Ahhoz nekem a Li-ion monocella vagy monocella csoport jött be,Igen, a multifuse 1 (esetleg 2) LED-nél még elmegy, ha nincs túlhajtva (max. 1 A-rel). A nagyobb áramoknál megnövekedõ ellenállása miatt azonban nem alkalmazható pl. a 7 LED-es lámpámban :-)
legfeljebb 1,0-0,5-0,25 Ohmos ellenállást sorosan kötök minden leddel (vezeték hossztól keresztmetszetétõl függõen).
Ez a bekötés feltöltött akkunál ~1 Ampert enged át.
A multifuse-t akár bizti helyett is be lehet kötni, viszont akkor ledenként legalább 2A/h fölötti Litium cellát érdemes használni és akkucellánként legalább 1-1,5 Amperes multifuse-t, hogy ne kezdjen csökkenni az áram üzem közben a terheléstõl.
Amit még ki kellene próbálni, hogy az egyes ledek mögé /lehetne megpróbálni/
hõkapcsolatban elhelyezni pl. másfél Amperes multifuse-t és megfigyhelni melegedéskor (ahogy a led fûti), mennyire növekszik meg az ellenállása.
A multifuz-nak tulajdonképpen a rajta átfolyó megadott szint feletti áram
hivatott megemelni a hõmérsékletét, de ha a ledtõl fel tud melegedni a
szabályozáshoz szükséges hõmérsékletre, attõl is megnövekedhet az ellenállása.
Most csak hangosan gondolkodtam, ezt még magam sem tudom pontosan
mennyire lehet felhasználni szabályozásra a gyakorlatban, ugyanis ha
egyedül erre bíznánk az áram korlátozást akkor a led hirtelen nagy áramot kapna az elején, ami nem jó.
Viszont ha nem bízunk a hûtõfelület hatékonyságában, illetve menet közben elég a hûtés de álló heléyzetben már kevés lenne akkor tudna besegíteni a led által fûtött (átfolyó áram fölé méretezett) multifuse.
Persze ettõl függetlenül az áramot más módon még szabályozni kell.
Ehhez még hozzá kell tennem, hogy mindez mûködik-e az attól is függ,
hogy valójában hány fokon kezd megnövekedni a melegedõ multifuse ellenállása.
Mert ha ez a hõfok a led biztonságos üzemi hõmérséklete fölé esik akkor az egész "hõmegfutás kontroll" ötlet már is nem mûködik.
Szóval ha valaki elektro-turkásznak kedve van kísérletezni...
Esetleg a multifuse adatlapját kellene valahol fellelni ahol a könyök ellenállás-hõmérséklet görbe szerepel..?
Most én kicsit zsibbadt vagyok ehhez, (tovább "legózni") korán kelek..sokat sûrûn dolgozom.
Tudom, más is.., de majd csak össze álln a kép.

Belépés
Felhasználó létrehozása

Ugrás az oldal tetejére