Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Sima pedál vs. SPD

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
3378 hozzászólás a témában

dev

dev

vendég

• fórumtag
  • 23 hozzászólás

...Az általad felvázolt esetben egy egyoldalas SPD pedál jó választás, pláne hogy városi tekerésnél az SPD nem mindig elõny a sok ki-be lépés miatt (pláne belvárosban, és pláne eleinte, amíg megszokod a ki-belépést), szal mûködõ dolog, hogy túrára fölveszed a cipõt, városba nem. Így nyilván a cipõd is tovább tart...

...használattól függõen 1-2 évente azért illik õket szétszedni/szedetni átzsírozni. Sárban hajlamosak behalni, fõleg az olcsóbb modellek...

Ha csak kétévente kell megpiszkálni ,az már jobb mint amire számítottam. Amúgy sem mászkálok nagyon sáros helyeken.
Szerencsémre két álalános iskolai osztálytársam is az egyik vezetõ fehérvári bringásboltban dolgozik, remélem tudnak majd segíteni :)

Akkor a pedál már megvan, csak a megfelelõ cipõt kell megtalálni.

-δε√-

dev

dev

vendég

• fórumtag
  • 23 hozzászólás

Miért nem választasz egy olyan spd-s cipõt amiben simán lehet gyalogolni, sõt kívülrõl nem is lehet megmondani, hogy az. Én is ilyet használok.

Mennyire kényelmes?
Kibírható benne egy egész nap (tekerés/sétálás)?
Melyik modellt használod ha szabad tudni?
Ez vajon mennyire kényelmes? Shimano SH-M021

-δε√-

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 hozzászólás

Láttam olyan pedált (Wellgo WPD-891), ami csak egyoldalas SPD-s. Ez azt jelenti, hogy a másik oldalára simán rá tudok lépni egy utcai cipõvel igaz? Lehet, hogy ez lenne nekem az ideális megoldás. Tudnék vele csak úgy berohanni a városba mászkálgatni és ha úgy hozza a szükség akkor túrázáskor, hosszabb utakon meg az SPD-s cipõvel tekerni.

Mennyire érzékenyek ezek a pedálok a koszra?
A cipõ és a pedál minden esetben kompatibilisek egymással vagy vannak megfelelõ szabványok?

Van olyan pedál is, amelyik normál 2oldalas spd, csak rá lehet pattintani egy taposórészt, ha szükség van rá.
Az általad felvázolt esetben egy egyoldalas SPD pedál jó választás, pláne hogy városi tekerésnél az SPD nem mindig elõny a sok ki-be lépés miatt (pláne belvárosban, és pláne eleinte, amíg megszokod a ki-belépést), szal mûködõ dolog, hogy túrára fölveszed a cipõt, városba nem. Így nyilván a cipõd is tovább tart.

Az egyoldalas pedálok a sárra érzékenyebbek, mint a hagyományos spd-k, mert kevesebb hely van a "dzsúszi" kifolyására. Sima latyak, kosz, por nem tesz benne kárt, használattól függõen 1-2 évente azért illik õket szétszedni/szedetni átzsírozni. Sárban hajlamosak behalni, fõleg az olcsóbb modellek. Vannak kifejezetten "sármenõk" is, pl a már "klasszikus" eggbeather pedálok, nemolcsóért.

A cipõ és pedál ritka kivételtõl (look szabvány és társai) eltekintve kompatibilisek egymással, ha bizonytalan vagy, az eladó tud neked segíteni. Az csatlakozási felületet ugyanis a pedálhoz kapod, mint stopli - ezt kell majd a cipõ aljára csavarozni. Ez az, amire figyelj, mert pár boltban láttam már úgy kinn SPD pedált, hogy a stopli már hiányzott mellõlük, és nem biztos, hogy egy másik, hasonló stopli ("jó lesz ez is") tökéletesen mûködik majd a pedáloddal.

X.

Merida Speeder__________________________Magellan Serpens --> Merida XC-Mission
Járt utat járdáért el ne hagyj!

Olee

Olee

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.364 hozzászólás
Miért nem választasz egy olyan spd-s cipõt amiben simán lehet gyalogolni, sõt kívülrõl nem is lehet megmondani, hogy az. Én is ilyet használok.

dev

dev

vendég

• fórumtag
  • 23 hozzászólás

...az SPDnél nem fogsz akarni izegni-mozogni, ha jól választod meg a cipõdet, és jól is állítod be. Ugyanis az egész cipõtalp merev, eloszlik a nyomás, és nem fog égni a talpad hosszabb távon sem, mint egy nem kõkemény talpú cipõ+pedál párosításon...

Köszi a sok infot/tanácsot!

Arra nem is gondoltam, hogy az SPD rendszernél a cipõ talpán egyenletesen oszlik el a pedálra kifejtett erõ! Ez marha jó lehet, mert tényleg szokott olyan lennik, hogy elfárad a talpam elülsõ része (ami ugye a pedálon fekszik). Gondolom nem nem veszi el a terhelést teljesen, de ha már valamennyire elosztja akkor az már nagy elõny.

- Az a helyzet, hogy az SPD cipõket biciklizéshez találták ki...

Ez teljesen logikus, valamit valamiért alapon mûködhet a dolog, csak sajnos én sokszor városbeli közlekedésre használom a bringát és ezen alkalmakkor szükség lenne arra, hogy tudjak mászkálni is.
Láttam olyan pedált (Wellgo WPD-891), ami csak egyoldalas SPD-s. Ez azt jelenti, hogy a másik oldalára simán rá tudok lépni egy utcai cipõvel igaz? Lehet, hogy ez lenne nekem az ideális megoldás. Tudnék vele csak úgy berohanni a városba mászkálgatni és ha úgy hozza a szükség akkor túrázáskor, hosszabb utakon meg az SPD-s cipõvel tekerni.

Mennyire érzékenyek ezek a pedálok a koszra?
A cipõ és a pedál minden esetben kompatibilisek egymással vagy vannak megfelelõ szabványok?

-δε√-

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11.799 hozzászólás
Igen. Megvallom azóta direkt miattad mindig befelé lépek ki a pedálból. :D

Ugye Jorus....akkor balra és jobbra is ki tudod venni a lábad...:):)

"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
ja.
én az M034-et vettem Ritchey Comp V3-mal 13 ezer valamennyiért.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 hozzászólás

Üdv!

Ami miatt ódzkodóm tõle:
- tekerés közben (fõleg hosszabb országúti távokon) nekem szükségem van arra, hogy a lábam valamilyen szinten mobil legyen a pedálon, tehát hogy olyan 5 cm-t tudjon mozogni elõre-hátra. Ez mennyire megvalósítható az SPD-vel?
- mennyire kényelmesek az SPD-s cipõk sétára? Sokszor (szinte mindig)bringával megyek be a városba és jó lenne ha tudnék benne normálisan közlekedni.
- mennyit kellene rááldoznom? Egy ilyen cipõ mennyi ideig üzemképes ha nem hajszolom agyon?

Szia!

Én még az "õsidõkben" nyomtam klipszel (olyan 10 éve), aztán egy bokasérülésbõl volt egy nagy szünet, tavalyelõtt szálltam ismét nyeregbe, elõször a régi bringával, klipszel, majd SPD, majd új bicaj.

- Az elsõ felvetésre az a válaszom, hogy az SPDnél nem fogsz akarni izegni-mozogni, ha jól választod meg a cipõdet, és jól is állítod be. Ugyanis az egész cipõtalp merev, eloszlik a nyomás, és nem fog égni a talpad hosszabb távon sem, mint egy nem kõkemény talpú cipõ+pedál párosításon.
Elsõ körben azt javaslom, a "sport" kategóriás cipõknél nézz körbe, ezek most 12-18e körül vanna. Mindenképpen próbáld fel a cipõt a lábadra (!), és ha szorosnak találod, akkor egy nagyobbat vegyél. Akkor jó, ha teljesen passzos, de sehol sem szorítja a lábadat ( a kislábujj nálam pl. a kardinális pont).
Másrészt a beállítással is szöszölj el, úgy, hogy kényelmes legyen. Ehhez szerintem kérd ki egy tapaztaltabb ismerõsöd segítségét és véleményét. Ha mindenképpen egyedül akarod megoldani, akkor szólj, és megpróbálom elmagyarázni, mire figyelj.

- Az a helyzet, hogy az SPD cipõket biciklizéshez találták ki, és az, hogy kényelmesen jársz benne, vagy jó benne tekerni, különbözõ igényeket támaszt. A gyalogláshoz hajlékony, rugalmas talp kell, ami követi a lábad-lábfejed mozgását, míg a biciklizésnél a merev, erõsített talp a kényelmes, mert tartja a lábad, és nem nyeklik-nyaklik benne. Az átmeneti cipõk viszonylag merev talpúka, nem olyan üvegkemények, mint a versenymodellek, viszonylag kényelmesen tudsz bennük sétálni, de inkább esetlegesen és rövid távon használd, egyrészt, mert kényelmetlenebb, mint egy utcai cipõ, másrészt meg elkoptatod a stoplit meg a cipõt is. Vagyis arra pl megfelelõ, hogy lerakod a bringát a garázsba, majd bekocogsz 2 sarokra a munkahelyre, de egész napi sétálgatásra nem javallott.

- Mindenképpen érdemes inkább a pedálon spórolni, a bike+ nak vannak már elég jó pedáljai pár ezer forintért. Én az enyémet több mint egy éve vettem 6000ért, és azóta is jól mûködik. (ebikon 5000 körül van). A cipõnél viszont inkább áldozz kicsit többet. Én egy Shimano M034 -est vettem, kifutó modell volt, és 12000ért kaptam meg. Érdemes nagyon figyelni az akciókat, néha 4-6ezret is spórolhatsz vele. A Shimanó cipõknek (általában) jó, precíz a kidolgozásuk, tartósak, strapabíróak, nekem egy év alatt (kb. 4000 kilométer) sem történt vele semmi extra, picit olajos itt-ott. Lehetõleg a cipõn ne spórolj, próbálgasd, és válaszd azt, amelyik kényelmes és kielégíti az igényeidet. kb 12-20ezerig vannak. Ajánlom figyelmedbe a Shimano M038 cipõt, vagy ha nincs annyi pénzed, az M021 is megfelelõ lehet.

X.

Ui.: a fent leírtak csak az én véleményemet és tapasztalatomat tükrözik, nem vagyok beépített embere sem a shimanonak, sem a bike+nak ( a wellgonak meg pláne nem, ugyanis a B+ M919 valójában a Wellgo M919 pedálja álruhában)

Merida Speeder__________________________Magellan Serpens --> Merida XC-Mission
Járt utat járdáért el ne hagyj!

montini

montini

vendég

• fórumtag
  • 59 hozzászólás

A lényeg: a lábad nem mozdul sehova. A bokádat tudod elfordítani bizonyos szögben. Ennek mértéke attól függ, hogy az adott pedál mien fokú elfordulás után old.

Ugye Jorus....akkor balra és jobbra is ki tudod venni a lábad...:):)
Minél jobban fáj, annál jobban érzem, hogy élek!!!!.........Monti:)

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11.799 hozzászólás
A lényeg: a lábad nem mozdul sehova. A bokádat tudod elfordítani bizonyos szögben. Ennek mértéke attól függ, hogy az adott pedál mien fokú elfordulás után old.

dev

dev

vendég

• fórumtag
  • 23 hozzászólás

Lehet, de menetközben kicsit macerás. 2 imbuszfejû csavar rögzíti a stoplit.

Köszi, azt hiszem az lesz a legjobb ha megnézem ezt mûködés közben :jupi:
-δε√-

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11.799 hozzászólás
Lehet, de menetközben kicsit macerás. 2 imbuszfejû csavar rögzíti a stoplit.

dev

dev

vendég

• fórumtag
  • 23 hozzászólás

nos,

az elsõ három gondolat ok(ami vonz).
a cipõkön a patentszem rögzítve van (naná!), így elõre-hátra nem tud mozogni a cipõ. viszont ezt a rögzítési pontot meglehetõsen tág határok közt kiválaszthatod.
a kis súlyú verseny-cipõkre általában nem raknak vastag, (gyaloglásra alkalmas) talpat.
ha nem számít a súly, akkor választhatsz vastag, megfelelõ mintával ellátott modellt (akár Adidas-t, vagy Nike-ot is).
én pedált+cipõt vettem anno 13-14e körül akcióban.

Akkor a cipõ talpában lehet mozgatni a rögzítési pontot?
-δε√-

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
nos,

az elsõ három gondolat ok(ami vonz).
a cipõkön a patentszem rögzítve van (naná!), így elõre-hátra nem tud mozogni a cipõ. viszont ezt a rögzítési pontot meglehetõsen tág határok közt kiválaszthatod.
a kis súlyú verseny-cipõkre általában nem raknak vastag, (gyaloglásra alkalmas) talpat.
ha nem számít a súly, akkor választhatsz vastag, megfelelõ mintával ellátott modellt (akár Adidas-t, vagy Nike-ot is).
én pedált+cipõt vettem anno 13-14e körül akcióban.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

dev

dev

vendég

• fórumtag
  • 23 hozzászólás
Üdv!

Pár éve tértem át a sima pedálról a klipszre és miután pillanatok alatt hozzászoktam, észrevettem a rengeteg hasznos tulajdonságát.
Viszont ebben a topicban olvasgatva a hsz-eket, picit elbizonytalanodtam, hogy érdemes lenne-e kipróbálnom az SPD-t?

Ami vonz benne:
- felfelé húzásnál nem kellene belefeszítenem a lábamat a klipszbe.
- ha jól sejtem egy apró mozdulattal kipattinthatom a lábamat belõle.
- taposhatom nem SPD-s cipõvel is a pedált (persze akkor nincs rögzítve a lábam).
Ami miatt ódzkodóm tõle:
- tekerés közben (fõleg hosszabb országúti távokon) nekem szükségem van arra, hogy a lábam valamilyen szinten mobil legyen a pedálon, tehát hogy olyan 5 cm-t tudjon mozogni elõre-hátra. Ez mennyire megvalósítható az SPD-vel?
- mennyire kényelmesek az SPD-s cipõk sétára? Sokszor (szinte mindig)bringával megyek be a városba és jó lenne ha tudnék benne normálisan közlekedni.
- mennyit kellene rááldoznom? Egy ilyen cipõ mennyi ideig üzemképes ha nem hajszolom agyon?

Lehet, hogy butákat kérdeztem, de egyszer el kell kezdeni vhol :)

-dev-

Tibee

Tibee

vendég

• fórumtag
  • 88 hozzászólás

az EggBeater C és a Pro V4 egy árban van.
vedd amelyik jobban tetszik.
mindenesetre azt csiripelik a madarak, hogy a habverõnél évente kell stoplit cserélni...de én ezt venném ;-)

Nekem Pro3-asom volt. Jó kis pedál amig a bringán ülsz. Viszont ha már tolod a gépet (mert úgy jobban lehet élvezni a tájat :) ), és esetleg egy kis sár is van, akkor rémálom. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom. Utána alig birtam dokkolni, aminél már csak az volt rosszab, hogy amikor egy újabb nagy emelkedõnél le akartam szállni a tájban gyönyörködni, akkor õ azt nem igazán akarta. Magyarán kioldani sem akart. Tisztogatás után valamennyire helyrejött. Viszont egy biztos, patentpedál nélkül soha! Most rendeltem egy SL-es habverõt, már kiváncsian várom...

Lord_Leslie

Lord_Leslie

Házigazda

• globális moderátor
  • 17.297 hozzászólás
515-öt használok. cirka... 3éve(?)
a feketének lekopik a festése a dokkoló felületnél, van akit ez zavar.
Amúgy nemtudom mit mondhatnék róla.. egyszerû, probléma mentes.

eltömödés-védelem szempontjábl nem etalon, dehát gondolom ezt tudod.
Fekete Bárány........ Táltos Csacsi
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda

RoDaNi

RoDaNi

törzsvendég

• fórumtag
  • 540 hozzászólás
Sziasztok!

Ahogy látom sokan használnak 520 as patent pedált, és az lenne a kérdésem hogy mi a különbség a címben említett 2 fajta között??
Csak a súly vagy mások az anyaggok stb..... ??

Vélemény esetleg vmelyikrõl??
elõre is köszi

col

Egy nap 24 óra, egy tálcán 24 sör...EZ NEM LEHET VÉLETLEN!

Vole

Vole

bentlakó

• fórumtag
  • 7.561 hozzászólás
En a Mallettel is mindig ereztem hol vagyok. A rugoeron nem lehet ugyan allitani, viszont ha a stopli ala teszel olyan kutyuket, akkor azzal tudod allitani. Jar hozza egy par ilyen kis alatetszeruseg. A stoplik felcserelesevel a kioldasi szog is allithato, ugyhogy testreszabhato valamennyire.
Szerintem a legjobb patentpedal az Mallet DH -ra, gondolom a habvero tarsa pedig hasonlo szinten van cc-re :)
Ride fast or be last!
I`m as fast as nobody!

adamkg

adamkg

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.715 hozzászólás
Neked gondolom a cc-s változat van és nem Mallet. Azon azért nem érzed annyira a dokkolást, mert a pedálkeret elég magas (szerencsére mert így kioldva is tök jól tart), és az tartja a fõ súlyt, nem pedig a dokkoló rész. Emiatt ha már a pedálon állsz, nem olyan érezhetõ, hogy mikor kattansz be. De szerintem is eltúlzott ez a híresztelés, mert talán kétszer volt csak olyan, hogy azt hittem, hogy bekattintottam, holott nem.