Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10.714 hozzászólás

a) 12 voltos akksi, lehet kapni kisméretûeket (csak fél kiló :) )

ára kb. mennyi? mert ami a motorhoz kell, az 12v os és savas és 5E körül van. annyit meg nem szánnék rá. fõleg, hogy a savas lemarja a hátam, a zselés meg még drágább. szóval akksi szimpatikus, csak kicsinyke kéne, ami occsó. nem szánnék rá túl sokat mostan.

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.700 hozzászólás

a DC-DC konverterel cask az a baj h ahhiz sok áram kell hacsak nme kapcs üzemûre csinálja az illetõ, de még akkor is necces én is akartam de kapcsolást nem igazán találtam hozzá.

a gyárilag ajánlott kapcsolást (pár alkatrész) kell használni hozzá, egyébként ezek is belül valami kapcsolóüzemû lófütyit használnak, vagy mi... de ehhez nemigen értek.

szóval kis feszültségbõl nagyot csinálni tényleg gázos (pl. 2-3V-ból 12), cserébe 4,8 voltból már szép áramokat tudnak ezek a konverterek (500..1000mA, és mindez egy nyolclábú SMD tok..)
de lehet, hogy ehhez a lámpához ne melég, nemtom.
meg tényleg izmos elem kell akkor, mert háromszorozódik az áramfelvétel is.
(ha 500mA-t eszik a 12 voltos lámpa -> minimum 1,25 A kell az elemekbõl...!)

akkor tényleg inkább kis kocka akksi.

hmm... a dinamót elvetettük? :D

golya

golya

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.347 hozzászólás

B) rengeteg 1,2 voltos ceruza-akksi
c) DC/DC konverterrel meg lehet csinálni, hogy 2,4 V-ból csinálsz 12 voltot (némi elektronikai érzék szükséges és forrasztóón), tehát pl. két izmos góliát, vagy akár kisebb akkumulátorrol elmegy. Bár asszem jobb a hatásfok, ha 3-at v. 4- et használsz, de azért ez még mindig nem tíz...
edit: legcélszerûbb talán négy ceruzaakksit felhasználni ebben az esetben... de ha nagy az áramfelvétele az izzónak, akkor kellhet nagyobb akkumulátor, mivel a feszültségtöbbszörözés ugye nagyobb áramfelvételt is jelent az akksi oldalán.
hány wattos izzó?
d) dinamó? :D

a DC-DC konverterel cask az a baj h ahhiz sok áram kell hacsak nme kapcs üzemûre csinálja az illetõ, de még akkor is necces én is akartam de kapcsolást nem igazán találtam hozzá.

73Kacsa

73Kacsa

törzsvendég

• fórumtag
  • 639 hozzászólás
Uhh

Ti aztan belehuztatok. Visszajottem szabirol es hirtelen 6 oldal plussz van, mindegyik oldalon 2-3 nagyobb hozzaszolassal:)

En meg ott tartok, hogy sehol.
Amugy a Primus fejlampam szepen mukodott. Ahogyirtam 1x 3an mentunk a fenyenel a Szepvolgyi tetejenel a Hatarnyeregtol a parkolokig. Az 1 watt luxxeon akkor eleg volt....bar en mar akkor ereztem, hogy jo lenne egy 3 wattos dolog.. Majd ennek nezek utana. Pinyo aznap delutan latta a lampamat [igaz nem mukodes kozben], s valamit emlitett a ledrol, hogy milyen is. [3 db AA elemmel hajtom a lampat- gyari cucc-, ami 6 ledet vagy a luxxeont hajtja].

A masik teszt sokkal szerenyebb volt. Augusztus 20an a HHH-n voltam fent a vihar elott es utan is Apamekkal, s baratnommel.

Felfele meg csak sotetedett, de lefele mar kozvilagitas sem volt a HHH tetejetol a Kolosy terig. Gyalog voltunk, igy teljesen szepen lattuk az utat magunk elott.

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.700 hozzászólás

srácok!

eddig 3 db 4,5voltos elemet kötöttem rá, de ugye az õ élettartamuk nem túl hosszú. ezért szeretnék tanácsot kérni, hogy milyen áramforrással tudnám a leggazdaságosabban mûködtetni?

B) rengeteg 1,2 voltos ceruza-akksi
c) DC/DC konverterrel meg lehet csinálni, hogy 2,4 V-ból csinálsz 12 voltot (némi elektronikai érzék szükséges és forrasztóón), tehát pl. két izmos góliát, vagy akár kisebb akkumulátorrol elmegy. Bár asszem jobb a hatásfok, ha 3-at v. 4- et használsz, de azért ez még mindig nem tíz...
edit: legcélszerûbb talán négy ceruzaakksit felhasználni ebben az esetben... de ha nagy az áramfelvétele az izzónak, akkor kellhet nagyobb akkumulátor, mivel a feszültségtöbbszörözés ugye nagyobb áramfelvételt is jelent az akksi oldalán.
hány wattos izzó?
d) dinamó? :D

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10.714 hozzászólás
srácok!
szeretném a segítségeteket kérni, áramforrás ügyében. Csináltam egy lámpát, 12v os spot izzóból és egy két itthon nem használt mûanyagból
itt és itt
ennél a lámpánál a belsõ értékeket tartom fontosnak, gondolom ez látszik is rajt:)

eddig 3 db 4,5voltos elemet kötöttem rá, de ugye az õ élettartamuk nem túl hosszú. ezért szeretnék tanácsot kérni, hogy milyen áramforrással tudnám a leggazdaságosabban mûködtetni?
elõre is köszi a segítséget!

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

OFF a P.s. kérdésemre nem válaszolsz?

Szia.
OFF. Ha tõlem kérdezed, ma napközben egy kicsit kialudtam magam mert
- 24óra szolgálat-24óra itthon- beosztásban dologozom és pihennem is kell.
Most este néztem csak be, hogy mennyire beindult a fórum. ..de azért vagyok.
OFF_vége.

Némi elektronikai kérdésem lenne.
Adott egy cateye lámpicsku, 6 voltos zselés aksival és 10 wattos halogén izzóval.
Az aksi töltését ezzel lehet megoldani:
(javaslom a jobb klikk, mentés másként opciót)
http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg
A hûtõbordás cumóba az aksi csatlakozóját lehet közvetlenül bedugni, az nincs a képen.

Ha ezt gyárilag hozzá adott egységként kaptad akkor nyilván arra készült és hozzá használható.

Ez gyárilag van hozzá, az akkura és a töltõre gondolok.
mert akkor rádughatod, csak az akku melegedését kell figyelni ne töltõdjön túl.
Amikor a feltöltés a vége felé közeledik akkor erõteljesen elkezd melegedni az akku.
Ilyenkor már le kell venni.

Egyébként ha külön te állítod össze az akkut a lámpával akkor meg kell nézni, hogy mekkora az akku kapacitása. Az rá van írva, hány Ah (Amper/óra) kapacitásu az akku. Annak kb 20%-ával érdemes a zselés akkut tölteni. A töltõ áramör az akkuval sorosan kapcsolt nagy Wattszámu pontosan kimért értékü ellenállással lehet beállítani.
Az ellenállás (pl hajszárítóból kivett fõtõbetét v. régi vasalóban lévõ ellenállás huzal hosszát) értékét addig kell változtatni amíg a töltõ áram nem áll be a kívánt 20% körüli értékre.

Ellenálláshuzal helyett lehet használni 6-12V-os autóba való reflektorizzót is.
Persze azt is ki kell mérni, hogy milyent, hány wattosat és abból hányat kell összekötni a kívánt erdmény eléréséhez.

Az akku töltöttségre kell még odafigyelni. Egy savas zselés akkunál cellafeszültséget is mérhetsz, ha jól emlékszem cellánként 2,44V a töltött állapot.
Mûszer nélkül a cella melegedése jelezheti a feltöltött állapotot.

Mi micsoda, és ezzel mennyire tudom túltölteni, kinyírni az aksit ha nem figyelem a töltési idõt? (Elvileg 8-10 órát írnak tölteni, de semmi indikátorom nincs, hogy mikor van kész, illetve szeretném nem teljesen lemerült állapotból is feltölteni.)

Ha sokáig rajta hagyod és hosszú ideig rajta marad feltöltés után akkor kiszáradhat az akku és a feltöltött állapotában az intenzív gázképzõdés is roncsolhatja a lemezek anyagát.
Szóval jobb nem túltölteni.

Egyébként gondolom ez egy házilagosan rékötött akku és a hozzá adott töltõ sem gyárilag ahhoz való, esetleg?

Ha figyeled mikor kezd el meledgedni az akku és akkor már leveszed akkor nem töltöd túl.
Persze az is leyhet, ha hozzá adták akkor akár az elektronika akár le is kapcsolhat.
persze mivel konkrétan nem ismerem azt az adaptert vagy töltõt ezért nem tudhatom.

Most megyek aludni mert hajnalban négykor kelek és szombat reggelig megint talpon leszek.
Mostanában nagyon keveset vagyok itthon. Viszont holnap bentrõl még tudok írni.
.

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
OFF a P.s. kérdésemre nem válaszolsz?

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5.747 hozzászólás
A 9V- ból kényelmesen tudja tölteni a 6-ot. A többit elmelegíti a hûtõbordákon.
Nesze neked envájromentfrendli.

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
Mer ugye elvileg a bemenõ áram 9V 600mA 5.4W
Aztán bent csinál valamit és tölti a túlfelén az aksit.
Lehet, hogy mással tölti?

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5.747 hozzászólás
Mostmár semmit.

Eredetileg valószinû valami áramgenerátor lehetett (jó esetben). Ami egy konstans árammal tölti a kiván feszültségig.
Azután meg nyugton marad.

:)

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
Szétszedve volt ennyi ráírva és asszem panasonic gyártmánytyos az aksi.

gáz

Egyébként mit csinál ez a szétszedett dolog?

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5.747 hozzászólás
... mert a reklámanyagokat kereskedelmi szempontok szerint készítik. A 6V, 5W, két órán át, az 1.66 Ah.
Mese nincs.

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
Lehet attól még 4.2-es, majd szétkapom este azt is.
A lényeg, hogy ezzel valójában túltölthetem-e, ahogy mondják, vagy nem.
Mi légyen a félig lemerített verzióval.

edit:
Némi keresgéléssel megtaláltam, ez is 4.2-es és két órán át világít 5W fogyasztással, de nem végig elég ez a fény tájékozódásra.
Szóval miért ennyit bír?

golya

golya

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.347 hozzászólás
ahha.ahha. nézzétek csak meg a kódszámokat. a cateye-s pdf-en AD-1250 van megadva amit meg Charon mutat arra meg AD-0960 van írva.

golya

golya

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.347 hozzászólás
http://www.evanscycl...jsp?style=20053
jahogy ez ez akar lenni vagy az RC-220? és ehhez adták? és az akku is eredeti? akkor elvileg jó hozzá

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
Ezt írják:
http://www.cateye.co...oduct_detail/95
http://www.cateye.co.../RC230(E)v4.pdf

egyébként most veszem észre, hogy 6 V 4.2 Ah!!!!
Az a kapcsolója is érdekes ám, amivel visszavehetem a fényerõt... (azt írja, hogy a feszt veszi vissza)
Õk 2 órát írnak a 10W-ra és 3-at az 5-re. Nekem ennyit sosem bírt, bár lehet, hogy ez újabb modell leírása azóta.

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5.747 hozzászólás

Mi micsoda, és ezzel mennyire tudom túltölteni, kinyírni az aksit ha nem figyelem a töltési idõt? (Elvileg 8-10 órát írnak tölteni, de semmi indikátorom nincs, hogy mikor van kész, illetve szeretném nem teljesen lemerült állapotból is feltölteni.)

Köszi szépen.

Mi micsoda:
- A két hûtõbordás háromlábú, az valószinû tranzisztor.
- a kékek kondenzátorok,
- a púderszínû csíkosak ellenállások
- az egycsíkosak meg diódák.

Most jobb? :)

Azt, hogy a kütyü túl akarja-e tölteni az aksit ebbõl nem lehet megállapítani természetesen. Ha direkt töltésre van kitalálva, akkor nem valószinû. Rá kellene mérni a kimenõ vezetékére, üresen, aksi nélkül.
De nem kell vele nagyon izmozni, legfeljebb az élettartama csökken egy kicsit.
(A max élettartammal a gépkocsi aksiknál sem foglalkoznak, az autó maga is tölti mint a barom.)
Egyébként amit írtál, az egy kicsit azért fura, mert kb. 1000mA óra kapacitás jön ki, amit kicsit azért keveslek.
Bár nem tudom mekkora ez.
Ennyi energia van kb. 4-5 db átlagos NiMH AA méretû ceruza aksiban.

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
origi szett
ezért is érdekes, hogy mi van a "dobozban", amit kinyitottam.

golya

golya

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.347 hozzászólás
ezta lámpicskuhoz adták vagy találtad otthon? szerintem nem jó mert az akkud az kb 2Ah-s lehet ez meg ha 600mA-val tölti akkor olyan 5 óra töltési idõ DE a 9V-os fesz miatt nem jó.