Jelentkezz be Regisztrálj
Látni & látszani!
vendég_Charon_*
Posted 2006. August 31. - 11:00
a kép bejön, csak várni kell rá és menteni
dobom fel bikemagra, pill
edit: íme - http://pix.bikemag.h...194614&cat=1066
Nagyban is érdemes nézni.
Posted 2006. August 31. - 10:46
vagy esetleg elkolbászolsz egy ilyen elektrotechnikai boltba ahol adnak akkut is és boltolsz egy akku töltõt ami tud 6 és 12V-ost tölteni assszme vmi 2000 forint. és 1,8A-ig jön ki belõle áram(enyémbõl legalábbis)
Posted 2006. August 31. - 10:39
Posted 2006. August 31. - 10:30
Posted 2006. August 31. - 10:12
Az akkumulátor melegedéssel jelzi, ha elég. (Mivel már nem tud több áramot eltárolni, így az hõfejlesztõdésre fordítódik) Remélem nem tévedtem sokat.
Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.
vendég_Charon_*
Posted 2006. August 31. - 10:02
Adott egy cateye lámpicsku, 6 voltos zselés aksival és 10 wattos halogén izzóval.
Az aksi töltését ezzel lehet megoldani:
(javaslom a jobb klikk, mentés másként opciót)
http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg
A hûtõbordás cumóba az aksi csatlakozóját lehet közvetlenül bedugni, az nincs a képen.
Mi micsoda, és ezzel mennyire tudom túltölteni, kinyírni az aksit ha nem figyelem a töltési idõt? (Elvileg 8-10 órát írnak tölteni, de semmi indikátorom nincs, hogy mikor van kész, illetve szeretném nem teljesen lemerült állapotból is feltölteni.)
Köszi szépen.
Posted 2006. August 31. - 00:54
Ha bezárod dobozba akkor a kis légteret fûti de ha szellõzik akkor jó megoldás.megnézted balu?
én most néztem és szerintem kéynelmesen elfér benne 14db led iylen sor kiosztással: 3-4-4-3. de én akkor nem próbanyákon csinálnám hanme én gyártanák hozzá egy nyáklapot amin ugye van réz felület és az még némileg el is vezetné a hõt
Igen, ha megállásnál is tud cserélõdni a levegõ.ezt meg még megtoldanám egy kis menetszeles hûtéssel úgy hogy oldalára vagy aljára fúrnék vmi likat és maszekolnék fölé egy kis légbeömlõt. de van itthon proci hûtõ rézlamellékkal azokból esetleg levágnék 2-3-at és ráforrasztanám az tuti elég lenne...
Igen persze ez igaz. talán annyi a különbség, hogy a gyantás ónból a kifutó gyanta elzárja a megtisztított felületet a levegõ elõl, amíg a forrasztó paszta valamelyest tisztít is mert tudomásom szerint savas. Ezért is érdemes a végén lemosni. Egyébként igazad van.annyit hozzátennék h sztem nem szükséges a paszta ha minõségi forr. ón-t használunk
Itt a képen 20db 5mm-es led van berajzolva de ebbõl 16-18 biztosan bele is fér ha az alsó peremet lereszeled mindegyikrõl.
Valami hasonló. A képen nem lehet pontosan bele tervezni de a valóságban jobban menne.
Egyik oldalon másképp tettem be az 5-ös köröket mert nem tudom melyik lenne jó a gyakorlatban.
Ez így tulajdonképpen két változat a végeinél.
Ha van próbapanel akkor érdemes legalább a tervezéshez használni mert
abban szorosan egymás mellett elférnek a peremüktõl megfosztott ledek.
A lámpa átlátszó tokjának az elsõ homlokfalát érdemes teljesen kivágni és a széléig kireszelni.
A panelt annyira mélyen kellene beragasztani, hogy a ledek téged ne vakítsanak menet közben.
Mivel nincs elõtte semmi átlátszó anyag a led saját burkolatán kívül ezért nem csökkenti semmi a fényerõt.
Egyelõre ez jutott eszembe.
Posted 2006. August 30. - 22:10
Nem volt meg idom visszaolvasni ezt a topicot, de gyorsan kerdeznek egyet.
Mi a kulonbseg az Cateye HL-EL510-es es az 520-as modell kozott? Ahogy irjak 50%-al nagyobb fenyero. A 510-esre 1w-os ledet irnak, az 520-asrol nem sikerult erdemi infot osszeszednem. Ahogy olvasom hasonlo elemido, stb.
Ha valamelyikotok mar hasznalta valamelyiket tipust kerlek irjon par gondolaot rola, akar privben is.
En most szeretnek venni egyet ami akar edroben is jo lehet ha rasotetedik az emberre, 10 ropinal tobbem sajnos nincs ra
Nem akarok szaguldozni sotetben, de azert szeretnek latni. legutobb egy 1500 ft-os 4 ledes fejlampaval bohockodtam az erdoben... Kiertem, de nem volt egyszeru
Ha mar a topicban volt rola szo, irjatok meg es akkor visszalapozgatok
Koszi elore is!
Zino
Posted 2006. August 30. - 21:05
én most néztem és szerintem kéynelmesen elfér benne 14db led iylen sor kiosztással: 3-4-4-3. de én akkor nem próbanyákon csinálnám hanme én gyártanák hozzá egy nyáklapot amin ugye van réz felület és az még némileg el is vezetné a hõt, ezt megmég megtoldanám egy kis menetszeles hûtéssel úgy hogy oldalára vagy aljára fúrnék vmi likat és maszekolnék fölé egy kis légbeömlõt. de va nitthon proci hûtõ rézlamellékkal azokból esetleg levágnék 2-3-at és ráforrasztanám az tuti elég lenne. vagy keresni vmi vékony alu lemezt és azt odaforrasztani habár az alu forrasztással lehetnek gondok...
annyit hozzátennék h sztem nem szükséges a paszta ha minõségi forr. ón-t használunk én most 1mm-es 7 csatornásat kívánok majd venni ami annyit tesz h 7 csatornában van benne olyan forrasztó zsír vagy gyanta.
Posted 2006. August 30. - 18:42
mert akkor könnyedén elfut az ón a felületen.
Tiszta fémnél, kis felületnél a gyantás cin (ón) is elég.
Elegendõen elõmelegített pákát használjunk.
Gyorsan forrasszunk!
A ledet vagy más félvezetõt legfeljebb 3-4 másodpercig melegítsük, utána fújással, hideg csipesszel gyorsíthatjuk a lehûtését.
Rézlemezt zsírtalanítsuk forrasztás elõtt + forrasztópasztát kenjünk a felületére,
(aminek a maradékát beónozás után vízzel le lehet mosni).
/ezt korábban is leírtam de aki nem talált rá, most itt van megint/
Posted 2006. August 30. - 14:04
(a három vastagabb huzalköteg)
Ennél a lednél a negatív lábon van a kristály, ami
valamennyi kevés hõt is termel, ez lassan összegyûlhetne ha.. ...pl. zárt tokba kerül a lámpa.
Itt a fotón látszik, hogy egy elõre gyárilag kifúrkált panelt használok.
Úgy rakom be a ledeket, hogy a negatív kivezetések az egyik sorban egyirányba befelé esnek.
A következõ sornál viszont kifelé, az elõzõleg berakott sor negatív (azonos) pólusai felé néznek.
Így az egymás mellett lévõ két sor negatívját össze tudom forrasztani teljes keresztmetszetben, ami a hõvezetést javítja
és az elvezetést egyszerûbbé teszi.
A másik oldalon viszont a ledek pozitív kivezetései kerülnek egymás mellé és annak a másik oldali (+) lábai oldalára szintén úgy célszerü újabb sort beültetni, hogy oda viszont szintén azonos polaritásu kivezetések kerüljenek ami mivel azonos, tehát össze forraszthatjuk vele.
A negatív oldalon célszerü a teljes kivezetést hosszában meghagyni és
forrasztás elõtt ügyesen egymás mellé hajlítgatni,
A pozitív oldalon elég akár a két szélén hosszúra hagyni és azt egymás mellé hajlítva
lesz mire forrasztani a többi led kisebbre hagyott elhajlított azonos polartásra kerülõ kivezetéseit.
Csak a kristályt tartó láb melegszik annyira, hogy érdemes hûteni.
Látszik a képen is, hogy elég jól áttekinthetõ rendezett képet mutat az ilyen elv szerint épített panel.
Könnyebb ráforrasztani a hõvezetõ vékony vörösréz lemezt, ami házon kívülre vezeti a hõt,
valami alu vagy vékony de nagyobb felületü, harmonikaszerüen hullámosított réz hõleadóhoz ami körül áramlik a levegõ.
Az inkább mégegyszer leírom, hogy itt nem kell akkora intenzív melegedésre számolni mint egy
hûtõfelület nélküli powerlednél, de zárt burkolat esetén (légáramlás nélkül) lassan itt is fel tudna gyûlni a hõ.
Még azt nem mondtam, hogy a ledeket nem a panelba forrasztottam hanem a felületére ragasztottam rá.
Na és persze félre tettem ledekkel lefelé egy sík lapra amíg megszárad.
Ez a vízállóság miatt volt lényeges, már mint a ragasztó.
A képen látható összeforrasztás után még egy ragasztó, (pl technokol) réteget
nem árt befolyatni hátul a kivezetés oldalon a panel felületére.
Ezzel teljesen vízállóvá válik. Már csak a széleit kell a végén ehhez hasonlóan tömíteni a lámpa fejben,
mint korábbi képen is látszik.
Mégegy ami lényeges...
Azért tudtam ennyire szorosan egymás mellé tenni a ledeket mert az alján lévõ kicsi peremet
óvatosan leköszörültem kicsi modell építésekhez használatos kõvel.
Posted 2006. August 30. - 11:22
Posted 2006. August 30. - 07:49
Az Konásandrásnak készül.Turbózott lámpád izmos.
Nem nagyon szoktam másnak építeni (csak elvétve, mert sok pepecs munka..).
Múltkor beírt, hogy "milyent honnan ami jó" és messze lakik mindentõl erre felajánlottam, hogy összehozok valami hatásosat a maga kategóriájában.
Kicsit off.. minden másnap 24-ezem a héten és kevés idõm jut rá most, pedig a haverjának is kellene egy.
Na de majd ahogy alakul még küldök képeket, pl arról miként oldom meg a hõ elvezetést.
Ez úgyis felmerült már kérdés formájában.
golya: A vonalzós képet kielemzem, hány led férne bele.
..... ..gondolom a vonalzó alatt is ugyanakkora az alsó fele..
Posted 2006. August 30. - 05:48
Közeben beugrott 20W-t mondtak.Az a megadott Watt a felvett teljesítmény lehet.
Az autó halogén teljesítmény. A bringás halogének 10-15Wattosak.
Persze az a kérdés, hogy 30W xenon védõgázas izzószálról van szó,
vagy pedig "High Intensity Discharge", tehát gázkisüléses fényforrás?
Ilyeneket a Bosnyák téren árulnak. A forum-terminal -on W-T ott dolgozik, ha jól tudom.
És persze amit nem egészen egyértelmûen írtam az is felvett teljesítményre vonatkozott.
Ár 30 körül volt.
De hogy akku volt-e benne ? Majd ha elérem faggatom még a forrásomat.
Turbózott lámpád izmos.
Posted 2006. August 29. - 11:41
ara kb 25-30ft
akksi meg ~10
vmi kobasz feny 1-2eft
szamolj
bukora varazsolasa kis melo
edit:
zseles akksi toltese mondjuk autoakksi toltovel es vmi aram hataroloval
/pl halogen izzo/
avgy hozzavalo automata tolto
NE ÍGY! NE ÍGY!
lor-inc g-boxx designer. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...
Posted 2006. August 29. - 11:39
autós akkumulátortöltõvel?
azóta megtaláltam az említett ledek adatait:
http://catalog.osram...owProductGroups
(remélem jó lesz a link)
Posted 2006. August 29. - 11:29
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás
Posted 2006. August 29. - 11:12
NE ÍGY! NE ÍGY!
Posted 2006. August 29. - 11:10
ha veszek valamit, mit ajánlasz? (lehet táptalanabb )
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás
Posted 2006. August 29. - 11:00
legalabbis en annak nezem
mivel evek ota nagy halogennel jarok
anno a 5,2V 0,5A ill 0,85A halogenes lampamnak is nagyobb fenye volt szerintem.
petzl kb 0,5-s izzokat hasznal.
ugye ketto sozrzatabol jon a teljesitmeny
/a tungsram 5,2-es izzoi elegge tul vannak hajtva de azert szerethetoek siman/
akksik:
tipus fuggo mennyivel lehet terhelni
nicd nimh mar eleg jor birja a gyors kisutest.
pl modellezo akksikat 5 perc alatt uritjuk es fel ora alatt toltjuk.
ki lehet szamolni hany C-vel van hajtva.
ha idonkent egy kicsit odafigyelsz ra akkor mar birjak siman.
dante meg nemtom meg ki volt
en cumom
akksi: kb 10eft 900g nimh 12V 5Ah
lampa: par led kolbaszolonak 12db
hid agyunak kb 25eft volt 10W 6 fok
nemi kis kapcsoloaramkor mert kenyelmes vagyok es kesz
mindez bukora felkurva es had szoljon
NE ÍGY! NE ÍGY!