Jelentkezz be Regisztrálj

Látni & látszani!
Posted 2008. October 10. - 14:26

Posted 2008. October 10. - 09:56

Kíváncsiságból én is vettem egy 600Ft-os "1Wattos Police" lámpát, hát... aranyos, aranyos, de max 1mW

Amúgy én a barkácsolás híve vagyok, mégiscsak nagyobb feeling egy MacGyver-lámpával nyomulni mint egy boltival, másrészt azt úgy alakíthatja ki az ember ahogy neki a legjobban megfelel.
Csak az a baj hogy nincs olyan honlap (vagy csak én nem találtam...) ahol össze lenne minden gyûjtve a LED-ekrõl, kapcsrajzokkal, leírásokkal, fotókkal, adatlapokkal, tippekkel-trükkökkel... valaki közületek (aki nálam szorgalmasabb

Posted 2008. October 10. - 00:50

Kiváncsivá tettél. Ha eljössz a telehódas-ra a HHH-ra akkor megnézhetjük mit tud.na vettem egy lámpát végül.
2800 forintért maga az álom.
5 wattos luxeon leddel és 4 aaa elemrõl üzemel.
egybõl felszigszalagoztam a stucnira és mentem ss-el hhh-ra szépvölgyi út legtetejére tesztelni kicsit.
Ezen kívül látsz sok jó lámpát is, ha nem esik az esõ.
Budapest 2008. október 14. (kedd) 19:00 óra
Batthyány tér Duna felöli oldala, a HÉV feljáró mellett..
Forrás: >>Itt<<
Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.
Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !
A találmányok már csak ilyenek..
Posted 2008. October 09. - 22:55

Posted 2008. October 09. - 22:23

Pl. ilyet is:
- 5 Watt-os Luxeon LED
- 1 db AA elemmel (mini ceruza) mûködik
- Egy töltéssel 5 óra folyamatos használat
Meg ilyet ("Police 5W")
- LUXEON led: 5W ami egyedülállóan nagy teljesítmény egy zseblámpához mérten
- A LUXEON technológiáából fakadóan szúrós KÉK xenon fényû(optikás szúró fényü foncsor)
- 4 db LR 03 alkáli ceruza ( AAA ) elemmel mûködik
Aztán:
- POLICE 3W-os XENON szuper erõs fényû (megjegyzésem: led van benne)
- High Pressure Xenon
Bocs, még egy utolsó (Xenon led, hehe. 10W energiatakarékos hehe):
- USA Police Xenon Ledes lámpa
- High Pressure Xenon.
- 10 W-os Led, nagyon erõs fény. Energiatakarékos.
- 4 DB AAA (ceruzánál egyel kisebb) elemmel mûködik
Vicc. Mindegy, valszeg világít annyira, mint egy gyári cateye, jó lehet az.
Posted 2008. October 09. - 22:19

kicsit utánanéztem a dolgoknak.
luxeonhoz ennek a lednek köze nincs.
valami zengsheng gyártmányú valami.
a hûtése egyébként jól megoldott.
egy vastag alu gyûrûre van rátéve, ami menetesen csatlakozik a lámpatestbe.
a hutirában vettem ezt a lámpát. szerintem 2800-t simán megért.
nem egy ipari fotongyár, de jóval többet tud mint egy ilyen árú lámpa.
persze ha az egészet lecserélném jobb volna biztos...

Posted 2008. October 09. - 22:01

Létezett anno 5w-os luxeon, de az még az õsi fajtából való. Nem hiszem, hogy az lenne benne, el sem megy 4 elemrõl. A mostaniak 1000mA körül 3,5-4W-osak. Szóval nem 5 wattos luxeon van benne, az tuti.na vettem egy lámpát végül.
egybõl felszigszalagoztam a stucnira és mentem ss-el hhh-ra szépvölgyi út legtetejére tesztelni kicsit. minden kátyút kiszúrtam szépvölgyin leflé, és nem volt kicsi a tempó.
eléggé jó fénye van ám...
full hepi vagyok.
már csak egy külsõ táp kell neki, mert ez a pár Ah nem lesz elég...
egyébként errõl a ledrõl mi a vélemény?
Nem valami kínai lámpa, aminek a típusjelében 5w szerepel puszta véletlenségbõl? (volt egy ilyen zseblémpa, hogy mxdl 5W, de az olyan 0,5-1 wattal ment az elem merülésének függvényében)
Posted 2008. October 09. - 21:54

Az a lámpa amit gyárilag AAA-s elemekhez terveztek, nem lehet nagyon erõs fényü.
Azon kívül a Luxeon ledbõl nem valószinü, hogy a legújabbat tették bele.
Ha át akarod építeni külsõ áramforrással mûködtethetõre, azzal nagyobb teljesítményt is ki lehetne hozni belõle.
Szinte biztos, hogy kisebb áramra lett gyárilag beállítva mert a kis elemek sokat nem bírnának.
Átalakításhoz az áramkorlátozást is meg kell változtatni és a
led hõ elvezetése is gyenge lehet, ezért tuningoláshoz azt is meg kellene csinálni rendesen.
Na és a valamivel komolyabb külsõ áramforrás is hozzá tartozhatna, amit említettél.
Posted 2008. October 09. - 20:17

egybõl felszigszalagoztam a stucnira és mentem ss-el hhh-ra szépvölgyi út legtetejére tesztelni kicsit. minden kátyút kiszúrtam szépvölgyin leflé, és nem volt kicsi a tempó.
eléggé jó fénye van ám...
full hepi vagyok.
már csak egy külsõ táp kell neki, mert ez a pár Ah nem lesz elég...
egyébként errõl a ledrõl mi a vélemény?
Posted 2008. October 08. - 21:56

http://www.imageno.c...hj03xd3pic.html
http://www.imageno.c...dkabmgzpic.html
Bocs a kepek sz@r minosegeert.
Ezt meg csak ugy kiserletkent epitettem, orszagutra fullos, terepre remenytelen (pedig a fenyeloszlasa oda lenne alkalmasabb). Olyan 20Km/h-nal ugy 4W-al lehet szamolni ra, ebbol 3,5W megy a ledekre 0,3W a hutesre a tobbit meg vesztesegnek terveztem

Epp a vegleges verzion gondolkozok ami mar a terepes zuzatast is birni fogja. Nameg azt mar ugy epitem hogy opcionalisan akksirol is lehessen hajtani.
Posted 2008. October 08. - 17:36

Ezt most csak siman ra kell tamasztani a lencse koruli kerek peremre, vagy buveszkedni kell valahogy a magassagaval?
Csak simán rá kell tenni a LED-re, nem lehet játszani a fókusszal. Sajnos

Nagyon óvatosan ragasztani is lehet, ha pillanat-ragasztóval csinálod akkor csak nagyon kis mennyiséggel, nehogy "befüstösödjön" a foncsor.
Én a tükröket a lámpa elejét képezõ plexire ragasztottam (FBS-sel), és a plexit meg a lámpa testéhez, úgy hogy a tükrök pont rányomódjanak a LED-ekre, így a LED-felöli végüket nem kell ragasztani, ami a hûtés miatt is elõnyös.
Posted 2008. October 08. - 16:28

Posted 2008. October 08. - 15:33

Posted 2008. October 08. - 13:45

Nekem a tükör + közepébe függesztett pici lencse bejött. A tükör fókuszált fénye szinte változatlan marad, de:Igaz, akkor viszont dupla tukros megoldas kene, de az meg mar tul nagy macera.
-XR-E lednél majdnem ugyanannyi fényt lehet még plusszban összegyûjteni a lencsével, mint csak magában a tükörrel! :slonko: És persze töredéke lesz a kápráztató közeli szórt fény. :oczko:
-P7-es lednél kissebb arányú a begyûjthetõ szórt fény, de azért ott is hasznos!

Mindenféle tükör egyszerûen "tuningolható" utólag.
Posted 2008. October 08. - 12:14

Mint írtam, tényleg az R2-es a legfényesebb fehér Cree. Lásd a cikkszámban:Hát itt nekem valami nem kerek...
XR-E sorozatban tudtommal Q5 a legfényesebb fehér, ...
http://www.dealextre...sku.15943~seQ.5
Az átlagos áram ettõl még 1000mA alatt kell legyen (jobban mondva az adott idõ alatt leadott teljesítmény és hõveszteség a korlátozó tényezõ).Az adatlap szerint 1kHz-es szaggatásnál 1.8A-rrel lehet max küldeni, így jöhet ki a nagyobb fényerõ.
Az 1000mA-es fényerõ általában 2,2x-öse a 350mA-es értéknek, a fényerõ növekedés nem lineáris az árammal már az alsóbb régiókban sem.... én úgy emlékszem hogy 107lm 350mA-enként, tehát kb 300lm @ 1000mA. (1.8A -nél nem tudom mennyivel több, gondolom egy szinten túl már nem lineárisan növekszik)
Posted 2008. October 08. - 11:29

Én egész nyáron egy Q5+KCLP20CR (6fokos) kombinációval mentem és bõven elég volt, baromi messzire elvisz de közelre is bõven elegendõ fénye van. Persze szerelgetni mindig kell valamit így kíváncsiságból betettem mellé egy 20fokosat is, terepen még nem tudtam próbálni de az itthoni tesztek alapján "baba"

Posted 2008. October 08. - 11:22

A Khatod honlapjan lattam hogy van nekik tukros optikajuk is. Mivel a kinai piacos lampakban mar lattam ilyet, es ugy tunt nagyon faszan mukodik a megoldas, mindenkepp erdekelne. Szoval ha valakina tud konkret tipust, beszerezhetoseget xre ledhez az nagyon jo lenne...
Szia! Én a ChipCAD-ben vettem tükröket, szerintem sokkal jobbak mint az öntött optikák. A honlapjuk sajnos katasztrófálisan rossz, az árlistában ezek benne sincsenek, a LED-ekkel kapcsolatos frissítések közt találod meg õket júniusi dátummal:
KCLP17ST Foncsorozott tükör, 17 mm átmérõvel és 35°-os sugárzási szöggel. CREE XR, XRC, XRE és Seoul Z-power P4 LED-ekhez ajánljuk. Ára: 480 Ft + áfa.
KCLP20CR Normál tükör, 20 mm átmérõvel és 6°-os sugárzási szöggel. Seoul Z-power P4 LED-ekhez ajánljuk. Ára: 380 Ft + áfa.
KCLP20ST Foncsorozott tükör, 20 mm átmérõvel és 25°-os sugárzási szöggel. CREE XR, XRC, XRE és Seoul Z-power P4 LED-ekhez ajánljuk. Ára: 480 Ft + áfa.
A középsõt nem ajánlják CREE LED-hez de annak ellenére nagyon jól megy vele, fát lehet vágni a fénysugárral a sötét erdõben!

Van egy új tükör is náluk "Focus 50" néven, de ennek még a méreteit sem írták meg... titokban kell tartani a vevõk elõtt valamiért...

(Ha valaki kipróbálja akkor majd légyszi írja meg a tapasztalatait-köszi)
Remélem tudtam segíteni!
Posted 2008. October 08. - 11:17

Posted 2008. October 08. - 03:59

Korábban láttam a táblázatban R2-t is de a mostani honlapjukon már nem szerepel valamiért.Hát itt nekem valami nem kerek...
XR-E sorozatban tudtommal Q5 a legfényesebb fehér, az kb. 210 lument tud csontra kihajtva (1000mA).
A Cree 90 fok széttartásu ledjéhez nem illik jól a tükör.A Khatod honlapjan lattam hogy van nekik tukros optikajuk is. Mivel a kinai piacos lampakban mar lattam ilyet, es ugy tunt nagyon faszan mukodik a megoldas, mindenkepp erdekelne. Szoval ha valakina tud konkret tipust, beszerezhetoseget xre ledhez az nagyon jo lenne...
Tükör inkább a nagyobb széttartásu ledekkel mûködik jól, mert
a fénybõl ott több jut oldalra a tükör felületére..
Posted 2008. October 08. - 01:41