OFF a P.s. kérdésemre nem válaszolsz?
Szia.
OFF. Ha tõlem kérdezed, ma napközben egy kicsit kialudtam magam mert
- 24óra szolgálat-24óra itthon- beosztásban dologozom és pihennem is kell.
Most este néztem csak be, hogy mennyire beindult a fórum. ..de azért vagyok.
OFF_vége.
Némi elektronikai kérdésem lenne.
Adott egy cateye lámpicsku, 6 voltos zselés aksival és 10 wattos halogén izzóval.
Az aksi töltését ezzel lehet megoldani:
(javaslom a jobb klikk, mentés másként opciót)
http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg
A hûtõbordás cumóba az aksi csatlakozóját lehet közvetlenül bedugni, az nincs a képen.
Ha ezt gyárilag hozzá adott egységként kaptad akkor nyilván arra készült és hozzá használható.
Ez gyárilag van hozzá, az akkura és a töltõre gondolok.
mert akkor rádughatod, csak az akku melegedését kell figyelni ne töltõdjön túl.
Amikor a feltöltés a vége felé közeledik akkor erõteljesen elkezd melegedni az akku.
Ilyenkor már le kell venni.
Egyébként ha külön te állítod össze az akkut a lámpával akkor meg kell nézni, hogy mekkora az akku kapacitása. Az rá van írva, hány Ah (Amper/óra) kapacitásu az akku. Annak kb 20%-ával érdemes a zselés akkut tölteni. A töltõ áramör az akkuval sorosan kapcsolt nagy Wattszámu pontosan kimért értékü ellenállással lehet beállítani.
Az ellenállás (pl hajszárítóból kivett fõtõbetét v. régi vasalóban lévõ ellenállás huzal hosszát) értékét addig kell változtatni amíg a töltõ áram nem áll be a kívánt 20% körüli értékre.
Ellenálláshuzal helyett lehet használni 6-12V-os autóba való reflektorizzót is.
Persze azt is ki kell mérni, hogy milyent, hány wattosat és abból hányat kell összekötni a kívánt erdmény eléréséhez.
Az akku töltöttségre kell még odafigyelni. Egy savas zselés akkunál cellafeszültséget is mérhetsz, ha jól emlékszem cellánként 2,44V a töltött állapot.
Mûszer nélkül a cella melegedése jelezheti a feltöltött állapotot.
Mi micsoda, és ezzel mennyire tudom túltölteni, kinyírni az aksit ha nem figyelem a töltési idõt? (Elvileg 8-10 órát írnak tölteni, de semmi indikátorom nincs, hogy mikor van kész, illetve szeretném nem teljesen lemerült állapotból is feltölteni.)
Ha sokáig rajta hagyod és hosszú ideig rajta marad feltöltés után akkor kiszáradhat az akku és a feltöltött állapotában az intenzív gázképzõdés is roncsolhatja a lemezek anyagát.
Szóval jobb nem túltölteni.
Egyébként gondolom ez egy házilagosan rékötött akku és a hozzá adott töltõ sem gyárilag ahhoz való, esetleg?
Ha figyeled mikor kezd el meledgedni az akku és akkor már leveszed akkor nem töltöd túl.
Persze az is leyhet, ha hozzá adták akkor akár az elektronika akár le is kapcsolhat.
persze mivel konkrétan nem ismerem azt az adaptert vagy töltõt ezért nem tudhatom.
Most megyek aludni mert hajnalban négykor kelek és szombat reggelig megint talpon leszek.
Mostanában nagyon keveset vagyok itthon. Viszont holnap bentrõl még tudok írni.
.