Közben utánanéztem, mit árulnak mostanság 5W Luxeon néven. vatera és társai. Igazából még azt sem hiszem, hogy luxeon van bennük.
Pl. ilyet is:
- 5 Watt-os Luxeon LED
- 1 db AA elemmel (mini ceruza) mûködik
- Egy töltéssel 5 óra folyamatos használat
Meg ilyet ("Police 5W")
- LUXEON led: 5W ami egyedülállóan nagy teljesítmény egy zseblámpához mérten
- A LUXEON technológiáából fakadóan szúrós KÉK xenon fényû(optikás szúró fényü foncsor)
- 4 db LR 03 alkáli ceruza ( AAA ) elemmel mûködik
Aztán:
- POLICE 3W-os XENON szuper erõs fényû (megjegyzésem: led van benne)
- High Pressure Xenon
Bocs, még egy utolsó (Xenon led, hehe. 10W energiatakarékos hehe):
- USA Police Xenon Ledes lámpa
- High Pressure Xenon.
- 10 W-os Led, nagyon erõs fény. Energiatakarékos.
- 4 DB AAA (ceruzánál egyel kisebb) elemmel mûködik
Vicc. Mindegy, valszeg világít annyira, mint egy gyári cateye, jó lehet az.
Hát igen! Nagyon sok gagyit hirdetnek Luxeonnak a Vaterán. Némelyekben tényleg egy zengsheng kínai gyármányú power led van, némelyekben csak 5 mm-es huzallábas. De az E-Bay-en is láttam már 17W-os

luxeont.
(Ha jól emlékszem a luxeon K2-es sorozat ténylegesen 5W-os volt 1 500 mA-t zabált ~ 4V-on, meglehetõsen szerény hatásfok mellett.)
Egyszer már én is "bevásároltam" az egyik Vaterán rendszeresen áruló eladó "luxeon" lámpájával. Amikor jeleztem neki, hogy a lednek köze sincs a power ledhez -különösen a luxeonhoz - még Õ volt felháborodva. Annek ellenére, hogy kértem, legalább másokat ne csapjon be a mai napig luxeonként hirdet minden sz@r lámpát. :mad:
Azért van ellenpélda is: Az egyik eladó kimondottan "primõr" Cree R2 és SSC P7-es ledes lámpákat árul olykor. Nem olcsón, de a leírásai korrektek, amit ír róluk azt teljesítik is a lámpái. (Legalább is az amit én vettem tõle.

) Állítása szerint minden lámpáját átépíti: ledet, vezérlõ áramkört cserél és a hûtést is rendbeteszi. Ésszerû határok között a ledet kissé túlhajtja. Ami további fájó pont, hogy csak Li-ion akkuról üzemelnek. :icon_sad:
Vaterás/kínai piacos lámpáknál a tapasztalataim: ami 3-4 db. AAA elemrõl üzemel, bármennyire is olcsó garantált átverés. Az 1 db. AA elem/akkuról üzemelõ kisméretû lámpa többnyire huzallábas leddel van, ráadásul igen gyenge az áramgenerátora és mûanyag foglaltba van ültetve. Ezáltal még átépítésre sem alkalmas, mert tisztességes power ledet nem bír kivezérelni (leég) az áramgenerátor, a hûtést meg csak komolyabb esztergályos munka árán lehet megoldani alumínium/réz közdarab legyártásával. Nem beszélve arról, hogy valami lehetetlen méretû menettel illeszkedik csak a házba.