Jelentkezz be Regisztrálj
Látni & látszani!
Posted 2006. September 03. - 15:17
most készülõ lámpával kapcsolatban és leírtam fotókkal illusztrálva.
Felteszem az elérhetõségét, hátha valakinek tudok vele további ötletet adni.
http://forum.terminal.hu/viewtopic.php?p=705434#705434
:offtopic:
Konásandrás: Ma is munkából írok de már kedden leszek utoljára ilyen sûrûn ezért utána rövidesen be tudom fejezni a lámpát, de csak egy darab készül el addigra. Szerintem jó lesz. Megelégedésedre jól mûködik majd.
Kettõ fényerõ fokozatot teszek rá (a kapcsoló három állásu /középen az üres, elõl nagyfény, hátul kicsi/). Azt viszont nem tudom, hogy a gyengébb fény csak kicsivel legyen takarékosabb vagy jóval gyengébben világítson (ami azért még jól használható?)
A kicsivel takarékosabbnak az az elõnye, hogy kb kétszer olyan hosszú lenne a nagyfényü üzemidõ de valamivel gyengébb fénnyel, abban az állásban. A másik elõny a fenti esetben, hogy akkor végszükségben a ceruzaelemek sem hajtanák túl ha az üzemidõ elején takarékos állásban használod, mert akkor elemrõl is éppen elegendõ (és nem túl nagy) meghajtást kapna.
A második mint jóval gyengébb /de nem nagyon gyenge/ állás (ha azt kéred) pl térképolvasáshoz vagy laza guruláshoz vagy helyben bogarászáshoz, (mint pl. szerelés) lehet kiváló és hosszabb ideig világít azzal a fényerõvel.
Ha kevés az akkuk kapacitása (üzemidõ) akkor kb háromszor ekkora kapacitásu akkukat is lehet rákötni, csak egy ugyanilyen csatlakozóval ellátott nagyobb kapacitásu 4x1,2V-os akku csomagot kell össze rakni és az kell a lámpán lévõ aljzatba dugni.
Posted 2006. September 02. - 19:08
ha mindkettot akarod keritesezgetni akkor mindhez van cso
bar folosleges.
NE ÍGY! NE ÍGY!
lor-inc g-boxx designer. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...
Posted 2006. September 02. - 19:06
http://kep.tar.hu/ho...jani/50088093#2 itt vannak képek 50 millis 20W-os 38°-os ról. most szétkaptam újrafestem meg szerzek bele 24°körüli 20W-os halogént.
foglalat a halogánnek megtuningolsz 2 olyan érintkezõt ami az akkura megy rá egy lapos fogó és egy csípõfogó kell a mókához. ja ha lehet olyat vegyél ami zárt!
Posted 2006. September 02. - 19:04
nem fontos biztositek ha tudsz vigyazni.
NE ÍGY! NE ÍGY!
Posted 2006. September 02. - 18:48
Posted 2006. September 02. - 16:35
en alig ereztem
mellette meg a kb 1,5 liter viz is
NE ÍGY! NE ÍGY!
Posted 2006. September 02. - 16:31
Sokat gondolkodva dolgokon nálam a legvalószínûbb felhasználás mostanában max 2 óra gurulás terepen, most hogy korábban sötétedik.
Súly annyira nem számítana, árban viszont nem szeretnék túl sokat beletenni. Szerelési gyakorlatom sem egetrengetõ
Láttam 35W 12V 30 fok széttartású kisméretû halogént a baumaxban. Ha erre rákötnék egy 7,2Ah-s zselés akkut meddig menne nekem megfelelõen fényesen? 2.1A max az akku leadása, számítás szerint nekem 1,7A-re lenne szükségem 2 órán át. Mûködõkékes lehet egy ilyen lámpa?
nekem is ilyen van csak a 30 fokos helyett keress vmi szûkebbet
és nagyon jó kis lámpád lesz, csak a hátad leszakad a 2.6 kilós akksitól:)
(tapasztalat...:-))
Posted 2006. September 02. - 16:22
raveace: 12V 5Ah 900g ara kb 8-9eft+ vmi tolto
NE ÍGY! NE ÍGY!
Posted 2006. September 02. - 16:02
Súly annyira nem számítana, árban viszont nem szeretnék túl sokat beletenni. Szerelési gyakorlatom sem egetrengetõ
Láttam 35W 12V 30 fok széttartású kisméretû halogént a baumaxban. Ha erre rákötnék egy 7,2Ah-s zselés akkut meddig menne nekem megfelelõen fényesen? 2.1A max az akku leadása, számítás szerint nekem 1,7A-re lenne szükségem 2 órán át. Mûködõkékes lehet egy ilyen lámpa?
Posted 2006. September 02. - 12:15
Azt mindíg ki szoktam mérni huzalpotival és 4V körüli elem csomaggal v. telefon akkuval és mA mérõ mûszerrel. Általában nem számolok hanem mérek. Persze vannak rá képletek is de azzal együtt is érdemes kimérni.télleg Balu
mekkora ellenállás kell?
Egyébként tápfeszültség függõ és a párhuzamosan kapcsolt ledek darabszámától is függ.
Igen, nekem az bevállt.és azt hogy rakod be? csak 1-et raksz az összes led elé?
Sokan mondanak sokfélét de akkora különbség nincs az azonos ledek között, hogy az zavarna.
Közelre is kell valami, szerintem oda jó lehet néhány darab.55 fokossal sztemnem mert nagyon nagy a széttartása.
A 20fok 50candelást külön hûtés nélkül ha egyébként nincs tokba zárvaés a Péteres ledeket akkor lehet hajtani nyugodtan ilyen 30-35mA-es árammal?
akkor 25 mA-el mehet, talán még 30 mA is elmegy ha hosszabbak a lábai.
Ha bezárod dobozba és nem áramlik a levegõ akkor már túlmelegedhet.
Viszont ha a negatív lábakról vörösréz lemezzel elvezeted a hõt kívülre
egy harmonikás felületre akkor mehet 30-35-rõl is.
Végülis hõ elvezetés nélkül ezek 20-25mA-es ledek.
Lényeg, hogy ne menjen 30 celziusz fölé a kivezetés hõmérséklete mert akkor
gyorsabban veszít a fényerejébõl a bekapcsot idõtartam és a melegedés függvényében.
Posted 2006. September 02. - 11:59
Szerelni egyszerûbb mint a kisebb ledeket mert kevesdebb kell belõle, viszont a hatékonysága valamivel kisebb.Sz. Péter írta, hogy van vmi 55 fokos, 13 lumenes 8 mm LED
Azt nem is tudom hirtlen, hogy az egy vagy a 2 chipes változat van-e neki.
Persze a 2 chippel szerelt az 25lm körüli fényerõt tud és 150mA-el hajtható,
az egy chipes talán felét tudhatja.
A 13 lumenesre viszont nem emlékszem.
A 25 lumenesrõl készült fotó és kettõ másikról, néhány adatot mellé írtam:
Lehet látni, hogy..
.. a lumen (mint leadott fény teljesítmény)
.. a candela (mint térszögre esõ fénysugárzás)
.. és a széttartás szöge miként függ össze.
Ha nagy térszögnél akarunk elérni nagyobb fényerõt ahhoz komolyabb lumen érték szükséges.
Középen lehet látni a két chipnél dupla bekötõ huzalokat.
Lent mégegy fotó, ahol a két chipes fenti középsõ ledet
össze hasonlítom azonos összteljesítményü huzal lábassal
(ami mostanában is van még nekem /fent jobb oldalt/)
Névleges áramon hajtva az enyém jobb. fényesebb. (150mA-es kép pár)
A feliratok magukért beszélnek.
Posted 2006. September 02. - 11:36
mekkora ellenállás kell? és azt hogy rakod be? cask 1-et raksz az összes led elé?
55 fokossal sztemnem mert nagyon nagy a széttartása.
és a Péteres ledeket akkor lehet hajtani nyugodtan ilyen 30-35mA-es árammal?
Posted 2006. September 02. - 10:47
Ezzel érdemes kisérletezni?
Posted 2006. September 02. - 10:28
Kell hozzá:Balu, egy dolgot kihagytál az összehasonlításból: Mennyibõl is jön ez ki?
25db led X 120=3000,- (azt még 120,-ért vettem)
A lámpa burkolata (dizájn) tokkal vonóval fejpánttal 1200,-
Csatlakozók, kapcsoló, vezeték, elem tartó, ragasztó, panel, forrasztó ón huzalellenállás ~1000,- (talán kicsit több)
Ez eddig ~5200,-Ft anyag ár.
Ezen kívül még jópár órás pepecs munka és tapasztalat.
Kb. egy tizest megér készen és szerintem erõsebb össz lumen fényteljesítményt ad mint a gyári +50%-os.
Persze azt érdemes lenne össze vetni vele.
Ha azt nézzük, hogy általában egy bringalámpa mennyit pislákol és
hozzá teszel még 50%-ot, akkor sem lesz igazán erõs.
Legfeljebb akkor ha szûk nyalábba fogod a fényt, akkor lehet vele madárra vadászni.
Legalábbis akkora területet világít meg erõs fénnyel.
ez amit össze raktam (majdnem kész) ez 20 fokos.
Kb. akkora fényereje van mint egy 4-5W-os halogén izzónak de szórtabb.
Posted 2006. September 02. - 07:45
Posted 2006. September 02. - 01:26
Nagyon gyanús adatokat találtál. Azért nem szabad ennek bedõlni....kénytelen voltam venni egy elsõ fényszórót. LED-es modellt választottam ...
egy Cateye EL HL 520-as mellett döntöttem. Ez kenterbe veri az eddigi etalon 510-est is, egyszerûen (ledes viszonylatban) brutális a fényereje,
...a 200 méterre lévõ házfalat fényárba árasztja. Kellemes szórófény "aurája" is van, tehát nem csak egyetlen csóvát tud a kicsike.
...Két üzemmódja van, kolbászoló (240 óra) és brutál (30 óra).
..1400 cd az azért elég rendes...
Persze amit látsz annak hihetsz de csak akkor ha össze tudod hasonlítani másik hatásos lámpával.
Ez a lámpa vajon hány fokos széttartásban visz el messzire? Talán 6 fok lehet, esetleg 10?
A candela érték erõs lehet ha egy keskeny fénysugár vetít messzire.
Úgy nem nagy dolog nagy candela értéket a lámpára írni.
A másik ami gyanús, a mûködési idõ leírásában nem tévesztettél el egy nullát az erõs fénynél?
Kb. 3-4 óra erõs és még jónéhány egyre halványuló a reális, ilyen akku/elemek mellett.
(már mint 4db AA-s)
Amit hamarosan befejezek, lámpát az 25X50=1250candela 20 fok széttartás mellett.
Ekkor 0,5A-t fogyaszt 4db AA-s ceruza akkuról. Ekkor ~4-5 óra az erõs fény.
Ledenként 32mA-nél, vagyis 60% fogyasztás növekedés mellett kb 40-45% fényerõt adhatok hozzá.
Számoljunk 40%-al, akkor 1750 candela 20 fok széttartás mellett.
Ekkor kb. ~800mA fogyasztással számolhatunk és ~három óra az erõs fényü üzemidõ, aztán halványodik észrevehetõen.
Egy 6 fokos széttartásu lámpával szemben Legalább 9-szer akkora felületet lefed mint amirõl írtál.
Ha azt 10 foknak vesszük akkor (ez amit építek) 4-szeres területet világít be.
Persze egy összehasonlítás (ha kész lesz) az mindent megmondana.
Az elem v. akku üzemidõ háromszorosára is növelhetõ (4db) góliát méretü Nimh cella esetén.
Posted 2006. September 01. - 20:52
Szóval, mivel értelmes lámpákra (lor féle) várni kell (bár mindenképpen érdekel), kénytelen voltam venni egy elsõ fényszórót. LED-es modellt választottam (mivel késõbb úgyis fémhalogénest szeretnék), s sok tesztet végigolvasva egy Cateye EL HL 520-as mellett döntöttem. Ez kenterbe veri az eddigi etalon 510-est is, egyszerûen (ledes viszonylatban) brutális a fényereje, a 200 méterre lévõ házfalat fényárba árasztja. Kellemes szórófény "aurája" is van, tehát nem csak egyetlen csóvát tud a kicsike. A régebbi ledes lámpáimmal meg egyszerûen nem összehasonlítható. Két üzemmódja van, kolbászoló (240 óra) és brutál (30 óra). Az EL-200-as és EL-300-as lámpáknál, megjegyzem, még a "kolbászoló" fény is sokkal erõsebb. 1400 cd az azért elég rendes...
elõnyök - praktikus, üzemmódok vannak, szerszám nélkül szerelhetõ, jó az egyensúlya (nem fittyed le), brutál fényerõ, kellemes szórt fény, szép a design
hátrányok - drága (10.000 HUF), nehéz (4 db AA elem), nem vízhatlan (csak cseppálló), a kikapcsoláshoz 3 teljes másodpercig nyomni kell a gombot (miért nem elég pl 1 teljes másodperc....)
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás
Posted 2006. September 01. - 18:25
Posted 2006. September 01. - 16:02
egy 12v 7ah zseles kevesebb, mint 3kg
azert nem birja a 4,2-es akksi 2 oraig mert nem szeretik a nagy arammal meritest.
ne kelljen mar ezeket minden oldalon leirnom.
inkabb csinalnek 20v-bol 1-t mint 5-bol 12-t
mar csak a szukseges trafo megsporolasa miatt is. szvsz
miert szopatjatok magatok ilyen muanyag szarokkal?
mitol akarjatok vedeni azt amit semmitol nem kell.
zseles akksit szinten nem feltenem az elettartam csokkenestol.
hasznalom ahogy jol esik majd 3 ev mulva veszek masikat/jobbat.
zselesnek nincs memoria effetusa, lehet egybol tolteni.
amugy kb 2eft korul mar lehet kapni kis muszereket.
ha ruterre meg xt hajtomure van penzed akkor ez ne legyen mar gond mert kirohogok mindenkit.
NE ÍGY! NE ÍGY!
Posted 2006. September 01. - 12:16
csak ugye ha nagyon kicsit veszel az nem fogja bírni sokáig.
ûezek egyetlen hátránya h vannak vagy 4 kilósak.