Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Örökhajtós bicó építése, de hogyan?

* * * * * 1 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
5023 hozzászólás a témában

Oxigén_Max

Oxigén_Max

vendég

• fórumtag
  • 112 hozzászólás

Nem a KMC-n van a hangsúly, hanem azon hogy erõs lánc kell a fixire, mert pl. skidnél elég nagy pofont kap... Aki a legalapabbal nyomja az ne csodálkozzon, hogy megnyúlik.
A KMC vagy 20 féle egysebességes láncot gyárt, az 1000 Ft-ostol a kb. 15000-esig, nyilván az ár tükrözi a minõséget/erõsséget. Azért javasoltam a 710-est mert szerintem ez már elég erõs, de még elérhetõ ára van, én ezt használom és bírja.

OK köszi. Nálam lehet hogy mégis inkább az a gond, hogy elmászik a kerék egy idõ után, ki fogom próbálni azt a dupla alátétes megoldást is.
Lófarok József

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 hozzászólás

Nincs itt semmi ellentmondás, az tény hogy a lánc a használat során hoszabb lesz, tehát maga a lánc nyúlik. Ahogy írtam ez nem az anyagának a nyúlásából adódik, hanem az egyes alkatrészeinek a kopásából.
Gondolom ezzel mindenki egyetért (aki nem az tényleg olvasson utána :)), ezért fölösleges tovább ragozni a témát.

Nem értek egyet. Szerintem a lánc nem nyúlik, hanem rövidül.
Vedd csak le a kopott láncot, fektesd az asztalra egy ugyanannyi szempárból álló új mellé, és told össze szemenként.
Na ugye! :-)
Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!

Csipisz_

Csipisz_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.517 hozzászólás
A lánc nyúlás klasszikus, és hibás kifejezés, és emiatt sokan hiszik azt, hogy nyúlásról van szó, nem kopásról. Nem hülye ember a fizika tanárom sem, mégis ki kellett vele számolnunk, hogy rájöjjön, hogy a láncot nem megnyújtotta a bicaján....
járt érte az órai ötös!:D

http://skidmark.blog.hu/
"Ostobákkal ne bocsátkozz konfliktusba,mert lesüllyedsz az õ szintjükre és legyõznek a rutinjukkal."

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

Amihez a skidelésnek semmi köze.

OK, feladom.
Mindenki olyan láncot használ amilyent akar.

...csak még egy gondolat:
ezt a képet azért érdemes megnézni, és elgondolkodni, hogy egy ilyen (teljesen általános) kopást mi okozhat.
Failure is always an option.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

Nincs itt semmi ellentmondás, az tény hogy a lánc a használat során hoszabb lesz, tehát maga a lánc nyúlik. Ahogy írtam ez nem az anyagának a nyúlásából adódik, hanem az egyes alkatrészeinek a kopásából.
Gondolom ezzel mindenki egyetért (aki nem az tényleg olvasson utána :)), ezért fölösleges tovább ragozni a témát.

Amihez a skidelésnek semmi köze.

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

Kár a cinikus hangvételért, amikor saját magadnak mondasz ellent.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

Nem a KMC-n van a hangsúly, hanem azon hogy erõs lánc kell a fixire, mert pl. skidnél elég nagy pofont kap... Aki a legalapabbal nyomja az ne csodálkozzon, hogy megnyúlik.
A KMC vagy 20 féle egysebességes láncot gyárt, az 1000 Ft-ostol a kb. 15000-esig, nyilván az ár tükrözi a minõséget/erõsséget. Azért javasoltam a 710-est mert szerintem ez már elég erõs, de még elérhetõ ára van, én ezt használom és bírja.

Hûha, azért ennek olvass utána...
Akkor mit is mérünk a láncnyúlásmérõvel? :)

...na persze maga az anyag nem nyúlik, de (fõleg) a csapok kopnak, ezért hosszabb lesz a lánc ahogy használódik.

Kár a cinikus hangvételért, amikor saját magadnak mondasz ellent.

Shaun_Palmer

Shaun_Palmer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.323 hozzászólás
Bocsi, hogy iderondítottam.
delete pls
"Ha nem lehetsz a legjobb, légy a legrosszabb!"

bptitans.hu

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

A lánc nem nyúlik.

Hûha, azért ennek olvass utána...
Akkor mit is mérünk a láncnyúlásmérõvel? :)

...na persze maga az anyag nem nyúlik, de (fõleg) a csapok kopnak, ezért hosszabb lesz a lánc ahogy használódik.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
A lánc nem nyúlik.

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

Vasboltban kapaható "biciklilánc klasszik" is KMC, ezer forint alatt. Ha a kerék mozdul el, ajánlom az én megoldásomat: két darab alátét az anya alatt, egy kisebb, és alatta egy nagyobb, hogy ne deformálódjon el. A Miche agyhoz járó, integrált alátétes anyát az elsõ meghúzásra tönkrettem, egy darab alátétet pedig egyszerûen belepaszírozza az anya a papucsba.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
Vasboltban kapaható "biciklilánc klasszik" is KMC, ezer forint alatt. Ha a kerék mozdul el, ajánlom az én megoldásomat: két darab alátét az anya alatt, egy kisebb, és alatta egy nagyobb, hogy ne deformálódjon el. A Miche agyhoz járó, integrált alátétes anyát az elsõ meghúzásra tönkrettem, egy darab alátétet pedig egyszerûen belepaszírozza az anya a papucsba.

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

Azt nem tudom, hogy mit lehet csinálni azzal a jelenséggel, hogy folyton utána kell húzni a hátsó keréknek mert fellazul a lánc.

KMC710
Nekem bejött, itt egész jó áron van.

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 hozzászólás

Hi, sajnos nem mert elvitték "hátra" és úgy cserélték ki.
Amúgy én a stucnit is rövidebbre cseréltem, mert az a hosszú nekem nem jött be. Ja meg én öntöttem defektjavító folyadékot a hátsóba, csak a vicc kedvéért és elég jól bejön, azóta semmi. Amúgy meg több defektem volt ezzel a géppel mint életembe valaha.
Azt nem tudom, hogy mit lehet csinálni azzal a jelenséggel, hogy folyton utána kell húzni a hátsó keréknek mert fellazul a lánc.

1. Nem gond, ha oda kerülök, megoldom.
2. A stucni nekem szerencsére bejön. Nem a fékkarokhoz jön ki ugyan a fogás, hanem kicsit hátrább, a "kanyarba", de jól tartja a tenyeret.
3. Defektjavítót nem tudok a Presta szelepes belsõkbe tenni, sajnos nem a kiszedhetõ szelepes fajta.
4. Surly Tuggnut? :-) Bár, ha jól értem, nem a tengely vándorol, hanem a lánc "nyúlik" (kopik), ahogy MaTT mondja. Erre csak annyit tudok mondani, hogy ne használj Sunrace CNX 46-ot, mert jól néz ki ugyan, de egy ...
Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 hozzászólás

Semmi gond a klipszes pedállal, csak be kell úgy állítani, hogy könnyen ki/be lépj de azért fogjon is (ahogy MaTT is írta), és fõleg meg kell szokni.

Csak 2,19 :) Ez a kép nem került bele az ujságba.
Az új bambuszváz már remélem verni fogja a 2,05 kg-os kedvencedet :)

Bocsi, nem volt nálam az újság, amikor írtam, csak arra emlékeztem, hogy valami 2,2 körüli érték...

(Az elõzõ hsz-t persze offline szerkesztettem, igazából máshová már megírt töredékekbõl. Más fórumon már megkaptam a "Tolsztoj" becenevet, ígérem, itt megpróbálom visszafogni magam.)

A klipszes pedál nem újdonság számomra, az országútimon is az van. Csak azzal ugye egybõl ki szoktam menni a városból, és amikor az utolsó lámpát is elhagyom, akkor szoktam behúzni a szíjat (meg indítani a km-órát). De dolgozni amellett is inkább egy ParasztCsepszonnal jártam...
Nomeg, ha bringázni megyek, akkor valamiféle sportcipõt húzok, de dolgozni teljesen közönséges utcai cipõben járok. (Egyszer bementem egy Vans outletbe Allenben, de nagyon hamar kijöttem onnan...)

peeeter

peeeter

vendég

• fórumtag
  • 38 hozzászólás
nekem, amikor még a montimat hajtottam, rendszeresen megfájdult a térdem, de mióta fixire váltottam (1 éve), azóta csak egyszer, akkor is csak azért mert nagyon megerõltettem, hegynek föl-le. talán az is lehet, hogy a fixizés megerõsíti a lábat, és a térdre kevesebb terhelés jut? nem tudom, eddig bevált, remélem késõbb nem lesz baj a térdemmel!

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8.649 hozzászólás

szerintem minden fixi ilyen. És nem feltétlen lazulásról van szó,hanem kopásról. Volt h már nem tudtam hova hátrahúzni a kereket annyit kopott a lánc (outi papucs).

Oxigén_Max

Oxigén_Max

vendég

• fórumtag
  • 112 hozzászólás

MaTT:

Nem tûnik túl gagyinak a monoblokk, de majd odafigyelek rá. Emlékszel esetleg, hogy mekkora a tengelyhossza?
A felniszalagos dolgon hamar túl kellett esnem, amint látod.

Hi, sajnos nem mert elvitték "hátra" és úgy cserélték ki.
Amúgy én a stucnit is rövidebbre cseréltem, mert az a hosszú nekem nem jött be. Ja meg én öntöttem defektjavító folyadékot a hátsóba, csak a vicc kedvéért és elég jól bejön, azóta semmi. Amúgy meg több defektem volt ezzel a géppel mint életembe valaha.
Lófarok József

kõcsirke

kõcsirke

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás
kedvenc fixis bloggerem eladja az ûber Nagasawáját:

NAGASAWA NJS KEIRIN TRACK PISTA FIXED GEAR FRAME MINTY! - eBay (item 290443267260 end time Jun-18-10 10:14:19 PDT)

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
Nekem nagyon jól bevált a MaTT által ajánlott Chrolab pedálszíj. Én úgy tettem fel, hogy kb. 45 fokban áll és így olyan, mint a Powergrips, menet közben tökéletesen tart, és nagyon könnyû a ki/belépés.

Exile, te nem nagyon aprózod el a hozzászólásaidat. :)