Az áramra szerintem figyelj oda, nehogy túl hajtsd a ledeket.Ma vevõdik meg a LED és holnap meg cserélõdik a lámpában...
Illetve ha van felület ami le tud adni hõt akkor kicsivel jobban is mehet.
Viszont amint kiszámoltam, inkább féláramon (10mA/led) több darabot
érdemes hajtani ha kicsi fogyasztást, jobb hatásfokot akarsz.
Legfeljebb ha kell a nagy fény akkor fel lehet kapcsolni többre (20mA),
esetleg (30mA kis hûtéssel, netán 35 több hûtéssel). Mikor milyen fény kell.
A tapasztalat az, hogy két fokozat elég.
Hõleadásnál a ledek kivezetései körül áramló levegõ már önmagában is sokat segít 30mA-ig.
Viszont ha teljesen le van zárva a tok és nincs hõelvezetés, akkor már a 25mA is sok lehet.
Ennél (30mA, ill. jobb hõvezetéssel 35) de ennél többel is lehet hajtani
viszont nem érdemes mert gyorsabban veszít a fényébõl.
Végigolvasva a hozzászólásodat, rosszul emlékeztem arra a képre. De kétszeres energiabevitelnél több, mint két és félszerer nagyobb fényerõ. Az azért nem rossz...
ledenként 24mA (össz120mA) áramon ..5db lednél 0.4W = 30 lumen
ledenként 10mA (össz250mA) áramon 25db lednél 0.8W = 78 lumen
A kisebb teljesítményt alapul véve 30% a teljesítmény arányos nyereség
a több led kisebb áramu meghajtása esetén.
A powerled egy külön téma. Ott a jobb hõelvezetés miatt nagyobb áramokat lehet megengedni,
viszont a jóval nagyobb chip felületarányos meghajtás a hatásfok csökkenéséhez vezet.
Ez egy ilyen mérleg, ahol nekünk kell eldönteni, hogy a kicsi könnyen szerelhetõ teljesítmény ledeket
használjuk jól meghajtva háromszor akkora akkuval, vagy sok (minél több) huzal kivezetésu jó hatásfoku ledet kicsi áramon,
(azonos fényerõ eléréséhez), ami több szerelési munkával jár de fele-harmada akku elegendõ hozzá ha a sok ledet kis áramon hajtjuk.
A chip felületarányos meghajtása és a hatásfok fordított arányban áll egymással.
Azt megintcsak hozzá kell tennem a teljes igazság kedvéért, hogy vannak olyan teljesítmény ledek
amit a névleges teljesítményének 10-30% án hajtva, vele hasonló hatásfokot el tudunk érni,
viszont alul hajtott powerledekkel tele rakni a bringát eléggé költséges dolog.
Na meg a powerled nem is arra való. Azt hajtani kell és hadd zabáljon!
Na meg persze el kell látni elegendõ energiával, ami bringán azért nem is egyszerû.
Persze az is igaz, hogy mindenben létezik középút bizonyos kompromisszumokkal...
Megyek aludni mert reggel jöttem haza és holnap megint hajnalban kelek és 24-ezem, aztán jön három nap pihi.