Üdv!
Ami miatt ódzkodóm tõle:
- tekerés közben (fõleg hosszabb országúti távokon) nekem szükségem van arra, hogy a lábam valamilyen szinten mobil legyen a pedálon, tehát hogy olyan 5 cm-t tudjon mozogni elõre-hátra. Ez mennyire megvalósítható az SPD-vel?
- mennyire kényelmesek az SPD-s cipõk sétára? Sokszor (szinte mindig)bringával megyek be a városba és jó lenne ha tudnék benne normálisan közlekedni.
- mennyit kellene rááldoznom? Egy ilyen cipõ mennyi ideig üzemképes ha nem hajszolom agyon?
Szia!
Én még az "õsidõkben" nyomtam klipszel (olyan 10 éve), aztán egy bokasérülésbõl volt egy nagy szünet, tavalyelõtt szálltam ismét nyeregbe, elõször a régi bringával, klipszel, majd SPD, majd új bicaj.
- Az elsõ felvetésre az a válaszom, hogy az SPDnél nem fogsz akarni izegni-mozogni, ha jól választod meg a cipõdet, és jól is állítod be. Ugyanis az egész cipõtalp merev, eloszlik a nyomás, és nem fog égni a talpad hosszabb távon sem, mint egy nem kõkemény talpú cipõ+pedál párosításon.
Elsõ körben azt javaslom, a "sport" kategóriás cipõknél nézz körbe, ezek most 12-18e körül vanna. Mindenképpen próbáld fel a cipõt a lábadra (!), és ha szorosnak találod, akkor egy nagyobbat vegyél. Akkor jó, ha teljesen passzos, de sehol sem szorítja a lábadat ( a kislábujj nálam pl. a kardinális pont).
Másrészt a beállítással is szöszölj el, úgy, hogy kényelmes legyen. Ehhez szerintem kérd ki egy tapaztaltabb ismerõsöd segítségét és véleményét. Ha mindenképpen egyedül akarod megoldani, akkor szólj, és megpróbálom elmagyarázni, mire figyelj.
- Az a helyzet, hogy az SPD cipõket biciklizéshez találták ki, és az, hogy kényelmesen jársz benne, vagy jó benne tekerni, különbözõ igényeket támaszt. A gyalogláshoz hajlékony, rugalmas talp kell, ami követi a lábad-lábfejed mozgását, míg a biciklizésnél a merev, erõsített talp a kényelmes, mert tartja a lábad, és nem nyeklik-nyaklik benne. Az átmeneti cipõk viszonylag merev talpúka, nem olyan üvegkemények, mint a versenymodellek, viszonylag kényelmesen tudsz bennük sétálni, de inkább esetlegesen és rövid távon használd, egyrészt, mert kényelmetlenebb, mint egy utcai cipõ, másrészt meg elkoptatod a stoplit meg a cipõt is. Vagyis arra pl megfelelõ, hogy lerakod a bringát a garázsba, majd bekocogsz 2 sarokra a munkahelyre, de egész napi sétálgatásra nem javallott.
- Mindenképpen érdemes inkább a pedálon spórolni, a bike+ nak vannak már elég jó pedáljai pár ezer forintért. Én az enyémet több mint egy éve vettem 6000ért, és azóta is jól mûködik. (ebikon 5000 körül van). A cipõnél viszont inkább áldozz kicsit többet. Én egy Shimano M034 -est vettem, kifutó modell volt, és 12000ért kaptam meg. Érdemes nagyon figyelni az akciókat, néha 4-6ezret is spórolhatsz vele. A Shimanó cipõknek (általában) jó, precíz a kidolgozásuk, tartósak, strapabíróak, nekem egy év alatt (kb. 4000 kilométer) sem történt vele semmi extra, picit olajos itt-ott. Lehetõleg a cipõn ne spórolj, próbálgasd, és válaszd azt, amelyik kényelmes és kielégíti az igényeidet. kb 12-20ezerig vannak. Ajánlom figyelmedbe a Shimano M038 cipõt, vagy ha nincs annyi pénzed, az M021 is megfelelõ lehet.
X.
Ui.: a fent leírtak csak az én véleményemet és tapasztalatomat tükrözik, nem vagyok beépített embere sem a shimanonak, sem a bike+nak ( a wellgonak meg pláne nem, ugyanis a B+ M919 valójában a Wellgo M919 pedálja álruhában)