Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8729 replies to this topic

loco001

loco001

vendég

• fórumtag
  • 133 posts
Pinyo említette, hogy a Lupine ledes lámpája is elavult....

The first ever WILMA upgrade will be available in 4 - 6 weeks.
All existing Wilma lights ( 380 Lumens and 420 Lumens versions) can be upgraded to 750 Lumens.

The upgrade kit at aprox. 120€ will include a new led plate with 4 new LEDs, a new fitting lens and a tool to open the screws.
You will be able to fit the upgrade by your self and there is no way to damage your light by this.

Note: Only the brightness is increasing, the runtime and all other functions stay the same. 750 Lumens is as bright or even brighter than most HID lights.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Igen majd mondom, nekem mi hogy vált be ill. hogyan csinálnám..

nocturnus

nocturnus

vendég

• fórumtag
  • 30 posts
Köszi a gyors reagálást. A kinai fejlámpa átalakitásba beleugrok én is, feltéve, ha meg lesz hozzá minden szükséges eszköz/egység. Ha elakadnék, zargathatlak majd privátban?
Biciklizem, tehát vagyok.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Szerintem nézz be a képtáramba, ott rengeteg kísérlet és építgetés fotóját megtalálod.

http://kep.tar.hu/balu-1
A "Cree XR-E ..[XR7090WT-U1-WC-P4] a hatékony" albumban több alcímet almappát találsz.

Pillanatnyilag kifogyott ez a led, ha jól tudom, de érdeklõdni kell a ChipCad -nél.
..-P2 biztosan van nekik de azt nem érdemes venni mert gyengébb fényü.
http://www.chipcad.hu

Mindenki alá ír valami szöveget.
Hogy is van az a mondás..?
Coito ego sum..

nocturnus

nocturnus

vendég

• fórumtag
  • 30 posts
Balu1:
Egy ideje nyomon követem én is a topikot, most bevallom, hogy egy picit bezsongtam én is...
Na szóval: kormányon én halogénes pilácsot használok, hátul ledeset. Szeretnék összehozni melléjük egy sisasra szerelhetõ fejlámpát, mondjuk az általatok javasolt creed ledekbõl. Nem "minireflektort" szeretnék épiteni, hanem a boltokban kapható lámpáknál komolyabb fényerejû, súlyban velük összemérhetõ lámpát. Tanácsokat szeretnék kérni, hogy induljak el, milyen alapra érdemes épiteni, melyik creed ledeket javasolnád stb. THNX.
Biciklizem, tehát vagyok.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Ennek igazán örülök!

Amit még meg akartam írni a lámpáról...
A lámpa esõálló, errõl már esett szó.
Belül a kötések mindenhol vízállóan el vannak szigetelve.

A tokja kívülrõl is cseppálló, vagyis nem folyhat be víz.
Az elején az optika mellé be tud jutni nedvesség de nem éri el a ledet.
Ami az alu tok és optika közé befolyik, az ki is csurog.

Ezzel szemben az akkutartók nem esõállóak.
Azt nedves, esõre álló idõben érdemes vízállóan betekerni becsomagolni egy neylon tasakba, hogy ne folyhasson bele víz.

Jó tekerést a BMFT-hez!

Hotmaat

Hotmaat

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,150 posts
Balu1:

Csodát csináltál.
Összehaonlítottam a Petzl Myo XP fejlámpámmal hát jóval erösebb(mármint amit te csináltál), még legkisebb fokozatban is.
Este remélhetöleg leprobálom élesben is.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Éppen azon gondolkodom, hogy az enyém is súlyemelõ bringa a sok cucctól.
Az valyon hány kiló lehet?

Itt néhány h.sz-al korábban hibásan írtam egy sort, helyesen így hangzik:
A Luxeonok legfeljebb másfélszer világítanak jobban a (nem feszített hosszú életü) halogénhez képest.

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
te ezt rengeteg sok izet komolyan gondoltad?
ezt mind oda?

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

Sheriff

Sheriff

vendég

• fórumtag
  • 31 posts
Az csak egy bringazár! Hûteni nem lehet vele, max. fejbevágni valakit.

Apropó, védelem. Fantázia szintjén létezik bennem a bringába szerelt motoroknál használt higanykapcsolós riasztó. 12 volt van, tolvaj van, miért ne? Ráadásul inkább megnyomom a kulcstartómon a gombot - mekkorát villannának a ledek körbe a gépen :-) -, mint bajlódni a zárral fél percig. A tolvaj is meglepõdne kissé a 120 dB-tõl. Többé nem próbálna meg lopni sárga biciklit. :) Egy háromállású kulcsos kapcsoló már így is van az aksidoboz oldalán,
0:nincs áram kifelé, nincs riasztás,
1:van áram kifelé, nincs riasztás
2:nincs áram kifelé, van riasztás.

Ezzel deaktiválni tudom a riasztót akkor is, ha élesítve van és épp akkor merült le az elem a kulcstartómban, illetve le tudom tiltani a világítást, ha gonosz bácsik azzal szórakoznak, hogy bekapcsolják a világításomat, hadd merüljön le az aksi.
Spindel bike a király. Legalábbis, csak az van. :)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Sok érdekeset írtál. Végülis ezeket csak úgy lehet ha kipróbálunk minden változatot ami jó lehet. Nekem már volt (tizen.. évvel ezelõtt) 12V-os autó akku is akkor még a kemping bringám csomagtartóján. Azzal tekertem fel Dobogókõre. Az 66A/h és plusz 10-12 kiló hátul. Akkoriban még csak a halogén volt lámpának használható. Ma viszont egyre inkább kiszorul a fogyasztása miatt. A Luxeonok szintén, mert legfeljebb másfélszer világítanak jobban a (nem feszített rövid életü) halogénhez képest.

Most nézem elõnézetben, hogy tettél fel képeket. Jóó!
Jól néz ki, dizájnos. Legalábbis nekem tetszik.

Jó az oldalfény is. meg... nem sorolom :)

Lehet, hogy még nem olvastam át elég alaposan, de azt nem tudom,
mi az a csõkígyó a kosárban? Csak nem heat-pipe elven mûködõ (zárt rendszerü) acetonos hõszivattyu a led hõjének elvezetésére?
Nem túl régen hallottam róla.

Sheriff

Sheriff

vendég

• fórumtag
  • 31 posts
Közelebbrõl:
Feltöltött kép
Feltöltött kép

Oldalvilágítás a kormány végén:
Ezt akkor raktam be, mikor majdnem lebilliárdozott a bringaútról az oldalirányból érkezõ Figyelmet Lenke, mert az elsõ lámpám nem világít oldalra. Érdekes, az összes békebeli elsõlámpa direkt világít kétoldalt is, a maiak nem.
Feltöltött kép

Meg vagyok elégedve, most 1A-rel hajtom, semmit sem melegszik. Persze ekkora hûtõfelülettel nem is csoda.

Sheriff

Sheriff

vendég

• fórumtag
  • 31 posts
Elsõ világítás:
Feltöltött kép

Hátsó tíz LED:
Feltöltött kép

Sheriff

Sheriff

vendég

• fórumtag
  • 31 posts
Világít mint állat:
Feltöltött kép
Feltöltött kép

Aksitartóm:
Feltöltött kép

Sheriff

Sheriff

vendég

• fórumtag
  • 31 posts
Nos, világít már. Így szereltem az alulapra:
Feltöltött kép

Közelebbrõl:
Feltöltött kép

Axonometrikus nézet:
Persze, még nincs beszerelve az elsõ kosár alá, majd ha rákerülnek a lencsék, ha lesz lencsetartóm.
Feltöltött kép

Sheriff

Sheriff

vendég

• fórumtag
  • 31 posts
Balu1! Köszi a tippeket! Bár most mégis csak felszerelem a luxeonokat egyelõre, de a vége úgyis a CREE lesz. Lehet, tényleg feleslegesen dolgozom, de szeretek szerelni, nem gond.

Nekem jobban tetszik a ledek fényelosztása. Elõre akarok látni minél jobban, kevés szórt fény is elég a közeli dolgokhoz. Ha nem láttam meg idõben, úgyis késõ :)

A saját gyártású elsõ kosaram alapja 230x100 mm-es terület, ezzel párhuzamos síkban lefelé 10 mm-re akarok szerelni egy 3mm vastag alulemezt, aminek az elõre mutató élébõl 20 mm-t kicsivel több mint 90 fokkal lehajlítottam, erre csavarozom a ledjeimet ma délután. Szerintem elég nagy hûtõfelülete lesz. 7 lednek alakítok ki helyet egymástól azonos távolságra, ha 3 led válik be, az megy a két szélére és középre, ha 6, akkor a középsõ hely marad ki, mindkét esetben szimmetrikus lesz az elhelyezés.

Gondoltam már 1.2V-os tölthetõ aksikra én is, de úgy döntöttem, nem kínlódok velük. Inkább ólmos zselés aksikat raktam a hátsó kosaram alá, két darab 7.2Ah-st, 12V-ost. Aki ilyent akar beszerezni, az menjen el egy biztonságtechnikai üzletbe, az 1.2Ah-tól a 20Ah-ig olcsón árulnak 6V és 12V -os kivitelben soxor ugyanakkora kapacitással többféle alakút is. A 12V szimpatikus, sok minden mást is lehet róla üzemeltetni róla - nem csak bringázás közben is -, illetve aksitöltõ is ehhez beszerezhetõ leginkább. Nekem egy kisméretû 2.5A-es adapter alakú teljesen automata töltõm van, amit akár magammal is tudok vinni. A súly nem számít, sík vidékem lakom, Szeged központjától 50 km-re, nem érzek semmi különbséget ahhoz képest, mikor még nem voltak fent az aksik, illetve csak javult a helyzet. A vázhoz mereven rögzített súly szépen ellentart a hátsó rugónak, így mintha BMW-ben ülnék egy Wartburg után. Eccer nagyanyám tyúkjainak kellett 30 kiló tápot vinnem a hátsó kosárban, hát az nem semmi élmény volt. Olyan szépen és lassan ringatózott alattam a gép, mint egy limuzin. :) Egyébként az összteleszkópos vázat hosszabbítottam meg a hátsó kerék fölé, azon van a hátsó kosár. Olyan erõs, hogy az én 80 kilómat is elbírja. De gyárilag miért nem csinálnak ilyet? Eddig még csak utólagosan üléscsõre rögzíthetõt láttam boltban, de rá volt írva: Max 3kg. Röhej. Ránézek, letörik.

Na, megyek barkácsolni, ha kész van, rakok fel képet.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Ezért írtam én is itt korábban, hogy nagyon ronda a cree optika, nehogy valaki ilyent vegyen mert jön az új.
Háát megjött, de sokkal kisebb széttartással és ahhoz nem arányos fényerõvel.
Éppencsak valamivel erõsebb de sokkal kisebb területen.

Nekem jókora üveglencse jött be eddig legjobbnak de az meg nemigazán bringára való,
viszont egyenletes a fénye és változtatható is lehet a széttartása.
A baj, hogy abból csak egy darabot sikerült szereznem, azt is véletlenül
egy kirakodós piacon. Nem mindegy milyen.
Van hasonlóból nyolc is nekem de egyik sem jó ilyen célra pedig majdnem úgy néz ki mindegyik domborulata.

Szóval az optikát illetõen igazad van, sajnos. Igaz, fel lehet pattintani rá
meghatározott mértékben szóró elõtétet de az valamennyit levesz a fénybõl.
Ez csak az optikán, lencsén múlik.

Talán, ha nagyon meg akarom magyarázni akkor a középsõ erõsebb fénykör helyettesíthet egy külön
szúrófényü lámpát amivel távolabbra be lehet nézni egy úton, a szórt meg a környezetet világítja szélesebben.

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 posts
Ezen a képen jól látszik az is, hogy mennyi múlik az optikán: a halogén szép egyenletes eloszlású fényt ad, a ledek meg kis területen szúrnak. Ha a fogyasztás nem számítana, én bizony a baloldali lámpát választanám.

Kipróbáltam a fejlámpa flood - kormánylámpa spot kombinációt. Szerintem jobb, mint fordítva, csak a Sigma floodja nem elég jó (most már kezdenek zavarni azok a rókafülek...).

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Most benéztem két percre, éppen szárad, amit egy lámpában ragasztottam, addig ráérek.

Jelenleg két háromwattos halogén van elöl 2*6V=12V

Szerintem luxeonnal ne fáradj kerékpár lámpát építeni, inkább egybõl tedd a mosogató fölé.
Munkát spórolsz meg magadnak.

..két fehér 5mm-es led a kormány két végében oldalirányban,

Elnézést ha beleszólok, inkább csak tanács, oda sárga lenne való.
Persze bringán annyira nem nézik a teljesen szabályos színeket.
Lehet, én meg kéket teszek oda "kalózkodásnak". :pirat: ...meg sárgát, hogy
át tudjam kapcsolni ha ..olyan valaki nézi...

A halogéneket akarom lecserélni ledekre, a tompított fény ugyanazok adnák, csak tizedakkora árammal és fényerõvel.

majd meglátod mekkora hatalmas a különbség fényerõben.
Itt van pl "vitya_95" lámpája 6W-os fokozatban (jobbra) és
mellette egy minitükrös 20W-os halogén látható hálózati trafós megtáplálásról (balra).

Feltöltött kép

Itt persze már fûtenek a ledek, darabonként 7-800mA-en és ebben a fokozatban
Nem szabad ceruza elemrõl táplálni mert elszáll, csak 4db 1,2 V-os akkuról megy biztonságosan.
Friss, de közepesen kimerült ceruzaelemrõl legnagyobb fokozatban is veszélyes fullra kapcsolni mert úgy mindenképp nagyobb a meghajtás mint szabadna lenni.
Ennek a legnagyobb fokozata Nimh akkuhoz lett méretezve.

Ennek a fénye kb megfelel fél H.I.D lámpa fényének ami kis fokozaton mûködik, talán annál kicsivel több.

Így néz ki a háromfokozatu fejlámpa, kettõ átkapcsolható akkutartóval,
elsõ fokozat 2 leden össz. 300mA folyik (szerelõ, sétáló és "vizelõ lámpa /lor után szabadon/ ")

Második fokozat 2 leden össz. 6-800mA folyik (a két led haladáshoz már jól használható).

Harmadik fokozat 2 leden össz 1200-1400mA folyik ( 5-6W, a fenti képen látszik a 20 Wattos halogén mellett)

Feltöltött kép

Már beszereztem 3db 3 wattos Luxeon-t, de most láttam a neten a Cree ledek paramétereit, amik jobbanak tûnnek és az áruk is jóval kedvezõbb. Már mindegy, ha már megvannak a Luxeonok, azokkal csinálom meg, késõbb kipróbálom a Cree-t is. Ha tényleg jobb, akkor csere, a Luxeonok meg mennek a mosogató fölé neon helyett.

Ha nem akarsz fölöslegesen dolgozni akkor .. mint az elején írtam, alu lapra szereld a mosogató fölé, jobban járnál.

Próbálj beszerezni a chipcad.hu oldalon található cree-e 80lumen/W-os ledekbõl. Egyelõre kifogyott nekik, de lesz.

A fentiekbõl kitûnik, én inkább a csináld magad mozgalom híve vagyok, a gyári megoldásokat gagyinak vagy túl drágának találom rendszerint.

Ebben maximálisan egyetértek veled.

Balu1!
Jól világítanak a LEDjeid? Melegedés?

Kössz.
darabonként 150 mA-en szinte semmi, egy ötforintos felülete lehûti.
darabonként 300 mA-en sem jelentõs a hõleadás, oda is elég egy 20 forintos pénzérme felülete, talán kicsivel több.
Darabonként 800 mA-en már eléggé pocsékolja az energiát, ettõl jobban melegszik.
Ez esetben kell a jókora alu henger amibe építem, sõt légmozgás nélkül még éppen csak elegendõ.

A Luxeonoknál kb fele fényerõre és kétszer ekkora hõre lehet számítani mint itt 700mA-en.
Repülõs szólással élve, azokból kiment az idõ.
(ezt a szólást itt olvastam a fórumon, de (sajna) már nem tudom kitõl)

..közben megszáradt a ragasztásom, ezért megyek...

Sheriff

Sheriff

vendég

• fórumtag
  • 31 posts
Hi!

De jó, hogy rátaláltam erre a fórumra, én is éppen teljesítményledes elsõ világításon töröm a fejem.
Jelenleg két háromwattos halogén van elöl 2*6V=12V,
hátul 2*(5db piros 5mm-es led +100 ohm-os ellenállás) a hátsó kosár alatt,
két fehér 5mm-es led a kormány két végében oldalirányban,
a kormányon 4 állású világításkapcsoló (0, csak hátsó és oldalsó,tompított, országúti)

A halogéneket akarom lecserélni ledekre, a tompított fény ugyanazok adnák, csak tizedakkora árammal és fényerõvel.

Már beszereztem 3db 3 wattos Luxeon-t, de most láttam a neten a Cree ledek paramétereit, amik jobbanak tûnnek és az áruk is jóval kedvezõbb. Már mindegy, ha már megvannak a Luxeonok, azokkal csinálom meg, késõbb kipróbálom a Cree-t is. Ha tényleg jobb, akkor csere, a Luxeonok meg mennek a mosogató fölé neon helyett. :)

A fentiekbõl kitûnik, én inkább a csináld magad mozgalom híve vagyok, a gyári megoldásokat gagyinak vagy túl drágának találom rendszerint. Legutóbb kihajítottam a hátsó agyból a golyóskosarat és a csészét, s betettem két 6300-ás rendes csapágyat. Na, abban próbáljanak meg szétmenni a golyók! Persze, kellett hozzá egyedi vállas tengelyt esztergáltatnom, de megérte.

Balu1!

Jól világítanak a LEDjeid? Melegedés?