hozé,
ez a lámpaprojekt engem is érdekel, de egyenlõre nem akarok feliratkozni a listára...majd ha kész van a prototípus, akkor arra kíváncsi lennék, és szerintem más is.
más: cree p4 led engem is érdekelne, 3 kéne az általad adottp anelhoz, 1 öcsém cateye-ába, meg 1 talcsiba - szóval összesen 5 db. meg valami jó optika hozzá - neked milyen van, vagy a többiek mit ajánlanak? meg van itthon egy ilyen full réz hûtõborda, sûrûn bordázott (kb. 10*5 centis)- ha ezt feldarabolom, és valahogy megoldom, hogy jusson rá egy kis levegõ, akkor az úgy elég kb az 1 amperhez? lámpaházat találtam egy ilyen egyszerû teszkóst, de lehet veszek valami olcsó kínai fém sokledest...
helaer: közvetlen ledet nem kötünk rá semmiféle tápforrásra, mert kiég és elég büdös lesz - bár inkább az elõbbi ok miattt. egy ellenállás kell elé, ez lehet valami sima ellenállás is (bár ebbõl egy olyan 2-5 wattos darab, hogy ne melegedjen annyira), vagy multifuse (én ezt vennék, nézd meg a volt skálánál az elektronikai boltokban)....bár ha csak a most benne lévõ ledet cseréled ki, akkor az elõtt már valószínûleg van ellenállás - de azért érdemes megnézni, nem olyan olcsó azért a p4 led.
4 cerkaelem az közelítõleg 6 volt, ez szerintem sok, a ledeknek a nyitófesze olyan 2.7-3.6 volt körül van. 2 cerkaelem az kevés, 3 volt, épphogy megvan a nyitófesz, ha megvan, szóval ez necces -én legalább 3at használnék, de a 4 a biztos.
ellenállás értéket így számolj:
R= (Utáp-Uled)/I led, ebbõl az Iled-re azt mondták, hogy akár 1A is lehet, ha jó a hûtés. ha csak két elem fér a cateye házba, akkor próbálj meg kivezetni egy kábelt valahogy, hogy külsõ akkukról is mehessen - ez mondjuk mindenképp hasznos megoldás.
Köszi Dave!!!
Alapból 4 elem fér bele, tehát ennyivel menne, gondolom elég...
Ez a lámpa halogénes volt, ugyhogy nincs benne ellenállás.
Sajnos nem értek annyira az elektronikához, elméletileg ez az 1led-4 elem párositáshoz (hütés nélkül) 400-500mAh multifuse bizti elég hozzá?

Belépés
Felhasználó létrehozása

Ugrás az oldal tetejére