Ha figyelmesen végig olvassátok akkor kiderül miért.

Jó olvasást.. :sluchawy:

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.
Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !
A találmányok már csak ilyenek..
Most csak két percre ugrottam be ide.nagyjából errõl van szó, de az nem biztosíték, hanem ellenállás:) amibõl van 0.25, 0.6, 2, 5 és 10 wattos - én a 2est venném. 4 ohmost nem fogsz kapni, az nem listaérték - ami van, az 4.7, 5.6 és 6.8 ohmos. itt nézegethetsz pontos értékeket: http://net-market.hu/elektroart/
Errõl kérdezd Chriss-t a társtopikban (forum.terminal.hu)Balu, melyik a 100 lm/W os LED? lehetõleg olyan kéne, amit Pesten könnyen be lehet szerezni, tehát pl. cree.
Tehát akkor hadd összegezzem a tudást.
Ha full fényen akarom hajtani az egyszem P4es akkor:
- Multifusebõl 750mA-st, és biztositékból mondjuk 4ohmos-1wattos.
Lehet kapni li-ion akkut viszonylag olcsón (reális áron) >>ITT<<-sanyo eneloop-
ma voltam bent egy modellezo boltban,a srac nagyon melegen ajanlotta ezt az akkufajtat,allitolag sokkal jobban birja,mint az azonos teljesitmenyu sima nimh tarsai,kivaltkepp hideg korulmenyek kozott.
Valakinek esetleg van valami tapasztalata?
Nem kell kétségbe esni, elsõre tudom bonyolultan hangzik.Na most már kezdek összezavarodni...
![]()
Gondoltam épitek egy lámpát. De most már nem vagyok biztos semmiben...
Nem a telepet zárja rövidre hanem a soros körbõl hiányzik az ellenállása.a 4 akku feszültsége 4.8V. a LED-nek olyan 3.4-3.7 kell, és nem szabad közvetlen rákötni az áramforrásra. én azon izgultam, hogy a multifuse azon felül, hogy stabilan tartja az áramerõsséget, vajon ejt-e elég feszültséget ahhoz, hogy a LED ne sokalljon be?
Balu azt mondta, hogy amíg a multifuse nem melegszik fel "üzemi hõérsékletre", addig az ellenállás olyan elenyészõ, hogy gyakorlatilag rövidre zárja a telepet -és mivel más ellenállás nincs a körben- ezért a ledet kiégeti.
Igen, akkor bekapcsolás után, amikor még minden hideg,..De neki 4.5 voltról még simán megfogta hidegen is, tehát ejtett annyi feszültséget, hogy ne égjen szét a led.
Tehát erõsen ajánlott egy sima ellenállást berakni még a multifuse elé, amely a bekapcsoláskor "védi meg" a LEDet az akkuk gyakorlatilag rövidrezárt feszültségétõl.
IGEN.Magyarul így kell kinézni az áramkörnek: telep-ellenállás-multifuse-led-telep
Itt egy kis tévedés történt mert te huzalkivezetésü leddel számoltál ahol 20-30mA folyhat.Én az USB-s LED lámpámhoz, ami 5 voltról üzemel, egy 47 ohmos ellenállást raktam be, - szerintem ez neked is elég lesz legalább 2 wattos ellenállást vegyél, hogy minél inkább csökkentsük az esetleges melegedéseket.
Ezzel csak annyi a baj, hogy a teljesítményleden is a kicsi huzallábas árama fog folyni és akkor nagyon halványan világít a powerled is...nyugodtan állj neki, de hadd adjak egy tippet: kísérletképp csak egy sima leddel rakd össze az áramkört, hogy ha az ellenállás esetleg kicsi lenne (amit nem hiszek, de hátha), vagy vlami gebasz lenne, akkor ne a drága cree-t füstöld el.
Na most már kezdek összezavarodni...
![]()
Gondoltam épitek egy lámpát. De most már nem vagyok biztos semmiben...
A multifuse gyakorlatban 4,5V környékérõl még jól megfogta az áramot de
fölötte kellene valami fix értékü ellenállás is amin esik annyit a feszültség.
Így jött be a gyakorlatban.
errõl a multifuseról viszont az érdekelne, hogy azt értem, hogy ez áramot korlátoz a megadott értékre, de feszültséget is ejt (6 volt az sok egy lednek), vagy azt egy külön ellenállással kell?
errõl a multifuseról viszont az érdekelne, hogy azt értem, hogy ez áramot korlátoz a megadott értékre, de feszültséget is ejt (6 volt az sok egy lednek), vagy azt egy külön ellenállással kell?