Jelentkezz be Regisztrálj
Látni & látszani!
Írta 2007. szeptember 25. - 12:01
Írta 2007. szeptember 25. - 10:11
Ha full fényen akarom hajtani az egyszem P4es akkor:
- Multifusebõl 750mA-st, és biztositékból mondjuk 4ohmos-1wattos.
Ha félfényen, akkor értelemszerüen a multifuseból kell mondjuk 350es és a bizti marad.
Jol értettem félre?
Tudom hogy nehéz eset vagyok...
Írta 2007. szeptember 25. - 09:32
Lehet kapni li-ion akkut viszonylag olcsón (reális áron) >>ITT<<-sanyo eneloop-
ma voltam bent egy modellezo boltban,a srac nagyon melegen ajanlotta ezt az akkufajtat,allitolag sokkal jobban birja,mint az azonos teljesitmenyu sima nimh tarsai,kivaltkepp hideg korulmenyek kozott.
Valakinek esetleg van valami tapasztalata?
7,2V 7200mAh LiIon akku. Akciós ár: 6.500 Ft + Áfa (Br. 7.800 Ft)
Gondold át mielõtt megveszed, hogy mivel hogyan fogod feltölteni.
Fel lehet tölteni tápegységgel ha valaki ismeri az igényeit,
eleinte áramot feszültséget figyelni kell, késõbb csak a feszültségnek nem szabad felmenni 4,1V fölé.
viszont úgy gondolom legtöbb embernek önállóan mûködõ kikapcsolni tudó önszabályozó töltõ kell.
Nem megfelelõ töltéssel azonnal tönkre lehet tenni a Li-ion akkut.
(pl rajta felejted a töltõ helyett használt adapteren)
Ezzel szemben könnyû és jó nagy kapacitása van és az ára is reális (mondhatom, olcsó).
Ehhez hasonlót töltögetek már jóideje, eleinte kínai piacos 1A-es táppal,
mostanában már a gp.hu-s 2,5A-es táppal.
Viszont a töltés paramétereit negyed-félóránként ellenõrzöm (az elektronika helyett).
Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.
Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !
A találmányok már csak ilyenek..
Írta 2007. szeptember 25. - 09:20
A többi optikai tag egy-egy sávokkal ellátott elõtét (fresnel lencse) ami
sík lap ugyan, de ezzel együtt ad egy széttartást a kilépõ 10 fokos fénynek.
[quote name='DaveRider'] ez lenne a 16 fokos vagy a 8x25fokos (ez mit is jelent amúgy ,hogy két fokadat van megadva)?[/quote]Ez a széttartást növelõ elõtét.
[quote name='DaveRider'] ..3 P4 (vagy amit ajánlotok) led lenne a hozé által "ajándékozott" elektronikával meghajtva.[/quote]Az kb 80lm/W, aztán van a ~100lm/W körüli led.. ahhoz megint más optika való, sõt az olcsóbb tükör is jó hozzá.
Írta 2007. szeptember 25. - 09:08
Nem kell kétségbe esni, elsõre tudom bonyolultan hangzik.Na most már kezdek összezavarodni...
![]()
Gondoltam épitek egy lámpát. De most már nem vagyok biztos semmiben...
Gondolom van áram és feszültség és ohm mérõ mûszered.
Ilyent ezer forint körül már lehet kapni.
Ez bármikor kellhet ha hozzá szoktál az elektronikához.
Ez az alap amivel menet közben ellenõrizni tudod az átfolyó áramokat.
Igaz, a mûszerek vezetéke elég vékony és hosszú ahhoz, hogy pontos áram értéket mutasson, ezért
célszerü venni két banándugót és 2db max 30-40 centis vastagabb réz vezetéket.
Az lesz az áramméréskor a mérõzsinór.
A mérõ pontokre rá lehet tenni mérõcsúcsokat, krokodilcsipeszt de akár cinnel befuttatva közvetlenül is használható.
Kell valami kisebb méretü csúccsal rendelkezõ forrasztó páka, én pillanatpákát használok.
Kell valami forrasztáshoz használatos folyasztószer ami akár fenyõgyanta is lehet.
A led eléggé érzékeny a túlmelegedésre ezért a forrasztásokat a lehetõ legrövidebb idõ alatt
be kell fejezni vagy hibás forrasztás után meg kell szakítani, hogy némi hülési idõ után
átgondoltan gyorsan levehesd a hibásan odaragadt alkatrészt,
amit visszahûlés és megtisztogatás után ismét be lehet forrasztani.
Mit mondjak még.. majd ha felmerül valami.
Írta 2007. szeptember 25. - 08:44
"Arra is oda kell figyelni, hogy amikor minden hideg akkor a multifuse ellenállása néhány tized Volt."
Az helyesen nem Volt hanem Ohm.
..de látom helyesen levetted.
Nem a telepet zárja rövidre hanem a soros körbõl hiányzik az ellenállása.a 4 akku feszültsége 4.8V. a LED-nek olyan 3.4-3.7 kell, és nem szabad közvetlen rákötni az áramforrásra. én azon izgultam, hogy a multifuse azon felül, hogy stabilan tartja az áramerõsséget, vajon ejt-e elég feszültséget ahhoz, hogy a LED ne sokalljon be?
Balu azt mondta, hogy amíg a multifuse nem melegszik fel "üzemi hõérsékletre", addig az ellenállás olyan elenyészõ, hogy gyakorlatilag rövidre zárja a telepet -és mivel más ellenállás nincs a körben- ezért a ledet kiégeti.
De úgy érzem, ez csak elírás volt részedrõl.
Gyakorlatilag úgy mûködik bekapcsoláskor mintha nem lenne ellenállás a körben, amíg fel nem melegszik a mûködési hõmérsékletre.
Ilyenkor, ha a tápfesz. nincs 4,5V felett akkor felszalad az áram
max. 1700mA-re is, majd néhány sec alatt visszacsökken normális értékre.
A multifuse-t célszerü hõszigetelten szerelni, hogy a téli hidegben is fel tudjon melegedni.
Esetleg a led hûtõfelületének alsó oldalával lehetne jó hõkontaktusba hozni,
(minélközelebb a ledhez) hogy amikor a led bizonyos szint fõlé melegszik
akkor a multifuse leszabályozza az áramot.
Így még biztosabb a led túlhevülés elleni védelme.
Viszont 4,5V fölött mindenképp soros ellenállás is kell még hozzá.
Igen, akkor bekapcsolás után, amikor még minden hideg,..De neki 4.5 voltról még simán megfogta hidegen is, tehát ejtett annyi feszültséget, hogy ne égjen szét a led.
Tehát erõsen ajánlott egy sima ellenállást berakni még a multifuse elé, amely a bekapcsoláskor "védi meg" a LEDet az akkuk gyakorlatilag rövidrezárt feszültségétõl.
a led árama felszalad 1600mA környékére, majd onnan másodperceken belül
vissza csökken az üzemi értékre ha mindent jól csináltunk.
A lednek mindenképp jó hûtés kell, különben ezt nem bírja ki.
A hûtés elsõ lépésõrõl, a hõ elvezetõ rézlapról tettem fel képet itt lejjebb.
Az nagyon fontos, hogy nem annyi az összes hûtõfelület, ami ott látszik,
az csak egy kis 1-1,5mm-vastag vörösréz lemez aminek a két végét kifúrva
rá lehet csavarozni a nagy hõvezetõ ill hõleadó felületre.
A két fém találkozásánál (vagyis közé) a hõvezetõ paszta alkalmazásáról nem szabad megfelejtkezni.
IGEN.Magyarul így kell kinézni az áramkörnek: telep-ellenállás-multifuse-led-telep
Itt egy kis tévedés történt mert te huzalkivezetésü leddel számoltál ahol 20-30mA folyhat.Én az USB-s LED lámpámhoz, ami 5 voltról üzemel, egy 47 ohmos ellenállást raktam be, - szerintem ez neked is elég lesz legalább 2 wattos ellenállást vegyél, hogy minél inkább csökkentsük az esetleges melegedéseket.
A teljesítmény ledeknél akár 1000 mA is átfolyik folyamatosan.
Tehát az ellenállás értéke legfeljebb 2-3-4 Ohm körül lehet, ha a multifuse is a körben van.
Ezzel csak annyi a baj, hogy a teljesítményleden is a kicsi huzallábas árama fog folyni és akkor nagyon halványan világít a powerled is...nyugodtan állj neki, de hadd adjak egy tippet: kísérletképp csak egy sima leddel rakd össze az áramkört, hogy ha az ellenállás esetleg kicsi lenne (amit nem hiszek, de hátha), vagy vlami gebasz lenne, akkor ne a drága cree-t füstöld el.
Eltérõ áramigényü ledet a neki megfelelõ áramokhoz kell kalkulálni.
A huzallábast 20mA-hez és a teljesítmény ledet 1000 mA-hez.
Ennek megfelelõen eltérõ soros áramkorlátozó ellenállást igényelnek,
ha az ellenállásos feszültségejtést választjuk.
Ja és korábban elhangzott egy kérdés, hogy melyik a led + kivezetése.
Ha közelrõl, esetleg nagyítóval megnézed akkor valamelyik oldalon a vezetõ csíkban látsz majd egy + jelet a Cree-e -nél.
Írta 2007. szeptember 24. - 23:39
Na most már kezdek összezavarodni...
![]()
a 4 akku feszültsége 4.8V. a LED-nek olyan 3.4-3.7 kell, és nem szabad közvetlen rákötni az áramforrásra. én azon izgultam, hogy a multifuse azon felül, hogy stabilan tartja az áramerõsséget, vajon ejt-e elég feszültséget ahhoz, hogy a LED ne sokalljon be?
Balu azt mondta, hogy amíg a multifuse nem melegszik fel "üzemi hõérsékletre", addig az ellenállás olyan elenyészõ, hogy gyakorlatilag rövidre zárja a telepet -és mivel más ellenállás nincs a körben- ezért a ledet kiégeti. De neki 4.5 voltról még simán megfogta hidegen is, tehát ejtett annyi feszültséget, hogy ne égjen szét a led.
Tehát erõsen ajánlott egy sima ellenállást berakni még a multifuse elé, amely a bekapcsoláskor "védi meg" a LEDet az akkuk gyakorlatilag rövidrezárt feszültségébõl. Magyarul így kell kinézni az áramkörnek: telep-ellenállás-multifuse-led-telep
Én az USB-s LED lámpámhoz, ami 5 voltról üzemel, egy 47 ohmos ellenállást raktam be, - szerintem ez neked is elég lesz legalább 2 wattos ellenállást vegyél, hogy minél inkább csökkentsük az esetleges melegedéseket.
nyugodtan állj neki, de hadd adjak egy tippet: kísérletképp csak egy sima leddel rakd össze az áramkört, hogy ha az ellenállás esetleg kicsi lenne (amit nem hiszek, de hátha), vagy vlami gebasz lenne, akkor ne a drága cree-t füstöld el.
bátran kezdj neki, sok sikert!
Írta 2007. szeptember 24. - 23:20
A multifuse gyakorlatban 4,5V környékérõl még jól megfogta az áramot de
fölötte kellene valami fix értékü ellenállás is amin esik annyit a feszültség.
Így jött be a gyakorlatban.
Na most már kezdek összezavarodni...
Írta 2007. szeptember 24. - 22:36
ezen a számlán ami van többiféle optika, azok is jók? 6 fok az ha nem tévedek szúrófényt ad, de nekem valami szélesebb is kéne. ez lenne a 16 fokos vagy a 8x25fokos (ez mit is jelent amúgy ,hogy két fokadat van megadva)?
3 P4 (vagy amit ajánlotok) led lenne a hozé által "ajándékozott" elektronikával meghajtva.
Írta 2007. szeptember 24. - 22:26
Most írhatom megint.
A multifuse gyakorlatban 4,5V környékérõl még jól megfogta az áramot led esetén
de fölötte kellene valami fix értékü ellenállás is amin esik annyit a feszültség.
A multifuse biztosíték egy hõérzékeny alkatrész.
Amikor a megadottnál nagyobb áram folyik egy körben akkor a multifuse hõmérséklete túllép egy határon
és ettõl hirtelen megnövekszik az ellenállása.
Nekünk a lednél azt a multifuse mûködési szakaszt kell kihasználni
ahol nagyobb áram mellett sem megy át nagyon nagy értékü ellenállásba.
Arra is oda kell figyelni, hogy amikor minden hideg akkor a multifuse ellenállása néhány tized Volt.
Ilyenkor akkora áram folyik a leden mintha nem is lenne semmi a körben a led elõtt.
Ezért kell a fix értékü ellenállás is sorosan, mert ez korlátozza az áramot az elsõ pillanattól.
Ja és a Cree-e P4 80lm/W-os lednél használd a régi cree ledhez való optikát.
Az újhoz valóból nagyon kevés fény jön ki.
Nem azt mondom, hogy az a legjobb, viszont amiket lehet venni azok közül a többi rosszabb.
Itt a számláról készült képen a világossal kiemelt rész az az optika.
Az a régi leddel 6 fokos, az újjal annál szélesebb és jó a fény:
Írta 2007. szeptember 24. - 21:58
ma voltam bent egy modellezo boltban,a srac nagyon melegen ajanlotta ezt az akkufajtat,allitolag sokkal jobban birja,mint az azonos teljesitmenyu sima nimh tarsai,kivaltkepp hideg korulmenyek kozott.
Valakinek esetleg van valami tapasztalata?
Írta 2007. szeptember 24. - 21:57
errõl a multifuseról viszont az érdekelne, hogy azt értem, hogy ez áramot korlátoz a megadott értékre, de feszültséget is ejt (6 volt az sok egy lednek), vagy azt egy külön ellenállással kell?
Minden ellenálláson esik fesz, így ezen is. Ez az ellenállásának szabályozásával korlátozza az áramot (melegszik).
Más kérdés, amit Balu1 is írt, hogy célszerû betenni elé valami kis ellenállást, mert akkor hatékonyabban mûködik.
Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!!
Írta 2007. szeptember 24. - 21:51
fölötte kellene valami fix értékü ellenállás is amin esik annyit a feszültség.
Írta 2007. szeptember 24. - 19:26
errõl a multifuseról viszont az érdekelne, hogy azt értem, hogy ez áramot korlátoz a megadott értékre, de feszültséget is ejt (6 volt az sok egy lednek), vagy azt egy külön ellenállással kell?
még nem használtam ilyet,de ha jól tudom, bizonyos áram fölött úgy nõ meg az ellenállása, hogy épp a megadott áram folyhasson rajta. tehát ez esetben nem kell más ellenállás a körbe.
meg kéne nézni egy karakterisztikát...(adatlap)
és ne 1,5 volttal számoljatok, ha akksikat akartok használni, hanem cellánként 1,2 volttal!
Írta 2007. szeptember 24. - 19:12
multifuseból vegyél szerintem nyugodtan egy 750est, ha van rendes hûtõfelületed, és nem akarsz takaréklángot - 2800as aksikkal így 3 órát biztosan fog mûködni, de inkább többet...ha kell a visszafogottabb üzemmód, pl. mászáshoz meg városban, ahol van elég közvilágítás, akkor még egy 3állású kapcsolót operálj bele a lámpádba valahogy, aztán a másik ágra meg mehet egy 300-as/500as multifuse.
az én tudásom itt áll meg, remélem nem írtam sok hülyeséget.
Írta 2007. szeptember 24. - 18:54
hozé,
ez a lámpaprojekt engem is érdekel, de egyenlõre nem akarok feliratkozni a listára...majd ha kész van a prototípus, akkor arra kíváncsi lennék, és szerintem más is.
más: cree p4 led engem is érdekelne, 3 kéne az általad adottp anelhoz, 1 öcsém cateye-ába, meg 1 talcsiba - szóval összesen 5 db. meg valami jó optika hozzá - neked milyen van, vagy a többiek mit ajánlanak? meg van itthon egy ilyen full réz hûtõborda, sûrûn bordázott (kb. 10*5 centis)- ha ezt feldarabolom, és valahogy megoldom, hogy jusson rá egy kis levegõ, akkor az úgy elég kb az 1 amperhez? lámpaházat találtam egy ilyen egyszerû teszkóst, de lehet veszek valami olcsó kínai fém sokledest...
helaer: közvetlen ledet nem kötünk rá semmiféle tápforrásra, mert kiég és elég büdös lesz - bár inkább az elõbbi ok miattt. egy ellenállás kell elé, ez lehet valami sima ellenállás is (bár ebbõl egy olyan 2-5 wattos darab, hogy ne melegedjen annyira), vagy multifuse (én ezt vennék, nézd meg a volt skálánál az elektronikai boltokban)....bár ha csak a most benne lévõ ledet cseréled ki, akkor az elõtt már valószínûleg van ellenállás - de azért érdemes megnézni, nem olyan olcsó azért a p4 led.
4 cerkaelem az közelítõleg 6 volt, ez szerintem sok, a ledeknek a nyitófesze olyan 2.7-3.6 volt körül van. 2 cerkaelem az kevés, 3 volt, épphogy megvan a nyitófesz, ha megvan, szóval ez necces -én legalább 3at használnék, de a 4 a biztos.
ellenállás értéket így számolj:
R= (Utáp-Uled)/I led, ebbõl az Iled-re azt mondták, hogy akár 1A is lehet, ha jó a hûtés. ha csak két elem fér a cateye házba, akkor próbálj meg kivezetni egy kábelt valahogy, hogy külsõ akkukról is mehessen - ez mondjuk mindenképp hasznos megoldás.
Köszi Dave!!!
Alapból 4 elem fér bele, tehát ennyivel menne, gondolom elég...
Ez a lámpa halogénes volt, ugyhogy nincs benne ellenállás.
Sajnos nem értek annyira az elektronikához, elméletileg ez az 1led-4 elem párositáshoz (hütés nélkül) 400-500mAh multifuse bizti elég hozzá?
Írta 2007. szeptember 24. - 18:17
ez a lámpaprojekt engem is érdekel, de egyenlõre nem akarok feliratkozni a listára...majd ha kész van a prototípus, akkor arra kíváncsi lennék, és szerintem más is.
más: cree p4 led engem is érdekelne, 3 kéne az általad adottp anelhoz, 1 öcsém cateye-ába, meg 1 talcsiba - szóval összesen 5 db. meg valami jó optika hozzá - neked milyen van, vagy a többiek mit ajánlanak? meg van itthon egy ilyen full réz hûtõborda, sûrûn bordázott (kb. 10*5 centis)- ha ezt feldarabolom, és valahogy megoldom, hogy jusson rá egy kis levegõ, akkor az úgy elég kb az 1 amperhez? lámpaházat találtam egy ilyen egyszerû teszkóst, de lehet veszek valami olcsó kínai fém sokledest...
helaer: közvetlen ledet nem kötünk rá semmiféle tápforrásra, mert kiég és elég büdös lesz - bár inkább az elõbbi ok miattt. egy ellenállás kell elé, ez lehet valami sima ellenállás is (bár ebbõl egy olyan 2-5 wattos darab, hogy ne melegedjen annyira), vagy multifuse (én ezt vennék, nézd meg a volt skálánál az elektronikai boltokban)....bár ha csak a most benne lévõ ledet cseréled ki, akkor az elõtt már valószínûleg van ellenállás - de azért érdemes megnézni, nem olyan olcsó azért a p4 led.
4 cerkaelem az közelítõleg 6 volt, ez szerintem sok, a ledeknek a nyitófesze olyan 2.7-3.6 volt körül van. 2 cerkaelem az kevés, 3 volt, épphogy megvan a nyitófesz, ha megvan, szóval ez necces -én legalább 3at használnék, de a 4 a biztos.
ellenállás értéket így számolj:
R= (Utáp-Uled)/I led, ebbõl az Iled-re azt mondták, hogy akár 1A is lehet, ha jó a hûtés. ha csak két elem fér a cateye házba, akkor próbálj meg kivezetni egy kábelt valahogy, hogy külsõ akkukról is mehessen - ez mondjuk mindenképp hasznos megoldás.
Írta 2007. szeptember 24. - 16:57
Helló Kacsa!
Healer999:
Azt mondták milyen tápfesz tartományon belül múködik?
A ledeket valószinüleg sorosan kell kötni de az árama nem túl bíztató.
Egy Cree-e legalább 300 mA-en kell menjen, hogy elég jó fénye legyen
de világít az rendesen kevesebbrõl is.
Ha jó a hûtése akkor 1 Amperig hajtható.
Ha vettél belõle többet akkor már láthatsz mellette! ..de egy is jól világít.
A megszokott fényhez képest mindenképp.
Sajna nem emlékszem...
Most mindenképpen csak ezt az egyet épitem be, merthogy csak ennyi fér bele(és csak egyet vettem
Ez a kérdés hogy mehet közvetlenül 2-4 elemrõl? Mert akkor rákötöm oszt jovan...
Más is válaszolhat, ha tud, nem akarom mindig Balut fárasztani...
Köszi!
Írta 2007. szeptember 24. - 16:36
Helló Kacsa!Különbözõ okokból cirka 1.5 évre eltûntem a topicból
Még egy ideig olvastalak a HHH topikban de aztán..
Azt hiszem van egy oilyan lámpám, 7 ledes és a tülkör miatt vettem.
Jó lesz kísérletezni.
Az a baja, hogy nagyon szûk a fény széttartása.
Na majd lefotózom, arról van-e szó, de most mennem kell.
Healer999:
Azt mondták milyen tápfesz tartományon belül múködik?
A ledeket valószinüleg sorosan kell kötni de az árama nem túl bíztató.
Egy Cree-e legalább 300 mA-en kell menjen, hogy elég jó fénye legyen
de világít az rendesen kevesebbrõl is.
Ha jó a hûtése akkor 1 Amperig hajtható.
Ha vettél belõle többet akkor már láthatsz mellette! ..de egy is jól világít.
A megszokott fényhez képest mindenképp.
Írta 2007. szeptember 24. - 16:24
Nézd meg hátha át tudod szerkeszteni a hsz,-t,
mert a mod kitörli a nagy képet.
Csak a kép címét tedd ide.
Most nézem, már megtetted, hogy kicsiben látható.

Belépés
Felhasználó létrehozása

Ugrás az oldal tetejére