Jelentkezz be Regisztrálj
Látni & látszani!
Írta 2007. szeptember 26. - 11:02
Ha kisebb tápról járatod nem lesz nagy fényerõd.
"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."
Írta 2007. szeptember 26. - 10:46
Akkor már csak egy kérdés maradt: mi történik, ha a Hozé-féle lámpát (3 led sorbakötve: állítása szerint min. 10V feszültséget igényel) akarom majd rákötni egy 7.2V-s akksira? Mert ha megoldható valahogy, akkor a Dinotte 600L készlet egy best buy: 2 akksit adnak a szettben, és akkor a második akksiról mehetne a Hozé-lámpa. 1000 lumen felett az már majdnem egy Lupine Betty :-P
Írta 2007. szeptember 26. - 10:36
Igen bölcs megoldás. Azt azért még nem ártana megfigyelni, mivel a multifuse is bekerült a légáramba,..Elöl 4db lik, a kapcsoló mögött, a púp hátoldalán meg egy teljes szélességû rés. A belsõ tér 2 kamrából áll, felül nyitott rekeszfallal, így (remélhetõleg) az elöl alulról beáramló levegõ a hûtõ bordái közt áramlik fel, majd alul a multifuse-knél távozik hátrafelé.
hogy arra milyen hatása van a nagyobb hûtésnek. Elvileg nagyobb áramot kaphat a led.
Ha ez zavaró akkor valami kis nikecell hungarocell hab darabba lehetne burkolni.
Van még jobbnak látszó megoldás is, közvetlenül a led által fûtött felületre kellene tenni
és az is segítene a hõfora érzékeny vissza szabályozásban. (ez elmélet, ki kellene próbálni).
Majd én is kipróbálom, legalább a nagyáramunál ezt a (hõkontaktos) termikus visszacsatolást.
Ott hamarabb elérheti a leszabályozási hõfokot.
Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.
Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !
A találmányok már csak ilyenek..
Írta 2007. szeptember 26. - 09:22
Mondjuk ezen a képen tényleg nem látni (ez még nem a végleges változat, az elsõ plexi szoknyáját is lerövidítettem)!Szellõzõ nyílást sem látok rajta.
Íme alulnézetben:1= jól látszani (elemet alig eszi)
1+2=220mA szembõl vakít, illetve sötétben poroszkáláshoz, gyalogláshoz látni
1+2+3=0,6 A óvatos tekeréshez elég. Csak menetszéllel bírja biztonsággal a hûtést (alulra Balu tanácsára szellõzõ likakat tettem) !

Elöl 4db lik, a kapcsoló mögött, a púp hátoldalán meg egy teljes szélességû rés (ha mereszted a szemed látni:rolling:). A belsõ tér 2 kamrából áll, felül nyitott rekeszfallal, így (remélhetõleg) az elöl alulról beáramló levegõ a hûtõ bordái közt áramlik fel, majd alul a multifuse-knél távozik hátrafelé.
Írta 2007. szeptember 26. - 08:27
78. telehódas HHH
Hely: Budapest
Dátum: 2007. szeptember 26. (szerda)
Idõpont: 19:30
Találkozó: Batthyány tér Duna felöli oldala, a HÉV feljáró mellett
Program (Classic): szokásos útvonalon fel a HHH-ra, majd vissza (a szokásos útvonal aszfaltot jelöl, mégpedig Batthyány tér - rakpart kerékpárút - Kolossy tér - Szépvölgyi út - Fenyõgyöngye - HHH). Alternatív útvonalak egyénileg választhatók.
Program (Extra): Rekettyés, zsíroskenyér hagymával, üdítõ ízlés szerint.
Kötelezõ kiegészítõk: lámpa elõre, hátra!!
Ajánlott kiegészítõk: bukó, pulóver, bundabugyi, stb.
Mindenkit szeretettel vár a "Rendezõség"!
Szervezõ: robi
Írta 2007. szeptember 26. - 03:43
hogy még véletlenül se tudjon leadni sok hõt.
Szellõzõ nyílást sem látok rajta.

Ez olyan mint amikor a sajt mellé egeret is csomagolnak,
legyen aki megeszi, mire az asztalra kerül.
Abszurd ötletnek viszont helyezésre esélyes !
..persze mire megeszi addigra bele fullad,
mint a hõszigetelt hûtõbordán a led.
A hûtõborda arra való, hogy minél nagyobb
mennyiségü áramló levegõ folyhassa körül
ami által intenzív a hõleadása.
Igaz, Kõmíves Kelemennét is befalazták
min hugyosjózsit, na meg a hõtõbordát.
Azért tréfának jó.
Tényleg ötletet kaptam.
Nyáron a vetillátort beteszem egy zárt dobozba és
ott fogom mûködtetni, legalább nem kapok huzatot tõle.
Valamennyi levegõ úgyis kijön a réseken..
Bocs, de ezt nem lehetett megállni, nagy kabaré.
Hûtõboda szinte légmentesen becsomagolva..
Írta 2007. szeptember 26. - 03:31
huteni nem kell valszeg mivel a tobbi spot lampaval csereszabatos
ott pedig nincs hutofelulet kialakitva
NE ÍGY! NE ÍGY!
lor-inc g-boxx designer. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...
Írta 2007. szeptember 25. - 22:02
szóval a 12 Voltos zselés akksira rákötve már világítana? nem kell bele se ellenállás, se semmi(csak hûtés)?ez egy MR16-os foglalatba ültetett 12 voltos LED...az MR16os sima izzók meg legtöbb esetben 12 voltosak, nekem pl. a szobai lámpámba ilyen izzók kellenek...
Írta 2007. szeptember 25. - 21:59
Mûködik, használom, picit kevés a fénye (a fejlámpám fényileg sokkal jobb). Eddig gyári magasságban volt a fókusz, de nem egész OK, lehetne hegyesebb a csóvája, így önálló lámpaként eléggé szór (a fejlámpámmal egyûtt jóIgen nagy örömmel láttam a képeid között, hogy pont egy olyan Cateye lámpát alakitottál át amit most én szándékozom.
Pont a led-behelyezésen gondolkodtam, de megkaptam az inspirációt tõled...
Esetleg az elektronikus részhez füzöl nekem némi kommentárt? (lehet magánban is ha zavaró)...
Jol szuperál a gyakorlatban?
-Tükörrel is meg lehetne csinálni (a gyári túl sekély, nem vált be), csak akkor egy vinklit kéne a led mögé tenni, és kívülre a bordát, mert benn már nem maradna hely a bordának. A tükörbõl is picit le kéne csapni, de lehet még mindig jobb lenne mint ez a régi Cree optika. (Picit ebbõl is le kellett csapni, hogy beférjen de a fényén nem nagyon lehet észrevenni a különbséget.)
Még az a baja ennek a lámpának, hogy nincs súlypontban a bilincs, így nagyon oda kell fogatni, különben lenyeklik:( .
Ki-be kapcsolónak maradt a hátsó gyári, és belekerült (a dudorba) egy 3 állású tolókapcsoló (picit ügyeskedni kellett) + "elektronika" (primitivusz maximusz
1.) 47 ohm állandóra
2.) mellé párhuzamosan 100mA multifuse és 24 ohm
3.) mellé még 300mA multifuse és 10 ohm
1= jól látszani (elemet alig eszi)
1+2=220mA szembõl vakít, illetve sötétben poroszkáláshoz, gyalogláshoz látni
1+2+3=0,6 A óvatos tekeréshez elég. Csak menetszéllel bírja biztonsággal a hûtést (alulra Balu tanácsára szellõzõ likakat tettem)!
Valószínüleg idõvel belebuherálok egy lemerült akku kijelzõt is.
Írta 2007. szeptember 25. - 21:59
hi
http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg
Ez meg micsoda?:wtf:
http://www.ledmaster...ds&csoportID=33 ide van leirva még pár adat ottt lent az utolsó elötti:S Nem értek a LED-ekhez, de ez nagyon furcsán nézett ki ezért beraktam...
ez egy MR16-os foglalatba ültetett 12 voltos LED...az MR16os sima izzók meg legtöbb esetben 12 voltosak, nekem pl. a szobai lámpámba ilyen izzók kellenek...
Írta 2007. szeptember 25. - 21:47
http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg
Ez meg micsoda?:wtf:
http://www.ledmaster...ds&csoportID=33 ide van leirva még pár adat ottt lent az utolsó elötti:S Nem értek a LED-ekhez, de ez nagyon furcsán nézett ki ezért beraktam...
Írta 2007. szeptember 25. - 17:57
Köszönöm a szép összefoglalót.
Igen nagy örömmel láttam a képeid között, hogy pont egy olyan Cateye lámpát alakitottál át amit most én szándékozom.
Esetleg az elektronikus részhez füzöl nekem némi kommentárt? (lehet magánban is ha zavaró)...
Jol szuperál a gyakorlatban?
Írta 2007. szeptember 25. - 17:48
Van az optika-tükör viszonylat a Seoul (SSC) LEDeknél , tényleg nincs nagy különbség,
A Cree-e viszont már szûk széttartásu lenne a tükörhöz.
de azért akár a korábban feltöltött tesztfotókon látszik.
Melyik a jobb? Ez igény szerint változhat.
A mulfuzok is logokusan vannak meghatározva.
A feszülség-áram viszony magyarázata is a helyén van.
-ezt csak megerõsítés miatt tettem hozzá-
Írta 2007. szeptember 25. - 17:17
Amatõr kérdés, de van érzékelhetõ elõnye a 14.4V-os LiIon akksinak a 7.2V-oshoz képest? Másként fogalmazva: érdemes-e olyan rendszert választani/építeni, ami 14.4V-ra van méretezve a 7.2V helyett, csak azért mert... (tovább bírja, kisebb az energiavesztesége, gyorsabban lehet tölteni... bármi)? Vagy ez nem csak ezen múlik: nem lehet csak ezen adat alapján eldönteni?
Áramgenerátoros hajtásnál lehet jelentõsége:
Van egy P teljesítmény igényed. Mondjuk legyen 3,3 V, 350 mA, azaz 1,15 W. Tekintsünk el attól, hogy egy áramgenerátor hatásfoka függ a bemeneti feszültségtõl és a kimeneti áramtól, az egy kicsit bezavarhat. És vegyük az egyszerûség kedvéért az áramgenerátor hatásfokát 100%-nak.
Ha 7,2 V-ot használsz, akkor a táp áram 160 mA lesz, 14,4 V esetén csupán 80 mA (P = I*U állandó esetünkben).
A kábelek, csalakozók ellenállása R. Ez az, amit nem igazán tudsz (teljesen) kiküszöbölni, valamennyi veszteséged lesz rajtuk. Az ezen elfûtött teljesítmény P = I^2*R.
Tehát ha I a felére csökken, akkor az elveszett teljesítmény a negyedére esik vissza. Ez fõként nagy áramoknál (pl Pinyo 22 W-os lámpája) számít igazán.
Írta 2007. szeptember 25. - 16:49
-Névleges áramterhelésig biztosítékként mûködik (~rövidzár), tehát MINDIG KISSEBB ÉRTÉKÛT tegyünk be, mint a kívánt áram!
-Nagy áramoknál soros ellenálással a bekapcsolási csúcsáramot kell e LEDen megengedhetõ max. áram alá szorítani (I>0,5A) ld. Balu
-Kisebb értékû multifuse-okon (max 0,3A-osig) soros korlátozás nélkül sem megy a bekapcsolási csúcsáram a megengedett határon túl (még 6V tápfesz esetén sem).
-A multifuse kis telepfesznél ellenállásként, közepesnél áram generátorként, nagyobb fesznél meg szintén csökkenõ áramot mutató negatív ellenálláskén mûködik (értéktõl, hûtéstõl függ a könyök feszültség)
-A multifuse-val párhuzamosan kötött ellenállással ~kompenzálhatjuk a nagyobb feszültségeséseknél fellépõ áram csökkenést.
-A multifusek ilyen használatkor erõsen melegedõ alkatrészek, elhelyezéstõl, hûtéstõl nagy mértékben függ a szolgáltatott áram.
-Nekem a Cree ...P4-hez 0,3A-es multifuse + 10 ohm 1/2 W ellenállás párhuzamosan bevált =400mA, 3,8V...6V tápfesz között -bemelegedés után- (indításkor is 1A alatt marad).
2.) "a 8x25fokos (ez mit is jelent amúgy ,hogy két fokadat van megadva)?"
-Egyik tengely irányában 25-8=+17 fokkal húzza szét, az eredetileg 8 fokos fénycsóvát, így kerek helyett "ovális", vagy vonal alakú lessz a fényfolt (elvileg, gyakorlatilag 2 foltot csinál a vonal 2 végén
3.) Optikák (magánvélemény): Én csak két félét próbáltam (még rég 3XL LEDdel), 1 ledeseket.
-Balu által "régi Cree"-nek nevezett optikát.
-olcsó, mély, peremes parabólatükör "besthongkong PG1N-RY10" -Balu is használt ilyet-.
-alapból fókuszált fény elõre majdnem ugyanannyi, a tükör kicsit fókuszáltabb, és nagyon szépen egyenletesen lecsengõ. A tükörnek széles, egyenletes, intenzív szórt fénye van (direkt sugárzás), a Cree-nek koncentrikus sötétebb-világosabb gyûrûi, és sok a nem hasznosuló fény (nagyon oldalt, felül...). A Cree szembõl kevésbé vakit. Nekem a tükör szimpatikusabb.
-Modding: a tükröt LED-lencsével kiegészítve jóval több a fókuszált fény, így már egyértelmûen sokkal jobb fejlámpának mint a Cree optika
4.) lámpadoboz
Kompakt lámpához szimpatikus dobozt találtam, könnyû, aluöntvény, kb. 1,5 mm falvastagságú, viszonylag jól zár:
G 0124F
2 nagyobb 1 LEdes optika, akkuk, elektronika szerintem beférne, (+hûtõborda rácsavarozható, ha kell).
Írta 2007. szeptember 25. - 14:35
Ha figyelmesen végig olvassátok akkor kiderül miért.

Jó olvasást.. :sluchawy:
Írta 2007. szeptember 25. - 14:20
Írta 2007. szeptember 25. - 13:58
Úgy fest betelt!
A Petzl buhereknek javaslom az alábbi oldalt:
http://homepage2.nif...1ro/HL/avhl.htm
ha olyan érzésetek támad közben, hogy ovisok vagytok és csak a képeket tudjátok értelmezni, ne lepõdjetek meg.
Írta 2007. szeptember 25. - 13:52
Most csak két percre ugrottam be ide.nagyjából errõl van szó, de az nem biztosíték, hanem ellenállás:) amibõl van 0.25, 0.6, 2, 5 és 10 wattos - én a 2est venném. 4 ohmost nem fogsz kapni, az nem listaérték - ami van, az 4.7, 5.6 és 6.8 ohmos. itt nézegethetsz pontos értékeket: http://net-market.hu/elektroart/
Amit írtam néhány Ohmos ellenállást azt azért írtam ekkora szórással mert filléres áru és annak a környékére esõ szabvány értéket kellene venni ebbõl is abból is, aztán otthon lehet méregetni fullra töltött akkuval és mindent bekötve, az ellenállásokat meg próbaképp be lehet kötni (a nagyobbtól lefelé, közben mindegyiknél mérni egyet) melyiknél áll be az áram másodperceken belül, felülrõl csökkenve.
Az nagyon lényeges, hogy a lednek jó, nagyon jó hûtése legyen.
A kisérletek közben az áram felszaladhat rövid néhány sec idõre másfél A fölé is.
Arra is kell figyelni, hogy tartósan ne maradjon 1 Amper fölött.
Azt írtam már, hogy régi Cree optikát célszerü használni hozzá
mert amit hozzávalónak árulnak az gyengébb.
Errõl kérdezd Chriss-t a társtopikban (forum.terminal.hu)Balu, melyik a 100 lm/W os LED? lehetõleg olyan kéne, amit Pesten könnyen be lehet szerezni, tehát pl. cree.
Írta 2007. szeptember 25. - 13:15
Tehát akkor hadd összegezzem a tudást.
Ha full fényen akarom hajtani az egyszem P4es akkor:
- Multifusebõl 750mA-st, és biztositékból mondjuk 4ohmos-1wattos.
nagyjából errõl van szó, de az nem biztosíték, hanem ellenállás:) amibõl van 0.25, 0.6, 2, 5 és 10 wattos - én a 2est venném. 4 ohmost nem fogsz kapni, az nem listaérték - ami van, az 4.7, 5.6 és 6.8 ohmos. itt nézegethetsz pontos értékeket: http://net-market.hu/elektroart/
a 750 es multifuse jó, ez olyan 75-80%os max fény (ami persze így is eléggé sok fény:))...de ha van rendes hûtõfelületed, akkor vegyél inkább 900-ast - mint Balu írta, a teljesítményledek 1A-t is simán elvisznek jó hûtésel.
Balu, melyik a 100 lm/W os LED? lehetõleg olyan kéne, amit Pesten könnyen be lehet szerezni, tehát pl. cree.

Belépés
Felhasználó létrehozása

Ugrás az oldal tetejére