Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8729 replies to this topic

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 posts
Kelti a hangulatot a fene, nyugodtság is van, 3x töröltem vissza az utolsó mondatot, hogy ne legyen bántó, csaptam a végére egy smile-t is, hogy érthetõ is legyen... nem is mondom tovább, mert a kedvem is elment az egésztõl...

X.

Merida Speeder__________________________Magellan Serpens --> Merida XC-Mission
Járt utat járdáért el ne hagyj!

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 posts
Xabolcs doktor, ne keltse a hangulatot a negyedmillával, az egy extrém példa, mondhatni luxus, olyan mintha azt mondanád, nem veszel autót, mert 50 misibe kerül a Porsche 911.
Most jön a LEDes lámpaözön, a fullextrás 3 ledes lámpákat 400 dolcsiért vagdossák az emberhez, az olyan 75 pénz. Ez kapásból egy nagyságrenddel kevesebb, mint a Lupine Betty, és az egy-két ledes verziók ennek is a felébe kerülnek. Ezek tartalmaznak rendes LiIon akksit, gyári optikát, egyéb kényelmi felszereléseket (meg garanciát, de talán az a legkevesebb).
És hidd el nekem, a Cateye 500-zal nem lehet õket összehasonlítani (lehetni lehet, csak nem érdemes). Ráadásul ha abban ledet cserélsz, akkor az optikát még mindig nem cserélted, vagyis ugyanúgy nem fogsz látni szórt fényt, csak spotot. Ha már barkácsol az ember, érdemes rendesen csinálni. Kínai zseblámpát kell venni az Ecserin, 330 Ft-ért, igaz Balu? :-)

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts
Nyugodtság légyen!

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 posts

Ez elkerülte a fgyelmem. Milyen lámpád van?

Cateye HL-EL 500. Már a szétszedésénél elakadtam (és igen, olvastam az idevágó fórumot, amit az elõzõ oldalon linkelt valaki).

Leszögezném: nekem nem extra hiperszuper fényerõ kell, hanem annyi, hogy normálisan lássak. Igazából a mostani lámpám fényereje meg is felelne, ha nem szúrófénye lenne, és magam elé is látnék fél méterrel is, nem csak 8-al.

Jahh, és tudom, frappáns lenne, ha egy szõrös és izzadt pasiismerõsömhöz hasonlítanálak, de azért úgy érzem, szorosan nem kapcsolódik a tárgyhoz, meg lehet, hogy bántó is lenne ;)

X.

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts
Jól tudod.

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,702 posts
csak kiigazítás (ha egyáltalán jól tudom), hogy az elox tudtommal önmagában szigetelõ. tehát az alu-oxid. persze nagyon vékony, ezért könnyû felsérteni, és ott már vezet is, mert kibukkan az alu.. a színezért pedig különbözõ gázokkal, vagy vegyületekkel érik el, az nem lakk, hanem az oxid olyan színû anyagában. de lehet hogy van, amit lakkoznak is.
(helyesbítésekre nyitott vagyok)

fftszabi

fftszabi

vendég

• fórumtag
  • 21 posts
Én is szívesen vennék attól, aki képes egy jó lámpát készíteni.

Csatlakozom Xabi véleményéhez építéssel kapcsolatban, kiegészítve azzal,
hogy vannak akik amellett hogy nem szeretnek barkácsolni (pl. én). még idejük sincsen rá. Manapság a legértékesebb dolog a világon számomra a szabadidõ. Örülök ha bringázni jut belõle.

lol - viszonylag sürgõs lenne, mert reggelenként lassan már szükségem lesz rá, ha bringával akarok továbbra is melóba járni.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

..felvetettem, hogy ha esetleg valaki vállalkozna rá, akkor nekem az is megfelelõ alternatíva lenne, ha valaki kicserélné a lámpámban a ledet.

Ez elkerülte a fgyelmem. Milyen lámpád van?

Lehet itt ijesztgetni a negyedmilliós lámpával, de szerintem aki ennyiért vesz lámpát, az olyan bolond, hogy éppencsaknem forog. Viszont ha szavaidat jól értem, arra próbálsz utalni, hogy aki nem mûszaki beállítottságú, és nincs negyedmillája, se ideje, hogy megtanuljon kapcsolási rajzokat olvasni, forrasztani, és beszerezni a szükséges alkatrészeket, közben megtanulni, hogy lehetõleg semmivel ne vágják át, az ne is lásson.
X.

Na nem, ez meg sm fordult a fejemben. Látszik, hogy nem ismersz.
Ez engem egy mindenben rosszat látó csaj ismerõsöm szövegére emlékeztet.
Egyszer azt mondtam neki, olyan mint a rózsabokor.
Õ azt kérte ki magának, hogy õ nem tüskebokor.
Pesszimistán kiforgatta és egész másról beszélt.

Ezért idéztem a történetet mert ebben hasonlít.
Egyébként a negyedmilliós lámpával nem ijesztgetni akartalak, ez tény!
Inkább csak azt szerettem volna ezzel megmutatni, a jobb gyári lámpa
a valódi értékének a többszörösét, három-négyszeresét is érheti. ..a kereskedelem szerint.

Sõt, általában az a gyakorlat. Ha már körül néztél volna lámpa ár,
jó fényerõ/nagyobb_látható_terület és üzemidõ viszonyában
akkor ez nem lepett volna meg.

Nem kell rémeket és mindenkiben a rosszat látni.
Amit leírtam az tény, ha rémisztõ akkor is!
Viszont az is tény, hogy sok mindent meg' és át lehet építeni,
de van ami helyett inkább újat érdemes összerakni.

A jó fényhez energia kell ami nem feltétlen fér el a lámpatestben, fõleg ha fejlámpáról van szó.
Pontosabban elfér de akkor vagy rövid ideig világít erõsebben,
vagy gyengébben de hosszabb ideig,
esetleg nagyon kicsi területet megvilágítva de erõsebben szintén tovább bírhatja.

Ha a lámpa alkalmas kis fogyasztás mellett jó fényt adni akkor továbbiakban
az akku kapacitása határozza meg az üzemidõt.

A jó lámpa több tényezõ összhangján múlik.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Egyébként azért szokták eloxálni vagy más módon mattítani a felületét,
hogy nagyobb legyen az aktív hõleadó felület.

A fekete eloxnak passzív hûtésnél van értelme, de ott is csak 100 fok felett kezd bejönni a sugárzásos hõleadás. Ventillátoros vagy menetszeles hûtés esetén nincs értelme. Én azért szeretem az eloxos bordákat, mert szigetel, és nem kell félni a ledek felrakásakor a rövidzárlattól.

Itt nem a fekete eloxra gondoltam hanem a felület mikrogödröcskéssé alakítására.
Ettõl megnõ a felület, mivel a sík falon sok kis félgömbnél kisebb mélyedésszerü forma keletkezik.
Igaz, azt olvastam valahol, hogy nagyon vékony shell (v. egyéB) lakk réteggel szokták kezelni
az eloxált felületeket, de azt inkább abban az esetben ha szinezni is akarjuk.
(A lakktól válik szigetelõvé, mint amit Pinyó mondott)
Akkor viszont ott vagyunk ahol a part szakad, vagyis nem csináltunk semmit,
mert a lakk kitölti a levegõvel átöblíthetõ mikrogödröcskéket.

A homokfúvással szépen egyenletesen lehet mattítani és a matt felületre igaz a felület növekedés.
Az így kezelt borda legalább 20%-al nagyobb felületüvel egyenértékü hõleadásra lehet képes,
viszont akkor nem szigetel.

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 posts

Nem kell, csak lehet ilyent építeni akinek van kicsi technikai tapasztalata és kedve is van hozzá.
Viszont azt is meg lehet érteni ha valaki más dolgokhoz ért.

Az elõbb arról volt szó, hogy valakik esetleg építenek ilyet másoknak is. Jeleztem, hogy van nekik célközönségük bizonyosan. Közben felvetettem, hogy ha esetleg valaki vállalkozna rá, akkor nekem az is megfelelõ alternatíva lenne, ha valaki kicserélné a lámpámban a ledet.

Lehet itt ijesztgetni a negyedmilliós lámpával, de szerintem aki ennyiért vesz lámpát, az olyan bolond, hogy éppencsaknem forog. Viszont ha szavaidat jól értem, arra próbálsz utalni, hogy aki nem mûszaki beállítottságú, és nincs negyedmillája, se ideje, hogy megtanuljon kapcsolási rajzokat olvasni, forrasztani, és beszerezni a szükséges alkatrészeket, közben megtanulni, hogy lehetõleg semmivel ne vágják át, az ne is lásson.

X.

healer999

healer999

vendég

• fórumtag
  • 155 posts

hátpedig nem egy nagy mûvelet, kb mintha rajzolnál, azt meg mindenki tud egy kicsit.minimális mûszaki érzék kell hozzá meg egy kis kézügyesség. hozénak is van jó kapcsrajza, a ptom-féle multifuseos megoldás is jó...megpróbálni mindenképp érdemes.

Én nekiindulnék a dolognak, ha Balu ráér már, hogy figyelõ tekintetét rámvesse... :D :D

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Ezt én mind értem, de egyrészt nincs forrasztópákám, a kapcsolási rajz nem mond nekem semmit, és nem akarok egy rossz mozdulat miatt a kukába hajítani egy 10rugós lámpát..
...
Ez van, ennyire el vagyok kényelmesedve, jöhetnek a kövek :)
X.

Ez nem arról szól, hogy mindenkinek ugyanahhoz kell értenie.
Inkább itt az a lényeg, aki érez magában annyi lelkesedést a technika és a barkácsolás iránt
és van annyi tapasztalata hobbi barkácsolásban v. máshonnan, hogy bele merjen vágni
egy ilyen megépítésébe, akkor meg tudja úszni olcsóbban a dolgot
mint pl a gyári Lupine Betty árát negyed millió forintért.

Nem kell, csak lehet ilyent építeni akinek van kicsi technikai tapasztalata és kedve is van hozzá.
Viszont azt is meg lehet érteni ha valaki más dolgokhoz ért.

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 posts

hátpedig nem egy nagy mûvelet, kb mintha rajzolnál, azt meg mindenki tud egy kicsit.minimális mûszaki érzék kell hozzá meg egy kis kézügyesség. hozénak is van jó kapcsrajza, a ptom-féle multifuseos megoldás is jó...megpróbálni mindenképp érdemes.

Ezt én mind értem, de egyrészt nincs forrasztópákám, a kapcsolási rajz nem mond nekem semmit, és nem akarok egy rossz mozdulat miatt a kukába hajítani egy 10rugós lámpát (még ha nem is ér annyit). A mûszaki érzékem a középiskolás fizikával ki is merült, és az már több, mint 10 éve volt. És inkább fizetek egy szakembenek egy korrekt munkáért, mint hogy otthon szívjak és mókányoljak valamit, ami vagy mûködik, vagy nem, és több bosszúságot okoz, mint amennyit egy egész napi igahúzás után el bírnék viselni :)
Ez van, ennyire el vagyok kényelmesedve, jöhetnek a kövek :)

X.

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6,811 posts

a forrasztgatáshoz meg hülye vagyok...

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 posts
Az ötletet támogatnám, vennék belõle mindenképp, fõleg hogy jönnek a hosszú téli esték, a forrasztgatáshoz meg hülye vagyok... Bár én már annak is örülék, ha valaki vállalkozna egy ledcserére egy Cateye HL-EL 500-asba.

X.

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
megelozol apu?

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts
Ne vegyétek készpénznek, de mivel a 24H-son nagy volt
az érdeklõdés a lámpára, meg azután itt is kaptam néhány jelzést, lehet hogy szervezek valami közös lámpagyártó projectet.
Persze ipari módon, ahogy Charon tette a mezekkel.

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
mennyire surgos neked a lampa?

mi az amid van hozza?
mit szeretnel?
/aztan majd megmondom mit szeress :-p/

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

fftszabi

fftszabi

vendég

• fórumtag
  • 21 posts
köszi a választ mindenkinek.
úgy érzem nem ajánljátok ezt a cuccot, az ára egyébként kb. 170 euro.
Kár hogy nem jó, mert drágábbat nem vennék, építeni meg nem tudok.
Marad a nappali bringázás. A 24 óráson próbálkoztunk hagyományos led-es cateye lámpákkal, nekem szart sem értek.

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 posts

Hali,

errõl a lámpáról mi a véleménye a hozzáértõknek?

http://www.bumm.de/
ixon iq speed

köszi

6V 4,1Ah NiMH akksiról 9-10 óra üzemidõ.
Ebbõl nagyjából kiderül, hogy a led kb 2-2,5W-on megy benne.
Nem túl nagy fény, kb mint két normál ledes Cateye.