Jelentkezz be Regisztrálj
Látni & látszani!
Posted 2006. August 29. - 10:47
24órásra kellene, kormánylámpával kiegészítve.
tegnap próbáltam, tetszett, de sajnos nincs viszonyítási alapom...
Posted 2006. August 29. - 10:42
mi az a megengedett legnagyob báram, amivel egy akksit érdemes terhelni?
a kapacitás (mAh) tizede? ötöde? mintha tizede rémlene...
van néhány darab autós ledem (SMD, asszem nappali fényként használatos), aminek a normál áramfelvétele 250-300 mA. most épp tesztelem 2400-as ceruza akksikkal, ha kettõt rákötök 2x250 mA-rel, akkor elég szépen világít, de ez már nem tizede, hanem ötöde a max kapacitásnak. az nem baj, ha nem bír ki 10 órát, csak ötöt, de nem szeretném, ha valami tönkremenne.
egyébként szemre egy darab led 400 mA-rel jobban vakít, mint kettõ 250-el, de az nem biztos hogy jót tesz neki... még nem leltem fel a ledek adatlapját.
ami jó, hogy mivel SMD, vagy 160 fokban világít
Posted 2006. August 29. - 09:56
http://img.tar.hu/ho.../25435952.jpg#3
kicsit sötét de a lényeg sztem látható.
Posted 2006. August 29. - 00:04
Posted 2006. August 28. - 23:33
Tudom, hogy én mindíg kissé bonyolultam fogalmazok, de mivel minden összefügg ezértMi aaz az áramerõsség, amikor még nem kell hûtés?
Illetve hogy csináljátok meg a hûtésnél a hõátadást a rézlemezre?
a legkisebb részletet is figyelmbe kell venni egy ilyen egyszerü válasznál is.
Tehát tételezzük fel, hogy a ledek saját teljes hosszban meghagyott huzal kivezetései körül
áramlik a levegõ (csak a példa miatt) akkor akár 30-35mA-rõl is mehetnének a ledek -
- viszont beázna a lámpa (esõben)
- túlmelegedne ha megállsz
- hamarosan tönkre menne ha dobozba zárod.
...már pedig valami dobozt (már mint burkolatot) illik rátenni, hogy esõben sárban is
használhassuk na meg, hogy nézzen is ki valahogy.
Ezen kívül nem utolsó sorban a forró nyári éjszakákon is valószinübb, hogy
több hõ felgyülemlik.
Ezért érdemes akár 25 mA mellett is valami hõelvezetést rátenni.
Persze nem muszály.
Bevállalhatjuk azt is, hogy az elsõ néhány átvilágított éjszaka után már
elveszítjük a fényerõ 10-20%-át vagy többet, a melegedés arányában.
Ehhez azért legalább 30-40mA kell hûtés nélkül.
ha óvatosan bánunk a leddel akkor azzal érdemes számolni, hogy üzem közben a kivezetés ne menjen 30 Celziusz fölé.
Pl. 35-40 foktól nem megy egybõl tönkre csak
sokkal gyorsabban gyengül a fénye ha azt a hõt a huzal lábon hagyjuk felgyülemleni.
A hõ lassan keletkezik, nem úgy mint a powerledeknél, de
nehezebb elvezetni a vékony kivezetésen keresztül és
elég nagy a hõkülönbség a kristály és a kivezetés között (kb.40celziusz).
A led kristály 70 celziusz mellett a gyári érték szerint öregszik, vagyis lassan.
Most elég sok szempontot felsoroltam.
Végül a kérdésedre is megpróbálok válaszolni de csak egy kérdésekre mutató nyitott válasszal azt iletõen, hogy milyen áramor bír ki hûtés nélkül... ..az mindíg a körülményektõl függ..
..de 20, esetleg 25mA-t szobahõmérsékleten mindenképp kibír.
Hogyan hûtöm vörösréz lemezzel?
A rézlemezre forrasztom a led negatív (kristályt tartó) kivezetését.
ledet csak elõónozott rézlemezhez szabad forrasztani, különben túlmelegszik.
A led kivezetését nem szabad sokáig melegíteni, ezért forrasztáshoz
megfelelõ hõmérsékletre melegített pákát használjunk.
Nem kell 0,2mm-nél vastagabb lemez mert a vörösréz jó hõvezetõ.
Közben készült egy tesztfotó a negyvenvalahány méteres folyosón (igaz, nem a végétõl fotózom) a Konásandrás féle lámpával megvilágítva, kb. teljes fénnyel mindjárt küldöm.
Posted 2006. August 28. - 22:59
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás
Posted 2006. August 28. - 22:19
Illetve hogy csináljátok meg a hûtésnél a hõátadást a rézlemezre?
Posted 2006. August 28. - 22:16
az en hid lampam 10w-os
es 30-bol itthon volt siman anno
márpedig az fejmagasságban vág mindent..
embert, fát, kerítést..
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda
Posted 2006. August 28. - 22:06
Szembõl le tudod fotózni úgy, hogy egy átlátszó mûanyag centi beosztásujujj de köszi.
átlagos felhasználásra nem a ledet értettem hanem azt h hány darab led legyen benne. gondolom láttál már MC200-ast szembõlt tod ,mekkora ha nem akkor küldök képet.
vonalzó van elõtte (a beosztással középen a legnagyobb átmérõnél)?
Közben a melóhelyre is behoztam tesztelgetni azt a ledes lámpa fejet amit "Konásandrás"-nak rakok össze fejlámpának. Szerintem meg lesz elégedve vele. A fotón csak gyenge félig kimerült elemeket raktam bele mert nem volt feltöltött akku kéznél. Most viszont beállítottam ledenként 32mA-t és kisütött a "nap".
Talán csak az a kis probléma, hogy nagyobb fényerõvel és négy 2500mAh-s akkuval kb. 3 órán keresztül üzemel, azután már egyre gyengülõ fénnyel megy tovább. Pontosabban folyamatosan halványodik valamennyit de ez csak bizonyos akku töltöttség alatt válik igazán jól láthatóvá.
Talán nagyobb kapacitásu akkut lehetne csomagban rákötni, hogy egész éjszaka jó fénnyel mehessen, (pl a Nimh góliát változatát) az viszont már valamivel nehezebb lenne, súlyban. Persze kisebb fényre kapcsolva AA-s akkuról is elmegy 5 órát is azon a gyengébb szinten (lassan csökkenve), azután gyengül már észrevehetõbben.
Közben azt számolgatom, hogy ennek a 25 ledes lámpának a fénye az (50 candelás ledekkel szerelve) kb. 25%-al fényesebb, mint az a 60db 16cd-s led volt amit korábban használtam olyan megelégedetten.
golya: Ha lámpát építesz akkor a Péter féle 20° nyílásszög és 50candela értéknél ne add lejjebb, õ elküldi neked bárhová. Ezek jól világítanak, de ne hagyd túlmelegedni mert azt nem szereti. Attól elmegy a fénye és lehet kidobni. Szóval tervezésnél kell áramot mérni és 30mA körül a keletkezõ hõt el kell vezetni mielõtt lassan összegyûlne, át kell adni valami nagyobb fémfelületre ahonnan lefújja a menetszél.
Szóval ha neki látsz akkor nagyon figyelmesen...
Ha tényleg rászánod magad akkor úgyis írom, mit hogy érdemes.
Posted 2006. August 28. - 17:02
átlagos felhasználásra nem a ledet értettem hanem azt h hány darab led legyen benne. gondolom láttál már MC200-ast szembõlt tod ,mekkora ha nem akkor küldök képet.
Posted 2006. August 28. - 15:21
Igaz, itt Bp.-n néztem körül a Mmarktban és a következõket láttam:na behalt a lámpámban az izzó.(HL-MC200)
így kedvet kaptam hozzá h ácsoljak vmi ledes lámpát. adott a fent említett lámpatest. 4db NiCd vagy NiMh akku NiCd az cask 900mAh a NiMh-kból van 2 ezres 2,1-esés 2,5-ös sajan mindegyikbõl csak 2db. úgyhogy ha odajutok h kész lesz veszek 4db darab 2500 körülit.
Azt figyeltem árban milyen AA-s akkut lehet itt kapni.
Hama 4db 2700mA/h 3190,-
Ansmann 4db 2700mA/h 5490,-
Volt még Duracell is de azt már nem is tudom, azt hiszem az gyengébb volt, talán 2400mA/h-s de ez amit írtam biztos, hogy a legnagyobb teljesítõ képességüek között van, igaz nem olyan nagy a különbség.
Annak nagyon kicsi a valószinüsége, hogy ott ilyent áruljanak.kérdés: miskolcon hol kapok és milyen ledeket(milyen áron)
Itt nem Miskolcon van a hangsúly hanem egyáltalán, akár Bp.-n is...
Eddig itthon egyetlen helyen sikerült ilyent venni olcsón, különösen ilyen fényerejüt.
Igaz, drágábban sem láttam máshol, csak jóval gyengébbet.
Korábban már néhányszor betettem a beszerzési lehetõség linkjét, korábbi lapokon megtalálod.
Valami olyant látsz azon a lapon, hogy...">>ITT<<" Ott, arra kattintva jutsz el a címre.
Azon a helyen 70,-Ft alatt van darabja. Mivel mesze van, legfeljebb leküldi postán.
Javaslom, hogy vegyél belõle legalább 25db-ot, annak már szép fénye van.
De akár össze állhattok többen és a posta úgy olcsóbb.
Na meg ha magadnak többet veszel és nem használod fel mind akkor biztosan lenne rá érdeklõdõ a környéken.
Ezen kívül kellene valahol venned elõre kifúrkált panelt amibe a ledek éppen bele illenek.
Azt talán a környéken is árulnak alkatrész boltban.
Most nem mélyedek bele tovább.
Azzal ott lennél, hogy ráköltesz egy csomó pénzt aztán valami keveset talán világít.megéri-e vagy eccerûbb venni egyet készen?
Ahhoz elég, hogy orra ess, viszont ahhoz meg kevés, hogy menet közben látni is tudj vele.
Már mint ledet? Ne, azt semmiképp. Olyanok vannak a gyenge gyári lámpákban.keressek átlag felhasználásra?
Az átlag felhasználásra szánt ledek a gyengék.
Amit úgy hirdetnek a kereskedelemben és az árlistákon, hogy extra erõs, az nagyon meglepett, mert nagyon gyenge szám adat volt mellette.
Azzal nem jutsz semmire.
Az adatai a lényegesek.
Legalább legyen 50 candela vagyis 50000 millicandela (mcd) vagy több és
legalább 20 fok a széttartása, de ha 24 fokos az még jobb.
Amennyi még sûrûn telerakve kilát az ablakon, 15-25db-ot.mennyit érdemes beletenni? én olyan 7-10db-ra gondoltam.
Még hozzá tenném, hogy alul a peremet leszeded akkor több elfér (kb ennyi).
Aztán ha a ledeket kívülre fel tudod építeni, vagyis
ne legyen elõtte semmi átlátszó lap, azzal legalább 15% fényerõt nyersz.
Persze ilyenkor ragasztóval gondoskodni kell, hogy elõl ne menjen be mellette vagy alatta víz.
Egyelõre nagy vonalakban ennyit tudok mondani.
Posted 2006. August 28. - 13:07
így kedvet kaptam hozzá h ácsoljak vmi ledes lámpát. adott a fent említett lámpatest. 4db NiCd vagy NiMh akku NiCd az cask 900mAh a NiMh-kból van 2 ezres 2,1-esés 2,5-ös sajan mindegyikbõl csak 2db. úgyhogy ha odajutok h kész lesz veszek 4db darab 2500 körülit.
kérdés: miskolcon hol kapok és milyen ledeket(milyen áron megéri-e vagy eccerûbb venni egyet készen? keressek átlag felhasználásra? mennyit érdemes beletenni? én olyan 7-10db-ra gondoltam.
Posted 2006. August 28. - 10:07
Ezért is környezetbarát megoldás a led, annak legalább "hideg" fénye van.:-)..csak az erdei madarakat sajnálom. Ha valaki nyitott szájjal teker annak berepül a sült rigó..
Posted 2006. August 28. - 10:03
..csak az erdei madarakat sajnálom. Ha valaki nyitott szájjal teker annak berepül a sült rigó..annak azert tiszta szivbol gratulalok aki 40w hid-el akar kimenni bringazni.
Posted 2006. August 28. - 09:50
annak azert tiszta szivbol gratulalok aki 40w hid-el akar kimenni bringazni.
Mostanában nedvesek lesznek az erdei ösvények, valamivel meg csak fel kell szárítani maga elõtt az utat:-)
Posted 2006. August 28. - 09:45
NE ÍGY! NE ÍGY!
lor-inc g-boxx designer. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...
Posted 2006. August 28. - 09:43
Egyébként most láttam hogy van már 30W-os bringás HID cucc is kb 350dollárért illetve csak a lámpa úgy 160 körül volt. 1850 lumen, azzal már el lehet botorkálni este. Na de én akkor is maradok a Ledeknél, annak is lesz legalább ilyen fénye, már csak 1-2 hónap:-)(bár árban is hasonló lesz:-(
Posted 2006. August 28. - 09:39
Ez nemigazán házi barkács kategória.Egy ilyen lámpához mi kell?
Hasonló a mûködési elve a fényképészeti vakuhoz.
Annyi a különbség, hogy másodpercenként kb. 400-szor villan és
a kisülési csõ hõálló mert mûködés közben 1000 fok celziusz körül van a hõmérséklete.
Posted 2006. August 28. - 09:17
amugy penz kell hozza.
a mukodeshez pedig elektron aramlas.
NE ÍGY! NE ÍGY!
lor-inc g-boxx designer. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...