Szia Laci ..így elsõ alkalommal..
Szeretnék épiteni egy viszonylag kicsi fejlámpát (2 led,2x~3w), de nem tudom milyen ledet és aksit (LiIon)vegyek hozzá.Aksit tölteni is kellene valahogy.
Az akku és a töltés az egyszerû mert gyári holmi, de nem olcsó.
7,2V 6600mAh LiIon akku (Br. 7.800 Ft)7,2V 2500mAh kameraakku (Br. 5.760 Ft)Egyértelmü, hogy a felsõ éri meg az árát.
Kb. 1400 mA-ig terhelhetõ, ez fölött elszállhat az akku gyári elektronikája.
Lithium-ion akkutöltõ feszültségkorláttal.Érzékeli a töltöttségi szintet és automatikusan leáll csepptöltésre. Hálózati és autós adapterrel csomagolva.(Br. 4.760 Ft) Az akkuhoz lehet kapni 760,- Ft-ért csatlakozó csúszkát.
Ezzel az akkuval meg lehet táplálni kettõ sorba kötött fehér ledet.
Nálam áramkorlátnak bevált kb 2,5 m hosszú 2-ször 0,75 hajlékony kábel saját ellenállása.
Persze áramot kell mérni elsõ használat elõtt. Ha túlságosan magas lenne akkor
0,5-2 Ohm közötti soros ellenállással érdemes próbálkozni.
Ha meg kisebb mint lehetne akkor valamivel lehet rövidebb a vezeték.
Ezzel a módszerrel legalább 5-6 órán keresztül alig észrevehetõen csökken a fényerõ.
Ezután is használható hosszú órákig (+ még 5-10 óra), viszont egyre csökkenõ fényerõvel,
ami még akkor is jóval több mint egy hagyományos bringalámpa.
Nyilván a legvégét nem kell megvárni az energiának.
Minden út után érdemes fullra tölteni és mindíg jó fényed van út közben.
Esetleg lehet fél állást rá építeni, netán egy minimumot még (ezt most nem taglalom).
Igazán én soha nem szoktam kisebb fokozaton használni a fejlámpát.
Ha már van világítson! Amikor nem kell akkor kikapcsolom.
Nem kell vele takarékoskodni, az akku végig bírja az éjszakát.
Számomra az talán a megoldás, ha valaki megcsinálja az elektronikát, én meg a vasat(AlMgSi) esztergált, Nc-mart hûtõbordákkal akármilyen design, így lehetne belõe valami.
Az így elkészített ház tényleg igényes lehet, viszont
nem biztos, hogy ennyit kell vele dolgozni mert kész alu lámpákat
lehet kapni olcsón, amibe beépíthetõek a ledek.
Azt nem ígérem, hogy megcsinálom mert egy ideje már alig van türelmem a saját kísérleteimhez is de lehet, hogy kap valaki a lehetõségen.
Most egy olyant kezdtem össze hozni amiben kettõ led van egy nagyobb mûanyag optika mögött sorosan kötve és a fenti akkuról jár elektronika nélkül sokáig, egész jó széles erõs fénnyel.
Ha szúrófényt szeretnél ahhoz érdemes türös fókuszoló felületet használni,
esetleg szûken vetítõ optikát.
Egyidõben összeraktam két-három embernek lámpát de túl sok aprólékos munka van vele.
Ha gyorsan össze számolom akkor 2 leddel, Li-ion akkuval, gyári töltõvel
kb. 18-20.000,-Ft körül jönne ki az anyag költség nekünk
halandó, áfás kisker áron vásárló embereknek.
Most ennyit..