Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Sima pedál vs. SPD

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
3378 hozzászólás a témában

Csipisz_

Csipisz_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.517 hozzászólás

Köszi. Az a helyzet, hogy sokszor cserélgetem a sima taposót és a simano spd-t. Jobban szeretem az utóbbit viszont technikásabb terepen mégis bizonytalanabbul érzem magam. Ezért kérdeztem, hogy hátha van valami köztes megoldás...:)

Egyetlen van:Nem cserélgeted, hanem megszokod az spd-t.Erre jó módszer pl a kis rugóerõ melletti városi használat.

http://skidmark.blog.hu/
"Ostobákkal ne bocsátkozz konfliktusba,mert lesüllyedsz az õ szintjükre és legyõznek a rutinjukkal."

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8.649 hozzászólás
és az Acid hogy bírja? Anno azt nézegettem... aztán vettem kalától egy wellgot :P

lazac

lazac

vendég

• fórumtag
  • 145 hozzászólás

Háááát köztes megoldásnak (ha a technikás terep kifog rajtad) én semmiképp sem ajánlanám az eggbeatert. Lehet csak nekem volt bajom vele, mert elõtte 1 évig Shimano spd-t használtam, de rosszabb volt kilépni az eggbeaterbõl és sokszor csak hajszálon múlt (meg ugye nem mindig jön ki a lépés, hogy a dominánsabb lábaddal, amin a könnyebben oldó stopli van, lépj ki) :) Többet kell fordítanod a bokádat, nehezebben pattan ki a stopli, mint a Shimanonál. Meg amit tamaska is mondott, igen hamar kikotyogósodik minden eggbeater és lehet cserélgetni a belsejét, míg az spd-hez még én sem nyúltam az elmúlt pár évben :)

Az eggbeater (és hasonszõrû társainál) nincs különbség a bal- és jobboldal kioldási ereje között! Mindkét oldali stopli ugyanaz, csak tükörben vannak kovácsolva, így ha felcseréled õket, más szögben oldanak mindkét oldalon, de egymáshoz képest ugyanúgy.
Ha Nálad nem így volt, akkor valószínûleg a cipõd talpával volt kompatibilitási probléma, az elõ szokott fordulni, vagy tényleg mindig csak egy lábbal oldottál, és elkoptattad azt az oldalt...

Nekem van egy Mallet C, egy Candy C, és egy Acid 1 pedál a bringáimon. A Mallet (régi típus) és a Candy tengely felõli oldalán széles mûanyag csúszópersely van, nem csapágy, elég elb.szott konstrukció szerintem, de eddig bírják. A Candy-m jobboldali tengely záróanyája gyárilag nem volt becsavarható rendesen, így lötyög oldalirányban a pedáltest, mióta megvan, a gumitömítés el is deformálódott azóta, elég szánalmas, persze az is, hogy nem foglalkoztam vele, és nem vittem vissza. Ráadásul ezen a védõkupak mûanyag, minden tisztításnál ki kell csavarni, és nyalódik. A rebuild kit-jéhez jár is a kupak azt hiszem... (Mallet, Acid -> fém)

A platform a pedálon segít eloszlatni a súlyt patentes cipõ használatakor, így tuti nem zsibbad a lábfej (igaz a fentiekbõl kettõ fekvõbringán van), de utcai cipõvel csúszik mindhárom, boltba, postára, fagyizni használható, de túrára/terepre abszolút nem.

Sártûrése szvsz remek, a Candy ennél a cipõnél 2-ra becsatolt, és utána ki is oldott:
Feltöltött kép

gakos

gakos

törzsvendég

• fórumtag
  • 947 hozzászólás
ilyenem van, utcai cipovel majdnem olyan szar, mint a a sima spd

----

FÁJVÓ

----

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
hat nemtom azert egy ilyen feles spd szerintem sima talpu cipoben sosem fogja ugy fogni a labadat mint a szegecses DX pl. amire azt mondjak hogy puha talpu [pl five ten] cipovel mar-mar stoplis erzest ad
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
Minek cserélgetni? Van erre is megoldás.

Feltöltött kép

ricsárd

ricsárd

vendég

• fórumtag
  • 175 hozzászólás
Értem. Akkor a terep függvényében marad a cserélgetés:)

epyc

epyc

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.317 hozzászólás
Háááát köztes megoldásnak (ha a technikás terep kifog rajtad) én semmiképp sem ajánlanám az eggbeatert. Lehet csak nekem volt bajom vele, mert elõtte 1 évig Shimano spd-t használtam, de rosszabb volt kilépni az eggbeaterbõl és sokszor csak hajszálon múlt (meg ugye nem mindig jön ki a lépés, hogy a dominánsabb lábaddal, amin a könnyebben oldó stopli van, lépj ki) :) Többet kell fordítanod a bokádat, nehezebben pattan ki a stopli, mint a Shimanonál. Meg amit tamaska is mondott, igen hamar kikotyogósodik minden eggbeater és lehet cserélgetni a belsejét, míg az spd-hez még én sem nyúltam az elmúlt pár évben :)

"Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha sincs jó idõ, mindig esik az esõ!"

ricsárd

ricsárd

vendég

• fórumtag
  • 175 hozzászólás
Köszi. Az a helyzet, hogy sokszor cserélgetem a sima taposót és a simano spd-t. Jobban szeretem az utóbbit viszont technikásabb terepen mégis bizonytalanabbul érzem magam. Ezért kérdeztem, hogy hátha van valami köztes megoldás...:)

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
nekem csak az a bajom az Eggbeaterrel, hogy icipici csapagyak vannak benne amik egyaltalan nem a tartossagukrol hiresek. foleg ha mocsokban is hasznalod.

az sokat elarul hogy szeles korben elerheto a rebuild kit hozza

Feltöltött kép

ami vegulis jo, mert ugye lehet szerelni ha szetkopik, de egyben rossz is, mert vehetsz shimanot is, aztan ahoz meg 5evig nem kell hozzanyulni.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

epyc

epyc

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.317 hozzászólás

Srácok! miben más egy egg beater pedál mint egy sima spd? Lehet-e ugyan azt a stoplit használni mindkettõhöz?

Nem lehet :) Tönkre is menne az eggbeater egy Shimano stoplitól. Teljesen más a kialakítása és méretben is kisebb.
Az eggbeatert könnyebben dokkolod be (különösen saras versenyen), ellenben tényleg nem állítható. A stoplik eltérõ formájúak, az egyikkel könnyebb kioldani, így azt arra a cipõre szereled, amivel megszoktad a kilépést. Sártûrése sokkal jobb, ellenben valóban nem annyira fix érzés az eggbeater, mint a shimano spd. Én jobban szerettem, csak nekem egy sziri-szar MXR széria van/volt, aminek a végébõl kiesett a kupak, így "pihentetem". Érdemesebb nem a legolcsóbbat venni, tartósabb a drágább. Ezek személyes tapasztalatok :)

"Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha sincs jó idõ, mindig esik az esõ!"

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8.649 hozzászólás
Személyes tapasztalatom nincs, de az elmondások alapján (pl. két hozzászólással elõtted) gyengébb a rugóereje mint a shimanoé, és ez nem állítható. spd-nél fixebb érzés van, hogy hol kattanik be-ki, eggbeater rugalmasabban tart. A kialakítása miatt meg elvileg sártûrõbb, mint az spd rendszer. (más kérdés, hogy nekem sose a pedál tömõdött el shimanonál, hanem a cipõ) Más stopli kell hozzá.

bardocz

bardocz

törzsvendég

• fórumtag
  • 464 hozzászólás
A stoplis részé nem tudom, viszont az egg beaterbe 4 oldalról léphetsz be, míg SPD-be csak két oldalról.

ricsárd

ricsárd

vendég

• fórumtag
  • 175 hozzászólás
Srácok! miben más egy egg beater pedál mint egy sima spd? Lehet-e ugyan azt a stoplit használni mindkettõhöz?

kolin

kolin

törzsvendég

• fórumtag
  • 358 hozzászólás
áj szííí, thx!

és malletrõl valaki???

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

520 - 540
A mûanyag rész az ami rögzíti a tengelyt a pedáltesthez, ugye? Nekem 424-esem van, elvileg ennek ugyanaz a "belseje". Az enyémben a mûanyagnak semmi köze sincs az élettartamhoz, max annyi, hogy könnyen eltörik, de semmi forgó, mozgó alkatrésszel nem érintkezik, amitõl elkophatna. Vagy ezek szerint nem egyeznek meg a régebbiekkel az 520-asok beleje?
Ugyanehhez a 424-eshet keresem az említett mûanyag baszt, ami befogja a pedált. Esetleg valakinek van? Újonnan próbáltam szerezni, de nagyon nem egyszerû.

Terheletlenül nem is ér hozzá semmihez. De rugalmas annyira a pedál, hogy terhelés alatt belesúrol a tengelybe. Aztán amikor bejut pár porszem akkor az szép lassan elkezdi koptatni. Mindegyik pedálomon látszik ez a kopás, csak az 540 jobban bírja.

A sebesség mindent megold.

kolin

kolin

törzsvendég

• fórumtag
  • 358 hozzászólás

Próbáld meg a bringa butikban.

Igen ez egy jó ötlet, de már kb. 2 hónapja megrendeltem, és még Istvánék sem tudják, lesz-e egyáltalán valami belõle. Pedig mennyire megörültem, amikor kiderült, hogy csak néhány száz forint.

Azért köszi a reakciót! ;-)

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Próbáld meg a bringa butikban.

520 - 540
A mûanyag rész az ami rögzíti a tengelyt a pedáltesthez, ugye? Nekem 424-esem van, elvileg ennek ugyanaz a "belseje". Az enyémben a mûanyagnak semmi köze sincs az élettartamhoz, max annyi, hogy könnyen eltörik, de semmi forgó, mozgó alkatrésszel nem érintkezik, amitõl elkophatna. Vagy ezek szerint nem egyeznek meg a régebbiekkel az 520-asok beleje?
Ugyanehhez a 424-eshet keresem az említett mûanyag baszt, ami befogja a pedált. Esetleg valakinek van? Újonnan próbáltam szerezni, de nagyon nem egyszerû.

MÉS: CB Mallet pedálokkal kapcsolatban várnék véleményeket. Nekem az Eggbeater pedálok rugóerreje nagyon gyenge, kérdés, hogy a Malleteknél, egy lapostalpú patentos cipõvel mennyire tart?

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

kolin

kolin

törzsvendég

• fórumtag
  • 358 hozzászólás
520 - 540

MÉS: CB Mallet pedálokkal kapcsolatban várnék véleményeket. Nekem az Eggbeater pedálok rugóerreje nagyon gyenge, kérdés, hogy a Malleteknél, egy lapostalpú patentos cipõvel mennyire tart?

Janes

Janes

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 hozzászólás

Tartósabb anyagból van a belseje. Sokkal gyorsabban elkopik az 520ban a mûanyag rész (teljesen más fajta mûanyag van benne) és utána bármit csinálhatsz kotyogni fog. Szóval nemcsak a 30g a különbség, hanem tartósabb is az 540.

így már értem köszi.:)