Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8736 replies to this topic

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Nekem ez tetszik a legjobban, mint hõszigetelt hûtés,
hogy még véletlenül se tudjon leadni sok hõt.

Szellõzõ nyílást sem látok rajta.

Feltöltött kép
Ez olyan mint amikor a sajt mellé egeret is csomagolnak,
legyen aki megeszi, mire az asztalra kerül.
Abszurd ötletnek viszont helyezésre esélyes !

..persze mire megeszi addigra bele fullad,
mint a hõszigetelt hûtõbordán a led.

A hûtõborda arra való, hogy minél nagyobb
mennyiségü áramló levegõ folyhassa körül
ami által intenzív a hõleadása.

Igaz, Kõmíves Kelemennét is befalazták
min hugyosjózsit, na meg a hõtõbordát. :D
Azért tréfának jó.

Tényleg ötletet kaptam.
Nyáron a vetillátort beteszem egy zárt dobozba és
ott fogom mûködtetni, legalább nem kapok huzatot tõle.
Valamennyi levegõ úgyis kijön a réseken..

Bocs, de ezt nem lehetett megállni, nagy kabaré.
Hûtõboda szinte légmentesen becsomagolva..Feltöltött kép

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
ennek csak tap kell 12V
huteni nem kell valszeg mivel a tobbi spot lampaval csereszabatos
ott pedig nincs hutofelulet kialakitva

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

wody21

wody21

törzsvendég

• fórumtag
  • 390 posts

ez egy MR16-os foglalatba ültetett 12 voltos LED...az MR16os sima izzók meg legtöbb esetben 12 voltosak, nekem pl. a szobai lámpámba ilyen izzók kellenek...

szóval a 12 Voltos zselés akksira rákötve már világítana? nem kell bele se ellenállás, se semmi(csak hûtés)?

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts

Igen nagy örömmel láttam a képeid között, hogy pont egy olyan Cateye lámpát alakitottál át amit most én szándékozom. :) Pont a led-behelyezésen gondolkodtam, de megkaptam az inspirációt tõled...
Esetleg az elektronikus részhez füzöl nekem némi kommentárt? (lehet magánban is ha zavaró)...
Jol szuperál a gyakorlatban?

Mûködik, használom, picit kevés a fénye (a fejlámpám fényileg sokkal jobb). Eddig gyári magasságban volt a fókusz, de nem egész OK, lehetne hegyesebb a csóvája, így önálló lámpaként eléggé szór (a fejlámpámmal egyûtt jó :) ). Most fogom P4-re cserélni a LEDjét, és ahhoz akarom véglegesre belõni a fókuszt. P4-gyel kb dupla fénye lessz :) Ennek a lámpának az elõlapja nem csak simán bordás, hanem amellett nagyít is, így a 2 optika eredõjéhez kell majd a LED magasságát belõni. A P4 világító része lejjebb van, így legalább 1mm-t fog még rövidülni az optika -és nõhet a hûtés férõhelye-. ha közvetlenül bordára ragasztod a ledet még több helyed van.
-Tükörrel is meg lehetne csinálni (a gyári túl sekély, nem vált be), csak akkor egy vinklit kéne a led mögé tenni, és kívülre a bordát, mert benn már nem maradna hely a bordának. A tükörbõl is picit le kéne csapni, de lehet még mindig jobb lenne mint ez a régi Cree optika. (Picit ebbõl is le kellett csapni, hogy beférjen de a fényén nem nagyon lehet észrevenni a különbséget.)
Még az a baja ennek a lámpának, hogy nincs súlypontban a bilincs, így nagyon oda kell fogatni, különben lenyeklik:( .

Ki-be kapcsolónak maradt a hátsó gyári, és belekerült (a dudorba) egy 3 állású tolókapcsoló (picit ügyeskedni kellett) + "elektronika" (primitivusz maximusz :))
1.) 47 ohm állandóra
2.) mellé párhuzamosan 100mA multifuse és 24 ohm
3.) mellé még 300mA multifuse és 10 ohm

1= jól látszani (elemet alig eszi)
1+2=220mA szembõl vakít, illetve sötétben poroszkáláshoz, gyalogláshoz látni
1+2+3=0,6 A óvatos tekeréshez elég. Csak menetszéllel bírja biztonsággal a hûtést (alulra Balu tanácsára szellõzõ likakat tettem)!

Valószínüleg idõvel belebuherálok egy lemerült akku kijelzõt is.

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6,811 posts

hi
http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg
Ez meg micsoda?:wtf:
http://www.ledmaster...ds&csoportID=33 ide van leirva még pár adat ottt lent az utolsó elötti:S Nem értek a LED-ekhez, de ez nagyon furcsán nézett ki ezért beraktam...

ez egy MR16-os foglalatba ültetett 12 voltos LED...az MR16os sima izzók meg legtöbb esetben 12 voltosak, nekem pl. a szobai lámpámba ilyen izzók kellenek...

wody21

wody21

törzsvendég

• fórumtag
  • 390 posts
hi
http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg
Ez meg micsoda?:wtf:
http://www.ledmaster...ds&csoportID=33 ide van leirva még pár adat ottt lent az utolsó elötti:S Nem értek a LED-ekhez, de ez nagyon furcsán nézett ki ezért beraktam...

healer999

healer999

vendég

• fórumtag
  • 155 posts
Mr. DöG

Köszönöm a szép összefoglalót.

Igen nagy örömmel láttam a képeid között, hogy pont egy olyan Cateye lámpát alakitottál át amit most én szándékozom. :) Pont a led-behelyezésen gondolkodtam, de megkaptam az inspirációt tõled...
Esetleg az elektronikus részhez füzöl nekem némi kommentárt? (lehet magánban is ha zavaró)...

Jol szuperál a gyakorlatban?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Az elõttem szóló urak fizikai és logikai véléményével egyetértek.
Van az optika-tükör viszonylat a Seoul (SSC) LEDeknél , tényleg nincs nagy különbség,
A Cree-e viszont már szûk széttartásu lenne a tükörhöz.
de azért akár a korábban feltöltött tesztfotókon látszik.
Melyik a jobb? Ez igény szerint változhat.

A mulfuzok is logokusan vannak meghatározva.

A feszülség-áram viszony magyarázata is a helyén van.

-ezt csak megerõsítés miatt tettem hozzá-

RoGeR

RoGeR

vendég

• fórumtag
  • 236 posts

Amatõr kérdés, de van érzékelhetõ elõnye a 14.4V-os LiIon akksinak a 7.2V-oshoz képest? Másként fogalmazva: érdemes-e olyan rendszert választani/építeni, ami 14.4V-ra van méretezve a 7.2V helyett, csak azért mert... (tovább bírja, kisebb az energiavesztesége, gyorsabban lehet tölteni... bármi)? Vagy ez nem csak ezen múlik: nem lehet csak ezen adat alapján eldönteni?

Áramgenerátoros hajtásnál lehet jelentõsége:

Van egy P teljesítmény igényed. Mondjuk legyen 3,3 V, 350 mA, azaz 1,15 W. Tekintsünk el attól, hogy egy áramgenerátor hatásfoka függ a bemeneti feszültségtõl és a kimeneti áramtól, az egy kicsit bezavarhat. És vegyük az egyszerûség kedvéért az áramgenerátor hatásfokát 100%-nak.
Ha 7,2 V-ot használsz, akkor a táp áram 160 mA lesz, 14,4 V esetén csupán 80 mA (P = I*U állandó esetünkben).
A kábelek, csalakozók ellenállása R. Ez az, amit nem igazán tudsz (teljesen) kiküszöbölni, valamennyi veszteséged lesz rajtuk. Az ezen elfûtött teljesítmény P = I^2*R.
Tehát ha I a felére csökken, akkor az elveszett teljesítmény a negyedére esik vissza. Ez fõként nagy áramoknál (pl Pinyo 22 W-os lámpája) számít igazán.

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts
1.) Multifuse:
-Névleges áramterhelésig biztosítékként mûködik (~rövidzár), tehát MINDIG KISSEBB ÉRTÉKÛT tegyünk be, mint a kívánt áram!
-Nagy áramoknál soros ellenálással a bekapcsolási csúcsáramot kell e LEDen megengedhetõ max. áram alá szorítani (I>0,5A) ld. Balu
-Kisebb értékû multifuse-okon (max 0,3A-osig) soros korlátozás nélkül sem megy a bekapcsolási csúcsáram a megengedett határon túl (még 6V tápfesz esetén sem).
-A multifuse kis telepfesznél ellenállásként, közepesnél áram generátorként, nagyobb fesznél meg szintén csökkenõ áramot mutató negatív ellenálláskén mûködik (értéktõl, hûtéstõl függ a könyök feszültség)
-A multifuse-val párhuzamosan kötött ellenállással ~kompenzálhatjuk a nagyobb feszültségeséseknél fellépõ áram csökkenést.
-A multifusek ilyen használatkor erõsen melegedõ alkatrészek, elhelyezéstõl, hûtéstõl nagy mértékben függ a szolgáltatott áram.
-Nekem a Cree ...P4-hez 0,3A-es multifuse + 10 ohm 1/2 W ellenállás párhuzamosan bevált =400mA, 3,8V...6V tápfesz között -bemelegedés után- (indításkor is 1A alatt marad).:)

2.) "a 8x25fokos (ez mit is jelent amúgy ,hogy két fokadat van megadva)?"
-Egyik tengely irányában 25-8=+17 fokkal húzza szét, az eredetileg 8 fokos fénycsóvát, így kerek helyett "ovális", vagy vonal alakú lessz a fényfolt (elvileg, gyakorlatilag 2 foltot csinál a vonal 2 végén :(). -Szerintem ez távoli, függõleges csóvának túl sok, közeli, vízszintes csóvának meg túl kevés-.

3.) Optikák (magánvélemény): Én csak két félét próbáltam (még rég 3XL LEDdel), 1 ledeseket.
-Balu által "régi Cree"-nek nevezett optikát.
-olcsó, mély, peremes parabólatükör "besthongkong PG1N-RY10" -Balu is használt ilyet-.
-alapból fókuszált fény elõre majdnem ugyanannyi, a tükör kicsit fókuszáltabb, és nagyon szépen egyenletesen lecsengõ. A tükörnek széles, egyenletes, intenzív szórt fénye van (direkt sugárzás), a Cree-nek koncentrikus sötétebb-világosabb gyûrûi, és sok a nem hasznosuló fény (nagyon oldalt, felül...). A Cree szembõl kevésbé vakit. Nekem a tükör szimpatikusabb.
-Modding: a tükröt LED-lencsével kiegészítve jóval több a fókuszált fény, így már egyértelmûen sokkal jobb fejlámpának mint a Cree optika :), és a fõnyalábon kívül sokkal kevésbé vakít.

4.) lámpadoboz
Kompakt lámpához szimpatikus dobozt találtam, könnyû, aluöntvény, kb. 1,5 mm falvastagságú, viszonylag jól zár:
G 0124F
2 nagyobb 1 LEdes optika, akkuk, elektronika szerintem beférne, (+hûtõborda rácsavarozható, ha kell).

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Szóval én fõleg ezzel az alábbi mondattal nem értek egyet se kettõt de többet sem.
Ha figyelmesen végig olvassátok akkor kiderül miért.

Feltöltött kép

Jó olvasást.. :sluchawy: :D

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Hú majd körülnézek mit tudok törölni..

Singollo

Singollo

vendég

• fórumtag
  • 15 posts
Balu két hete kereslek privátban, de a postafiokodnak túl nagy az ellenállása.
Úgy fest betelt! :)

A Petzl buhereknek javaslom az alábbi oldalt:

http://homepage2.nif...1ro/HL/avhl.htm

ha olyan érzésetek támad közben, hogy ovisok vagytok és csak a képeket tudjátok értelmezni, ne lepõdjetek meg. :)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

nagyjából errõl van szó, de az nem biztosíték, hanem ellenállás:) amibõl van 0.25, 0.6, 2, 5 és 10 wattos - én a 2est venném. 4 ohmost nem fogsz kapni, az nem listaérték - ami van, az 4.7, 5.6 és 6.8 ohmos. itt nézegethetsz pontos értékeket: http://net-market.hu/elektroart/

Most csak két percre ugrottam be ide.
Amit írtam néhány Ohmos ellenállást azt azért írtam ekkora szórással mert filléres áru és annak a környékére esõ szabvány értéket kellene venni ebbõl is abból is, aztán otthon lehet méregetni fullra töltött akkuval és mindent bekötve, az ellenállásokat meg próbaképp be lehet kötni (a nagyobbtól lefelé, közben mindegyiknél mérni egyet) melyiknél áll be az áram másodperceken belül, felülrõl csökkenve.

Az nagyon lényeges, hogy a lednek jó, nagyon jó hûtése legyen.
A kisérletek közben az áram felszaladhat rövid néhány sec idõre másfél A fölé is.
Arra is kell figyelni, hogy tartósan ne maradjon 1 Amper fölött.

Azt írtam már, hogy régi Cree optikát célszerü használni hozzá
mert amit hozzávalónak árulnak az gyengébb.

Balu, melyik a 100 lm/W os LED? lehetõleg olyan kéne, amit Pesten könnyen be lehet szerezni, tehát pl. cree.

Errõl kérdezd Chriss-t a társtopikban (forum.terminal.hu)

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6,811 posts

Tehát akkor hadd összegezzem a tudást.
Ha full fényen akarom hajtani az egyszem P4es akkor:
- Multifusebõl 750mA-st, és biztositékból mondjuk 4ohmos-1wattos.

nagyjából errõl van szó, de az nem biztosíték, hanem ellenállás:) amibõl van 0.25, 0.6, 2, 5 és 10 wattos - én a 2est venném. 4 ohmost nem fogsz kapni, az nem listaérték - ami van, az 4.7, 5.6 és 6.8 ohmos. itt nézegethetsz pontos értékeket: http://net-market.hu/elektroart/

a 750 es multifuse jó, ez olyan 75-80%os max fény (ami persze így is eléggé sok fény:))...de ha van rendes hûtõfelületed, akkor vegyél inkább 900-ast - mint Balu írta, a teljesítményledek 1A-t is simán elvisznek jó hûtésel.

Balu, melyik a 100 lm/W os LED? lehetõleg olyan kéne, amit Pesten könnyen be lehet szerezni, tehát pl. cree.

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 posts
Amatõr kérdés, de van érzékelhetõ elõnye a 14.4V-os LiIon akksinak a 7.2V-oshoz képest? Másként fogalmazva: érdemes-e olyan rendszert választani/építeni, ami 14.4V-ra van méretezve a 7.2V helyett, csak azért mert... (tovább bírja, kisebb az energiavesztesége, gyorsabban lehet tölteni... bármi)? Vagy ez nem csak ezen múlik: nem lehet csak ezen adat alapján eldönteni?

healer999

healer999

vendég

• fórumtag
  • 155 posts
Tehát akkor hadd összegezzem a tudást.
Ha full fényen akarom hajtani az egyszem P4es akkor:
- Multifusebõl 750mA-st, és biztositékból mondjuk 4ohmos-1wattos.

Ha félfényen, akkor értelemszerüen a multifuseból kell mondjuk 350es és a bizti marad.

Jol értettem félre? :D

Tudom hogy nehéz eset vagyok...

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

-sanyo eneloop-

ma voltam bent egy modellezo boltban,a srac nagyon melegen ajanlotta ezt az akkufajtat,allitolag sokkal jobban birja,mint az azonos teljesitmenyu sima nimh tarsai,kivaltkepp hideg korulmenyek kozott.
Valakinek esetleg van valami tapasztalata?

Lehet kapni li-ion akkut viszonylag olcsón (reális áron) >>ITT<<
7,2V 7200mAh LiIon akku. Akciós ár: 6.500 Ft + Áfa (Br. 7.800 Ft)
Gondold át mielõtt megveszed, hogy mivel hogyan fogod feltölteni.
Fel lehet tölteni tápegységgel ha valaki ismeri az igényeit,
eleinte áramot feszültséget figyelni kell, késõbb csak a feszültségnek nem szabad felmenni 4,1V fölé.

viszont úgy gondolom legtöbb embernek önállóan mûködõ kikapcsolni tudó önszabályozó töltõ kell.
Nem megfelelõ töltéssel azonnal tönkre lehet tenni a Li-ion akkut.
(pl rajta felejted a töltõ helyett használt adapteren)

Ezzel szemben könnyû és jó nagy kapacitása van és az ára is reális (mondhatom, olcsó).
Ehhez hasonlót töltögetek már jóideje, eleinte kínai piacos 1A-es táppal,
mostanában már a gp.hu-s 2,5A-es táppal.
Viszont a töltés paramétereit negyed-félóránként ellenõrzöm (az elektronika helyett).

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
[quote name='DaveRider'] ..ezen a számlán ami van többiféle optika, azok is jók? 6 fok az ha nem tévedek szúrófényt ad, de nekem valami szélesebb is kéne.[quote]Az a kiemelt az optika. Tényleg 6 fok van oda írva, de mivel az egy másik ledhez való aminek más a széttartása ezért itt legalább 10 fokban világít.
A többi optikai tag egy-egy sávokkal ellátott elõtét (fresnel lencse) ami
sík lap ugyan, de ezzel együtt ad egy széttartást a kilépõ 10 fokos fénynek.

[quote name='DaveRider'] ez lenne a 16 fokos vagy a 8x25fokos (ez mit is jelent amúgy ,hogy két fokadat van megadva)?[/quote]Ez a széttartást növelõ elõtét.

[quote name='DaveRider'] ..3 P4 (vagy amit ajánlotok) led lenne a hozé által "ajándékozott" elektronikával meghajtva.[/quote]Az kb 80lm/W, aztán van a ~100lm/W körüli led.. ahhoz megint más optika való, sõt az olcsóbb tükör is jó hozzá.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Na most már kezdek összezavarodni... :( :(
Gondoltam épitek egy lámpát. De most már nem vagyok biztos semmiben...

Nem kell kétségbe esni, elsõre tudom bonyolultan hangzik.
Gondolom van áram és feszültség és ohm mérõ mûszered.
Ilyent ezer forint körül már lehet kapni.
Ez bármikor kellhet ha hozzá szoktál az elektronikához.
Ez az alap amivel menet közben ellenõrizni tudod az átfolyó áramokat.

Igaz, a mûszerek vezetéke elég vékony és hosszú ahhoz, hogy pontos áram értéket mutasson, ezért
célszerü venni két banándugót és 2db max 30-40 centis vastagabb réz vezetéket.
Az lesz az áramméréskor a mérõzsinór.
A mérõ pontokre rá lehet tenni mérõcsúcsokat, krokodilcsipeszt de akár cinnel befuttatva közvetlenül is használható.
Kell valami kisebb méretü csúccsal rendelkezõ forrasztó páka, én pillanatpákát használok.

Kell valami forrasztáshoz használatos folyasztószer ami akár fenyõgyanta is lehet.

A led eléggé érzékeny a túlmelegedésre ezért a forrasztásokat a lehetõ legrövidebb idõ alatt
be kell fejezni vagy hibás forrasztás után meg kell szakítani, hogy némi hülési idõ után
átgondoltan gyorsan levehesd a hibásan odaragadt alkatrészt,
amit visszahûlés és megtisztogatás után ismét be lehet forrasztani.

Mit mondjak még.. majd ha felmerül valami.