Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Örökhajtós bicó építése, de hogyan?

* * * * * 1 votes

• Please log in to reply
5023 replies to this topic

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts
Amikor összeraktam a fiximet (elsõ) úgy gondoltam, hogy elsõ féket rakok rá, aztán majd ha belejövök leveszem. Hát úgy érzem belejöttem, de nem veszem le. Sõt rakok hátra is és átfordítom a flip-floppos hátsó kereket...sima SS lesz. Jó játék a fixi, de kezd elegem lenni, hogy völgynek szétpörög a lábam. Elismerésem azoknak akik fék nélkül használják, én úgy látszik nem vagyok olyan kemény (fõleg a keresztszalag nélküli térdem nem). A klasszikus 42/16-al nyomom, ezzel a környéken fel tudok menni minden emelkedõn de azért haladós, és lassítani meg skidelni is lehet vele viszonylag könnyen.

nagybub

nagybub

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,615 posts
Halihó

Az elsõ héten(amikor megépült)én is jártam úgy,hogy leesett a lánc a piros lámpás keresztezõdés elõtt,nem is állt ott "csak" egy busz...Teljesen bennem volt hogy most beledurranok a busz hátuljába,olyan halálfélelmem nemigen volt,s azóta sem.Váltott a lámpa...Utánna kb egy hétig a járdán mentem,de a gyalogosok még rosszabbak.Visszatértem a közútra.
Fék nélkül nyomom,de nem tartom magam amolyan tökös legénynek,és nem ítélem el azokat sem akik legalább elõre tesznek fel egy féket.Elég pörgõs áttételt használok(44x18)aminek következtében õrült sebességeket nem nagyon tudok elérni,itt az Alföld szivében meg nem sok lejtõ van.Sajna.

bub, a behegesztes sajat kezed munkaja?

Nem,és az egyik oldalt az istennek sem akart megmaradni a réz,szennyezték ezek a mocskos oroszok biztos az anyagot :D.
Karosszériás ismerõssel varrattam bele,örült nekem ;),bár amikor teljesen kész lett a gép(szinterezve,összerakva)és elgurultam hozzá,már büszkén mutogatta,hogy ezt is õ csinálta :)

Fél kézzel megállítom a vonatot!!! :)
Pókmalac
Fixi

Dadan

Dadan

új vendég

• fórumtag
  • 9 posts
+1 érv a hátsó fék megléte mellet, ha úgy adná a rossz szerencse, hogy egy baleset résztvevõjévé válik a féktelen fixi-rider, rendõrség/biztosító/felelõsség szempontból roppant nagy jelentõsége van, hogy a keró megfelel-e a kresz elõírásainak (nyilván nappal pl nem fognak egy hiányzó hátsó lámpa miatt pattogni). ...

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts

Meg nem ordibálod a gyalogfelüljáróról lefelé az elõtted guruló országútis haverodnak hogy "menj már elõre, és nézd már be a keresztezõdést, mert nem bírok megállni" igaaaaz??? :D:D:D:D:D:d

az csak vicc voooolt :)
ha egyedül megyek nyílván lecsúszok az aljáig aztán megnézem jön e kocsi, csak gondoltam lesuhanok ügyesen a lejtõn .p

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
:chin:végülis ha bedugnak egy botot vagy a lábukat a küllõk közé....

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts

Én csak megkérdeztem a benfentes urakat, hogy mi az értelme annak, hogy nincs hátsó fék (vagy elsõ sem), ugyanakkor elég küzdelmes lábbal fékezni, skidelni , és akármennyire is féknélküli, ugyanúgy fékeztek Ti is, mert különben szabadonfutóssal is bevállalnátok a féknélküliséget.

Szóval bennem egy csepp ellenérzés sincsen.

Hátsó azért nincs, mert tényleg felesleges. Aki rendesen tud kerékpározni annak nem kell, akkor meg minek vegyem meg, rakjam fel, tartsam karban. (A lehetõ legrövidebb féktávot biztosítja az elsõ önmagában is, az elsõ fék hibája esetén meg meg lehet állni lábizommal - két független fékrendszer mindig erõsen ajánlott.)
Az elsõ már más tészta. Elsõ fék nélkül sokkal hosszabb a féktáv, uh praktikus megfontolásból fenn kéne lennie. Csak hát nem mindenki praktikus elvek mentén fixizik, van, aki élvezi a kihívást vagy mit... Engem nem zavar amíg a) nem rám kenõdnek fel B) nem mondják azt, hogy ugyanolyan rövid úton meg tudnak vele állni.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
pfáh:D

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,925 posts

már egy ideje én is fék nélkül nyomom. városban teljesen jó. mivel tudod, hogy csak magadra számíthatsz, jobban odafigyelsz, elõvigyázatosabb vagy, nem mész bele olyan szitukba ami váratlan helyzetre adhat okot. pl nem közlekedek bringaúton -> nem ugrik ki elém gyerek, nem fordul be elém furgon.
sokkal inkább szidom magam amiatt, hogy leszoktam a sisakról városban, mint azért, mert leszoktam a fékrõl...

Meg nem ordibálod a gyalogfelüljáróról lefelé az elõtted guruló országútis haverodnak hogy "menj már elõre, és nézd már be a keresztezõdést, mert nem bírok megállni" igaaaaz??? :D:D:D:D:D:d

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
még annyi, hogy ha figyelsz a láncfeszességre, akkor soha nem fog leesni a lánc.
ha meg mégis... akkor eddig nekem mindig befele esett és blokkolta a kereket. kopkopkop

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
Hivatalos állásfoglalás:)

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
már egy ideje én is fék nélkül nyomom. városban teljesen jó. mivel tudod, hogy csak magadra számíthatsz, jobban odafigyelsz, elõvigyázatosabb vagy, nem mész bele olyan szitukba ami váratlan helyzetre adhat okot. pl nem közlekedek bringaúton -> nem ugrik ki elém gyerek, nem fordul be elém furgon.
sokkal inkább szidom magam amiatt, hogy leszoktam a sisakról városban, mint azért, mert leszoktam a fékrõl...

bgergo

bgergo

vendég

• fórumtag
  • 79 posts

de ki fogom próbálni mindkettõt és annál maradok amelyik szimpatikusabb

szerintem a legtobben igy voltak ezzel meg a fixizes elott... :)

steel is real

Whist

Whist

törzsvendég

• fórumtag
  • 362 posts

de biztos ti tudjátok jobban, úgy h nem is közlekedtetek még fixivel....

Ki mondta ,hogy tudom??Mert én nem.Vagy ha nem ütötte volna ki a szemedet használtam a "szerintem" és az "én így gondolom" szavakat is:)

Más.. Én jobban hajlok az SS hajtás felé mint a fixi felé,de ki fogom próbálni mindkettõt és annál maradok amelyik szimpatikusabb,és ha pl az SS-nél maradok akkor oda már elkél a 2 db fék,nah de mondjuk az már nem is fixi..

mVik

mVik

vendég

• fórumtag
  • 140 posts
Akinek kétségei vannak az egy fékkel kapcsolatban, annak azt tanácsolom, hogy próbálja ki! Egyre nagyobb sebességekrõl vészfékezzen csak elsõ fékkel a fixin. Mikor eléred azt a kritikus pontot, amikor megemelkedne a hátsó kerék és bukfenceznél, megérzed a lábaddal, hogy valami nem stimmel! Mert közvetlen az összeköttetésed a hátsó kerékkel, és ha megszûnik az ellenállása, azt azonnal érezni fogod, ráterhelsz, és kompenzálod. Ha valaki fixivel ezt kipróbálgatta, NEM TUD ORRA ESNI.
Mivel vészfékezésnél (meg amúgy is) a legnagyobb, szinte az össze terhelés az elsõ kerékre hárul, a hátsó nem túl sokat fog. Amit kéne, azt meg lábbal sokkal biztosan tudod fogni, ki sem fog csúszni a hátulja. Így maximális elsõ fékerõvel, és fixin GYORSABBAN FOGSZ MEGÁLLNI, MINTHA KÉT FÉKED LENNE. Mert tudod és mered is használni az elsõ féket, sokkal jobban mint mások.
Ebbõl látszik, hogy FIXIRE teljességgel FELESLEGES A HÁTSÓ FÉK. Elõször én is fent hagytam, de csak a felni koszolta össze...
A koskormányon tényleg bután néz ki egy fékkar, ezért tettem fel egy cyclocross kart a legfelsõ fogásra, úgyis ott fogom a legtöbbet.

Fék nélkül meg lehet menni, odafigyelve, óvatosan, biztonságosan és mindezzel együtt LASSAN, legalábbis lassabban mint fékkel. Mivel tudod, hogy nem tudsz mindenhol megállni, nem is fogsz úgy menni, hogy ráfázhass, ha van benned egy kis életösztön.

bgergo

bgergo

vendég

• fórumtag
  • 79 posts

Halihó

Az Ebay tele volt vele egy idõben...ma már sajnos nincs,másképp már épülnének a vázak :(
Ilyen van most is fent.Vagy ez,de ilyet szinte "házilag" is tudsz csinálni,csak le kell eddzeni.

bub, a behegesztes sajat kezed munkaja?

steel is real

D@NI

D@NI

vendég

• fórumtag
  • 59 posts
fixinél mindig figyelni kell elõre és ha váratlan helyzet van akkor meg kell próbálni kikerülni meg ezt minden bicóval így kéne, szerintem egy tapasztalt fixis (fõleg elsõ fékkel) ki tudja védni azokat a helyzeteket amiket más 2 fékkel.
de biztos ti tudjátok jobban, úgy h nem is közlekedtetek még fixivel....
ha skiddel megállni akarsz és nem sokat csúszni akkor csak fel kell állni és kész úgy a leghatékonyabb a fixi lassítása fék nélkül. (szerintem)

Whist

Whist

törzsvendég

• fórumtag
  • 362 posts
Megvan a Koga vázam,sikerült megcsinálni,ki lett húzva egyenesre ami nem volt egyenes:)
Már csak egy kis utómunka a vázon homokfúvás után és lehet festeni is,örülök neki nagyon.

A fék nélküliségrõl meg annyit mondanék,hogy kinek mi tetszik.Még nincs tapasztalatom egyenlõre a fixivel,de nekem mindenképp lesz rajta elõl és hátul is fék.És nem azért mert nem vagyok menõ,ez sokadik szempont városban való közlekedésnél szerintem,hanem azért mert így egyszerûen kényelmesebb,én így gondolom.Nagyon szeretem a szimmetriát,és pl. hogy nézne ki a gép koskormányon csak egy oldalon outi fékarral?
De mondom szerintem kényelmesebb és biztonságosabb is,de ez csak az én meglátásom..

mcsontos

mcsontos

törzsvendég

• fórumtag
  • 354 posts

A féktáv az ha meglátod az akadályt fékezel és megállsz. Fixivel- Kilép egy gyerek eléd TE észleled- elõredõlsz ellentartasz megállsz és visszanézel az elütött gyerekre. "JÓ" kis sakjátszma, gratulálok. Vagy mész bringaút-eléd bejön egy furgon TE észleled majd levakarnak az oldaláról. Nekem ne mondja senki, hogy megáll olyan távon mint ha KÉT fékkel menne. Én már mentem fék nélkül és most csak kontrával megyek. De néha összekarcoltam a gatyám belül.

volt már nekem is olyan, h rögtön meg KELLETT ÁLLNOM és MEGÁLLTAM.
skid + elsõfékkel
de meg lehet skiddel is, a testsúlyod áthelyezésével növeled/csökkented a fékhatást/távot

loser66

loser66

vendég

• fórumtag
  • 100 posts
A féktáv az ha meglátod az akadályt fékezel és megállsz. Fixivel- Kilép egy gyerek eléd TE észleled- elõredõlsz ellentartasz megállsz és visszanézel az elütött gyerekre. "JÓ" kis sakjátszma, gratulálok. Vagy mész bringaút-eléd bejön egy furgon TE észleled majd levakarnak az oldaláról. Nekem ne mondja senki, hogy megáll olyan távon mint ha KÉT fékkel menne. Én már mentem fék nélkül és most csak kontrával megyek. De néha összekarcoltam a gatyám belül.

mcsontos

mcsontos

törzsvendég

• fórumtag
  • 354 posts

" lábbal ellentartva vagy skiddelve megálni jobban szeretek és jobban is lehet. skidbõl is van a csíkhúzós menõ, meg van mikor nem támaszkodsz annyira elõre, nagyobb fékhatás, erõsebb gumikopás"

Azért inkább a fékbetéted kopjon, mint a térdízületed :)

:) a kerót is "jobban érzed" ellentartva, na ezt jól elmondtam :), nem lep meg a keró