Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8735 hozzászólás a témában

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Ma vevõdik meg a LED és holnap meg cserélõdik a lámpában... :)

Az áramra szerintem figyelj oda, nehogy túl hajtsd a ledeket.
Illetve ha van felület ami le tud adni hõt akkor kicsivel jobban is mehet.

Viszont amint kiszámoltam, inkább féláramon (10mA/led) több darabot
érdemes hajtani ha kicsi fogyasztást, jobb hatásfokot akarsz.

Legfeljebb ha kell a nagy fény akkor fel lehet kapcsolni többre (20mA),
esetleg (30mA kis hûtéssel, netán 35 több hûtéssel). Mikor milyen fény kell.
A tapasztalat az, hogy két fokozat elég.

Hõleadásnál a ledek kivezetései körül áramló levegõ már önmagában is sokat segít 30mA-ig.
Viszont ha teljesen le van zárva a tok és nincs hõelvezetés, akkor már a 25mA is sok lehet.

Ennél (30mA, ill. jobb hõvezetéssel 35) de ennél többel is lehet hajtani
viszont nem érdemes mert gyorsabban veszít a fényébõl.

Végigolvasva a hozzászólásodat, rosszul emlékeztem arra a képre. De kétszeres energiabevitelnél több, mint két és félszerer nagyobb fényerõ. Az azért nem rossz... ;)

ledenként 24mA (össz120mA) áramon ..5db lednél 0.4W = 30 lumen
ledenként 10mA (össz250mA) áramon 25db lednél 0.8W = 78 lumen

A kisebb teljesítményt alapul véve 30% a teljesítmény arányos nyereség
a több led kisebb áramu meghajtása esetén.

A powerled egy külön téma. Ott a jobb hõelvezetés miatt nagyobb áramokat lehet megengedni,
viszont a jóval nagyobb chip felületarányos meghajtás a hatásfok csökkenéséhez vezet.
Ez egy ilyen mérleg, ahol nekünk kell eldönteni, hogy a kicsi könnyen szerelhetõ teljesítmény ledeket
használjuk jól meghajtva háromszor akkora akkuval, vagy sok (minél több) huzal kivezetésu jó hatásfoku ledet kicsi áramon,
(azonos fényerõ eléréséhez), ami több szerelési munkával jár de fele-harmada akku elegendõ hozzá ha a sok ledet kis áramon hajtjuk.
A chip felületarányos meghajtása és a hatásfok fordított arányban áll egymással.

Azt megintcsak hozzá kell tennem a teljes igazság kedvéért, hogy vannak olyan teljesítmény ledek
amit a névleges teljesítményének 10-30% án hajtva, vele hasonló hatásfokot el tudunk érni,
viszont alul hajtott powerledekkel tele rakni a bringát eléggé költséges dolog.

Na meg a powerled nem is arra való. Azt hajtani kell és hadd zabáljon!
Na meg persze el kell látni elegendõ energiával, ami bringán azért nem is egyszerû.
Persze az is igaz, hogy mindenben létezik középút bizonyos kompromisszumokkal...

Megyek aludni mert reggel jöttem haza és holnap megint hajnalban kelek és 24-ezem, aztán jön három nap pihi.

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás

Azt még ki felejtettem a végérõl, hogy az említett paraméterek szerint mûködõ
huzal kivezetésü ledek 0,8 W felvett teljesítmény mellett adnak le akkora fényteljesítményt
mint az említett (K2) teljesítmény led 2,6 W fogyasztás aránynál sugároz.

Azt még a teljesen korrekt végkövetkezteztetés miatt hozzá kell tennem,
ha a K2-t kisebb teljesítményen hajtanánk akkor ~2 W körüli fogyasztás mellett is létre tudná hozni a fenti fényteljesítményt.

Mivel ott külön optikát használnak még annak a veszteségét
is le kell vonni powerled esetén ami 10-15%.

Kár, hogy a huzallábas adataiba beleszámolták azt a - való élet szempontjából érdektelen - fényteljesítményt is, ami kívül esik a központi pl. 40 fokos kúpon (tehát pl., amit hátra sugároz).

Ha így nézzük a dolgot, a két évvel ezelõtt gyártott Luxeonom 1,1W-nál ad annyi fényt (az optika veszteségével együtt), mint 1W-nál a huzallábas (14 db 50cd led, 20mA-en). Tehát a különbség itt csak 10% a huzallábas javára.
Ha mostanság szereznék be Luxeon-t, akkor ez a 10% huzallábas elõny is eltûnne.

Megj.: a Luxeon K2-nél mind a 350mA (kb. 1W), mind az 1000mA (kb. 4W) gyári ajánlás. Egyféle K2-est gyártanak, mindenki eldöntheti, hogy milyen teljesítményen üzemelteti. De akár 1500mA-en is meghajtható, ha valakit nem érdekel túlságosan a hatékonyság.

Az egyledes Cateye-okban kb. 250-350mA-en futtatják a Luxeonokat. Az, hogy a most megjelent Cateye-ra másfélszeres fényerõ növekedést ígérnek, annak szerintem szimplán az az oka, hogy két-három év elteltével hatékonyabb powerledekkel szerelik a lámpákat.

RoGeR

RoGeR

vendég

• fórumtag
  • 236 hozzászólás

Ha az eredeti régebbi cateye lámpa ledjeit kicseréled az általam is használt 50cd-s 20 vagy 24 fokos ledre attól a fényerõ már önmagában legalább ötszörösére növekszik, de szerintem többre.

Ma vevõdik meg a LED és holnap meg cserélõdik a lámpában... :)

Szerk: Végigolvasva a hozzászólásodat, rosszul emlékeztem arra a képre. De kétszeres energiabevitelnél több, mint két és félszerer nagyobb fényerõ. Az azért nem rossz... ;)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Azt még ki felejtettem a végérõl, hogy az említett paraméterek szerint mûködõ
huzal kivezetésü ledek 0,8 W felvett teljesítmény mellett adnak le akkora fényteljesítményt
mint az említett (K2) teljesítmény led 2,6 W fogyasztás aránynál sugároz.

Azt még a teljesen korrekt végkövetkezteztetés miatt hozzá kell tennem,
ha a K2-t kisebb teljesítményen hajtanánk akkor ~2 W körüli fogyasztás mellett is létre tudná hozni a fenti fényteljesítményt.

Mivel ott külön optikát használnak még annak a veszteségét
is le kell vonni powerled esetén ami 10-15%.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Ha az eredeti régebbi cateye lámpa ledjeit kicseréled az általam is használt 50cd-s 20 vagy 24 fokos ledre attól a fényerõ már önmagában legalább ötszörösére növekszik, de szerintem többre. Az egy-két évvel ezelõtti (vagy régebbi) ilyen gyári lámpákban nagyrészt 10cd körüli vagy alatti ledeket használtak és annak használat közben tovább csökkent a fényereje. Ehhez képest hirdetik mostanában a "+50%" fényerõ növekedést? Igaz, hogy candelában jónak tûnik a leírt szám, de azt már nem merték mellé írni, hogy hány fokos széttartás mellett teljesíti..
Pl. a 20 fokhoz képest az 5 fokos széttartás már 16-szoros fényerõt ad,
viszont az mint fõ fénysugár a távolban egy fényes kört jelent.
Ezt még a korábbihoz tettem hozzá.

Itt van egy teljesítmény/hatásfok táblázat az általam használt huzal kivezetésü 50cd-s ledhez:
http://img.tar.hu/tmscsaba/size2/20457097.jpg

Ennek alapján kiszámoltam az elérhetõ fényteljesítményt az általad ajánlott módon és
mellé tettem arányaiban összehasonlításképpen egy viszonylag frissen kiadott teljesítmény led
fényteljesítmény arányát, a 2/3 teljesítményen hajtott Luxeon K2-t.
(Múltkor akadt olyan kifogás, hogy miért maximális teljesítményen számolok vele, most ezért a 2/3)

A huzal kivezetésü ledeknél a leírt áramhoz tartozó nyitófeszültséget
emlékezetbõl idéztem, az néhány százalékban (max.5%) eltérhet.

24mA áramon kb. 3,4V mellett ~0,08W/led, darabonként 75lm/W a leadott fényteljesítmény.
5db lednél a felvett össz. teljesítmény 0.4W,
a leadott fényteljesítmény ennek megfelelõen 0,4X75= 30 lumen (lm)
Ez a fény egy darab 4 Watton hatott Luxeon K2 fényének negyede.
Vagyis egy db 4W-on hajtott Luxeon K2 világít 75%-al többet.

10mA áramon kb. 3,2V mellett ~0,32W/led, darabonként 98lm/W a leadott fényteljesítmény.
25db lednél a felvett össz.teljesítmény 0.8W,
a leadott fényteljesítmény ennek megfelelõen 0,8X98lm= 78 lumen (lm)
Vagyis egy db 4W-on hajtott Luxeon K2 világít ~35%-al többet.
Ennyit tesz a hatásfok!

RoGeR

RoGeR

vendég

• fórumtag
  • 236 hozzászólás
Balu1 egy ötlet:

Ha jól méricskéltem itthon, akkor a gyári CatEye 5 LED-re ad per pillanat 120 mA-t (24 mA/LED), és ezzel is el lehet boldogulni városban.
Ha 25 LED kapna összesen 250 mA-t (10 mA/LED), akkor elvileg már ez is elég lenne, nem? Kellõen energiatakarékos és körülbelül azon a ponton van, ahol a LED legjobb hatásfokkal mûködik (lm/W), nem?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Közben a másik fórumon a teminal-on is kérdeztek néhány dolgot a
most készülõ lámpával kapcsolatban és leírtam fotókkal illusztrálva.
Felteszem az elérhetõségét, hátha valakinek tudok vele további ötletet adni.
http://forum.terminal.hu/viewtopic.php?p=705434#705434

:offtopic:
Konásandrás: Ma is munkából írok de már kedden leszek utoljára ilyen sûrûn ezért utána rövidesen be tudom fejezni a lámpát, de csak egy darab készül el addigra. Szerintem jó lesz. Megelégedésedre jól mûködik majd.

Kettõ fényerõ fokozatot teszek rá (a kapcsoló három állásu /középen az üres, elõl nagyfény, hátul kicsi/). Azt viszont nem tudom, hogy a gyengébb fény csak kicsivel legyen takarékosabb vagy jóval gyengébben világítson (ami azért még jól használható?)

A kicsivel takarékosabbnak az az elõnye, hogy kb kétszer olyan hosszú lenne a nagyfényü üzemidõ de valamivel gyengébb fénnyel, abban az állásban. A másik elõny a fenti esetben, hogy akkor végszükségben a ceruzaelemek sem hajtanák túl ha az üzemidõ elején takarékos állásban használod, mert akkor elemrõl is éppen elegendõ (és nem túl nagy) meghajtást kapna.

A második mint jóval gyengébb /de nem nagyon gyenge/ állás (ha azt kéred) pl térképolvasáshoz vagy laza guruláshoz vagy helyben bogarászáshoz, (mint pl. szerelés) lehet kiváló és hosszabb ideig világít azzal a fényerõvel.

Ha kevés az akkuk kapacitása (üzemidõ) akkor kb háromszor ekkora kapacitásu akkukat is lehet rákötni, csak egy ugyanilyen csatlakozóval ellátott nagyobb kapacitásu 4x1,2V-os akku csomagot kell össze rakni és az kell a lámpán lévõ aljzatba dugni.

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
35mm ill 51mm
ha mindkettot akarod keritesezgetni akkor mindhez van cso
bar folosleges.

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

golya

golya

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.347 hozzászólás
ne a kisméretût vedd mer van a kishalogén a 3 centis meg van a nagy az 5 centis. na az a baba. ahhoz meg kukázol otthon vmi PVC csövet abba berakod nyomsz mellé egy kapcsolót és kész. igény szerint biztosíték.
http://kep.tar.hu/ho...jani/50088093#2 itt vannak képek 50 millis 20W-os 38°-os ról. most szétkaptam újrafestem meg szerzek bele 24°körüli 20W-os halogént.
foglalat a halogánnek megtuningolsz 2 olyan érintkezõt ami az akkura megy rá egy lapos fogó és egy csípõfogó kell a mókához. ja ha lehet olyat vegyél ami zárt!

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
elektronikai boltokban illetve villamossagi boltban
nem fontos biztositek ha tudsz vigyazni.

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer

uzi

uzi

vendég

• fórumtag
  • 126 hozzászólás
Akkor ami hiányzik a mókához: Foglalat a halogénnek és kábel az akku saruitól. Mit javasoltok merre érdemes ilyet venni Bp-en? Kapcsoló sem annyira élet-halál kérdés. Biztosíték nélküli rendszer mennyire gázos?

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
gyenge vagy.
en alig ereztem
mellette meg a kb 1,5 liter viz is

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer

conor1326

conor1326

bentlakó

• fórumtag
  • 5.055 hozzászólás

Sokat gondolkodva dolgokon nálam a legvalószínûbb felhasználás mostanában max 2 óra gurulás terepen, most hogy korábban sötétedik.
Súly annyira nem számítana, árban viszont nem szeretnék túl sokat beletenni. Szerelési gyakorlatom sem egetrengetõ :)

Láttam 35W 12V 30 fok széttartású kisméretû halogént a baumaxban. Ha erre rákötnék egy 7,2Ah-s zselés akkut meddig menne nekem megfelelõen fényesen? 2.1A max az akku leadása, számítás szerint nekem 1,7A-re lenne szükségem 2 órán át. Mûködõkékes lehet egy ilyen lámpa?

nekem is ilyen van csak a 30 fokos helyett keress vmi szûkebbet

és nagyon jó kis lámpád lesz, csak a hátad leszakad a 2.6 kilós akksitól:)
(tapasztalat...:-))
Autist Team:)

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
2 orat menne egesz jol szerintem

raveace: 12V 5Ah 900g ara kb 8-9eft+ vmi tolto

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer

uzi

uzi

vendég

• fórumtag
  • 126 hozzászólás
Sokat gondolkodva dolgokon nálam a legvalószínûbb felhasználás mostanában max 2 óra gurulás terepen, most hogy korábban sötétedik.
Súly annyira nem számítana, árban viszont nem szeretnék túl sokat beletenni. Szerelési gyakorlatom sem egetrengetõ :)

Láttam 35W 12V 30 fok széttartású kisméretû halogént a baumaxban. Ha erre rákötnék egy 7,2Ah-s zselés akkut meddig menne nekem megfelelõen fényesen? 2.1A max az akku leadása, számítás szerint nekem 1,7A-re lenne szükségem 2 órán át. Mûködõkékes lehet egy ilyen lámpa?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

télleg Balu
mekkora ellenállás kell?

Azt mindíg ki szoktam mérni huzalpotival és 4V körüli elem csomaggal v. telefon akkuval és mA mérõ mûszerrel. Általában nem számolok hanem mérek. Persze vannak rá képletek is de azzal együtt is érdemes kimérni.

Egyébként tápfeszültség függõ és a párhuzamosan kapcsolt ledek darabszámától is függ.

és azt hogy rakod be? csak 1-et raksz az összes led elé?

Igen, nekem az bevállt.
Sokan mondanak sokfélét de akkora különbség nincs az azonos ledek között, hogy az zavarna.

55 fokossal sztemnem mert nagyon nagy a széttartása.

Közelre is kell valami, szerintem oda jó lehet néhány darab.

és a Péteres ledeket akkor lehet hajtani nyugodtan ilyen 30-35mA-es árammal?

A 20fok 50candelást külön hûtés nélkül ha egyébként nincs tokba zárva
akkor 25 mA-el mehet, talán még 30 mA is elmegy ha hosszabbak a lábai.

Ha bezárod dobozba és nem áramlik a levegõ akkor már túlmelegedhet.
Viszont ha a negatív lábakról vörösréz lemezzel elvezeted a hõt kívülre
egy harmonikás felületre akkor mehet 30-35-rõl is.

Végülis hõ elvezetés nélkül ezek 20-25mA-es ledek.
Lényeg, hogy ne menjen 30 celziusz fölé a kivezetés hõmérséklete mert akkor
gyorsabban veszít a fényerejébõl a bekapcsot idõtartam és a melegedés függvényében.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Sz. Péter írta, hogy van vmi 55 fokos, 13 lumenes 8 mm LED

Szerelni egyszerûbb mint a kisebb ledeket mert kevesdebb kell belõle, viszont a hatékonysága valamivel kisebb.
Azt nem is tudom hirtlen, hogy az egy vagy a 2 chipes változat van-e neki.

Persze a 2 chippel szerelt az 25lm körüli fényerõt tud és 150mA-el hajtható,
az egy chipes talán felét tudhatja.
A 13 lumenesre viszont nem emlékszem.

A 25 lumenesrõl készült fotó és kettõ másikról, néhány adatot mellé írtam:
Lehet látni, hogy..
.. a lumen (mint leadott fény teljesítmény)
.. a candela (mint térszögre esõ fénysugárzás)
.. és a széttartás szöge miként függ össze.

Ha nagy térszögnél akarunk elérni nagyobb fényerõt ahhoz komolyabb lumen érték szükséges.
Feltöltött kép

Középen lehet látni a két chipnél dupla bekötõ huzalokat.

Lent mégegy fotó, ahol a két chipes fenti középsõ ledet
össze hasonlítom azonos összteljesítményü huzal lábassal
(ami mostanában is van még nekem /fent jobb oldalt/)
Feltöltött kép
Névleges áramon hajtva az enyém jobb. fényesebb. (150mA-es kép pár)
A feliratok magukért beszélnek.

golya

golya

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.347 hozzászólás
télleg Balu
mekkora ellenállás kell? és azt hogy rakod be? cask 1-et raksz az összes led elé?
55 fokossal sztemnem mert nagyon nagy a széttartása.
és a Péteres ledeket akkor lehet hajtani nyugodtan ilyen 30-35mA-es árammal?

RoGeR

RoGeR

vendég

• fórumtag
  • 236 hozzászólás
Sz. Péter írta, hogy van vmi 55 fokos, 13 lumenes 8 mm LED (igaz, eléggé drágán, 330 Ft/db).

Ezzel érdemes kisérletezni?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Balu, egy dolgot kihagytál az összehasonlításból: Mennyibõl is jön ez ki? ;)

Kell hozzá:
25db led X 120=3000,- (azt még 120,-ért vettem)
A lámpa burkolata (dizájn) tokkal vonóval fejpánttal 1200,-
Csatlakozók, kapcsoló, vezeték, elem tartó, ragasztó, panel, forrasztó ón huzalellenállás ~1000,- (talán kicsit több)
Ez eddig ~5200,-Ft anyag ár.
Ezen kívül még jópár órás pepecs munka és tapasztalat.

Kb. egy tizest megér készen és szerintem erõsebb össz lumen fényteljesítményt ad mint a gyári +50%-os.
Persze azt érdemes lenne össze vetni vele.

Ha azt nézzük, hogy általában egy bringalámpa mennyit pislákol és
hozzá teszel még 50%-ot, akkor sem lesz igazán erõs.
Legfeljebb akkor ha szûk nyalábba fogod a fényt, akkor lehet vele madárra vadászni.
Legalábbis akkora területet világít meg erõs fénnyel.
ez amit össze raktam (majdnem kész) ez 20 fokos.

Kb. akkora fényereje van mint egy 4-5W-os halogén izzónak de szórtabb.