Sziasztok!
Én egy 24 éves srác vagyok. Pécsett lakom. Kb 4 év kihagyás után kezdtem el újra tekerni. Régen nagyon sokat bicikliztem. Nem okoztak gondot a hosszabb távok sem. Aztán vettem egy autót és onnantól sajnos parkolópályára került a bringa, ami egy Neuzer Mátrix MX-371. A fékeket és a duplafalú felniket leszámítva minden gyári rajta. Elég öreg már szegény, de jól bírja és egyelõre nem is tervezem lecserélni.
Teltek az évek, közben beköltöztem kis falumból Pécsre. Kb 3 hete gondoltam rá, hogy ugyan én minek autózok a városban. Nincsenek nagy távok és teljesen felesleges.
Elõkotortam a bicajt, letisztogattam, megolajoztam, fékek, küllõk, csapágyak át lettek nézve és elkezdtem használni. Így találtam rá erre az oldalra, ugyanis a karbantartáshoz, lelakatoláshoz kerestem infókat. Megtetszett az oldal és a fórumra is fellátogattam. Gondoltam regisztrálok is. Sok hasznos dolgot tudtam meg. Pl ennek köszönhetõen vettem láncos lakatot az olcsó sodronyos helyett.
Meglepõdtem azon, hogy nagyon tudok örülni újra a tekerésnek. Elõször azt hittem, hogy csak néha fogom használni, aztán most minden nap azon gondolkozom hová kell még mennem ügyeket intézni, hogy végre újra biciklire ülhessek. Kerékpáros oldalakat olvasgatók, videókat nézegetek. Nem gondoltam, hogy ennyire lelkes leszek. Már nézegetem a túrázási lehetõségeket is, csak a barátnõm az aki hallani sem akar a túrázásról biciklivel... sajnos.
Kicsit félek még a városi közlekedéstõl. Szokatlan ez nekem. Kerékpárút/sáv nincs. A forgalmas utakon nem merek tekerni. Próbáltam járdán, de ott nem akarom zavarni a gyalogosokat és az állandó padkára fel-le sem jó dolog. Párhozamos mellékutcákat szoktam keresni, de nem mindig sikerül.
Az autósok nagy részével pozitív a tapasztalat ez alatt a rövid idõ alatt. Meglepõdtem, hogy a tábla nélküli egyenrangú keresztezõdésekben megadják nekem a jobbkéz szabályt.
Sajnos már egy negatív tapasztalatom is volt, amit nem értek. Egy forgalmas és veszélyesnek tûnõ körforgalmat kerültem ki úgy, hogy lejöttem a bejárata elõtt a járdára és a zebrát választottam. Kb gyalogos tempóval átmentem rajta, a többi gyalogossal, amikor a kisteherautó sofõrje kihajolt és "biciklivel nincs elsõbbséged bunkó" felkiáltással jutalmazott. Nem értem, mert nem vágtam be elé, nem mentem gyorsan, nem én voltam csak a zebrán.
Remélem nem ez lesz az általános a városi közlekedésem során.
Bocs, ha hosszú voltam.
Üdv.