Én így oldottam meg: kapcs rajz; légszerelésû mini SMD.az a baja h villogni nem tud, csak folyamatosan égni.
valakinek van valami ötlete hogy hogy tudom kicsiben megoldani h villogjon a cucc?
A kapcs rajból az alábbi 4db alkatrész a villogtató+ áramgenerátoros meghajtó:
J107 nagyáramú J-fet mint áramgenerátor mûködik, és õt kapcsolgatja a TC7S14FU single Schmidt inverter; A pislogás gyakoriságát a 390Kohm, 1uF RC-tag határozza meg!
-Ez a J-fet típus 0V-os G-S feszültségnél 100...200mA közti áramot folyat át magán, példánytól függõen. Kissebb áram is beállítható, ha az IC kimenetét nem közvetlenül a G-re kötöd, hanem egy nagy ellenállású osztóval picit csökkented a gate-re jutó feszt (néhány 100mV-ot kell kb. csökkenteni, a kívánt áramtól, és a Fet példány szórásától függõen). Ez a Fet típus ~0,5V-nál nagyobb D-S feszültségtõl már kb. áramgenerátorként mûködik.
-Az IC tápfeszét maga a LED állítja be; 2-7V között üzemel (nálad, a 2db soros lednél érdemes csak a felsõt használi tápfeszként). Ha a kondit rövidre zárod, akkor a J-fet ugyanakkora beállított áramot biztosít, csak folyamatosan fog világítani.
-Az RC-tagot cserélve tág tartományban tudud változtatni az idõállandót /ha jól rémlik T~1,7R×C/; nagy ellenállás értékeket használj itt is!
-LOMEX-éknél minden alkatrész kapható.
Mivel nagyon mini méretû az IC, ezért csak akkor vágj bele, ha jó szemed, és biztos kezed (+ hegyes pákád) van! Én elõször felragasztottam az IC hasára az ellenállást, és a kondit, majd utána a "kész" vilogtatót a G-S lábra forrasztottam, és bandázzsal rögzítettem az IC negatív tápfeszét biztosító drótot, nehogy letörjön szereléskor. Esetedben praktiküs mûgyanta, vagy melegragacs csöppel rögzíteni az elkészült villogtatót!
Ja, egyébként léteznek villogó-LEDek , csak nem tudom, hogy fehér színben, ráadásul nagy fényerejûben kaphatók-e..., -meg azoknak picit nagyobb fesz kell, a belépített IC miatt, meg szerintem lassabban pislog, mint ami a folyamatos láthatóság miatt szükséges lenne...

Sign In
Create Account

Back to top