Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Sima pedál vs. SPD

- - - - -

• Please log in to reply
3378 replies to this topic

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,695 posts

régi sárga mûanyag oldalú look pedált szeretnék venni...valaki használt már ilyet?
egy igazi campinges kérdés:az spd pedálokat lehet cipõ nélkül is használni?egy régebbi bikkmakkban olvastam egy túráról(Trans India)ahol a csávónak ilyen feles wellgo pedálja volt mert egyszer szandiban egyszer pedig psd cipõben tekert...akkor lehet cipõ nélkül is használni csak kényelmetlen lenne?

Az olyan SPD pedált, amin van platform, azt lehet sima, utcai cipõben is használni. De ami csak SPD, azt nemigazán, mert baromira csúszik és kicsi a felület, amit taposhatsz.
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
régi sárga mûanyag oldalú look pedált szeretnék venni...valaki használt már ilyet?
egy igazi campinges kérdés:az spd pedálokat lehet cipõ nélkül is használni?egy régebbi bikkmakkban olvastam egy túráról(Trans India)ahol a csávónak ilyen feles wellgo pedálja volt mert egyszer szandiban egyszer pedig psd cipõben tekert...akkor lehet cipõ nélkül is használni csak kényelmetlen lenne?

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts

re Retyi: ha be volt jól állítva a cipõre, akkor merre akartál kicsúszni belõle & mitõl nem tudtál húzni vele??

Hátrafelé olyan érzésem van, mintha folyamatosan ki akarna jönni, ezért lefelé szorítom a spiccem, az ad egy kis biztonságérzetet. Ha a szíjat jobban meghúzom, akkor nem tudnék kényelmesen belelépni, amikor gyorsan kell - pl piros lámpás rajtnál. így meg nem az igazi...

Lord_Leslie

Lord_Leslie

Házigazda

• globális moderátor
  • 17,297 posts
oúti és montis spd pedál között leginkább tán a sártûrés jelentkezik.
ami oútinál közelít a nullához, de ugye felesleges is.
Valamint az oútis verzióknak mintha kicsit nagyobb szokott volna lenni a kerete..

pl:

520M
Feltöltött kép

520A
Feltöltött kép

bár így ránézésre az oútisnak is lehet sártûrése mégiscsak :)
de Montira csak montist vegyél !

ja.. és hoppá.
ezen konkrét példánál az óuti verziónak csak az egyik oldalába tudsz kattintani.
Teljesen ugyanaz a felépítés kivétel ez alól a "keret" illetve hogy az M mindkét oldala kattan.
Fekete Bárány........ Táltos Csacsi
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda

sylverdevil

sylverdevil

vendég

• fórumtag
  • 91 posts
Üdv kedves hozzáértõk!
Van valami jelentõsége annak, hogy más-más fajta spd pedál terjedt el országutis és montis berkekben? Netán a súly szempontjából van valami jelentõsége?
Nemrég vettem egy shimano pdm-505-ös pedált a montimra és teljesen beleszerettem a "patenolásba". Mihelyst az országutival is birtokbaveszem az aszfaltcsíkot tavasszal szeretnék arra is venni egyet, talán egy pdm-520-ast. Ha használhatnom a két pedált ugyanazzal a stoplival?
Van valami jelentõsége shimanoéknál, hogy a cipõhöz melyik pedált ajánlják, vagy csak árfekvésben próbálnak hasonló kaliberût ajánlani?
Ennyi voltam, a válaszokat elõre is köszi :)

_bence_

_bence_

vendég

• fórumtag
  • 134 posts
itt a 2.!
sima a húzás & a kilépés is.
stabilizálni a klipszet: két szíjat húzzál bele! figyeldcsakmeg mekkora jóság!
(fönt zsákkötözõvel egy ponton sztem érdemes megpöttyinteni az elsõ hevedert)
most azon filózom (mert mondták), hogy a külsõ részre, a két szíj összefogása & az oldal, valamint a teljes tartás miatt, varrjak fel egy bõrdarabot & meglátom hogy még annál is jobban meglepõdök, mint mikor jött a szél, hogy dupla madzag...
re Retyi: ha be volt jól állítva a cipõre, akkor merre akartál kicsúszni belõle & mitõl nem tudtál húzni vele??

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 posts
Százból 99 azt mondja, nem tud húzni a klipszben (vagy kilépni nem tud belõle). Én vagyok az egy, akinek tökéletesen mûködik, húzni is tudok, és kilépni is :-)
Hogy miért próbálkozom mégis SPD-vel? Néha elgondolkodom, hogy miért jön mindenki szembe az autópályán, lehet, hogy én megyek rossz irányba? :-) De eddig nem sikerült errõl meggyõzõdni...

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
Szíjat meghúzni? Be van lõve arra a cipõre, amiben tekerek - ennyi.
Rátépni nem fogom városban, mert az életveszély, vészhelyzetben esélytelen kitépni belõle a lábad - szerintem.
SPD nekem annyiban jobb, hogy tudom húzni (körkörösen tekerek) és vészhelyzetben mégis kiold.
Én nem vettem észre hogy a cipõ orra miatt ne tudnék kilépni - a lábfejem kb párhuzamos lehet a váz hosszani tengelyével.

Nálam mindenképp nyerõbb az spd, mint a klipsz - ezek miatt.

albertfish

albertfish

Posztolányi Dezső

• fórumtag
  • 8,749 posts
  • LocationPécs
engem is érdekelne,mert szemezek egy kerets spd pedállal
de nem volt sosem még...

fr felhasználás lenne a cél

Egy Házam van, annak az Égbolt a teteje,padló a végtelen Föld, falak nincsenek.Apám a Nap, Hold Anyám, Csillagok a gyermekek,határtalan horgolják illatok a kertemet.Óceánkád, láng a lámpa, arcom tóban mosom,hegytetõ az irodám, ottan, józan gondolkozom..

BDPST melókeresés in progressz..ha tudsz valamit ne titkolózz! 

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 posts
Taníts, mester! :-)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Meg kell tanulni használni az spd-t. :)

A sebesség mindent megold.

_bence_

_bence_

vendég

• fórumtag
  • 134 posts
laza volt a klipszedl, vagy miért nem húztál vele? merre csúszna ki a lábad?
(sztem MR. Haspók pont erre gondolt: jobb pedál, jobb sarok kifordítás=jobblábad nagylábujja elindul befelé & ha pont lent vagy vele & egy kicsit elsõkerék felé, akkor a hüvelyklábujj beakadhat...én így értettem..de látom már írta is.)

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 posts
Igen, a sarkad jobbra kitolod. Ez azt eredményezi, hogy a lábfejed elsõ része balra fordul...

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
Érdekes amit írsz a klipszrõl...
Én egy szezont mentem spd-vel, a most épült városira jobb híján visszatettem a klipszes pedált és állandóan fosok, hogy kicsúszik a lábam. Nem tudok vele úgy húzni, mint spd-vel. Azóta jöttem rá, hogy spd elõtt gyak nem is húztam. Amint lehet veszek spd-t a városira is.

Hogy akad be a lábad a hajtókarba? Én a sarkam kifelé fordításával oldok ki, tehát jobb láb esetében a sarkam jobbra kitolom. Így nem akad be.

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 posts
Végre kipróbáltam a karácsonyra beszerzett Speedplay Frog pedálokat. Hát... tényleg olyan, mintha jégkockára lépne az ember :-)
De nem ez vele a probléma. Hanem ugyanaz, mint az összes SPD-jellegûvel: úgy kell kilépni belõle, hogy a lábfejemet kifordítom.
Ha laza a rugó (a Frog esetében nincs rugó: a cipõn lévõ patentet lehet picit elfordítani, hogy a kilépési szöget módosítsa az ember), tekerés közben könnyen kiugrik a lábam, de kilépni nem sokkal könnyebb. Ugyanis ha a pedál nem a hajtókör tetejéhez közel áll, akkor a lábfejem elsõ része fordításkor beakad a hajtókarba. Eddig azt hittem, a rugó miatt van problémám a kilépéssel, de most kiderült, hogy nem.
A Froggal is hasonló a probléma: ráadásul itt tekerés közben is folyamatosan inkább kifelé kell tolni a térdeimet ahhoz, hogy a lábfejem ne forduljon ki a kritikus mértéknél jobban, ez pedig nem éppen ergonomikus.
Ötletek a probléma megoldására? Még nem adom fel a kísérletezést a Froggal, de nem igazán látom, mit lehetne itt javítani. Õszintén szólva nem látom azt sem, hogy a jól bevált, biztonságos és mégis kényelmes klipszes megoldást mivel lehetne felváltani. Olyannal, amivel kilépéskor nem akad be a lábfejem a hajtókarba...

juby

juby

törzsvendég

• fórumtag
  • 540 posts
nos a téma cimeként feltett kérdésre sajnos csak azt mondhatom amig nem találok cipöt marad a sima pedál:( de ha bárki bárhol lát 48-50es spd-s cipelöt légyszi szóljon köszike

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
A www.raceface.com -on nem találtam pedált, szerintem (már) nem gyárt.

A sebesség mindent megold.

_Alex_

_Alex_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,086 posts

a kettõ pedál közül melyiket lenne érdemesebb venni, vagy esetleg ezeknél jobbak (minõségben) ?

1. http://ebike.hu/term...edal/normal/395

2.
http://siteadmin.web...S=13&B=8&TA=470

Ha nem akarod klipszel használni, ezt javaslom.
Ennek szimmetrikus a két oldala(egyensúlyban van a pedál) és nem kell mindig megfordítgatni.

Balance a bike right, keep the pedals turning, forget about everything except right now...
Picasa _Alex_

Barna_UMF

Barna_UMF

törzsvendég

• fórumtag
  • 337 posts

Ne írj olyat, amit nem tudsz.

egyébként gyárt

Barna_UMF

Barna_UMF

törzsvendég

• fórumtag
  • 337 posts
Ma törtem el egy BikePositive DH platform pedált :(
A tengej törött el a ónusz csavar elött 2mm-el, csak az volt az érdekes hogy nem az törött el ami kotyogott mint az álat és kb 50cm-rõl ugrotam le.

Feltöltött kép