Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Sima pedál vs. SPD

- - - - -

 • Lépj be és szólj hozzá
3375 hozzászólás a témában

#3361
burce

burce

  bentlakó

 • fórumtag
 • 8.694 hozzászólás
thx GerMan, Szilaj !

#3362
Szilaj

Szilaj

  vendég

 • fórumtag
 • 29 hozzászólás
Hey!
GerMan: Nem hinném, hogy az inszalagok jobban nyulnának, hiszen nem nyujtott lábbal huzod a pedált, tehát a combcsont és a sipcsont/szárkapocscsont nem távolodik el egymástól, hanem a térded hajlik. Inkább elõnye van, hogy huzni is tudod a pedált, mégpedig az, hogy más izomcsoportokat is megmozgatsz, így nem lesz annyira monoton a terhelés. A térdszalagok egyébként azoknál a tagoknál szoktak nyulni (lejobb tudomásom szerint), akik sokat rohangásznak/ugrálnak (kosarasok, focisták sötöbö), legalábbis az ismerõseim közül még bicajosok nem igazán sérültek emiatt.  Köbö olyan terhelés a pedál húzása a lábnak, mintha egy konditeremben beülnél egy combgépbe, aztán x órán át változó súllyal gyúrnál. Bár az kevésbé kivitelezhetõ és mellesleg rohadt unalmas is lenne.

BRUCE: Nekem egy 4500 ft-os Wellgo pedálom van, de az tényleg csak kezdetnek jó. Egyetlen elõnye az ára, viszont a sarat nem türi, plusz dög nehéz, viszont így nem a 15000 ft-os tamásbáttyát vágod gallyra a kezdeti eséseid és "utolsópillanatbantuttamalábomkivennibazze"-id. :) és mint korábban már irtam, ha van a környezetedben SPD-re átálláson gondolkodó felló, akkor még mindig el tudod lõni neki. Persze az is jo megoldás, ha te veszel egyet használtan valahonnan, csak akkor figyelni kell, hogy jó patentet vegyél hozzá, mert hiába SPD, azért nem mindegyik szereti egymást.

Uff! Beszóltam. :) Bye!

#3363
GerMan

GerMan

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 445 hozzászólás
felmerült a hétvégén bennem egy kérdés... :)
vajon nem árt-e a térdizületeknek az SPD-nek az a lehetõsége, hogy felfelé húzhatod is a pedált ? nem nyújtja ez meg az ínszalagokat ? ??? ez csak nem egy természetes mozgásfajta. ha valaki ért ehhez, legyen szíves, világosítson fel !

szerintem (is) csak az a para az SPD-vel, ha úgy esel, mint azon a bizonyos poszteren - elõre. ha oldalra dõlök, nekem mindig kiold a pedál.
egyébként az egyensúlyérzék fejlesztésére nem rossz dolog. meg kell tanulni, hogy a felsõtestével egyensúlyozzon az ember, mert ugye a láb fixen van.

BRUCE,
én a ritcheyt csak ajánlani tudom, elõnye a többiekkel szemben, hogy befelé fordítva a lábat könnyebben old ki, ez esésnél jó lehet. vagy ennek a koppintásai is jók lehetnek (acor?). shimano-t még nem próbáltam, egy VP-101-hez volt még szerencsém, annak kisebb holtjátéka volt.


#3364
burce

burce

  bentlakó

 • fórumtag
 • 8.694 hozzászólás
Hello Emberek!!

Szilaj az elõbb errõl a témáról nagyon jól, összefogottan elmondott mindent, így én csak bólogatni tudok.
Nekem natúr pedálom volt egy ideig, aztán jött a klipsz, mondván, azért az egy pénzért megéri kipróbálni. Kipróbáltam. Bejött. Az egyedül gáz akkor van, ha egy zúzósabb szakaszon tépsz le, ahol könnyen eleshetsz. Szerintem az ilyen szakaszok elõtt érdemesebb egy picit kilazítani, annyira, hogy a lábat ne essen le a pedálról, viszont ha padlót fogsz, akkor könnyen "oldódj". Mivel a keményebb lefeléknél tekerni nem kell (szerintem :)), ezért nem hátrány, hogy húzni nem tudsz. Ez az én taktikám.
Láttam az egyik haveromat, amint a Bükkben 45-50nél egy hajtûkanyart nem tudodt bevenni. Neki sima pedálja volt, szerencsére. Mint a filmekben, fejjel elõre, egyenesen szállt be a bokorba. Ha a lába a pedálon marad, komolyan megzúzhatta volna magát. Szóval azért klipsszel, spdvel csak finoman bánni!!
Az spdre való áttérést mostanában tervezem. Ha vkinek van vmi jó ötlete, milyennel érdemes kezdeni, ordítson rám lécci.

Üdv:
BRUCE

#3365
Szilaj

Szilaj

  vendég

 • fórumtag
 • 29 hozzászólás
Hey emberek!
Én is bepöttyentem a tapasztalataimat, mert nagyon kényes téma ez. :) Eccóval én öt évig nyomultam espédétlen pedállal, és nagyon jól éreztem magamat vele. Estem rohadt nagyokat, amiatt hogy lecsúszott a lábam, meg elkerültem rohadt nagy eséseket azzal, hogy le tudtam tenni a lábamat. Most már több mint egy hónapja van espédés pedálom, meg cipõm, meg szandálom is :) és nagyon imádom (ezért is van szandálom, meg azért mert a simánjó espédészandál occsóbb volt mint a tewa nemespédé :) ). Sajnos ma Mo.-n nem tudod megcsinálni, hogy "najóvankipróbálomazespédétoszthanemjóakkorkidobom", mert erre bizony kevés embernek telik. De ha jobban belegondol az ember, akkor ott van a négyezerakárhányszáz forintos belépõ szintû pedál, meg a tizenakárhányezerforintos cipõ. Ha bejön, akkor ugyis örökre SPD-s marad a bringád, ha meg nem, akkor a pedált tutti el tudod lõni valakinek, jó esetben a cipõt is, de ha megmarad az se nagy tragédia, hiszen bringázni jó benne akkor is, ha leveszed a klipszet az aljáról. (ti.: merev talp, koptatók, erõs varrások)
De ha cécézel, akkor elõbb utóbb úgyis emellett kötsz ki.
Uff! Beszóltam.  :)   Bye

PS.: Aki espédével tanult meg nyúlazni, az nem tud nyúlazni

#3366
legszebbcsavo

legszebbcsavo

  bentlakó

 • fórumtag
 • 5.125 hozzászólás
hey sónibéjbi!

A hirdetésedet illetõen olyan mintha dezsávûm lenne.
Jövõ hét kedd ultrabrutálzúzás????? hö????

#3367
Shaun_Palmer

Shaun_Palmer

  fórumfüggõ

 • fórumtag
 • 4.323 hozzászólás
Ödv mindenkinek!
Én csak bologatni tudok igen müvelt barátom, Legszebbcsávó hozzászolása után. Én is probáltam a keretes SPD megoldást, dehát jónéhány esés lett a következménye a Budai-hegység különbözõ tájain.
Ugrani tényleg könyebb vele, de megéri-e nagyobbat ugrani, ha gyakran elesel?
Most egy cserélhetõ szegecses péatform pedált használok (így is elszoktam esni) és érezhetõen jobban tudok menni a DH-s szakaszokon. A városban +szenvedek, dehát ez van.

Van egy eladó EXUS KERETES, DH SPD pedálom nem kell valakinek? Van hozzá egy 45-ös SCOTT SPD cipõm is.

Shaun

#3368
legszebbcsavo

legszebbcsavo

  bentlakó

 • fórumtag
 • 5.125 hozzászólás
Ebbe én is belekotyogok. Az én véleményem az, hogy attól függ mihez melyik. CC-hez szinte csak elõnye van az SPD-nek, mivel ott a tekerés hatékonysága nagyban fokozható vele, meg amíg én is merevvel DH-ztam sima pedállal folyton lerázott a váz magáról és nem értettem miért nem tudok gyorsabban menni. Ezt a problémát DH-ban csak egy SPD nem oldja meg, mert ott sok váratlan ficánkolás, esés történhet és úgy jár az emberke, mint a legutóbbi bikkmakk poszterén a szerencsétlen elastic-man a toronyból ülve. Elég fájdalmas lehetett neki amikor a saját hátára rántotta a bringáját, mert nem volt ideje kikapcsolódni. Most kikapcsolódhat a kórházban csuklótöréssel.
A legjobb megoldás az össztelós váz egy jó tüskés pedállal. Egy GIANT XCR biztos nem ráz le és abban is biztos vagyok, hogy 2mp-nél nem mennék vele rosszabb idõt, mint merevvel egy jó kemény DH-CC-s terepen.
A keretes SPD se jó, mert ha nem kapcsolsz be használhatatlan a közepén a nagy bunkó szerkezet miatt.

#3369
groover-

groover-

  vendég

 • fórumtag
 • 188 hozzászólás
köztes megoldásként nem jöhet szóba a keretes spd? ha olyan helyre mész, akkor felveszed az spd-s cipõt, ha meg másmilyen helyre ott meg nyomod spd-vel.
namostmárcsak azt kéne tisztázni, hogy milyen hely az olyan és a másmilyen!
üdv: grrr

#3370
Zap

Zap

  bentlakó

 • fórumtag
 • 6.961 hozzászólás
Fõleg GerMan:

Igaz, hogy a rugóút segít a pedálokon maradni. Én is használtam SPD-t, de szerintem sima pedállal jobban érzed a pedált, és a gépet. Szerintem sima pedállal is meg kell tudni csinálni mindent, amit SPD-vel, ha jó a technikád. Ok, a rázós részeket elismerem, de az ugratást nem! Aztán én sokszor hárítok úgy, hogy ha kanyarban elkezd túlzottan csúszni a gép, visszarúgom kicsit magam. Ez SPD-vel sohasem sikerülne! Lehet, hogy nyersz egy-két másodpercet SPD-vel, de egy egész percet is elveszíthetsz, ha esel vele...(Ez csak DH versenyzésre értendõ)
Valaminek akkor leszel a mestere, ha sokat használod: én szeretek a városba is a bringámmal járni, ott ugratgatni, egykerekezni, gurulgatni, aminek köszönhetõen ezek a képességeim óriásit javultak. SPD-ben viszont nem kényelmes mindenhova mászkálni, nem? Hát marad a sima pedál...
Bár nekem is sokszor eszembe jut az SPD. :-/
Szóval egy tanács: aki profi ugrálgatónak vallja magát SPD-vel, az próbálja meg simával is! ;)

#3371
koga

koga

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 554 hozzászólás
Én maradok a hagyományosnál.
Mikor látok VK futamot a TV-ben,esés után fekszik a pacák és próbálja kirángatni a lábát a pedálból.Kösz,de ebbõl én nem kérek.

#3372
b

b

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 665 hozzászólás
Pipi : ne riasszon el az hogy rossz élményed volt elsõ látásra. Ha úgy kezded el használni hogy elinduláskor és megállás elõtt nem lépsz bele, csak valahol rajta van a lábad a pedálon nem lesz baj. Aztán fokozatosan lehet bátrabbá válni.
Eddig csak kétszer estem spdvel, mindkétszer egy helyben állás lett volna bekatintott lábbal  ;D
Ajánlom a bátortalanoknak hogy minden veszélyesnek igérkezõ helyzett elõtt inkább lépjen ki a pedálból.

Egyébként terepen szerintem verhetetlen mert nagyon jó hogy húzni is tudsz a pedállal.

#3373
GerMan

GerMan

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 445 hozzászólás
b,
szerintem eljön majd az az idõ is, amikor egy helyben állást gyakorolni sem fogsz visszariadni SPD-vel.  én legalábbis néha a piros lámpáknál próbálkozom vele  :) és még nem zakóztam emiatt, már-már reflexszerûen kiveszem belõle a lábam.
elég laza rugóval használom egyébként.

Zap,
kardokat elõ !   ;D
lehet, hogy én vagyok a béna, de sima pedállal én kevésbé érzem magam biztonságban. sosem volt igazán jó hagyományos pedálom, és nem tanultam meg a 2 pedál közé befeszítõs technikát sem, és néha csak tehetetlenül pattogtam miután a pedálról lejött a lábam egy rázós részen és csak az ülés tartott, meg a kormány markolása, a lábaimmal meg kétségbeesve keresem a pedált  :) SPD-vel nehezebb ilyen helyzetbe kerülni. persze meg kell fizetni a tanulópénzt, eleinte sokszor eldõl az ember, de mostanára már megjött az önbizalmam !..
azt még nagyon utáltam, amikor a patent után sima pedállal haladni akarsz, sokkal fárasztóbb, nehezebb.
de ha jól emlékszem, te DH-ban nyomulsz  :)  keretes patentpedállal azért ott is lehet próbálkozni. vagy nem érdemes ?


#3374
Pipi

Pipi

  vendég

 • fórumtag
 • 11 hozzászólás
b: Én még nem mertem kipróbálni, mert az egyik haveromnak, aki álló helyzetben dõlt el inszalagszakadása lett, mert neki dölt egy keritésnek. Nem tudta idõben kiugrasztani a talpát, nem volt felkészülve rá. Legpuhábbra volt állítva rugóerõsség.
Viszont tök jól lehet vele ugratni járdára fel, meg ahol megóvja az ember a kerekét, felnijét és mondjuk nagy sebességgel megy. ::)

#3375
b

b

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 665 hozzászólás
Amit írok ugye személyes vélemény  ;D

Sima pedál, se szájkosár semmi. Lehet hogy nem tudok úgy tekerni ahogy kell, de errõl mindig lejön a talpam. Fõleg terepen.
Taposó kosárral (klipsz ?) ez volt elég sokáig, a be/kilépés macerás egy kicsit, mert csak egy oldalon az igazi  ::)
SPD, ezt ki akartam próbálni, meg túl sok költeni valóm akadt  8) nem mentem még túl sokat SPD-vel, de már megszoktam, a belépés gyors szinte semmivel sem tart tovább mint rálépni egy sima pedálra, ugyanígy könnyû kilépni is belõle. A leglazábbra állítva kezdtem használni, majd késõbb szorítottam a kötésen. Azért hogy ki tudjak lépni vészhelyzetben.
Egyedül az zavar, hogy nem tudok vele egyhelyben állást gyakorolni.
Röviden ennyi

#3376
Bikemag

Bikemag

  házigazda

 • globális moderátor
 • 420 hozzászólás
Régi hozzászólások