Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8729 replies to this topic

kveszt

kveszt

vendég

• fórumtag
  • 25 posts

-2750mA-es AA akksi 350-Ft-ért
-1750mA-es??? AAA akksi 350-Ft-ért (eddig max 1000mAh-ásról tudtam,ebben a méretben)
Ezeket ismeri valaki, vajon tényleg jók?:chin:

Jók, jók, de mire? :)

Pár éve 1500-as AAA Bluebaby csodát vettem nagyon olcsón. Számítottam kb. az 1/3-ára, végül 330-350-et tudnak. :)
Még az sem kizárt, hogy NiCd... Villogóba elmegy...

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 posts

-1750mA-es??? AAA akksi 350-Ft-ért (eddig max 1000mAh-ásról tudtam,ebben a méretben)

Valszeg hamisítványok. A 2750-esnek látatlanban megszavazok mondjuk 1800mA valós értéket.

gabor89

gabor89

vendég

• fórumtag
  • 191 posts

Kicsit utánaolvastam ezeknek a Gomko akksiknak. Egy modellezõ oldalon is panaszkodnak többek között ezekre is. GP-t kell venni.

Nekem vannak 2300mAh - s GP aksijaim, és Energizerek is és sztem egyértelmûen jobbak az Energizer akkumlátorok. ;-)

RoGeR

RoGeR

vendég

• fórumtag
  • 236 posts

Tahát ha korlátozom az áramot akkor "még egy kicsit" többet is fogyaszt a lámpa.. Feltöltött kép
Szerintem vagy te akkora tudásu ember, hogy ezt direkt szándékosan félreértelmezed.
(Kezdõnek azt válaszoltam volna, hogy bocs, de ez így hülyeség!)

Egyelõre itthon nincs olyan jó ellátottság, hogy mindenki Li cellákat használjon. Alap eset a 4*NiMH, azaz 4,8 V.
Akkor ott van az átlag 1,6-1,0 V, ami "fölösleges feszültség".
Minél kisebb az áram, annál nagyobb ez a feszültségesés. És egy picit nõ a veszteséged is. Számolj utána! Meglepõen nagy a veszteséged (akár 30-40% !!!)

Egy áramgenerátor esetén viszon akár 5-10% veszteségig lemehetsz.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Lupine

Természetesen a legnagyob név a szakmában a legnagyobb fényerõt, a legjobb minõséget és persze a legnagyobb árat jelenti :-) Két "új" lámpájuk van:
- Wilma: 4 LED, 830 lumen,

Nekem is ilyen (hasonló) ledem van aminek darabonként 1A-en 240 lumen fénye van.
Vagyis 4 db ~960 lm-t ad le.

Azt még hozzá kell tennem a pontosság kedvéért,
hogy 1 led 1A-en 240lm, de 3 led össz 1 Amperen már ~300 Lument tud.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Többnyire a piacokon szoktak ilyeneket árulni aminek ennyire hihettlen a kapacitása.
Az óvatosabb árus hozzá is szokta tenni, ez azért ilyen olcsó mert "valamivel" kisebb kapacitásu
mint amit ráírtak és rendes üzletben ezért nem adhatják el.
Jó szöveg, ha pl eléri a felét akkot nem reklamálhatsz mert az árus megmondta..

tomidny

tomidny

maximus

• fórumtag
  • 13,954 posts
Kicsit utánaolvastam ezeknek a Gomko akksiknak. Egy modellezõ oldalon is panaszkodnak többek között ezekre is. GP-t kell venni.
Bûnözõ vagyok.
Ordítok Füstölök

tomidny

tomidny

maximus

• fórumtag
  • 13,954 posts

Az AA-s az simán jó lehet. Sok gyártó csinál ilyen kapacitású akksit.
De az AAA-sból ekkorát még nem láttam én se. Az ebay.com-on csak max 1100mAh-st találtam. Mondjuk a gyártó oldalán egyik akksi sincs fennt. A magyar oldalak viszont tele vannak ezzel az 1750mAh-s akksival. Érdekes.
Most látom, hogy magyar a fólia rajta. Akkor tuti csak elírás :D
A csomagolás hátoldalán is van egy pici elírás...
Azért ez annyira jó akksi, hogy tök mindegy mekkora árammal töltöd, másfél óra alatt feltöltõdik ;)
Bûnözõ vagyok.
Ordítok Füstölök

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
betonra nem vinnek ekkora fenyt tovabbra sem
mivel folosleges

vagy csak nekem jo a szemem?

tulkepp 2 gyarto van aki kis teljesitmenyu hid-et csinal
1 wallamp research keress ra kik is ok tulkepp
2 vmi kinai tan

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 posts
Helyesbítek: pont a Batteryspace-en árulnak 30W-os HID-et:
http://www.batterysp...ROD&ProdID=3353
amire 1850 lument írnak, ez azért durva, autóreflektorokat simán lenyomja :-)
És a vicc az ára: 300 dolcsi (igaz, NiMh akksival).
Persze egy ilyen erõs HID több problémát is felvet: melegedés, akksi üzemideje, szembejövõ autók-kerékpárosok inzultálása....

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Múltkor a NOD beengedett valami sart de már vagyok..

Ez a másik oldalra is igaz. Amikor érzed, hogy csökken a fényerõ, sietsz haza, de egyre kevesebbet látsz. Az utolsó pár kilométeren meg már sötétben botorkálsz.

Ez csak az izzóra igaz, hogy ilyen gyorsasn meríti.
Ezt kipróbáltam hullára kimerült elemmel (alig volt benne valami) és még napokig ment róla a led.
Amikor már ledenként 2mA volt a fogyasztás akkor is lehetett látnui a fényévél.
Ja és ez nem km-ek alatt és órákon belül merül ennyire, hanem a gyenge elemeknél is napok kellettek hozzá.
Ez egy direkt ilyen teszt volt!

A kapcs üzemû táp pont arra jó, hogy minél kevesebb energiát fûtsél el fölöslegesen (ellenálláson, elektronikán).

Természetesen arra való és jó dolog ha valaki nem használja ki a nagy fényerõ adta lehetõséget a korlátain is túl.

Jobb ha tudom hol tartok a rendelkezésre álló energiával.

Az a baj, hogy te a LED-et hiába fojtod le egy nagyobb ellenállással, összességében még egy picit többet is fogyaszt a lámpa, mint ha hagyod nagyobb áramon.

Tahát ha korlátozom az áramot akkor "még egy kicsit" többet is fogyaszt a lámpa.. Feltöltött kép
Szerintem vagy te akkora tudásu ember, hogy ezt direkt szándékosan félreértelmezed.
(Kezdõnek azt válaszoltam volna, hogy bocs, de ez így hülyeség!)

Egyébként a Li-ion akkus lámpánál az összes korlátozó ellenállás az a vörösréz kábel köteg
ami az akkut a kapcsolókon a lámpára köti. Szóval nem sok.

Na de elég ha felhozom példának a Cateye 3 ledes lámpáját amiben 15 Ohm a soros ellenállás.
Vagy nézzünk másikat, hány Ohm van benne?

Na persze azon van némi veszteség de azzal együtt volt errõl jó vélemény, idézem:

"Hotmaat fórumfüggõ
Nem tudom meddig bírta volna az elem, de kb 2,5 órát világítottam vele, aztán beraktam a fényképezömbe és löttem vele vagy 100 képet. Ugyhogy azért bírják sokáig. A második elemtartora nm is kellett átkapcsolnom."
Forrás: http://forum.bikemag.hu/showpost.php?p=551577&postcount=2655

Aki meg bringázni megy este az készüljön úgy, hogy:
1) biztosan visszaérjen, ameddig bírja a világítása
2) ha van rá lehetõsége, akkor ne világítson fölöslegesen
3) vigyen magával tartalék áramforrást

4) vagy világítson ledekkel.

A ledekkel ez nem leht gond.
Éppen ez az elõnye az izzóhoz képest, mert annak egészen eltérõ az áramfelvétel és fény leadás karakterisztikája.

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 posts
A HID bb. 400 lumennél kezdõdik, a felsõ határ valahol 900 lumen körül van. Üzemidõ hasonló, amiben viszont verhetetlen a LED (az élettartamot leszámítva), az a konfigurálhatóság: egy 12W-os stack mehet 1-2-3-5-7-9-12 Wattal (vagy akármennyivel), és külön állíthatóan villoghat is (pl. a Dinotte 500L 3 LEDje közül "commuter" üzemmódban 2 LED folyamatosan világít, egy pedig villog). A HID kb. 70%-ig tompítható, lejjebb nem, és a ki-be kapcsolgatást sem szereti.
Ráadásul, ha egy 12W-os lámpát pl. 3W-on üzemeltetsz, akkor még mindig igen jó fényt kapsz (egy 10W-os halogénnel összemérhetõt - ez azért elég gyakran elég), és így gyakorlatilag egész éjszaka világít...
Most olcsóbb HID-et (pl. Trailtech a Batteryspace-en) 200 dolcsi plusz postaköltségért vágnak hozzád LiIon akksival és töltõvel, ez már egész jó ár, bár a LED lassan ezt is sarokba szorítja.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

A HID-ek fényerenye és üzemideje, etc. ugyanaezeknél mennyi is?

60-100lm/W
A H.I.D. fénye gyorsan gyengül a ledhez képest.
Csak a nagyon drága H.I.D.-ek tudják a 100 lumenn/W-ot
900-1500 lm 15W-on.
(Mint az én elsõ sokledesen a régi ledekkel 22-24 W körül ~100lm)

.6 db leddel (darabonként 4Watton (3,8W) hajtva) 23 Wattból álítod elõ ugyanezt.
15 db leddel (darabonként 1 Watton hajtva) 14-15 Watt környékén jön ki az a fény.
Ezen kívül a led élettartama jelentõsen megnõ ha nem hajtjuk az elméleti maximumon.

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
A HID-ek fényerenye és üzemideje, etc. ugyanaezeknél mennyi is?

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 posts
Mostanában kezdenek felébredni a nagy nevek, gondoltam, ha már úgyis szétnéztem a neten, megspórolok az érdeklõdõknek pár napnyi böngészést. Tehát õszre nagyjából ez lesz a választék az "új generációs" LEDes gyári lámpákból:

Lupine

Természetesen a legnagyob név a szakmában a legnagyobb fényerõt, a legjobb minõséget és persze a legnagyobb árat jelenti :-) Két "új" lámpájuk van:
- Wilma: 4 LED, 830 lumen, a régi modell upgrade-elhetõ (de így "csak" 750 lumenes lesz), kb. fél éve kapható, és gyakorlatilag az összes neten fellelhetõ vélemény szerint legalább olyan jó, mint a Lupine saját Edison 5 HID-je (ami ezelõtt is etalon volt a szakmában). 560 euro az MSRP-je a legkisebb akksival.
- Betty: 7 LED, 1400-1500 lumen: milliomosoknak, MSRP: 990 euro, elvileg már kapható, de ki az, aki egy középkategóriás kerékpár árát költi lámpára?...

Dinotte Lighting

Személyes kedvencem a 3W-os hátsó lámpájáról elhíresült Dinotte, õk már tavaly õsszel kijöttek a 3 Ledes modellel, az akkor olyan 450 lument tudott, de mostanra ezt kb. 550-600-ra tornázták fel. Fejlesztették az eddigi modelleket is, így most nagyjából ez a felállás:
- 500L: 3 LED, ~550 lumen, 500 dollár az MSRP, de ebben már a szállítás is benne foglaltatik Amerikából. Európai disztribútoruk az On-One, de itt érdekes módon többet kérnek érte (~350 font postával!). Két LiIon akksit adnak hozzá.
- 300L: 3 LED, ~300 lumen, a spotlámpás kistesó, 400 dolcsi.
- 200L: 1 LED, 180 lumen, a régi 5W upgrade-je, 150 dollár, eddig még csak a GeomanGear-nél láttam.

Niterider

A marketingben igen menõ (amerikai :-)) cég csak lassan kapcsolt, szeptember elejére ígérik a 2008-as frissítést, élen az új zászlóshajóval, a Trinewt-tel. Sajnos tesztelni még nem volt lehetõsége senkinek, ezért egyedüli vonzereje egyelõre az ára.
- Trinewt: 3 LED, 500 lumen, MSRP: 400 dollár, ugyan még meg sem jelent, de már akciózzák (pl: REI: 319 dollár, persze úgy könnyû, hogy még nem kapható :-)).
- Minewt.X2 és Dual: 1(+1) LED, 180(+180) lumen, 200(250) dollár.

Exposure Lights

Nálunk talán kevésbé ismert angol cég, jellemzõjük az "egybelámpa", vagyis a lámpatest és az akkumulátor nem külön egység. 2008-as modelljeik hamarosan kaphatóak lesznek (persze nem itthon).
- Enduro Maxx: 3 LED, 720 lumen, 300 font
- Enduro Race: 2 LED, 480 lumen, 230 font
- Joystick Maxx: 1 LED, 240 lumen, 160 font.

Niteflux

Tegye fel a kezét, aki hallott már róluk (senki?), ennek nyilván az az oka, hogy ausztrál cég, 10 óra idõeltolódás, kenguruk és sivatag, pedig igen jókat írnak róluk az ausztrál újságok. Európában legközelebb én a Chainreactioncycles-nél láttam.
- Photon Max: 3 LED, ~500(?) lumen, 230 font, egyedi megjelenés :-)

Futottak még...

avagy a többiek mit csinálnak: nem sokat.
Light and Motion: a Lupine mellett a másik nagy HID-es név, egy darab Stella nevû 180 lumenes egyledes lámpát bírt megszülni. Biztos túl sok HID van raktáron, és még egy darabig nem szeretnének házon belüli konkurrenciát... így viszont lemaradnak az élvonalból (illetve már lemaradtak).
Cateye: nagy kuss, a Triple Shot babusgatása után (Triple Shot Pro néven) néma csend és hullaszag, talán õk itthon a legismertebbek, de persze csak a közlekedõs (commuter) kategóriában. Egyébiránt a választékuk igen poros, drága és elavult. Reméljük összekapják magukat.

Egyéb: sok-sok kisebb vagy nagyobb cég kezdi felfedezni a power LEDeket magának, szerintem jövõ ilyenkorra egész kis dömping lesz a 80-100 lumenes fényerejû lámpákból, remélhetõleg már magyar pénztárcával is megfizethetõ áron, addig meg marad a házi készítésû ("DIY") világítóeszközök reneszánsza.

Chris8

Chris8

vendég

• fórumtag
  • 50 posts

@chris8: hany fekbovden van bekotve neked?

csak 2:-) de az akkupack kábele is hasonló:-)

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
@chris8: hany fekbovden van bekotve neked?

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

Chris8

Chris8

vendég

• fórumtag
  • 50 posts
Nekem pl két ugyanolyan li ion pack-om van az egyikrõl megy a fõfény a másikról meg úgy max 100mA-en a helyzetjelzõ-ködfény ha lemerül az egyik akkor átkötöm a másikra, ha lemerülne mindkettõ akkor még ott a fejlámpám, ha az is kialszik akkor már csak a 3 villogóm maradt de összesen abban is van vagy 13led szóval hazabotorkálni csak elég:-)

RoGeR

RoGeR

vendég

• fórumtag
  • 236 posts

Egyébként tényleg hasznos a kapcsüzemü táp, viszont ha valaki
nem megfeleõen gazdálkodik a lehetõségekkel akkor meglepetés érheti.

Ez a másik oldalra is igaz. Amikor érzed, hogy csökken a fényerõ, sietsz haza, de egyre kevesebbet látsz. Az utolsó pár kilométeren meg már sötétben botorkálsz.
A kapcs üzemû táp pont arra jó, hogy minél kevesebb energiát fûtsél el fölöslegesen (ellenálláson, elektronikán). Az a baj, hogy te a LED-et hiába fogtod le egy nagyobb ellenállással, összességében még egy picit többet is fogyaszt a lámpa, mint ha hagyod nagyobb áramon.

Aki meg bringázni megy este az készüljön úgy, hogy:
1) biztosan visszaérjen, ameddig bírja a világítása
2) ha van rá lehetõsége, akkor ne világítson fölöslegesen
3) vigyen magával tartalék áramforrást