Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Sima pedál vs. SPD

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
3378 hozzászólás a témában

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

függõleges kotyogás sem számít, csak akkor tudsz róla ha direkt ezt próbálgatod

én akkor cseréltem stoplit, mikor a legerõsebbre betekert rúgófeszességnél is elkezdett erõs húzásra kioldani

ok, ha kiold magyaran... ilyen szempontbol a jobb kicsit kopottabb, mint a bal, de nincs nagy differencia.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

csavarasi iranyba eddig is mozgott... csak a huzas kozbeni kotyogas fura, mert az eddig nem volt. honnan lehet eszrevenni, hogy elkopott? bar ha 18kt bir, akkor elobb cserelem a cipomet :D

függõleges kotyogás sem számít, csak akkor tudsz róla ha direkt ezt próbálgatod

én akkor cseréltem stoplit, mikor a legerõsebbre betekert rúgófeszességnél is elkezdett erõs húzásra kioldani

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
csavarasi iranyba eddig is mozgott... csak a huzas kozbeni kotyogas fura, mert az eddig nem volt. honnan lehet eszrevenni, hogy elkopott? bar ha 18kt bir, akkor elobb cserelem a cipomet :D

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

mennyi egy ilyen stoplinak az elettartama? ill milyen gyakran kell cserelni? annyit vettem meg eszre, bar ettol nem hiszem, hogy pattogas lenne a jelenseg - hogy a jobb oldalon, amikor huzok, akkor van egy kotyogasa. korabban nem volt, illetve a bal oldalon most sincs. egyertelmuen a stopli miatt van, mert probaltam minden oldalon. csavarok rendesen meg vannak huzva.

alig fel eves, kb 1500kmel.

én kb. 18000 km-nél cseréltem az enyémet

kotyogással, meg hasonlóakkal ne foglalkozz, a tekerést nem befolyásolja

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Ha nem kotyog zavaróan, szerintem az normális. Nálam akkora holtjáték van, amennyi kimondottan kell is, hogy ne úgy álljon a lábam mint a cövek a pedálon. Amíg nem olvastam a fórumon a holtjátékról, nem is figyeltem rá, annyira nem észrevehetõ. Nincs szorosra állítva a pedálom.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
Fuggoleges holtjatek az termeszetes?

sanker

sanker

vendég

• fórumtag
  • 244 hozzászólás

mennyi egy ilyen stoplinak az elettartama? ill milyen gyakran kell cserelni?

Nagyban fugg attol, hogy mennyit csatolsz ki-be. Varosban maszkalva, nagyon gyakori ki-be lepesnel nalam kb 10ezer km-nel jott el az a pont h mar a legerosebbre tekerve a rugot is tul konnyunek tunt a csatolas (bar meg hasznalhato lett volna). Miutan mindig a jobb labamat teszem le megallasnal, a bal oldali stopli meg siman jo volt tovabbra is.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Nekem 4000 felett van benne, direkt megnéztem, csak egy kis fényesedés van elöl-hátul, még nagyon sok kell, hogy elhasználódjon. Gyanítom tízezrek. Ha az alja kopik, az nem érdekes, a belsõ része kattan a pedálba.

Pattogást nem hallok, és egyre erõsebben lépek a pedálra. (A korábbi pattogás teljesen más miatt volt, arra a fórum nem kíváncsi, esetleg privátban.)

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
mennyi egy ilyen stoplinak az elettartama? ill milyen gyakran kell cserelni? annyit vettem meg eszre, bar ettol nem hiszem, hogy pattogas lenne a jelenseg - hogy a jobb oldalon, amikor huzok, akkor van egy kotyogasa. korabban nem volt, illetve a bal oldalon most sincs. egyertelmuen a stopli miatt van, mert probaltam minden oldalon. csavarok rendesen meg vannak huzva.

alig fel eves, kb 1500kmel.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
stopli kopasanal elofordulat vmifele pattogas? ha kiallva tekerek (vagy nagyobb erovel), akkor fordul elo. hajtomuvet leszedtem (gondoltam hatha homok kerult a tengely ala), pedal csatolasat kitisztitottam, olajoztam, de nem valtozott semmi. a pedal finoman forog, nem hallom, hogy elkoszolodott volna.

minden attetelben csinalja, tenyleg mintha a pedal terhelesen mulna csak.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Nekem alap montis és outis shimano cipõm van szerintem azért az outis merevebb valamivel, a Shimano szerint is (gondolom a táblázat gyári adatokon alapul)
Peppe Kerékpár - cipõ-pedál

Azt nem tudom, alap cipõt nem használ senki az ismerõseim közül. A táblázatban szerintem számolnak a más pedálkötéssel (de lehet csak marketing).

A sebesség mindent megold.

andersen

andersen

törzsvendég

• fórumtag
  • 349 hozzászólás
Nekem alap montis és outis shimano cipõm van szerintem azért az outis merevebb valamivel, a Shimano szerint is (gondolom a táblázat gyári adatokon alapul)
Peppe Kerékpár - cipõ-pedál

A merevség duma csak mese, több montis ismerõsnek és nekem is az a tapasztalatunk, hogy ugyanaz a cipõ outi és mtb modellje közül általában az mtb a merevebb (mondjuk van is rajta +100g vagy több) vagy nincs érezhetõ különbség.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Nagyon köszi! Elnézve a képeket, nem biztos, hogy lesz ilyen vékony villáskulcsom, egyébként van itthon minden méret. Legrosszabb esetben leköszörülök egy kulcsot, gyártatok acéllemezbõl vagy mégis be kell szereznem az eredeti szerszámot. :) Lehet ehhez a pedálhoz komplett tengelyt is kapni egyébként, lehet érdemes volna beszerezni tartalékba vagy inkább egy komplett tartalék pedált, úgy ráérek szerelni.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
Jani: koszi. alap mtb cipom van [sh-m122] es orszagutibol sem biztos hogy a legfullosabb karbon talput vennem meg.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Köszönöm. Én is a kis méretek miatt paráztam, a kottyanásban nem voltam biztos. Most már csak egy jó nagy satut kell szereznem, amibe gumibetétekkel is befér, hogy ki tudtam tekerni belõle a tengelyt. (Még nem szedem szét, amíg nincs nagy baja, a múltkori gondja elmúlott, de így már nyugodtan neki merek állni.)

Itt van egy leírás egy hasonló pedálhoz. Workshop: Stripping Clipless Pedals - BikeRadar

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Igen, mindent így kell csinálni ahogy írtad, kivéve a kottyanást, mert itt nincs gyorszár, ami még rászorít. Az a lényeg, hogy simán fusson a csapágy. Annyival bonyolultabb, mint a keréknél, hogy itt minden pici és nehezebb észrevenni ha kicsit kotyog vagy szorul, általában már csak akkor tûnik fel ha összeraktad a pedált :) .

Köszönöm. Én is a kis méretek miatt paráztam, a kottyanásban nem voltam biztos. Most már csak egy jó nagy satut kell szereznem, amibe gumibetétekkel is befér, hogy ki tudtam tekerni belõle a tengelyt. (Még nem szedem szét, amíg nincs nagy baja, a múltkori gondja elmúlott, de így már nyugodtan neki merek állni.)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

A robbantott ábrán a 3-as és a 4-es szám közötti két anyát szinte csak a shimano egymásba csúszó spéci csõkulcsával lehet rendesen lekontrázni ennek megfelelõen aranyárban van:(
TL-PD63, TL-PD73

Két pici villáskulcs is jó hozzá, elég sokszor csináltam már.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
A robbantott ábrán a 3-as és a 4-es szám közötti két anyát szinte csak a shimano egymásba csúszó spéci csõkulcsával lehet rendesen lekontrázni ennek megfelelõen aranyárban van:(
TL-PD63, TL-PD73
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Oké, köszönöm. Idáig már megbeszéltük korábban, nem tudom egyre gondolunk-e. Arra gondoltam, hogy a 3-as és 4-es között azt a két pici anyát kitekerem (az egyik a kónusz), hogy hozzáférjek a csapágyakhoz, akkor a kónusz visszaállítása sima ügy? Ugyanaz az elv mint az agyaknál, legyen egy nagyon kis kottyanása?

Igen, mindent így kell csinálni ahogy írtad, kivéve a kottyanást, mert itt nincs gyorszár, ami még rászorít. Az a lényeg, hogy simán fusson a csapágy. Annyival bonyolultabb, mint a keréknél, hogy itt minden pici és nehezebb észrevenni ha kicsit kotyog vagy szorul, általában már csak akkor tûnik fel ha összeraktad a pedált :) .

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Semmi. A kettest kitekered a pedáltestbõl egy normál villáskulccsal. Néhány modellnél kell ehhez a mûvelethez spéci kulcs.

Oké, köszönöm. Idáig már megbeszéltük korábban, nem tudom egyre gondolunk-e. Arra gondoltam, hogy a 3-as és 4-es között azt a két pici anyát kitekerem (az egyik a kónusz), hogy hozzáférjek a csapágyakhoz, akkor a kónusz visszaállítása sima ügy? Ugyanaz az elv mint az agyaknál, legyen egy nagyon kis kottyanása?