Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8741 replies to this topic

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Igen, a multifuse 1 (esetleg 2) LED-nél még elmegy, ha nincs túlhajtva (max. 1 A-rel). A nagyobb áramoknál megnövekedõ ellenállása miatt azonban nem alkalmazható pl. a 7 LED-es lámpámban :-)

Ahhoz nekem a Li-ion monocella vagy monocella csoport jött be,
legfeljebb 1,0-0,5-0,25 Ohmos ellenállást sorosan kötök minden leddel (vezeték hossztól keresztmetszetétõl függõen).
Ez a bekötés feltöltött akkunál ~1 Ampert enged át.

A multifuse-t akár bizti helyett is be lehet kötni, viszont akkor ledenként legalább 2A/h fölötti Litium cellát érdemes használni és akkucellánként legalább 1-1,5 Amperes multifuse-t, hogy ne kezdjen csökkenni az áram üzem közben a terheléstõl.

Amit még ki kellene próbálni, hogy az egyes ledek mögé /lehetne megpróbálni/
hõkapcsolatban elhelyezni pl. másfél Amperes multifuse-t és megfigyhelni melegedéskor (ahogy a led fûti), mennyire növekszik meg az ellenállása.

A multifuz-nak tulajdonképpen a rajta átfolyó megadott szint feletti áram
hivatott megemelni a hõmérsékletét, de ha a ledtõl fel tud melegedni a
szabályozáshoz szükséges hõmérsékletre, attõl is megnövekedhet az ellenállása.

Most csak hangosan gondolkodtam, ezt még magam sem tudom pontosan
mennyire lehet felhasználni szabályozásra a gyakorlatban, ugyanis ha
egyedül erre bíznánk az áram korlátozást akkor a led hirtelen nagy áramot kapna az elején, ami nem jó.

Viszont ha nem bízunk a hûtõfelület hatékonyságában, illetve menet közben elég a hûtés de álló heléyzetben már kevés lenne akkor tudna besegíteni a led által fûtött (átfolyó áram fölé méretezett) multifuse.

Persze ettõl függetlenül az áramot más módon még szabályozni kell.

Ehhez még hozzá kell tennem, hogy mindez mûködik-e az attól is függ,
hogy valójában hány fokon kezd megnövekedni a melegedõ multifuse ellenállása.
Mert ha ez a hõfok a led biztonságos üzemi hõmérséklete fölé esik akkor az egész "hõmegfutás kontroll" ötlet már is nem mûködik.

Szóval ha valaki elektro-turkásznak kedve van kísérletezni...
Esetleg a multifuse adatlapját kellene valahol fellelni ahol a könyök ellenállás-hõmérséklet görbe szerepel..?

Most én kicsit zsibbadt vagyok ehhez, (tovább "legózni") korán kelek..sokat sûrûn dolgozom.
Tudom, más is.., de majd csak össze álln a kép.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Nemozoli

Nemozoli

vendég

• fórumtag
  • 33 posts

Igazad van, ha a tápfesz csak kicsivel nagyobb, mint a LED égésfeszültsége (pl. Li-ion akksi), ott tényleg egész kis feszültséget szükséges csak ejteni (low drop out). De 4 cellás táplálásnál, ilyen égésfeszültségû LEDnél, az akku kis töltöttségénél is még van ~1/2 cellányi feszültségtöbblet, ami kb. elegegendõ a multifusénak, :) -igaz, ez a hatásfok, és üzemidõ rovására megy :(-

Igen, a multifuse 1 (esetleg 2) LED-nél még elmegy, ha nincs túlhajtva (max. 1 A-rel). A nagyobb áramoknál megnövekedõ ellenállása miatt azonban nem alkalmazható pl. a 7 LED-es lámpámban :-)

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts

A multifuse (nem is olyan kicsi) soros ellenállást iktat be a LED elé... és ha nem teszel bele áthidaló (multifuse-komplexumot rövidre záró) kapcsolót, akkor az akku kis töltöttségénél is folyamatosan jelen lesz ez az ellenállás, feleslegesen csökkentve a fényerõdet.

Igazad van, ha a tápfesz csak kicsivel nagyobb, mint a LED égésfeszültsége (pl. Li-ion akksi), ott tényleg egész kis feszültséget szükséges csak ejteni (low drop out). De 4 cellás táplálásnál, ilyen égésfeszültségû LEDnél, az akku kis töltöttségénél is még van ~1/2 cellányi feszültségtöbblet, ami kb. elegegendõ a multifusénak, :) -igaz, ez a hatásfok, és üzemidõ rovására megy :(-

-0,3A-es multifuse//10ohm feszültségesés-áram mért értékei, nyugvó levegõn:
3V-400mA; 2,5V-390mA; 2V-400mA; 1,5V-390mA; 1V-395mA; 0,5V-235mA
-Nagyobb áramú multifuséknak még kissebb a könyökfeszültségük.-

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Henger,

balu már bejáratott egy kínai árust. Nagy tételben vettünk tõle két körben közel 40 lámpát 330 Ft/db áron (amit ma láttál). Szerintem simán mehene egy 3. kör.

Igen, a kínai férfi vázolt nekem egy skiccet arról, hogy lehet oda találni.
Itt a kép: http://img3.tar.hu/balu-1/size2/32468352.jpg
Még kiegészítettem, hogy érthetõbb legyen.
Ha kinyomtatod és elviszed, a térkép vázlatot mutatod és mondod neki,
aki sokat vett az küldött (RoGeRrel és másokkal lett sok vevõje)
Szóval felismeri a saját rajzát és ez olyan mint egy igazolás ami alapján
felismeri a sokat nála vásárló társaságot.
..csak azért, ill. azért is alkudtam vele, hogy nektek is olcsó legyen.
Bele építkezni kiváló. A gyári fénye és a hozzá adott elem viszont "kínai" minõség.

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,181 posts

ámpát 330 Ft/db áron (amit ma láttál).

A szín nekem megérte a különbözetet. :)
Légy optimista! Ha citrommal kínál meg az élet, kérj hozzá Martinit!
Race, no Rest!

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Most akkor ne gyártsam le neked az elektronikát? A multifuse hatásfoka azért bõven az egyéb meghajtások alatt marad, tekintve hogy egy (nem is olyan kicsi) soros ellenállást iktat be a LED elé... és ha nem teszel bele áthidaló (multifuse-komplexumot rövidre záró) kapcsolót, akkor az akku kis töltöttségénél is folyamatosan jelen lesz ez az ellenállás, feleslegesen csökkentve a fényerõdet.

A multifuse 1A alatt 0,2-0,4 Ohm körül van, amikor melegszik akkor megy át nagy ellenállásba.
Van amikor az a gond vele, hogy a 0,9-es 5 V körül nem akar leszabályozni 1.7A alá,
viszont a 0,7 körüli talán 0,3 körül enged át.

A 0,9-es 4,5V körül még jól mûködik, de ha 6V körüli tápnál
soros ellenállással csökkentem az áramot akkor beáll.
Ki kell tapasztalni a lelkivilágát.

Szóval a multifuse kisebb feszültségnél leszabályoz tized Ohmokra.
Ezért lehet itt használni. Persze próbálgatni kell mekkora ellenállás kell sorosan,
Ha ilyent nem használsz akkor mekkora a legnagyobb tápfesz ahol még jól szabályoz az 0,95A-es is.

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6,811 posts

Henger,

balu már bejáratott egy kínai árust. Nagy tételben vettünk tõle két körben közel 40 lámpát 330 Ft/db áron (amit ma láttál). Szerintem simán mehetne egy 3. kör.

ha van még ilyen átalakítatlan kínai lámpából pár darab valahol a fiók mélyén, ami nem lett átalakítva, akkor érdekelne egy-két darab (hány LED fér egybe?)...nem találok sehol olyat, amit rendesen meg lehetne munkálni - de lehet, hogy rézcsõlezárókupakba fogom építeni...

Chris8

Chris8

vendég

• fórumtag
  • 50 posts
Henger, nem kell aggódni, ha valakinek kell Zled nekem van még és tudok is szerezni!:-)igaz hogy csak a 100lm/W os:-)

Gesa

Gesa

újonc

• fórumtag
  • 4 posts

Szia Zerge!

Milyen típusra gondoltál? 3 LED-es kerek alucsöves, netán fejlámpa?

Speciel a háromledes mikrobikinézetû érdekelne /eplanet/, de elhalasztom, mert a kollegám kinyírta a kedvenc egysebességesemet és elõbb annak kell reinkarnálódnia, a másik ok az egy OFF egy hónapon belül apa leszek:)
Szerintem tavasz környékén zaklatlak majd újból lámpaügyben.

RoGeR

RoGeR

vendég

• fórumtag
  • 236 posts
Henger,

balu már bejáratott egy kínai árust. Nagy tételben vettünk tõle két körben közel 40 lámpát 330 Ft/db áron (amit ma láttál). Szerintem simán mehene egy 3. kör.

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,181 posts
Írtam emailt.
Race, no Rest!

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts

Eredeti szerzõ:lor
csak 'jatszom'
http://images.netbag...0202981722.jpeg
http://images.netbag...0202876618.jpeg

Csak játszadozzál, egészen jó ötleteid vannak!

Nemozoli

Nemozoli

vendég

• fórumtag
  • 33 posts

Köszönöm! Ez aztán érthetõ! Azt hiszem, ezt meg is próbálom magam építeni. Az elektronika jobb hatásfoka annyit jelent, hogy 5 helyett 6 órát világítana full fénnyel. Helyette számomra túl bonyolult rendszert kellene építenem, vagy építtetnem. Szóval gyõzött a lustaság.
...
Hamarosan neki is állok a legózásnak.

Most akkor ne gyártsam le neked az elektronikát? A multifuse hatásfoka azért bõven az egyéb meghajtások alatt marad, tekintve hogy egy (nem is olyan kicsi) soros ellenállást iktat be a LED elé... és ha nem teszel bele áthidaló (multifuse-komplexumot rövidre záró) kapcsolót, akkor az akku kis töltöttségénél is folyamatosan jelen lesz ez az ellenállás, feleslegesen csökkentve a fényerõdet.

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,181 posts

-Legegyszerûbb: ...

Köszönöm! Ez aztán érthetõ! Azt hiszem, ezt meg is próbálom magam építeni. Az elektronika jobb hatásfoka annyit jelent, hogy 5 helyett 6 órát világítana full fénnyel. Helyette számomra túl bonyolult rendszert kellene építenem, vagy építtetnem. Szóval gyõzött a lustaság. Már be is szereztem a hozzávalókat, bár volt némi bökkenõ:

Cree XR-E P4-es led ami van, már elkelt, legközelebb decemberben hozhatnak. Helyette P4-es Z ledet vettem, ez 80 lm/W-ot tud. Jó lesz. Felhívom mindenki figyelmét, hogy a Z ledekbõl (80, és 100 lm/W) most volt összesen 22 db, és decemberig nem jön frissítés!
Optikából 25 fokosat vettem, a 6-os a próbán kis nyalábot vetített a falra. Ha mégis jobb a 6 fokos, majd kicserélem.
Kimentem a kínai piacra, de 1. mindenki átállt a kárcóra/parfüm üzletre, 2. ami lámpák voltak, azoknak nagyon felment az áruk. 1 ledes nem volt ezres alatt, így egy teljesen szétcsavarható 3 ledeset vettem.
Ezután a Lomex maga a paradicsom, minden volt, amit felírtam, sõt, még választék is.

Hamarosan neki is állok a legózásnak.
Race, no Rest!

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts

Sziasztok!
El tudnátok magyarázni, mint egy hatévesnek, milyen alkatrészeket vegyek, és azokat hogyan szereljem össze? 4,5V, késõbb 4,8V. Milyen módon csökkenthetem le, akár egy eszközzel a kapocsfeszültséget a változó tápról, ami jó a LED-nek, a lehetõ legkisebb veszteséggel? És ha lekorlátozom a teljesítményt, attól mennyivel csökken a felhasználható tápkapacitás? A LED-et nem akarom széthajtani, 1-1,5W felvett teljesítményt elégnek saccolok ilyen célra- 2,5W-os halogént használtam eddig, ez az összehasonlítási alapom, az átváltás meg az itteni infóim szerint olyan 3:1 a LED javára. Ekkora teljesítményfelvételnél mennyire melegszik a berendezés? A végsõ cél, 2700mAh-s akksikkal a stabil 5 órás üzemidõ, közben alig változó fénnyel, tehát tervezzük inkább 6 órára. Nem kell fényszabályozás, semmi sallang.

-Legegyszerûbb: veszel egy 0,3A-os multifusét, és párhuzamosan kötsz vele egy 10 ohm/1 Wattos ellenállást, majd az egészet sorba kötöd a LEDdel. Ez 4...6V bemenõ feszültség tartományban 0,4Amperen tartja a LEDen átfolyó áramot. Tehát 2,7Ah/0,4A~ 6,5* órát világít egyenletes fénnyel, 4db sorbakötött NiMh esetén:matrix: . Hatásfok nem túl jó, mert az adott áramnál az áramgenarátor zabálja meg a LED égésfeszültsége, és a tápfesz közti különbséget ((5,6...3,6)-3,3V), de azért nem vészes:D .
3 cellás táplálás NiMh akkuval nem elég, Normál elem árammal nem bírja. 3 alkaline esetén egy darabig jó lehet, aztán, ha csökken a fény, akkor áramkorlátozás nélkül még tudhat elég fényt (egy kapcsolóval rövidre zárni a multifusét) , de utána már csak hosszú ideig egyre gyengébb fényt tud, szóval ha fényt is akarsz, inkább 4 cella abból is;) .
-Jó hatásfokot csak kapcsolóüzemû elektronikával lehet csinálni.
*Hidegben, korosabb akkuknál csökken az üzemidõ.

-Amíg nagy a tápfesz, addig a multifuse, és az ellenállás is elég rendesen melegszik, de ahogy merül úgy csökken a disszipáció.
-Ekkora áramhoz egy néhány (4-10) négyzetcentiméteres hûtõfelület is megteszi a LEDnek szerintem.

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
csak 'jatszom'
http://images.netbag...0202981722.jpeg
http://images.netbag...0202876618.jpeg

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,181 posts

Ha érdekel ...

Naná!
Race, no Rest!

RoGeR

RoGeR

vendég

• fórumtag
  • 236 posts

Sziasztok!

Gyalogtúrához, és outi bicóra kormánylámpát szeretnék. Van barkácsolási hajlamom, de az elektronikai cuccokhoz nem értek.

Ha érdekel tudok tanácsokat adni személyesen.

_Mickey_

_Mickey_

vendég

• fórumtag
  • 136 posts
Az amatõr részlegrõl jelentem, hogy a cateye hl-el530as fénye valóban elég jó, erõsebb mint a hl-el220 ,de nagyon egypontba fókuszál. Részemrõl nem biztos hogy adnék érte 10k-t.

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 posts
Ééés akkor már csak egy bónuszkérdés: van-e olyan kompakt méretû, elfogadható veszteséggel dolgozó DC-DC konverter, ami 6V-rõl 12V-ra konvertál? Ideális esetben ez lehetne az Y helyett, és akkor csak egy akksit kéne hucolászni.
Néztem a batteryspace-en az univerzális konvertereket, de nem világos, hogy az 5-24V be- és ki az le és fel is konvertál, vagy csak le (pl. 24v-ról 12v-ra)?