Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8736 replies to this topic

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Naigen, nagy ember nagy pofont tud adni. :D
Na szerencsétlen öreg még jó, hogy az autóba be tudott szállni..
..de mégjobb lett volna ha nem!

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts
Engem nem kell félteni! Ütök én ha kell - van is némi priuszom a régmúltból, még az USA-ban is - de ez esetben egy 78 éves papi volt a hunyó.
Azért az a vég lenne számára.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Balu1 tesó!
Lehet, félre értetted. Nem én vagyok a vak, hanem az a barom, akinek kevés volt a 20W teljesítmény - két fényforrásból - a tökig kivilágított úton, meg az elsõ prizma, meg a fehér mez, meg a valagnyi reflexiós csík a mezen, meg a fehér bringa, meg a kerekenkénti két sárga prizma, és inkább nekem jött. Majd azzal mentegette magát - szegény - hogy nem látott..

Akkor mégis kemény bot kell (estleg teleszkópos), hogy nyomatékosabb legyen.
Volt régebben egy munkatársam aki ilyenekkel járt az utcán /amolyan militaris gyerek/.
Zebrán gyalagosként majdnem elütötték a Ladás korszakban, ráadásul az autós bemutatott neki. Kollega nekidühödött, kicsit megápolta a karosszériát és az üvegeket. A pilóta meg bent remegett.

Máskor meg éjkszaka megápolta tomfával a kreol gyerekeket, hogy meghajlott mert a kukát rugdosták és nem hagyták szolgálatban pihenni.

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts
Balu1 tesó!
Lehet, félre értetted. Nem én vagyok a vak, hanem az a barom, akinek kevés volt a 20W teljesítmény - két fényforrásból - a tökig kivilágított úton, meg az elsõ prizma, meg a fehér mez, meg a valagnyi reflexiós csík a mezen, meg a fehér bringa, meg a kerekenkénti két sárga prizma, és inkább nekem jött. Majd azzal mentegette magát - szegény - hogy nem látott.
Anyám!
Nos erre gondoltam, hiába a tökéletes világítás, a jó mez, stb..., ha az aki az autót vezeti nem lát! Megette a fene az egészet.
Egyre inkább nem szeretm az autósokat. Így általában. de legalább is kicsit idegenül nézek rájuk.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

...Amúgy meg a hét konklúziója:
- a legjobb világítás is csak egy nagy lóf*szt ér, ha egy vak ember ül a volán mögött!
Ennyi.

Najó, mivel rendes srác vagy majd kitaláljuk az elektronikus fehérbotot bringás kivitelben. ...de tudod mit, inkább tartsd meg a szemed világát egyelõre, az a biztosabb. :D

kulitoko

kulitoko

törzsvendég

• fórumtag
  • 320 posts
Én tegnap este tapasztaltam ezt a jelenséget, igaz-gyalog. Bringán tényleg irtó kellemetlen lehet, amikor nem látod a kis gödröket, keresztbefolyásokat stb, és egy nagy placccsss lesz a végén:) Én továbbra is maradok a jól bevált kormánylámpámnál, amit ha kell, fejre is tudok tenni gyalogtúrákon.
Úgy néz ki, újabb 3 lámpa építésébe kezdek bele, Q5 vagy R2 ledekbõl. Kezdõdik az idegbajos korszak :D

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts
Igen, a két lámpa mûködik, de kalaius, nálam pont fordítva okés a dolog.
Azaz, kormányon erõs lámpa, nagy "látószöggel", és sisakon egy spot, amit nem tekerek fullra. /lsd. 24 óráson én a LUPINE a kormányon, fullon, és HFL a sisakon, kb. 40-50%-on./
Ugyanis, ha a sisakon lévõ lámpa megy fullon, az csökkenti a mélység érzékelést, mivel a fénysugár középtengelye közel esik a szemtengelyhez. Ezzel gyakorlatilag megszûnik az árnyékolás, így éjjel a mélységérzékelés is. Ezt tapasztaltam akkor, ha pl. csak a LUPINE, vagy csak a HFL lámpa volt a sisakomon. Ha kombináltam a fentiek szerint, nálam verhetetlen volt! :)

Amúgy meg a hét konklúziója:
- a legjobb világítás is csak egy nagy lóf*szt ér, ha egy vak ember ül a volán mögött!
Ennyi.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

..esetleg van velemeny.. az alabbi lamparol?
Milyen lehet az effektiv fenyereje..

A fénye gyenge és szûk az itt megszokotthoz képest és egyébként is.

Ha a 3W-os teljesítmény felvételt figyelembe vesszük akkor komoly teljesítményü akkuval menne csak 85 órát a lámpa.
Ennek még 20%-át is csak tartós AA-s elemekkel lehetne elérni 3Watton.

A 63 méteres hatótáv gyenge fénnyel is könnyen elképzelhetõ ha nagyon szûk a fénysugár.

A másik lámpával 5 W-os K2 leddel 150 métert írnak.
A Luxeon K2 nagyon rossz hatásfoku led.
Annál már három-négyszer jobbak vannak!

Ha tényleg fényt akarsz akkor vegyél SSC P7 -es ledet,
az 8-900 lumenre képes 10 Watt körül. Az kb egy 60-as villanykörte fénye a konyhában.
Feltöltött kép W724C0-CSVOI ZLED P7, 900 lumen[URL="http://javascript<b></b>:open_doc("kedvezmenyek.aspx?product=SSC031",330,150)"]3 680 Ft[/URL] Feltöltött kép
Persze azzal számolni kell ha azzal összeraksz valamit, hogy azt nem ceruzaelemekrõl kellene mûködtetni!

Off.. a Bioptron v. Evolite lámpa polarizált fénnyel gyógyít és tényleg mûködik!

A két lámpa tényleg jó ötlet mint lent olvasom.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts

Oksa!
Magyarul próbáljak meg saját kezúleg építeni egy szupererõs fejlámpát, vagy keressek valami házi készítésüt.(pl: Hozé)
És e mellé szerezzek be egy állítható, nagy fényerejû kormánylámpát.
Mert az oké, hogy a nagyon nagy fényerejû fejlámpák többsége házi készítésû, de az ilyen kormánylámpák viszont gyáriak.
Akkor ti milyen jó kormánylámpát javasoltok?

Bálint

Ha segít, nem muszáj fotonágyúkkal operálnod, inkább az a lényeges, h ha terepre szeretnél menni, két lámpád legyen. Szerintem a legpöpecebb, ha van egy fényforrás a kormányon, ami széles szögben világít, sok szórt fénnyel, kis fényerõn, illetve egy fejlámpa, koncentráltabb, erõsebb fénnyel, ami mindig oda világít, ahova nézel. Így elkerülhetõ az, hogy egy csõben láss, illetve jobb a térérzékelés is.

ProPedalGreg

ProPedalGreg

törzsvendég

• fórumtag
  • 946 posts
Szerintem sem, a bioptron lampak is fennyel gyogyitanak elvileg ;)

Valaki lampaszakertonek esetleg van velemenye az alabbi lamparol?
Milyen lehet az effektiv fenyereje, mert amiket odairtak az szoszerint kisse hihetetlen... A 200 ora mondjuk biztos a tartalek LR14 elemekkel egyutt annyi, de a luxeon 3W-osra lennek kivancsi igazabol, mit hozhattak ki egy ekkora meretu (foncsoru) lampabol?
http://multinavigato...rmek.php?id=269
Vagy ha mar valasztani kell fejre, mi lenne jobb egy sigma vagy ez?

Innen erhetok el a tobbiek:
http://multinavigato...php?id_menu=146

Koszi

RedSaw

RedSaw

új vendég

• fórumtag
  • 9 posts

Kicsit félig off, de ha elolvassátok, egybõl megbocsátotok ;);)
( LED )

http://ipon.hu/?news=4322

Üdv!

Nincs ebben semmi meglepõ. Allergia kezelésére mér régen lehet kapni orrba dugható piros ledes készüléket.
Idõ kérdése, hogy valaki publikálja, hogy az aranyeret is "gyógyíccsa".:wallbange

gabor89

gabor89

vendég

• fórumtag
  • 191 posts
Kicsit félig off, de ha elolvassátok, egybõl megbocsátotok ;);)
( LED )

http://ipon.hu/?news=4322

Üdv!
"If all my friends were to jump off a bridge, I wouldn't jump with them, I'd be at the bottom to catch them."

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Oda én sem. :)

endru

endru

vendég

• fórumtag
  • 63 posts
azért nem tenném a sisakomra:)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Nem olyan rémisztõ az, a kormánycsõ elõtt meglapul.

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts
Ja, és méretben is jól teljesít...
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Asszem rohanok venni Lupine Betty 14-t, potom 262k hazánkban! :)

El tudom képzelni, fõleg miután nem engedte lefotózni a tulaj a
lámpám mellett, mert szerinte az enyém (a három évvel ezelõtti ledekkel) erõsebb. Feltöltött kép
...hát, lehet..

_Mickey_

_Mickey_

vendég

• fórumtag
  • 136 posts
Asszem rohanok venni Lupine Betty 14-t, potom 262k hazánkban! :)

http://evobike.hu/do...ista_lupine.pdf

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Van egy Cateye HL-EL 500-as lámpám.. úgy gondoltam, megpimpelem.

Az alábbi linken látom, hogy ebbe mások simán beleraktak egy SSC P4-et:
http://www.candlepow...ad.php?t=167551

Azzal a kicsi fémkorong hûtéssel a zárt tokban legfeljebb 300 mA-en lehet járatni a ledet, különben túlmelegszik. Ahhoz, hogy rendesen hajtható legyen ennél komolyabb hûtõfelület kell kívül.

Vajon a P7-et is bele lehetne tuszkolni?

Fizikailag biztosan ha kitágítod a tükör nyílását, viszont a megfelelõ áramu hajtás mellett nagyobb kívülre szerelt hûtõfelület kell. Ezen kívül a saját belsõ áramforrása sem lesz elég.

A sima led csere esetleges áramerõsség emeléssel jó ötletnek tûnik, mert nem kell tokot kendácsolni, a gyári vízhatlan tok pedig nagyon praktikus és szép is.

Annyiban meg kell dolgozni a tokot, hogy egy vastagabb fémlemez a led alól átmehessen a mûanyag burkolaton, amire kívül a relatív nagy felületü hûtõborda csatlakozik.
Egyébként megoldható.

Tehát a megfelelõ hõelvezetés és az elegendõ (külsõ) akku kapacitás lényeges.

fandrew

fandrew

újonc

• fórumtag
  • 1 posts
Sziasztok!

Látom itt akad lámpához értõ ember bõven. Teljesen zöld vagyok a témához, de az elektronikához nem annyira. Van egy Cateye HL-EL 500-as lámpám és most vettem egy 530-asat is. Nem vagyok elégedett a régivel, ezért úgy gondoltam, megpimpelem. (Az újjal se, de azt a csajomnak vettem. :))

Az alábbi linken látom, hogy ebbe mások simán beleraktak egy SSC P4-et:
http://www.candlepow...ad.php?t=167551
Van közületek, aki csinált hasonlót? Erdõben nem nagyon megyek, de a város sötét részein sûrûn és a gyári lámpa igen kevés. Vajon a P7-et is bele lehetne tuszkolni? Azt sem tudom, az eredeti LED vajon milyen benne. A lámpa szögét se találtam sehol, ami alapján meg tudnám becsülni, hogy a 100-200 lumenbõl hány kandeláber :) lesz. A P4-P7 adatait összeszedtem:
http://aisrv.mit.bme...rew:bicaj:lampa

A sima led csere esetleges áramerõsség emeléssel jó ötletnek tûnik, mert nem kell tokot kendácsolni, a gyári vízhatlan tok pedig nagyon praktikus és szép is.

Köszi,
András