Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8736 hozzászólás a témában

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Most akkor ne gyártsam le neked az elektronikát? A multifuse hatásfoka azért bõven az egyéb meghajtások alatt marad, tekintve hogy egy (nem is olyan kicsi) soros ellenállást iktat be a LED elé... és ha nem teszel bele áthidaló (multifuse-komplexumot rövidre záró) kapcsolót, akkor az akku kis töltöttségénél is folyamatosan jelen lesz ez az ellenállás, feleslegesen csökkentve a fényerõdet.

A multifuse 1A alatt 0,2-0,4 Ohm körül van, amikor melegszik akkor megy át nagy ellenállásba.
Van amikor az a gond vele, hogy a 0,9-es 5 V körül nem akar leszabályozni 1.7A alá,
viszont a 0,7 körüli talán 0,3 körül enged át.

A 0,9-es 4,5V körül még jól mûködik, de ha 6V körüli tápnál
soros ellenállással csökkentem az áramot akkor beáll.
Ki kell tapasztalni a lelkivilágát.

Szóval a multifuse kisebb feszültségnél leszabályoz tized Ohmokra.
Ezért lehet itt használni. Persze próbálgatni kell mekkora ellenállás kell sorosan,
Ha ilyent nem használsz akkor mekkora a legnagyobb tápfesz ahol még jól szabályoz az 0,95A-es is.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6.811 hozzászólás

Henger,

balu már bejáratott egy kínai árust. Nagy tételben vettünk tõle két körben közel 40 lámpát 330 Ft/db áron (amit ma láttál). Szerintem simán mehetne egy 3. kör.

ha van még ilyen átalakítatlan kínai lámpából pár darab valahol a fiók mélyén, ami nem lett átalakítva, akkor érdekelne egy-két darab (hány LED fér egybe?)...nem találok sehol olyat, amit rendesen meg lehetne munkálni - de lehet, hogy rézcsõlezárókupakba fogom építeni...

Chris8

Chris8

vendég

• fórumtag
  • 50 hozzászólás
Henger, nem kell aggódni, ha valakinek kell Zled nekem van még és tudok is szerezni!:-)igaz hogy csak a 100lm/W os:-)

Gesa

Gesa

újonc

• fórumtag
  • 4 hozzászólás

Szia Zerge!

Milyen típusra gondoltál? 3 LED-es kerek alucsöves, netán fejlámpa?

Speciel a háromledes mikrobikinézetû érdekelne /eplanet/, de elhalasztom, mert a kollegám kinyírta a kedvenc egysebességesemet és elõbb annak kell reinkarnálódnia, a másik ok az egy OFF egy hónapon belül apa leszek:)
Szerintem tavasz környékén zaklatlak majd újból lámpaügyben.

RoGeR

RoGeR

vendég

• fórumtag
  • 236 hozzászólás
Henger,

balu már bejáratott egy kínai árust. Nagy tételben vettünk tõle két körben közel 40 lámpát 330 Ft/db áron (amit ma láttál). Szerintem simán mehene egy 3. kör.

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.181 hozzászólás
Írtam emailt.
Légy optimista! Ha citrommal kínál meg az élet, kérj hozzá Martinit!
Race, no Rest!

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás

Eredeti szerzõ:lor
csak 'jatszom'
http://images.netbag...0202981722.jpeg
http://images.netbag...0202876618.jpeg

Csak játszadozzál, egészen jó ötleteid vannak!

Nemozoli

Nemozoli

vendég

• fórumtag
  • 33 hozzászólás

Köszönöm! Ez aztán érthetõ! Azt hiszem, ezt meg is próbálom magam építeni. Az elektronika jobb hatásfoka annyit jelent, hogy 5 helyett 6 órát világítana full fénnyel. Helyette számomra túl bonyolult rendszert kellene építenem, vagy építtetnem. Szóval gyõzött a lustaság.
...
Hamarosan neki is állok a legózásnak.

Most akkor ne gyártsam le neked az elektronikát? A multifuse hatásfoka azért bõven az egyéb meghajtások alatt marad, tekintve hogy egy (nem is olyan kicsi) soros ellenállást iktat be a LED elé... és ha nem teszel bele áthidaló (multifuse-komplexumot rövidre záró) kapcsolót, akkor az akku kis töltöttségénél is folyamatosan jelen lesz ez az ellenállás, feleslegesen csökkentve a fényerõdet.

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.181 hozzászólás

-Legegyszerûbb: ...

Köszönöm! Ez aztán érthetõ! Azt hiszem, ezt meg is próbálom magam építeni. Az elektronika jobb hatásfoka annyit jelent, hogy 5 helyett 6 órát világítana full fénnyel. Helyette számomra túl bonyolult rendszert kellene építenem, vagy építtetnem. Szóval gyõzött a lustaság. Már be is szereztem a hozzávalókat, bár volt némi bökkenõ:

Cree XR-E P4-es led ami van, már elkelt, legközelebb decemberben hozhatnak. Helyette P4-es Z ledet vettem, ez 80 lm/W-ot tud. Jó lesz. Felhívom mindenki figyelmét, hogy a Z ledekbõl (80, és 100 lm/W) most volt összesen 22 db, és decemberig nem jön frissítés!
Optikából 25 fokosat vettem, a 6-os a próbán kis nyalábot vetített a falra. Ha mégis jobb a 6 fokos, majd kicserélem.
Kimentem a kínai piacra, de 1. mindenki átállt a kárcóra/parfüm üzletre, 2. ami lámpák voltak, azoknak nagyon felment az áruk. 1 ledes nem volt ezres alatt, így egy teljesen szétcsavarható 3 ledeset vettem.
Ezután a Lomex maga a paradicsom, minden volt, amit felírtam, sõt, még választék is.

Hamarosan neki is állok a legózásnak.
Race, no Rest!

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Sziasztok!
El tudnátok magyarázni, mint egy hatévesnek, milyen alkatrészeket vegyek, és azokat hogyan szereljem össze? 4,5V, késõbb 4,8V. Milyen módon csökkenthetem le, akár egy eszközzel a kapocsfeszültséget a változó tápról, ami jó a LED-nek, a lehetõ legkisebb veszteséggel? És ha lekorlátozom a teljesítményt, attól mennyivel csökken a felhasználható tápkapacitás? A LED-et nem akarom széthajtani, 1-1,5W felvett teljesítményt elégnek saccolok ilyen célra- 2,5W-os halogént használtam eddig, ez az összehasonlítási alapom, az átváltás meg az itteni infóim szerint olyan 3:1 a LED javára. Ekkora teljesítményfelvételnél mennyire melegszik a berendezés? A végsõ cél, 2700mAh-s akksikkal a stabil 5 órás üzemidõ, közben alig változó fénnyel, tehát tervezzük inkább 6 órára. Nem kell fényszabályozás, semmi sallang.

-Legegyszerûbb: veszel egy 0,3A-os multifusét, és párhuzamosan kötsz vele egy 10 ohm/1 Wattos ellenállást, majd az egészet sorba kötöd a LEDdel. Ez 4...6V bemenõ feszültség tartományban 0,4Amperen tartja a LEDen átfolyó áramot. Tehát 2,7Ah/0,4A~ 6,5* órát világít egyenletes fénnyel, 4db sorbakötött NiMh esetén:matrix: . Hatásfok nem túl jó, mert az adott áramnál az áramgenarátor zabálja meg a LED égésfeszültsége, és a tápfesz közti különbséget ((5,6...3,6)-3,3V), de azért nem vészes:D .
3 cellás táplálás NiMh akkuval nem elég, Normál elem árammal nem bírja. 3 alkaline esetén egy darabig jó lehet, aztán, ha csökken a fény, akkor áramkorlátozás nélkül még tudhat elég fényt (egy kapcsolóval rövidre zárni a multifusét) , de utána már csak hosszú ideig egyre gyengébb fényt tud, szóval ha fényt is akarsz, inkább 4 cella abból is;) .
-Jó hatásfokot csak kapcsolóüzemû elektronikával lehet csinálni.
*Hidegben, korosabb akkuknál csökken az üzemidõ.

-Amíg nagy a tápfesz, addig a multifuse, és az ellenállás is elég rendesen melegszik, de ahogy merül úgy csökken a disszipáció.
-Ekkora áramhoz egy néhány (4-10) négyzetcentiméteres hûtõfelület is megteszi a LEDnek szerintem.

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
csak 'jatszom'
http://images.netbag...0202981722.jpeg
http://images.netbag...0202876618.jpeg

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.181 hozzászólás

Ha érdekel ...

Naná!
Race, no Rest!

RoGeR

RoGeR

vendég

• fórumtag
  • 236 hozzászólás

Sziasztok!

Gyalogtúrához, és outi bicóra kormánylámpát szeretnék. Van barkácsolási hajlamom, de az elektronikai cuccokhoz nem értek.

Ha érdekel tudok tanácsokat adni személyesen.

_Mickey_

_Mickey_

vendég

• fórumtag
  • 136 hozzászólás
Az amatõr részlegrõl jelentem, hogy a cateye hl-el530as fénye valóban elég jó, erõsebb mint a hl-el220 ,de nagyon egypontba fókuszál. Részemrõl nem biztos hogy adnék érte 10k-t.

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 hozzászólás
Ééés akkor már csak egy bónuszkérdés: van-e olyan kompakt méretû, elfogadható veszteséggel dolgozó DC-DC konverter, ami 6V-rõl 12V-ra konvertál? Ideális esetben ez lehetne az Y helyett, és akkor csak egy akksit kéne hucolászni.
Néztem a batteryspace-en az univerzális konvertereket, de nem világos, hogy az 5-24V be- és ki az le és fel is konvertál, vagy csak le (pl. 24v-ról 12v-ra)?

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.703 hozzászólás

A polaritás számít?

PERSZEHOGY!
egyik (+)-a a másik (-)-ára, a megmaradt kettõ kivezetés pedig a megnövekedett tápfeszû akkumulátor pólusai lesznek.

NiMH-nál szerintem nem kényes a dolog, de azokat is külön tölteném, és persze csak azonos akksikat tegyél egy csomagba! semmiképpen se keverd a különbözõ kapacitásúakat, meg mûködési elvûeket..

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 hozzászólás

Az inkább a töltésre kényesebb.
Ha nem sorosan töltöd, akkor még ha netán kicsit eltérnek az
akku párosok egymástól akkor sem lesz baj.
A li-ion akku túltöltéskor is csak extrém esetben pukkan szét.
Ha megkínálod hatalmas töltõárammal, nagyobb feszültséggel amitõl felforr az biztos szétk*rja.

Az akkukat lehet használni sorosan is.

Ez nagyon jól hangzik, ugyanis tölteni nem sorosan gondoltam, hanem külön. Barkácsolnék két hosszabbítókábelbõl egy Y-kábelt, és akkor az eredeti akksik csatlakozóihoz nem kéne hozzányúlni.
A polaritás számít?
Ja, és gondolom ugyanez a móka két 6V-os NiMh-val is eljátszható gond nélkül. Bár az már egy kicsit túlzás lenne, a Hozé-lámpával a 4Ah-s akksik...tekerhetnék vele egész éjszaka az erdõben max fényerõn :-)

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.181 hozzászólás
Sziasztok!

Gyalogtúrához, és outi bicóra kormánylámpát szeretnék. Van barkácsolási hajlamom, de az elektronikai cuccokhoz nem értek.
Arra gondoltam, hogy egy kis fémházas lámpából indulok ki.
Ebbe 1db Cree P4 v. P2 led, eddig eljutottam a fórum átolvasása után. El tudnátok magyarázni, mint egy hatévesnek, milyen alkatrészeket vegyek, és azokat hogyan szereljem össze? Az igényem lehet, komplex. Elõször alkáli elemekkel hajtanám meg, késõbb beszerzek AA akksikat, töltõvel, tehát a tápfesz. kezdetben 4,5, késõbb 4,8V. Milyen módon csökkenthetem le, akár egy eszközzel a kapocsfeszültséget a változó tápról, ami jó a LED-nek, a lehetõ legkisebb veszteséggel? És ha lekorlátozom a teljesítményt, attól mennyivel csökken a felhasználható tápkapacitás? A LED-et nem akarom széthajtani, 1-1,5W felvett teljesítményt elégnek saccolok ilyen célra- 2,5W-os halogént használtam eddig, ez az összehasonlítási alapom, az átváltás meg az itteni infóim szerint olyan 3:1 a LED javára. Ekkora teljesítményfelvételnél mennyire melegszik a berendezés? A végsõ cél, 2700mAh-s akksikkal a stabil 5 órás üzemidõ, közben alig változó fénnyel, tehát tervezzük inkább 6 órára. Nem kell fényszabályozás, semmi sallang.
Race, no Rest!

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Ha már úgyis elektronikaszakkör van, hadd kérdezzem meg: lehet-e két 7.2V-s LiIon akksit összekötni oly módon, hogy egy 14.4V-s áramforrást kapjak? Úgy rémlik, már írta valaki, hogy LiIon esetén nem biztonságos szimplán sorosan fellógatni a madzagra, mert robbanhat. Vagy nem? Mi a trükk?

Az inkább a töltésre kényesebb.
Ha nem sorosan töltöd, akkor még ha netán kicsit eltérnek az
akku párosok egymástól akkor sem lesz baj.
A li-ion akku túltöltéskor is csak extrém esetben pukkan szét.
Ha megkínálod hatalmas töltõárammal, nagyobb feszültséggel amitõl felforr az biztos szétk*rja.

Egyszer ólomakkuval bontottak le hasonlóan egy szobát.
A nagy töltõáramtól ott sok H2 + O fejlõdött majd valamitõl begyulladt és
vegyi reakcióba lépett egymással, és víz keletkezett, na meg :blowup: ..a sav is szétfröccsent.

Egyébként fõleg a Li-polimer az ami robbanósabb ha valami éri, mint
nagyobb töltõáram v. mech. sérülés esetleg rövidzár, túlhevülés.

Az akkukat lehet használni sorosan is.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

healer999

healer999

vendég

• fórumtag
  • 155 hozzászólás

Elektronika vagy elõtét ellenállás van benne?

Az van benne ami gyárilag is volt, ehhez nem nyult hozzá Nemo Mester.
Csak beheggesztette az uj ledet és hozzá az optikát.