ha tud annyit amit írnak róla akkor érdemes lesz építkezni belõle mert akkor legkevesebb 3-szor de talán 4-szer jobban kell világítania azonos fogyasztás mellett mint a halogénnek, ..ha... igaz.

Nagyjából ezt kéne tudnia:
40cd-s 5mm-es led 20-25 fokos,
a 120CD-s 10mm-es 12 fokos.

Ezeket majd úgyis alá vetjük nyúzópróbának minden szempontból aztán kiderül mit tud és mit bír.

Viszont ha valakit érdekel akkor lehet venni belõle akár most is.
Csak fel ne vásároljátok elõlem, :) ...na jó, ez csak vicc volt.
A címet, telefonszámot a fent megadott lapon meg lehet találni,
de szerintem érdemes megvárni a tesztjeinket a belinkelt fórumon.