Mostanában kezdenek felébredni a nagy nevek, gondoltam, ha már úgyis szétnéztem a neten, megspórolok az érdeklõdõknek pár napnyi böngészést. Tehát õszre nagyjából ez lesz a választék az "új generációs" LEDes gyári lámpákból:
LupineTermészetesen a legnagyob név a szakmában a legnagyobb fényerõt, a legjobb minõséget és persze a legnagyobb árat jelenti :-) Két "új" lámpájuk van:
- Wilma: 4 LED, 830 lumen, a régi modell upgrade-elhetõ (de így "csak" 750 lumenes lesz), kb. fél éve kapható, és gyakorlatilag az összes neten fellelhetõ vélemény szerint legalább olyan jó, mint a Lupine saját Edison 5 HID-je (ami ezelõtt is etalon volt a szakmában). 560 euro az MSRP-je a legkisebb akksival.
- Betty: 7 LED, 1400-1500 lumen: milliomosoknak, MSRP: 990 euro, elvileg már kapható, de ki az, aki egy középkategóriás kerékpár árát költi lámpára?...
Dinotte Lighting
Személyes kedvencem a 3W-os hátsó lámpájáról elhíresült Dinotte, õk már tavaly õsszel kijöttek a 3 Ledes modellel, az akkor olyan 450 lument tudott, de mostanra ezt kb. 550-600-ra tornázták fel. Fejlesztették az eddigi modelleket is, így most nagyjából ez a felállás:
- 500L: 3 LED, ~550 lumen, 500 dollár az MSRP, de ebben már a szállítás is benne foglaltatik Amerikából. Európai disztribútoruk az On-One, de itt érdekes módon többet kérnek érte (~350 font postával!). Két LiIon akksit adnak hozzá.
- 300L: 3 LED, ~300 lumen, a spotlámpás kistesó, 400 dolcsi.
- 200L: 1 LED, 180 lumen, a régi 5W upgrade-je, 150 dollár, eddig még csak a GeomanGear-nél láttam.
NiteriderA marketingben igen menõ (amerikai :-)) cég csak lassan kapcsolt, szeptember elejére ígérik a 2008-as frissítést, élen az új zászlóshajóval, a Trinewt-tel. Sajnos tesztelni még nem volt lehetõsége senkinek, ezért egyedüli vonzereje egyelõre az ára.
- Trinewt: 3 LED, 500 lumen, MSRP: 400 dollár, ugyan még meg sem jelent, de már akciózzák (pl: REI: 319 dollár, persze úgy könnyû, hogy még nem kapható :-)).
- Minewt.X2 és Dual: 1(+1) LED, 180(+180) lumen, 200(250) dollár.
Exposure LightsNálunk talán kevésbé ismert angol cég, jellemzõjük az "egybelámpa", vagyis a lámpatest és az akkumulátor nem külön egység. 2008-as modelljeik hamarosan kaphatóak lesznek (persze nem itthon).
- Enduro Maxx: 3 LED, 720 lumen, 300 font
- Enduro Race: 2 LED, 480 lumen, 230 font
- Joystick Maxx: 1 LED, 240 lumen, 160 font.
NitefluxTegye fel a kezét, aki hallott már róluk (senki?), ennek nyilván az az oka, hogy ausztrál cég, 10 óra idõeltolódás, kenguruk és sivatag, pedig igen jókat írnak róluk az ausztrál újságok. Európában legközelebb én a Chainreactioncycles-nél láttam.
- Photon Max: 3 LED, ~500(?) lumen, 230 font, egyedi megjelenés :-)
Futottak még...avagy a többiek mit csinálnak: nem sokat.
Light and Motion: a Lupine mellett a másik nagy HID-es név, egy darab Stella nevû 180 lumenes egyledes lámpát bírt megszülni. Biztos túl sok HID van raktáron, és még egy darabig nem szeretnének házon belüli konkurrenciát... így viszont lemaradnak az élvonalból (illetve már lemaradtak).
Cateye: nagy kuss, a Triple Shot babusgatása után (Triple Shot Pro néven) néma csend és hullaszag, talán õk itthon a legismertebbek, de persze csak a közlekedõs (commuter) kategóriában. Egyébiránt a választékuk igen poros, drága és elavult. Reméljük összekapják magukat.
Egyéb: sok-sok kisebb vagy nagyobb cég kezdi felfedezni a power LEDeket magának, szerintem jövõ ilyenkorra egész kis dömping lesz a 80-100 lumenes fényerejû lámpákból, remélhetõleg már magyar pénztárcával is megfizethetõ áron, addig meg marad a házi készítésû ("DIY") világítóeszközök reneszánsza.