Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8736 replies to this topic

gabor89

gabor89

vendég

• fórumtag
  • 191 posts
A 15S az a 15 másodpercet jelöli? Mertha igen, akkor eléggé stabilan állhattál, hogy nem vagy bemozdulva. Az ISO-t jobb lett volna lejjebb venni szerintem, de egész jó lett a kép. Ha 15 sec alatt ilyen a fénye, akkor nem hiszem, hogy sokkal jobb lenne az én lámpámnál. Ezek szerint jól jártam ezekkel a ledekkkel, mert kevesebet fogyasz, mint a cree, és kb olyan is a fénye. Mondjuk annak meg az az elõnye, hogy kis helyen elfér.
"If all my friends were to jump off a bridge, I wouldn't jump with them, I'd be at the bottom to catch them."

endru

endru

vendég

• fórumtag
  • 63 posts
A lámpa házilag készült,vagyis én megterveztem,egy esztergályos megcsinálta,elox stb....a led amugy seul P4 U-bin,és a képen 1A-en van hajtva..... kitalálod honnan koppintottam a kapcsolót?
:)
Persze több házat csináltunk...készült még pár emberkének....

Amugy megkérdeztem a kép adatait:
F10 15S iso200
Fotoztunk ugyanilyen beállitásokkal egy gyári C. lámpát(9000huf,tipusa nem rémlik....),de nem lehet összehasonlitani...valószinû már le volt kicsit merülve,de majd berakom azt is.

szóval nem gyári:)

amugy mi hiányzik a képrõl? állvánnyal csináltuk,hosszu záridõvel,és még tereptárgy is van,jómagam.max az összehasonlitás hibádzik...de hasonló fényerejû gyári lámpám nincs.....

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Szia
A fényerõ nehezen ítélhetõ meg, mert a fotó nem a néhány hsz-al korábban leírtak szerint készült.

A lámpa és a kapcsolója viszont nagyon gyári kinézetü, ami nem is baj,
viszont olyasmit olvastam:

"Elkészült az én lámpám is,csináltunk róla pár képet."
Szóval ez gyári v. házi készítésü lámpa, gyári tokban?

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

endru

endru

vendég

• fórumtag
  • 63 posts
Sziasztok!

Elkészült az én lámpám is,csináltunk róla pár képet. A beállitásokat nem tudom,nem én fotóztam...

http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

kveszt

kveszt

vendég

• fórumtag
  • 25 posts
Nem is beszélve a 2e Ft-os órabérrõl, ami 350-400e-s havi nettót jelentene. Ennyit keresve még talán a szakik sem építgetnének.

gabor89

gabor89

vendég

• fórumtag
  • 191 posts
Én is csak ezt tudom mondani, hogy ez egy élmény is, hogy maga rakja össze az ember a lámpát. Ha jól sikerül, és megcsodálják, az meg még plusz öröm is. Az meg, hogy már látsz is vele, nem csak láttatod magad, az meg hab a tortán. Vagy valami ilyesmi sorrenben. :-P Én építeni maximum nagyon jó barátnak építenék, nem mindenkinek, aki csakúgy megkér rá. Mondjuk apukámnak igen, attól függetlenül, hogy õ nem tartozik a baráti körömbe.:)
"If all my friends were to jump off a bridge, I wouldn't jump with them, I'd be at the bottom to catch them."

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Hát bizony ez is igaz, sõt még akik rajtam kívül a másik fórumon foglalkoznak ezzel kedvtelésbõl,
õk is azt mondják, hogy másnak építeni az nem éri meg
a rengeteg apró, menet közben felmerülõ problémák miatt sem.
Szóval túl macerás.

Végülis azért feldobtam mert nem is emlékeztem, hogy ki milyen beállítottságu ilyen vonatkozásban.
Végülis tényleg sok szempontból lehet nézni a dolgot.

Na de azért azt mondom, akinek van hozzá kedve, aki kihívást lát benne az építsen!
Az nagy élmény, amikor a saját összerakott lámpáról jó véleményeket hall az ember,
mint "gabor89" is csinálta. Mi meg dícsérgetjük mert tényleg jó fénye van.
út közben is sokan megjegyzik: "milyen jó fényed van, hol vetted, stb" ilyenkor lehet mesélni, hogy "én raktam össze".

Ilyenkor kezd szûk lenni a bringásruha és hízik a máj :)

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 posts
Hát igen, ez az, amit a hobbista szakik nem nagyon szoktak megérteni, hogy ha valakit amúgy nem érdekelnek az elektromos kütyük meg a barkácsolás, akkor simán kiszámlázhatja magának azt az idõt, amit ezzel tölt. Ha veszünk egy visszafogott 2eFt-os órabért, és vesszük ezt az 50 eurós lámpát, akkor - ha mondjuk 3eFt az anyagköltség, és 50 euró 13eFt, akkor 5 óra ráfordított idõnél van kb. ugyanott az ember. Tehát már csak azt kell eldönteni, hogy az adott munkát az adott ember meg tudja-e csinálni legfeljebb annyi idõ alatt, mint amennyibe a kész termék kerülne, legalább olyan minõségben.
Mégegyszer: ha élvezi az illetõ, hogy ilyesmivel foglalkozik, akkor persze nincs értelme számolgatni, hiszen az egész nem arról szól. De én pl. tudom magamról, hogy az 5 óra helyett inkább szánok arra mondjuk bruttó 1 órát, hogy megvegyem a szükséges kelléket, a maradék idõben pedig megyek tekerni, mert én meg azt élvezem... :-)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Vegyél neki ledes zseblámpát, azok nagyon szúrt fényûek szoktak lenni ..
..50-60 euro körül vesztegetik a 170-200 lumenes lámpákat, ez szerintem nagyon jó ár, és 200 lumen az már nagyon tisztességes fényt jelent.

Vagy vegyél egy "ZLED P4, U " ledet tükörrel, az 3e-bõl kijön és a fénye 240lm 1A-en.
Igaz, amíg összerakod (hõvezetés, hûtés, megtáplálás árama, egyben is legyen, pofája is legyen, kicsi v. lapos vagyis ízléses legyen) az a sok meló.

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 posts
Vegyél neki ledes zseblámpát, azok nagyon szúrt fényûek szoktak lenni valamiért. Asszem ide is linkelte már valaki, de legyen meg mégegyszer:
http://www.qualityfl...u/hun/index.php
50-60 euro körül vesztegetik a 170-200 lumenes lámpákat, ez szerintem nagyon jó ár, és 200 lumen az már nagyon tisztességes fényt jelent. Csak bringázáshoz nem annyira jó az optika szerintem.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Vagy egy ilyen zoomolható kellene neked (faternak).

Ez ha kell akkor bevilágítja a stéget, amikor meg az kell, akkor a tó másik partját
a 16000 candelás 4 fokos széttartásu fényével.
Feltöltött kép

Ehhez egy ilyen lencse kell, amit elég nehéz találni (piacokon):
kisebb ill. laposabb görbületü nem jó! ..a tapasztalatom szerint.
Szerezz egy ilyen lencsét, a többi már nem gond.
Feltöltött kép
Ami még a lényeg, ehhez 90 fokos vagy kisebb széttartásu led kell,
csak azzal mûködik keskenyen. (Pl. Cree-e P4)

..vagy itt van "gabor89" lámpája..

healer999

healer999

vendég

• fórumtag
  • 155 posts

Zavarja a halakat. :D

Vagy lehet hogy le akar világitani a viz alá és lándzsával kifogja õket. Faterról el tudom képzelni :D

healer999

healer999

vendég

• fórumtag
  • 155 posts

Ide sz'tem egy "ZLED P4, U " led kellene neked és
egy hozzávaló foncsorozott tükörrel lehetne fókuszba vetíteni.

Ennek is van szórt fénye. Az viszont két módszerrel csökkenthetõ.
Az egyiket egyszer itt leírtam mint gondolatébresztõt és a DÖG nicknevü úriember megcsinálta. :)
Az abból áll, hogy a led fölé egy kicsi domboru lencsét teszünk, ami
alig nagyobb mint a led kilépõ nyílása.

Ha megfelelõen, a távolra vetítéshez szükséges fókuszban rögzítjük akkor
a ledbõl elõre szóródó fényt is egyenesen a fõfény irányába vetíti.

A másik, veszteségesebb megoldás, hogy z-led, hozzá való tükör,
az oldalra szóródó fényt egy rá húzott sötét belsõ felületü csõvel leárnyékolod.
Amikor rendesen kell látni, akkor le kell húzni az oldalra árnyékoló csövet.

Gondolom annyira nem baj ha szór valamennyit, de legyen egy erõs spot fény is keresõnek...
Mondjuk ne olyan legyen mint a jobb alsó kép abból amiket belinkeltél, mert ott csak szórás van.

healer999

healer999

vendég

• fórumtag
  • 155 posts

Nem, mert ez az optika szerintem jobban szór mint ami neki kell. De miért is baj, ha szór?

Hámmer az uszót akarja nézegetni gondolom éjjel... Horgászfejjel nem tudok gondolkozni :D

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Meséltem faternak a projektrõl. Õ horgászlámpának akarná, de ugy hogy minél távolabb világitson egy pontba, és a legkevesebbet szórja...

Ide sz'tem egy "ZLED P4, U " led kellene neked és
egy hozzávaló foncsorozott tükörrel lehetne fókuszba vetíteni.

Ennek is van szórt fénye. Az viszont két módszerrel csökkenthetõ.
Az egyiket egyszer itt leírtam mint gondolatébresztõt és a DÖG nicknevü úriember megcsinálta. :)
Az abból áll, hogy a led fölé egy kicsi domboru lencsét teszünk, ami
alig nagyobb mint a led kilépõ nyílása.

Ha megfelelõen, a távolra vetítéshez szükséges fókuszban rögzítjük akkor
a ledbõl elõre szóródó fényt is egyenesen a fõfény irányába vetíti.

A másik, veszteségesebb megoldás, hogy z-led, hozzá való tükör,
az oldalra szóródó fényt egy rá húzott sötét belsõ felületü csõvel leárnyékolod.
Amikor rendesen kell látni, akkor le kell húzni az oldalra árnyékoló csövet.

_kz_

_kz_

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,374 posts
Zavarja a halakat. :D

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts
Nem, mert ez az optika szerintem jobban szór mint ami neki kell. De miért is baj, ha szór?

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

healer999

healer999

vendég

• fórumtag
  • 155 posts
Hoze!!

Meséltem faternak a projektrõl. Õ horgászlámpának akarná (remélem nem szentségtörés), de ugy hogy minél távolabb világitson egy pontba, és a legkevesebbet szórja. Tudsz ilyet is? :) Mert akkor a Pappának is kellene egy ilyen...

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Örülök én is, hogy ilyen jól összejött. Sz'tem fejlámpának lenne az igazi ez a led csoport.
Ezen kívül a kamerát is jobban felfedezted, mit tud és mire képes vele az ember ha jobban körülnéz. :)

gabor89

gabor89

vendég

• fórumtag
  • 191 posts
Ohh, örülök, hogy tetszik. Mindenki dícséri eddig. (:$) A 13 darabon egyenként 30mA van beállítva, így 390mA-t eszik összesen. 4db GP2300mAh akksi táplálja úgy, hogy minden led elõtt ott van egy 39 Ohmos 0,1/8(0,125) W-os ellenállás. A világítási idõt még nem tudom, de már kétszer mentem vele 1-1 órát, és még nem sok a változás, szóval nem rossz, én azt mondom. Tokot meg keresek neki valami másikat szerintem, mert ez egy neuzer lámpatok, ami eredetileg kettõ bébielemnek volt tervezve. Eddig nincs sok gond, legalább elfér a 4db akksi, de a tartója az rossz. Forgatható kivitel, és már meg van egy kicsit kopva, és nem teljesen középre irányul a középsõ kattanásban. Kicsit balra húz. De épphogy észrevehetõ.De mûködik, és ez nagy öröm számomra, mert látok. :):bananadan
Üdv.Gábor
U.I:Jah, a messzevilágítást még kipróbálom.