Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Ja, és köszönöm szépen az infókat.

"2016. március 12. - 04:02"-kor a régebbi Lidl-es lámpáról írtál:

http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

De szerintem az nem teljesen azonos az én aldisommal. Mert pl. az enyémnek kis simlédere sincs. De nagyon hasonlítanak.

Két lidl és egy aldi (vagy fordítva) lámpám van, és mindegyik különbözik valamiben a másiktól :D

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

A hátsó lámpát néztem, a régi négyzetes profilút, amiben 4 db AAA elem van.

Arra tényleg 500 mW van írva.

Az kb 60 mA áramot vesz fel kb. 6 Voltról.    

Ennek alapján a mért teljesítménye 360 mW,

de lehet, hogy az elemek már nem olyan terhelhetőségűek és azért bekapcsoláskor lejjebb esik a feszültsége, ezért mérek a ráírt névleges alatti értéket.

Az új, nagyobb tükrös Lidles lámpához adott hátsó vörös fényű lámpa már kicsit laposabb, téglatest keresztmetszetű és 2 db AAA elem van benne.

Arra már 0,2 Watt felirat került. 

Ezen 70 mA áramot mértem 3 Volt tápfesz. mellett.

Ennek alapján a mért teljesítménye 210  mW.

Ez a különbség abból adódhat, mert egy vörös LED, az átfolyó üzemi áram mellett mérhető nyitó feszültsége 2 Volt körül adódik. Ezek a hátsó lámpák áram szabályozása szerintem nem kapcsoló, hanem áteresztő üzeműek. Ebből adódik, hogy a 6 Volt feszültség ledet tápláló 2 Voltja fölötti részét  el kell használni, el kell fűteni, ha másképp nem, akkor egy ellenállást fűtve közben, vagy kapcsoló üzemben gyorsan ki be kapcsolgatva lehet még takarékosabb megoldást használni. 

A legjobb megoldás a kapcsoló üzemű, lefelé konvertáló áram generátor lenne elvileg, de...

(majd írom miért "de".) 

A másik az, ha a led feszültség igényéhez felülről közel álló feszültséget választunk és azt a minimális különbséget már nem nagy veszteség akár elfűteni sem. Akkor viszont nem jelent túl nagy hasznot a lefelé konvertáló áramgenerátor sem.

Sőt üzemórában még tovább bírja, kicsi feszültség különbség esetén az ellenállásos feszültség ejtéses megoldás, mert ahogy csökken a tápfeszültség az elem merülésekor, a fényerő csak kicsit csökken eleinte, és amikor a kapcsoló üzemű már kimerítette teljesen az áramforrást, az ilyen ellenállásos még halványan ugyan de működik. Mivel a fogyasztása egyre kisebb lesz, mínt egy áramgenerátor ha kell ha nem, mindenképp bele erőszakolja azt az áramot a LED-be, ha a legutolsó milliAmpereket is használja fel ehhez, azután kikapcsol.

(Az első 30 Wattos lámpában ilyen 0,8 Ohmos soros ellenállásos megoldást használok mindhárom 10 Wattos körében!) Ehhez viszont csak kicsit lehet magasabban a tápfeszültség, különben irreálisan nagyobbá válna a veszteség is.

Tehát a 3V éppen jó ehhez, de a 6 V már sok. Azért is fogyaszt az 0.5 wattot, míg a 3 Volt táp esetén csak 0.2 W a fogyasztása. 

Egyébként egy ilyen huzal kivezetésű led fogyasztása max. kb. 0.005-0.1W, és nem 0.2-0.5 Watt lenne. 

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

A következő videón először a 30 Wattos lámpa fénye látszik.

Utána kikapcsolom és a Lidles lámpát meg be. Kicsit állítgatom, azután már mind a kettő világít.

Érdekes, hogy a Lidles mennyire jól nyomja távolra is. Azért használom a nagy mellett "távolsági" fényként, mert az enyémnek inkább terít a fénye.

Amikor meg kisebbre fókuszálom (ez is látszik a vége felé), akkor csak kicsivel lesz erősebb és a fény nagy része elvész, mert lemaszkolja, leárnyékolja, kitakarja a messzebb kerülő optikán kívül eső burkolat rész. Vagyis akkor a fény egy része lámpán belül szóródik el. Általában ez a hibája a zoomos lámpáknak.  

A Lidles helyett valami normálisabb fényerejűt is mellé tehetnék távolságinak, de a lustaság fél egészség, szokta  mondani  RelakS, legalább is valami hasonlót időnként. Szerintem mindjárt megerősíti. :)

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 hozzászólás

Balu1, aztán azt sem értem, hogy az említett aldis hátsó lámpám megadott teljesítménye 0.5 wattos: http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg
Ez teljesítményre feleakkora, hogy mi a Te lidles ELSŐ lámpád, aminek a fényerejével elégedett vagy.
Létezhet, hogy olyan sokat fogyaszt, ha nem többet a hátsó led lámpám, mint egy hagyományos biciklis izzó a dinamós korszakból?
Ha igen, érdemes-e bele elemeket tenni vagy inkább akkukat?
Durva becslésem szerint napi átlag 5 percet használom a hátsó lámpát.

energy módosította - 2016. október 31. - 23:25

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 hozzászólás

Figyelni kell  a Lidl kínálatát és majd biztosan lesz....

Balu1, köszi az infókat.

Úgy lenne az igazi, hogy a Lidl-es és az Aldi-s lámpát egymás mellett ki lehetne próbálni.

A Tiéd 1 wattos, az enyém 1.4. Gondolom, az enyém pl. erősebben világít, de a vetítési képe lehet, hogy rosszabb.

Azért gondolkodom forrasztásban, mert notebookból bontott celláim vannak. Jó minőségűek. Ha külföldről rendelnék kis powerbankot, fennáll a veszély, hogy gagyi. Itthon pedig jó drága lenne. Van 12 voltos pákám. De kicsit félek, nehogy rosszul csináljam.

Köszi a multifuse tippet, elgondolkodom rajta.

Lehet, tényleg megveszem majd a Lidlben is. De nem értem miért erőltetnek mellé hátsó lámpát. És azt sem értem, miért csak ilyen rövid ideig árulják. Ha ilyen nagy a kereslet, nem az lenne nekik is a legjobb, ha egész évben lenne készleten?

Elég gáz dolog, hogy egész évben sasolni kell az akciós újságot, és akár egy évig várni a kiszemelt cuccra, majd rohanni az üzletbe, nehogy elhordják. Nemrégiben a csillogó-villogó 2500 forintos távirányítójuknál is ez volt. Ezért nem tetszik nekem a Lidl.

A bringádon általában rajta van az aldis lámpa is, a profi nagyfényerejű lámpád mellett?

energy módosította - 2016. október 31. - 21:01

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 hozzászólás

Ilyen első lámpát mikor lehet kapni az aldiban? Reggelente jó lenne valami, ami nem csak arra jó, hogy a szembe jövő lásson, hogy ott vagyok, hanem tényleg van fénye is.

bardocz, én egy vidéki városban lakom, és egyetlen lámpa volt kitéve, amit vettem. De azt is alig vettem észre. Úgy hallottam, azóta kitettek másikat. Csak elsőt nem láttam, hátsóval együtt árulták. Szerintem elég jó fénye van,  jól lehet vele látni. Ha nem lenne az Aldiban, ahol laksz, talán érdemes betelefonálni a központjukba.

Balu1, majd írok, köszi a tájékoztatást.

energy módosította - 2016. október 31. - 19:00

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Figyelni kell  a Lidl kínálatát és majd biztosan lesz.

Már rájöttem, hogy ott vehettem az újat.

Akkor viszont már a legújabbat/legjobbat szokták rendelni, de már megismered a kép alapján.

lehet, hogy legközelebbre még valamit újítanak rajta.

A régebbinál az oldalra állítás lehetősége eléggé durva lépésekben mehetett csak. A következőnél már a fele finomságot állíthatod be a racsninál.

(A lámpa a kormányon nem mindig pont középre világít a ormány esetleges görbületei miatt.

.  Ennek a korrekcióját lehet ezzel megoldani, hogy középre vetítsen)

Energy:

A lámpához lehetne külön kivezetve is ráköni Li-ion cellát, de minek, ha lehet különböző méretű és kapacitású, kisebb nagyobb powerbankokat kapni.  Azzal nem kell bizonytalan kimenetelű bekötéseket csinálni. Ha nem vagy benne teljesen biztos, hogy meg tudod oldani a cella zárlatvédelmét, akkor inkább tegyél rá komplett gyári pakkot a saját meglévő csatlakozóján keresztül. Az egyszerűbb és biztonságosabb is.

Másként, ha kötözgetni akarod, akkor "multifuse" az az öngyógyulónak modott biztosíték ami megakadályozza a közvetlen rövidzárlatot, ha a multifuse után a vezeték zárlatba is kerül. Zárlat esetén leesik a rövidre zárt körben az átfolyó áram az üzeminek a töredékére és csak akkor áll vissza, ha a biztosítékon csak a névleges ráírt érték alatti áram folyik át normál üzemben. Na de azt is nagyon átgondoltan, és biztonságosan, zsugorcsővel szigetelve érdemes szerelni.  

.

Na de akkor láttad a régi és az új lámpa közötti különbséget.

Ha lesz megint a Lidlben az újabb féléből, akkor a régit eladod valakinek és veszel egy újat.

De szerintem amikor meglátod, érdemes legelőször megvenni, mert hamar elfogy. Egy-két hét és után beszedik a polcokról mert ezek csak akció szerűen kerülnek oda, aztán várhatod a következő fél évet, hogy megint kínáljanak valami használhatót.

Balu1 módosította - 2016. október 31. - 15:52

bardocz

bardocz

törzsvendég

• fórumtag
  • 464 hozzászólás

Ilyen első lámpát mikor lehet kapni az aldiban? Reggelente jó lenne valami, ami nem csak arra jó, hogy a szembe jövő lásson, hogy ott vagyok, hanem tényleg van fénye is.

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 hozzászólás

Ja, arra gondoltam, hogy ehhez az aldis/lidles lámpához lehetne készíteni tartalékakkut lemerülés esetére: elég volna 1 db. 18650-es akkut beletenni egy kis egycellás dobozkába, vezetéket forrasztani hozzá, a vezeték végére csatlakozót tenni. És akkor nem kellene cipelni egy Powerbankot. Mondjuk 2200 mAh-es akku bőségesen elég volna. Csak jól kellene megcsinálni, nehogy kigyulladjon.

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 hozzászólás

Ja, és köszönöm szépen az infókat.

"2016. március 12. - 04:02"-kor a régebbi Lidl-es lámpáról írtál:

De szerintem az nem teljesen azonos az én aldisommal. Mert pl. az enyémnek kis simlédere sincs. De nagyon hasonlítanak.

energy módosította - 2016. október 31. - 02:27

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 hozzászólás

Sziasztok!

Bocs, de nem tudtam korábban írni.

Kibontottam, ilyen az aldis első és hátsó lámpa:

DSCN5084_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Első lámpa adatlapja:

DSCN5092_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ennek az adatlapja csak rá van ragasztva. Látszik, hogy a Tiéd kivitelezése ebből a szempontból is jobb.

A Te lámpád 1300 mAh-ás az enyém csak 1050-es. Viszont a Tiéd csak 1 wattos, az enyém 1.4 wattos.  Ebben az enyém jobb.   :)  Érdekes.

Mostanság látott valaki a Lidl-ben ilyesféle lámpát?

Szóval akkor ugye erről a lámpád írtál?:

K_pkiv_g_s5_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Az én aldisom, aminek a fotóját csatoltam nem két élesen elkülönülő négyzetet vetít előre, hanem egy vízszintesen fekvő téglalapot. És elég messzire.

Sajnos a vetítési képről fotót még nem tudok csatolni. Bringán még nem próbáltam, csak kézilámpaként futáshoz. Jó volt. Sokáig bírja az akku. Örvendetes, hogy tényleg nem zavarta a szembejövő forgalmat, ellentétben a T6-os ledes fejlámpámmal. Összességében elégedett vagyok vele. Bár a fénye elég hideg, ennek az előnyei is megvannak.

Nekem a nagy u-laktom miatt nem nagyon férne fel váztáska, de nem probléma, mert a legritkább esetben bringázok annyit, hogy ez lemerülne - majd még kitalálok rá valamit.

Az említett aldis hátsónak is elég jó a fénye, és ami a lényeg, hogy jól szórt, minden irányba, szórása hasonlatos egy hagyományos izzóéhoz. Csak folyamatosan világít, villogó funkció nincs. Viszont 4 kisceruzaelem kell bele. 6 voltos és 0.5 wattos.

1.2 voltos mini ceruzaakkukkal próbáltam. Vajon az 1.2 voltos ceruzaakkukkal kisebb a fényerő, mint az 1.5 voltos elemekkel?

Összehasonlítva a régi Cateye hátsó lámpámat ezzel az új aldissal:

A Cateye-nek szerintem tetszetősebb a külleme, viszont csak kis területen jó erős, a ledek kevésbé terítenek.

Hogyhogy nem mindegyik Powerbank működik jól együtt vele?

Én ilyen Powerbankot rendeltem 4 éve az eBayről:

Kb. 5500 forintba került akkor, ténylegesen eredetileg 8-9000 mAh lehet.

Már eléggé gyengélkedik, nagyon hamar lemerül és nagyon hamar felöltődik, nem tudom mi lehet a baja, de az előbb szétbontottam és 5 db. 18650-es akku van benne összeforrasztva.

Jó néz ki a Powerbankod, lehet én is veszek egy olyasmit. Bár én fehéret nem vennék. :)

De szerintem drága. Külföldről kéne rendelni, valami megbízható eladótól. Ha valakinek van ötlete, pontosan honnan, kitől kéne, szívesen veszem.

energy módosította - 2016. október 31. - 02:09

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Ez a lámpa a legújabbhoz képest talán egy verzióval korábbi.

Amikor az előzőt próbáltam, asszem amit vettél, akkor azzal is meg voltam elégedve, viszont az újabb (adat táblája a fotón) már nem két élesen elkülönülő négyzetet vetít előre, hanem egy viszonylag jól elosztott közel összemosott, egyenletesebb fény mezőt. Azért jó lesz az is szerintem.

Amikor még csak azt próbáltam, akkor nagyon fellelkesített a vetítési képe és az, hogy 1 Wattból egészen jól használható fényt hoz létre az úton a régebbi körtükrös és lencsés lámpákhoz képest.

Az újabbnál kicsit javítottak még rajta. 

Az akkuja egy Li-polimer, ha jól emlékszem. Ilyesmit láttam a  https://shop.chipcad...oID=360&pid=909

oldalon található alkatrész boltban kirakva a pultra bemutató készletként.

Azt pontosan nem tudom méretben melyiknek felel meg.

Egyébként a külső powerbankot egy váz táskába érdemes tenni a kormány cső és a felső váz cső találkozásához. Ott bármelyik bringán elfér és senkit nem zavar, cserébe nem merül le több éjszakán keresztül sem egy 10Ah-s powerbankál.  :)

Egyébként nem mindegyik powerbank működik jól együtt vele.

Ami nekem bevált, igaz az akciókamerához használom leginkább, de ez a lámpa is jól megy róla, az ez a típus:

https://www.aqua.hu/...383-302157.html

Azóta valahol láttam már egy ezressel olcsóbban is ugyanezt, mint itt a címen.

Egyébként én itt vettem az Aquában.

Azt már nem tudom, hogy a lámpát az Aldiban vagy a Lidl-ben vettem, de erről van szó :

DSCF2399_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Valahol fent van annak (a tiédnek) a fénye is egy fotón itt a fórumban.

Talán év elején, de inkább múlt évben valamikor tehettem fel. 

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 hozzászólás

Elnézést, de nem tudtam korábban írni.

Jártam az helyi Aldiban és megvettem az utolsó darab általatok ajánlott lámpát, vagy legalábbis remélem hogy azt vettem. :)

Ld. csatolt kép:

DSCN5056szerk_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

DSCN5059szerk_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

4000 forintért adták, ahogy mondtátok.

Először azt mondták, hogy levásárolhatom, ha nem tetszene. Majd kérdeztem ki lehet-e próbálni. Nemleges válaszuk mellett aztán már azt mondták, hogy ha bármilyen oknál fogva nem lennék vele megelégedve és 2 hónapon belül visszaviszem, visszaadják a pénzt. :)

Úgy döntöttem, kipróbálom.

Még nem volt energiám kibontani és kipróbálni, az még a jövő zenéje.

Kedves Balu1! Köszönöm szépen a részletes leírásokat. De a Te fekete lámpád a képen, az Lidl-es nagyon vagány, jobban néz ki mint az én Aldi-som  :)  Nem? Vajon az is hasonló paraméterekkel bír, mint az én Aldi-som? Én a helyi Lidlben már nem találtam biciklilámpát. Biztos a Lidl-ben vetted?

Én arra gondoltam, hogy ha a hosszas használat során az akku tönkremegy, lehet-e majd cserélni. Mert ha tipikus szabvány (pl. mini ceruza), akkor lehet.

Van PowerBankom, de az egy széles doboz. Felrögzítése problémás lenne.

Szerintem én is azt a színtáblázatot linkeltem be, csak valamiért letörölték a forráshelyről.

Akarok venni Convoy S2+ lámpát kézilámpának és mindenesnek, a színhőmérsékletén még gondolkodom.

Köszi szépen a linkelt szakirodalmat, majd igyekszem átolvasni.

Ja, tudnátok ajánlani olyan képfeltöltő helyet, ahonnan még évek múlva sem törlik le a képet?

Úgy szeretnék ide képet belinkelni majd, hogy később is látható legyen.

Eddig az ImageShack-et használtam, de sajnálattal tapasztaltam, hogy fotóimat letörölték.

Ahogyan azt a www.kepfeltoltes.hu is teszi.

energy módosította - 2016. október 19. - 21:57

emptytrash

emptytrash

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.789 hozzászólás

Sziasztok!

Hozé féle 1.1-es lámpához műszaki leírást merre található?

A régi 1.0-ás témára mutató linkek már nem élnek.

Segítséget előre is kösz!

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Közben megkaptam valakitől.

Rákattintva fel nagyítva is látszik.

Ezen kicsit erősebbek a színek, de

az árnyalatok kb így alakulnak a téglalapkban található szám-betű jelzések szerint.

Ansi-white.jpg

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Igen, de én nem erre gondoltam, hanem a CREE ledeknél használatos

táblázatra gondoltam, amit így néz ki :

CREE_COLOR_bin_scala_www.kepfeltoltes.hu

Ebben nem csak az adott led színhőmérsékletét lehet meghatározni, hanem azon felül egy más irányú árnyalatot is meg lehet jelölni benne. 

A CREE ledek nagyon hosszú jelölésének a végén lévő "kitudjamiaz" számsorban vannak

ezek a ledre jellemző pontos színárnyalat adatok feltüntetve. 

A forrása: http://light.rtcs.ru...olor_mixing.pdf

Volt egy ilyen táblázatvalahol ami nagyjából reálisan mutatta a valódi színéhez nagyjából közeli színt is. Azt kerestem volna, de nem találom. Abban minden kis téglalap kicsit más színárnyaltú volt, mint amilyen árnyalatra utal ez a valóságban. Szerintem azért tűnhetett az el a netről, mert csak jó szín beállítású monitornál látszik színhelyesen és inkább színek nélkül teszik közzé. Kár, mert az szerintem ránézésre is többet mondott. 

Meg volt az egész színárnyalat tartomány kettő vagy három mezőben.

Balu1 módosította - 2016. október 17. - 13:13

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

kelvin-chart.jpg   Lightcolorchart.JPG

stellaz módosította - 2016. október 14. - 12:55

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Az a táblázat, ami nekem volt egy félkörív felületén téglalap formákban volt felosztva egymás mellett létező árnyalat különbségekre, amit szabványba foglaltak. Azt gondoltam, neked az van meg.

A kerékpárra a nagyon meleg fényű lámpa azért sem célszerű, mert az elég nagy fényerő veszteséget okoz.

Másik szempontból meg inkább a nappali fényhez legközelebb álló szín árnyalatú megvilágítás adja a leginkább természet közeli látványt. Ezért ajánlottam a neutrál fehér színt, esetleg ehhez képest kicsit a zöldes felé nem baj ha eltolódik a nagyobb fényerő érzékelés miatt is és a zöld természet is jobban visszaveri azt a fényt. Ami még bele férhet, hogy egy számmal a hidegebb árnyalat felé érdemes még menni, a nagyobb fényerő érdekében. Ezek mind kicsit kompromisszumos dolgok. 

Tudod, a hidegebb fény az nagyobb fényerőt jelent azonos fogyasztás mellett, de akkor meg a szín megy el a kékes felé. Ezért kompromisszumos.

Nagyjából valami ehhez hasonló táblázatról volt linkem, amit már nem találok, de hasonló volt, csak ott a szín árnyalatok is látszottak minden négyzetben elég reálisan. 

http://www.cree.com/...lor_mixing.pdf      

Itt a lap alja felé.

Ezen belül feljebb meg tárgyalja az egész, fénytechnikai,  logikai alapját.

Balu1 módosította - 2016. október 14. - 12:31

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 hozzászólás

(...)

Egy időben néztem én is ezt a betű-szám színárnylat kód táblázatot, de most nem találom hol is láttam. Ha van nálad link, majd nyomd át légyszi.. Kössz.

Egyébként a kicsit zöldes felé eltolt (nem zöld. de afelé hajló) szín egy kicsivel világosabbnak látszik, mert a szemünk szín érzékenysége ott a sokszorosa a vöröses vagy a kékes színekhez képest és látványra is természetesebb amit megvilágítasz vele.

Egyébként a legnagyobb lument a nagyon hideg fényben tudja egy LED lámpa  előállítani, mert a kék led chipből indul ki a többi szín konverziója és azt különböző fényporok keverékével oldják meg, hogy milyen legyen a fehérnek milyen árnyalata. Tehát a legtöbb fényt azonos teljesítményből a minél kevesebb fényporral lehet kihozni, de nem csak a fényerő a lényeg, mert ha megyünk a természetbe, akor az se mindegy milyennek látjuk a környezet. Akkor már legyen egy természetközeli látvány amit megvilágítunk vele.

..."

Köszönöm szépen a választ, majd írok bővebben.  

Most csak belinkelem a színtáblázatot, amiről tudok:
http://flashlightwik.../Ansi-white.jpg

És az alábbi elérhetőségen jobb oldalon legördülő menüből lehet kiválasztani a színhőmérsékletet is.
https://www.fasttech...0002364/1827101

Megnéztem, és a lakásomban mindenhol 2700 Kelvin fokosak (meleg fehérek) a kompakt fénycsöveim. Ez nekem ideális. Barátságos, kellemes fény.
Azt gondolom, ha megrendelem az ettől picit hűvösebb színű 3000-3200 Kelvin fokos Led lámpát azaz a T4-7A-t, vagy a T4-7C-t, attól nem kell hűvösebb szín nekem. Nem? Bár vannak akik le akarnak róla beszélni, hogy túl sárgás.

energy módosította - 2016. október 13. - 14:13

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Igen, az a fekete lámpa az a képen.

Nem mindig lehet kapni az Aldiban sem, de van amikor a Lidlben is árulják, de inkább ősszel és tavasszal szokott lenni ezekben a boltokban is. Ez ahogy mondom, 5 Voltos powerbankról működtethető a bene lévő akku korlátainál is hosszabb ideig és nem érdemes külön bele kötögetni másik akkut, mert ott elég nagy energiák tárolódnak és ha nem biztonságosan kötöd be vagy rövidzárlat keletkezhet, és ha nem használsz valami zárlat védelmet, mint pl a multifuse úgynevezett "öngyógyuló" biztosíték (addig kapcsolja egészen kicsi áramra, amíg a ráírt érték fölött igyekszik rajta átfolyni áram, azután vissza áll a normál vezető képessége.)

Szóval ha nincs legalább egy ilyen a körben, akkor egy véletlen rövidzárlat nagyon könnyen tüzet okozhat egy esetlegesen zárlatossá váló kötés miatt. Ha egyszer ott van a gyári csatlakozó, akkor kár belekötögetni mindenfélét. 

Azért ajánlom inkább az üzemidő hosszabbításra a gyári, 5 Voltos kimenetű powerbankot és a gyári USB kábelt a váz táskától a kormányon levő lámpáig.

Az, hogy hány lámpát kombinálsz már egyéni kísérletezés kérdése, hogy neked mi jön be. 

Esetleg érdemes használni valami távolabbi keskenyebb, fejre szerelt, a fej forgatásával irányítható fejlámpát. Azzal ahova látni akarsz, oda világít és ha jönnek szembe akkor el tudod venni a fényt mások arcából és nem vakítod el. 

Ennél az 1 Wattosnál mindenképp lehetne erősebbet bele tenni, illetve az áramot, hűtést úgy tervezni, hogy legyen több fénye, de az valószínűsítené, hogy midig teljes fényen használják és nem lehet rámondani, hogy egy töltéssel 4 órán keresztül működik. :)

Na meg a tükör sajnos műanyagból készült és jóval nagyobb teljeítményű led már hőt is többet ad, amitől a műanyag tükör be mattulhat.

Igaz, lehet jóval erősebbre, nagyobb teljesítmányűre tervezni minden részét, vannak is ilyenek, de az már egy másik ár kategória.

Egy időben néztem én is ezt a betű-szám színárnylat kód táblázatot, de most nem találom hol is láttam. Ha van nálad link, majd nyomd át légyszi.. Kössz.

Egyébként a kicsit zöldes felé eltolt (nem zöld. de afelé hajló) szín egy kicsivel világosabbnak látszik, mert a szemünk szín érzékenysége ott a sokszorosa a vöröses vagy a kékes színekhez képest és látványra is természetesebb amit megvilágítasz vele.

Egyébként a legnagyobb lument a nagyon hideg fényben tudja egy LED lámpa  előállítani, mert a kék led chipből indul ki a többi szín konverziója és azt különböző fényporok keverékével oldják meg, hogy milyen legyen a fehérnek milyen árnyalata. Tehát a legtöbb fényt azonos teljesítményből a minél kevesebb fényporral lehet kihozni, de nem csak a fényerő a lényeg, mert ha megyünk a természetbe, akor az se mindegy milyennek látjuk a környezet. Akkor már legyen egy természetközeli látvány amit megvilágítunk vele.

A galambom.. igen szokott repkedni is. Sokszor fél délelőttöket is kint van. Teszi a szépet a galamb lányoknak, ott forog nekik, aztán kihajolok és meglát, máris jön és a vállamra száll és forog nekem is és boldogan mondja a magáét, közben a fülemet megsimítja minden fordulatnál a csőrével és mély búgó hangon mondja amit tőlem tanult turbékolásként,

vagy csak úgy magától jön és kopog, veri az ablakot, ott steppel a párkányon, hogy gyere gyorsan engedj be, már ha épp csukva van. :)  Nálam ez már csak olyan "szobacica" kategória. :)