Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8729 replies to this topic

Chris8

Chris8

vendég

• fórumtag
  • 50 posts

huvazz azert ez nem kis hajitas!!!

ÁÁ nem is:-), szerintem az igazság valahol a kettõ közt lehet mivel a lumenszámító oldalon is ott van, hogy az eredmény csak hozzávetõleges lesz, mivel nem ismerjük a candela mérés körülményeit. Csak van aki szívesen dobálózik pontatlan adatokból történõ pontatlan számítás eredményeivel....

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts

1.609Lm/4.8lumen

huvazz azert ez nem kis hajitas!!!

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

Chris8

Chris8

vendég

• fórumtag
  • 50 posts
Balu!
Nem tudom mit számoltál és mibõl, de valahol mintha már megmérték volna ezeket az 50Cd-snak és 20°osnak hirdetett ledeket és ha jól emlékszem 41100mCd és 12.8° ot kaptak, itt Pinyó mérése se volt ezektõl nagyságrendekkel eltérõ...Szóval ha a gyári akár cateye lámpák marketingszövegeit se hiszed el, miért hiszel és számolsz normális kereskedelmi csatornával, forgalmazóval még csak nem is rendelkezõ kínai gyártók bemondásai alapján?!
Úgy hiszem joggal feltételezhetjük hogy e két független, igaz nem laboratóriumi pontosságú mérés eredményei állnak közelebb a valósághoz mint az ebayos besthonkongos kínaiak "adatlapjai"
Tehát ha már számolunk akkor próbáljuk meg a hitelesebb adatokat használni.
A másik kérdés hogy milyen képlettel számoltad ki a lument? Olyannal ahol a központi szöghöz tartozó max Cd-t kell megadni vagy olyannal ahol a nyillásszöghöz egy egyenletes Cd érték tartozik?Ha az elõbbivel számoltál akkor honnan tudod hogy a központi szög és a nyílásszög közt milyen mértékben csökken a fényerõ?Netán leintegráltad valami grafikon alapján?:-)
Ha utóbbival számoltál, akkor honnan szereztél olyan ledet illetve adatot amibõl kiderült hogy az egész nyílásszög alatt egyenletesen adja le a fényt?
Szóval ennyit a számolgatásról bizonytalan adatokból pontatlan képletekkel, nem kellene terelni a népet a huzallábasak felé.Bár egyoldalu kommunikációban mindig is ügyes voltál!
Egyébként ha megnézzük a feltételezetten általad is használt képlettel itt milyen eredményt kapunk ha a hihetõbb (41,1Cd 12,8°)adatokat használjuk akkor bizony csak 1.609Lm lesz, az nem sok...
De vegyük a Te adatod 4.8lumen az 50Cd-s led ok. az utóbbi egy év hitech powerledjei leadnak 51.7-67.2Lm közt itt de számoljunk mondjuk 57.6 lumenessel és akkor pont 12db huzallábas 50Cd-s általad állított fényerejét produkálja, mellesleg a gyártó is ezt adja meg átlgosnak itt...
A huzallábas 50Cd-s nyitófeszültsége 20mAnél 3.4V tehát 12db huzallábas kb 0.816W-ot vesz fel miközben 57 lument produkál(70lm/W).
A gyári adatlap grafikonja alapján a Cree power led 3.5V nál vesz fel 350mA-t
azaz 1.225W-ot fogyaszt az 57 lumenhez(46.5lm/W)..tehát nem sokszor hanem csak 50%-kal rosszabb a hatásfoka! És ugye nem felejtjük hogy a huzallábas esetében nem a valósághoz közelebb álló alapadatokkal számoltunk eddig...ha mégis így tennénk akkor 35db huzallábas tud 57lument ami 2.38Wot fogyaszt ekkor...jé rögtön megfordult az arány és már a huzallábasok az energiazabálók grillsütõk...
ENNEK A SZÁMOLGATÁSOS ÖSSZEHASONLÍTÁSNAK AZ ELEJÉN ÍRTAK MIATT ÍGY SEMMI ÉRTELME!
Viszont az tény hogy a Pinyó által épített luxeonos fény már verseny körülmények közt is bizonyított, amit mondjuk a tiédrõl kevésbé tudnék elképzelni...
Még egy dolog! Hetek kérdése és itt van az új powerled generáció ami 80Lm-t tud 350mA-en és még takarékosabb is az alacsonyabb nyitófeszültsége miatt 1.12W (71.4lm/W) tehát inkább mundjuk azt hogy izlés kérdése ki mibõl építkezik mint eröltessük a magunk(huzallábas) igazát! Tudom Balu már Te is elismerted hogy végül is izlés és preferencia kérdése ez, de valahogy ezekbõl a mondataidból is mindig az érzõdik hogy aki powerledekbõl akar lámpát az tulajdonképpen nem normális...Nos akár tetszik akár nem, vagyunk páran ilyen "nemnormálisak" és még nem égette meg a kormány se a kezünket pedig azon hordjuk a kályhát, rezsót stb. ja és nem mellesleg este még látunk is vele:-)

uzi

uzi

vendég

• fórumtag
  • 126 posts
Összedobtam ideiglenesen a lámpát és mentem is egy 2 órás kört János-hegy és környékén. Teljesen jól muzsikált a lámpa, az akku is könnyedén bírta. Ideiglenesen a normál lámpám hátára erõsítettem egy mosószeres kupapba helyezve :) , igaz megálláskor kicsit beleolvadt a cateye felirat :) Azt hiszem megfogadom a pvc csöves tanácsot (3,5cm-es izzóról van szó), az tanán nem fog olvadni olyan könnyen

Kapcsoló nem is fog kelleni, inkább oldható kötés. Jack dugóra gondoltam ezügyben...

Köszi a tanácsokat mindenkinek, sokkal barátságosabb volt így az erdõ

A 30 fokos szög sok is volt meg nem is. Lassan felfele és terepen elég messzire láttam így is és a kormányra helyezett lámpa kanyarba is kellõen bevilágított, barátnõm is látott ha mögötte mentem. Betonon fefele 30 felett tényleg jobb lett volna valami szûkebb.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

A candela érték a központi (sugárirányú) fényintenzitás.
A lumen a minden irányba összesen kibocsájtott fénymennyiség.

Igen, azt viszont nem tudom ismered-e, hogy a candela érték és térszög ismeretében kiszámolható a lumen is.

Ha még azt is hozzá teszem, hogy az elöl kilépõ széttartás függõ candela értékbõl számoltam át a lument,
akkor még nagyobb tényleges lumen értékrõl beszélhetünk mivel a hátul, oldalt és egyéb nem fõ irányokban kilépõ fényt kifelejtettem a számolásból. Pontosabban nem is felejtettem el hanem nem vettem figyelembe mert minek.

Már többször észre vettem, hogy te nagyon bele tudsz keveredni ilyen összefüggésekbe.
Korábban is jónéhányszor volt hasonló eset!
Talán a meghajtás/hatásfok összefüggést sem ismered el?

Olyan vagy mint az a kalauz aki rossz helyen lyukasztott.
Aztán mellé rajzolt egy nyilat és ráírta, hogy "ez a lyuk nem lyuk!".

Így engem tökéletesen hidegen hagy, hogy a huzallábas összesen hány lument bocsát ki magából, ha annak csak jóval kevesebb, mint a felét világítja elõre

Mondod te félre magyarázva. :)
Viszont a candelából számoltam a lument, de téged semmi nem érdekel, csak a fürjtojás sütõk meghajtása.

Szerintem még azt sem veszed figyelembe, hogy melyik mekkora hõt termel.
Még a hõ-fény arány sem gyõz meg téged? Esetleg szándékosan mgyarázod félre?

és tudom értelmesen használni. Ha nem így volna, akkor mitõl lehet az, hogy a 80 lumen/wattos hatékonyságú huzallábas csak 10%-kal eszik kevesebbet azonos fényességnél, mint az immár kétéves, csupán kb. 35 lumen/wattos "fûtõtest", "rezsó", stb... powerledem?

Az igen meglepõ lenne.:scared:
Talán túlhajtottad egyszer, vagy más ledeket használsz. Esetleg rosszul mértél valamit.
A butaságokat nem kellene szellõztetned.
Az, hogy valamire hivatkozol de logika nélkül
kapcsolod össze, még semmire nem bizonyíték. :lol1:

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
van mas is
nekem is egy kis 10W-os hid-em van
6 fokos kupszoggel
/jellemzoen a wallamp research gyart ilyen kis teljesitmenyu cumokat/
fem dobozban amit kicsit brutalnak tartok de ez van
lusta vagyok masikat csinalni.

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer

RoGeR

RoGeR

vendég

• fórumtag
  • 236 posts
És csak az autós HID izzókészletek vannak a piacon, vagy van más is?

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
liion es zseles akksi viszonylag egyszeru modon toltheto.
tehat tulkepp akar azzal is tolheto de vmi kis aram ill fesz korlat mindenkepp kell.
de kiba olcso es egyszeru egy ilyen kapcsolas allitolag.
/en meg nem csinaltam mert nem kellett/

hid-hez attol fugg milyen ballaszt elektronika van
mert attol fuggoen 12-14,8V? tartomanyban felelhetnek meg cumok.
az enyemhez meg ugy atlagban 12-13,2V-os van tan
de ajanljak a liion akksit is hozza

ugye zseles az 12V
egy Nimh cella 1,2V *10=12V
liion 3,6V/lipo 3,7V/ *4=14,4V

egy kicsit odzkodom attol, hogy lipo-t ajanljak barkinek is aki nem ert hozza.
liion-nal esetleg nem lesz gond.
de azert az is veszelyes tud lenni.

tomegek:
wattoraban irom Wh
12V * 5Ah = 60Wh
zseles 60-70Wh kb 2+kg ara 3eft korul
nimh 60Wh 900g ara kb 10eft
liion 60Wh kb 500g ara kb 15eft

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
hidhez aksiválaszték milyen, ha töltõnek csak autós töltõt használnék?
liion-hoz csak ha erõsen öngyilkos hajlamaim vannak ;D?
vagy csak nimh-hez gyó inkább...
ár, súly és Ah (világított idõ) érdekelne

és hogy legyen valami realizálódó idõpont is : mondjuk úgy, hogy a fenyõfa alá kérek majd ilyesmi rendszert

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
halogent mar nem hasznalom.
csak hid meg nemi kis led kolbaszolonak

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer

uzi

uzi

vendég

• fórumtag
  • 126 posts
Összeszedtem az alkatrészeket, 9Ah-s 12V-os akksi 3K volt, 500Ft-ért még kábelt is szeretek nekem a boltban, mindkét végén saruérintkezõvel. Most már csak a rögzítésen gondolkodom....

Elég meleg a halogén, sisakot remélem nem olvasztja majd meg, ha rateszem :)

Esetleg tépõzár vagy rágumizás vált be nektek?

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
lor te most már csak a hiddel nyomod, vagy megvan még a halogéned is?

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 posts

Érdekes, hogy mindíg a saját szavadba keveredsz bele. :)
Írod (nem szó szerint de a lényege): "..elõl csak a középsõ kis fényes területet mérik".
Azután "beleszámolták azt .. amit hátra sugároz". Nem fura? Feltöltött kép

Még mit mértek bele, ..attól függ milyen kedvük volt??
Elõkeressem ahol írtad?
.
.
.

A candela érték a központi (sugárirányú) fényintenzitás.
A lumen a minden irányba összesen kibocsájtott fénymennyiség. Így engem tökéletesen hidegen hagy, hogy a huzallábas összesen hány lument bocsát ki magából, ha annak csak jóval kevesebb, mint a felét világítja elõre, és tudom értelmesen használni. Ha nem így volna, akkor mitõl lehet az, hogy a 80 lumen/wattos hatékonyságú huzallábas csak 10%-kal eszik kevesebbet azonos fényességnél, mint az immár kétéves, csupán kb. 35 lumen/wattos "fûtõtest", "rezsó", stb... powerledem?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Kár, hogy a huzallábas adataiba beleszámolták azt a - való élet szempontjából érdektelen - fényteljesítményt is, ami kívül esik a központi pl. 40 fokos kúpon (tehát pl., amit hátra sugároz).

Érdekes, hogy mindíg a saját szavadba keveredsz bele. :)
Írod (nem szó szerint de a lényege): "..elõl csak a középsõ kis fényes területet mérik".
Azután "beleszámolták azt .. amit hátra sugároz". Nem fura? Feltöltött kép

Még mit mértek bele, ..attól függ milyen kedvük volt??
Elõkeressem ahol írtad?
.
.
.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Ma vevõdik meg a LED és holnap meg cserélõdik a lámpában... :)

Az áramra szerintem figyelj oda, nehogy túl hajtsd a ledeket.
Illetve ha van felület ami le tud adni hõt akkor kicsivel jobban is mehet.

Viszont amint kiszámoltam, inkább féláramon (10mA/led) több darabot
érdemes hajtani ha kicsi fogyasztást, jobb hatásfokot akarsz.

Legfeljebb ha kell a nagy fény akkor fel lehet kapcsolni többre (20mA),
esetleg (30mA kis hûtéssel, netán 35 több hûtéssel). Mikor milyen fény kell.
A tapasztalat az, hogy két fokozat elég.

Hõleadásnál a ledek kivezetései körül áramló levegõ már önmagában is sokat segít 30mA-ig.
Viszont ha teljesen le van zárva a tok és nincs hõelvezetés, akkor már a 25mA is sok lehet.

Ennél (30mA, ill. jobb hõvezetéssel 35) de ennél többel is lehet hajtani
viszont nem érdemes mert gyorsabban veszít a fényébõl.

Végigolvasva a hozzászólásodat, rosszul emlékeztem arra a képre. De kétszeres energiabevitelnél több, mint két és félszerer nagyobb fényerõ. Az azért nem rossz... ;)

ledenként 24mA (össz120mA) áramon ..5db lednél 0.4W = 30 lumen
ledenként 10mA (össz250mA) áramon 25db lednél 0.8W = 78 lumen

A kisebb teljesítményt alapul véve 30% a teljesítmény arányos nyereség
a több led kisebb áramu meghajtása esetén.

A powerled egy külön téma. Ott a jobb hõelvezetés miatt nagyobb áramokat lehet megengedni,
viszont a jóval nagyobb chip felületarányos meghajtás a hatásfok csökkenéséhez vezet.
Ez egy ilyen mérleg, ahol nekünk kell eldönteni, hogy a kicsi könnyen szerelhetõ teljesítmény ledeket
használjuk jól meghajtva háromszor akkora akkuval, vagy sok (minél több) huzal kivezetésu jó hatásfoku ledet kicsi áramon,
(azonos fényerõ eléréséhez), ami több szerelési munkával jár de fele-harmada akku elegendõ hozzá ha a sok ledet kis áramon hajtjuk.
A chip felületarányos meghajtása és a hatásfok fordított arányban áll egymással.

Azt megintcsak hozzá kell tennem a teljes igazság kedvéért, hogy vannak olyan teljesítmény ledek
amit a névleges teljesítményének 10-30% án hajtva, vele hasonló hatásfokot el tudunk érni,
viszont alul hajtott powerledekkel tele rakni a bringát eléggé költséges dolog.

Na meg a powerled nem is arra való. Azt hajtani kell és hadd zabáljon!
Na meg persze el kell látni elegendõ energiával, ami bringán azért nem is egyszerû.
Persze az is igaz, hogy mindenben létezik középút bizonyos kompromisszumokkal...

Megyek aludni mert reggel jöttem haza és holnap megint hajnalban kelek és 24-ezem, aztán jön három nap pihi.

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 posts

Azt még ki felejtettem a végérõl, hogy az említett paraméterek szerint mûködõ
huzal kivezetésü ledek 0,8 W felvett teljesítmény mellett adnak le akkora fényteljesítményt
mint az említett (K2) teljesítmény led 2,6 W fogyasztás aránynál sugároz.

Azt még a teljesen korrekt végkövetkezteztetés miatt hozzá kell tennem,
ha a K2-t kisebb teljesítményen hajtanánk akkor ~2 W körüli fogyasztás mellett is létre tudná hozni a fenti fényteljesítményt.

Mivel ott külön optikát használnak még annak a veszteségét
is le kell vonni powerled esetén ami 10-15%.

Kár, hogy a huzallábas adataiba beleszámolták azt a - való élet szempontjából érdektelen - fényteljesítményt is, ami kívül esik a központi pl. 40 fokos kúpon (tehát pl., amit hátra sugároz).

Ha így nézzük a dolgot, a két évvel ezelõtt gyártott Luxeonom 1,1W-nál ad annyi fényt (az optika veszteségével együtt), mint 1W-nál a huzallábas (14 db 50cd led, 20mA-en). Tehát a különbség itt csak 10% a huzallábas javára.
Ha mostanság szereznék be Luxeon-t, akkor ez a 10% huzallábas elõny is eltûnne.

Megj.: a Luxeon K2-nél mind a 350mA (kb. 1W), mind az 1000mA (kb. 4W) gyári ajánlás. Egyféle K2-est gyártanak, mindenki eldöntheti, hogy milyen teljesítményen üzemelteti. De akár 1500mA-en is meghajtható, ha valakit nem érdekel túlságosan a hatékonyság.

Az egyledes Cateye-okban kb. 250-350mA-en futtatják a Luxeonokat. Az, hogy a most megjelent Cateye-ra másfélszeres fényerõ növekedést ígérnek, annak szerintem szimplán az az oka, hogy két-három év elteltével hatékonyabb powerledekkel szerelik a lámpákat.

RoGeR

RoGeR

vendég

• fórumtag
  • 236 posts

Ha az eredeti régebbi cateye lámpa ledjeit kicseréled az általam is használt 50cd-s 20 vagy 24 fokos ledre attól a fényerõ már önmagában legalább ötszörösére növekszik, de szerintem többre.

Ma vevõdik meg a LED és holnap meg cserélõdik a lámpában... :)

Szerk: Végigolvasva a hozzászólásodat, rosszul emlékeztem arra a képre. De kétszeres energiabevitelnél több, mint két és félszerer nagyobb fényerõ. Az azért nem rossz... ;)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Azt még ki felejtettem a végérõl, hogy az említett paraméterek szerint mûködõ
huzal kivezetésü ledek 0,8 W felvett teljesítmény mellett adnak le akkora fényteljesítményt
mint az említett (K2) teljesítmény led 2,6 W fogyasztás aránynál sugároz.

Azt még a teljesen korrekt végkövetkezteztetés miatt hozzá kell tennem,
ha a K2-t kisebb teljesítményen hajtanánk akkor ~2 W körüli fogyasztás mellett is létre tudná hozni a fenti fényteljesítményt.

Mivel ott külön optikát használnak még annak a veszteségét
is le kell vonni powerled esetén ami 10-15%.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Ha az eredeti régebbi cateye lámpa ledjeit kicseréled az általam is használt 50cd-s 20 vagy 24 fokos ledre attól a fényerõ már önmagában legalább ötszörösére növekszik, de szerintem többre. Az egy-két évvel ezelõtti (vagy régebbi) ilyen gyári lámpákban nagyrészt 10cd körüli vagy alatti ledeket használtak és annak használat közben tovább csökkent a fényereje. Ehhez képest hirdetik mostanában a "+50%" fényerõ növekedést? Igaz, hogy candelában jónak tûnik a leírt szám, de azt már nem merték mellé írni, hogy hány fokos széttartás mellett teljesíti..
Pl. a 20 fokhoz képest az 5 fokos széttartás már 16-szoros fényerõt ad,
viszont az mint fõ fénysugár a távolban egy fényes kört jelent.
Ezt még a korábbihoz tettem hozzá.

Itt van egy teljesítmény/hatásfok táblázat az általam használt huzal kivezetésü 50cd-s ledhez:
http://img.tar.hu/tmscsaba/size2/20457097.jpg

Ennek alapján kiszámoltam az elérhetõ fényteljesítményt az általad ajánlott módon és
mellé tettem arányaiban összehasonlításképpen egy viszonylag frissen kiadott teljesítmény led
fényteljesítmény arányát, a 2/3 teljesítményen hajtott Luxeon K2-t.
(Múltkor akadt olyan kifogás, hogy miért maximális teljesítményen számolok vele, most ezért a 2/3)

A huzal kivezetésü ledeknél a leírt áramhoz tartozó nyitófeszültséget
emlékezetbõl idéztem, az néhány százalékban (max.5%) eltérhet.

24mA áramon kb. 3,4V mellett ~0,08W/led, darabonként 75lm/W a leadott fényteljesítmény.
5db lednél a felvett össz. teljesítmény 0.4W,
a leadott fényteljesítmény ennek megfelelõen 0,4X75= 30 lumen (lm)
Ez a fény egy darab 4 Watton hatott Luxeon K2 fényének negyede.
Vagyis egy db 4W-on hajtott Luxeon K2 világít 75%-al többet.

10mA áramon kb. 3,2V mellett ~0,32W/led, darabonként 98lm/W a leadott fényteljesítmény.
25db lednél a felvett össz.teljesítmény 0.8W,
a leadott fényteljesítmény ennek megfelelõen 0,8X98lm= 78 lumen (lm)
Vagyis egy db 4W-on hajtott Luxeon K2 világít ~35%-al többet.
Ennyit tesz a hatásfok!

RoGeR

RoGeR

vendég

• fórumtag
  • 236 posts
Balu1 egy ötlet:

Ha jól méricskéltem itthon, akkor a gyári CatEye 5 LED-re ad per pillanat 120 mA-t (24 mA/LED), és ezzel is el lehet boldogulni városban.
Ha 25 LED kapna összesen 250 mA-t (10 mA/LED), akkor elvileg már ez is elég lenne, nem? Kellõen energiatakarékos és körülbelül azon a ponton van, ahol a LED legjobb hatásfokkal mûködik (lm/W), nem?