Itt látszik valami alap amire lehet vékony vörösréz lemezt forrasztani a hõ tovább vezetéséhez:
(a három vastagabb huzalköteg)
Ennél a lednél a negatív lábon van a kristály, ami
valamennyi kevés hõt is termel, ez lassan összegyûlhetne ha.. ...pl. zárt tokba kerül a lámpa.
Itt a fotón látszik, hogy egy elõre gyárilag kifúrkált panelt használok.
Úgy rakom be a ledeket, hogy a negatív kivezetések az egyik sorban egyirányba befelé esnek.
A következõ sornál viszont kifelé, az elõzõleg berakott sor negatív (azonos) pólusai felé néznek.
Így az egymás mellett lévõ két sor negatívját össze tudom forrasztani teljes keresztmetszetben, ami a hõvezetést javítja
és az elvezetést egyszerûbbé teszi.
A másik oldalon viszont a ledek pozitív kivezetései kerülnek egymás mellé és annak a másik oldali (+) lábai oldalára szintén úgy célszerü újabb sort beültetni, hogy oda viszont szintén azonos polaritásu kivezetések kerüljenek ami mivel azonos, tehát össze forraszthatjuk vele.
A negatív oldalon célszerü a teljes kivezetést hosszában meghagyni és
forrasztás elõtt ügyesen egymás mellé hajlítgatni,
A pozitív oldalon elég akár a két szélén hosszúra hagyni és azt egymás mellé hajlítva
lesz mire forrasztani a többi led kisebbre hagyott elhajlított azonos polartásra kerülõ kivezetéseit.
Csak a kristályt tartó láb melegszik annyira, hogy érdemes hûteni.
Látszik a képen is, hogy elég jól áttekinthetõ rendezett képet mutat az ilyen elv szerint épített panel.
Könnyebb ráforrasztani a hõvezetõ vékony vörösréz lemezt, ami házon kívülre vezeti a hõt,
valami alu vagy vékony de nagyobb felületü, harmonikaszerüen hullámosított réz hõleadóhoz ami körül áramlik a levegõ.
Az inkább mégegyszer leírom, hogy itt nem kell akkora intenzív melegedésre számolni mint egy hûtõfelület nélküli powerlednél, de zárt burkolat esetén (légáramlás nélkül) lassan itt is fel tudna gyûlni a hõ. Még azt nem mondtam, hogy a ledeket nem a panelba forrasztottam hanem a felületére ragasztottam rá.
Na és persze félre tettem ledekkel lefelé egy sík lapra amíg megszárad.
Ez a vízállóság miatt volt lényeges, már mint a ragasztó.
A képen látható összeforrasztás után még egy ragasztó, (pl technokol) réteget
nem árt befolyatni hátul a kivezetés oldalon a panel felületére.
Ezzel teljesen vízállóvá válik. Már csak a széleit kell a végén ehhez hasonlóan tömíteni a lámpa fejben,
mint korábbi képen is látszik.
Mégegy ami lényeges...
Azért tudtam ennyire szorosan egymás mellé tenni a ledeket mert az alján lévõ kicsi peremet
óvatosan leköszörültem kicsi modell építésekhez használatos kõvel.