Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Örökhajtós bicó építése, de hogyan?

* * * * * 1 votes

• Please log in to reply
5023 replies to this topic

pett1

pett1

vendég

• fórumtag
  • 95 posts

Én is csodálkoztam kicsit, de 132,5-rõl ugye mindkét oldalnak csak 1,25mm-t kell elhajolnia. Gyakorlatilag az nem is hajlás, sztem a gyártási/összeépítési tolerancián belül van.

1ébként az okosok azt mondják, h ilyen machinációkat (126-120) jobb úgy csinálni, h tartósan "elgörbíted" a lánc+támvillát a kívánt méretre, és nem csak belerakod a kereket oszt ráhúzod.

az oke, hogy ugy ajanljak, de hogy csinaljam meg, hogy szimmetrikusan hajoljon? nincs semmi komolyabb szerszamom (satu, muhely, stb.). amugy kiprobaltam ezt az osszehuzast, nagyon szepen tettek a dolgukat a tengely vegen levo anyak. ebben az az erdekes, hogy masfel honapja szopok a lancvonal rendes beallitasaval, es ez az otlet, hogy osszehuzzam a villat, tegnap jutott csak az eszembe. ezzel egycsapasra megoldodott minden problemam, ja es ezt egy olyan kollegam dobta be, mint otletet, aki folyamatosan hulyenek nez, hogy miert biciklizek :D mindegy, ez mar igy marad.

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
És ennek a kivitelezése hogy néz ki? Mármint hogy mindkét oldal azonos mértékben terpesszen.
Gondolom nem rálépek és megrántom.

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts
Én is csodálkoztam kicsit, de 132,5-rõl ugye mindkét oldalnak csak 1,25mm-t kell elhajolnia. Gyakorlatilag az nem is hajlás, sztem a gyártási/összeépítési tolerancián belül van.

1ébként az okosok azt mondják, h ilyen machinációkat (126-120) jobb úgy csinálni, h tartósan "elgörbíted" a lánc+támvillát a kívánt méretre, és nem csak belerakod a kereket oszt ráhúzod.

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
Homo sapiens industralis. "Ajánlják..." Hihetetlen mik vannak :D

_kz_

_kz_

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,374 posts
Okos!

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 posts
Simán. Van egy Surly váz, amit eleve 132.5-ös papucstávval gyártanak: ez azért vicces, mert ilyen agy nincs, és gyárilag ajánlják az összehúzást 130-ra vagy a széthúzást 135-re.
Persze ez acél, de elvileg ennyit még az alunak is bírnia kellene.

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
Akkor gondolom a másik irány is gond nélkül megy: 130ról 135-re...
Ugye?

voti

voti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,179 posts

sziasztok.

erdeklodni szeretnek, hogy egy vaz kibirna-e, ha a hatso villat 126rol 120ra huznam ossze? nem csak az osszeszerelesre, hanem a hasznaltra is gondolok.

Szia!

Nem írtad, de gondolom acél, akkor szerintem simán. Én 120ról 100ra húztam össze az enyémet kb egy éve. Ez egy mezei Columbus Aelle. Azóta van benne km rendesen, fõleg csodás fõvárosunk útjain...

pett1

pett1

vendég

• fórumtag
  • 95 posts
sziasztok.

erdeklodni szeretnek, hogy egy vaz kibirna-e, ha a hatso villat 126rol 120ra huznam ossze? nem csak az osszeszerelesre, hanem a hasznaltra is gondolok.

voti

voti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,179 posts
A 120 jó lenne, a vázam eredetileg 120-as volt, de összenyomtam 100-ra az XT-hez :) csak postaköltséggel már húzós. Most nem megy...

_kz_

_kz_

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,374 posts
Azt hiszem, megvan a félreértés oka. Nem tudod rosszul, a BMX valóban a kismenetes. Az ebay-es linken el van rontva a leírás. Ezt anno meg is kérdeztem az eladótól, csak most jutott eszembe. Tehát normál menetes racsni megy rá, viszont az a példány csak 120 széles, ha gondolkodnál a megvételén.

voti

voti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,179 posts
Nekem meg meg kéne tanulnom már mi mit jelent. Azt hittem a BMX racsni a kicsi...

Majd lekapom a gumikat, ha lesz tartalék felniszalagom. A Michelin mindig elszakad, ha le akarom szedni.

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts

:mybad: presze igazad van! 3x-re fûzött, és mivel a peremtáv sem azonos gyorsan bepötyögtem a spocalcba. Ami most van az 291,8 és 292,8 a Surlyhoz pedig 293,6 kellene. Így már sokkal reménytelibb a helyzet :)

LóFarkas! Ha jól emlékszem minden méretbõl rendeltél nekem egy-egy plusz küllõt és az asszem Nálad maradt. Ha fellelhetõ még megmérnéd nekem? Egyébként igen szürke a felni.

Jogos nem egészen 3mm.
Sztem jó lesz az, ha át akarod fûz(et)ni.
A küllõk ott vannak a polcon, csak nem tom h melyik melyik kerékbe való... megpróbálom majd átnézni. Asszem uakkora van neked a két oldalon, ami most jól jöhet ha kicsit hosszabbra jött ki (Revo asszem 2mm-enként van).
De sztem egyszerûbb lekapni a gumit és megpróbálni kifigyelni, h most meddig érnek be a küllõk a niplibe, mennyi menet fogja õket stb. ha mondjuk a 291,8as oldalon felérnek a nipli tetejéig, akkor bõven jó vagy. A hossz-számolgatás úgyis csak hozzávetõleges, 1-2 mm pontatlanság nekem mindig volt benne... A perdöntõ úgyis az, hogy hány menetfordulat fogja a küllõt.

Azt is lehet játszani, hogy egy küllõn filccel bejelölöd, h meddig ér le a nipli, aztán kicsavarod. Megszámolhatod h hány fordulat, meg látszik a hossz is (elõbb vedd le a gumit). Aztán vmi vén róka megmondja, h elég-e, ami marad.

_kz_

_kz_

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,374 posts
Az enyémek a dobozban elég jól bírják az idõjárást. :) Nem hallotam még nagyobb problémákról egyébként. A shimano racsnik jók keskeny lánchoz is. A white industries is persze, de azért kicsit többet kérnek.

mod: a régi agyról itt vannak vélemények: http://www.mtbr.com/...uct_88164.shtml
mod2: meg kéne tanulnom olvasni végre. A kis menetes racsnikkal nincs tapasztalatom, viszont a flipflop surly szabadonfutós oldala nem kismenetes, hanem normál racsni megy rá.

voti

voti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,179 posts
:mybad: presze igazad van! 3x-re fûzött, és mivel a peremtáv sem azonos gyorsan bepötyögtem a spocalcba. Ami most van az 291,8 és 292,8 a Surlyhoz pedig 293,6 kellene. Így már sokkal reménytelibb a helyzet :)

LóFarkas! Ha jól emlékszem minden méretbõl rendeltél nekem egy-egy plusz küllõt és az asszem Nálad maradt. Ha fellelhetõ még megmérnéd nekem? Egyébként igen szürke a felni.

Na akkor már csak két kérdésem maradt: az egyik, hogy létezik-e keskeny lánchoz kis menetes szabadonfutós lánckerék, a másik meg a Surly agy idõjárásállósága?

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts
Én is arra gondoltam. Hacsak nem radiálisan fûzött kerékrõl van szó, akkor nem kell 3 mm plussz.

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts
Voti kolléga az agy lyukkörátmérõjére gondol, az meg számít. (Peremek távolsága azonos?)

Én fûztem a kereket, de nem emléxem, h hogy jött ki a hossz... Nem valószínû, h nyugodt lélekkel bele lehetne tolni 1 olyan agyba, amibe igazából 3mm-el hosszabb küllõ kéne. Ha el tudod adni az jobb.

Jól emléxem, hogy egyszínû szürkék a felnik? Ha fekete lenne, talán még rá is csapnék.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts
Nem kell 3 mm plussz a küllõkben, a küllõfurat átmérõ a legkevésbé számít bele a küllõhosszba.

voti

voti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,179 posts
Megnéztem a Surly adatait és ha jól látom csak 6mm-el kisebb a küllõfurat átmérõje a jelenlegi XT-nél. Már csak azt kellene meglesnem vajon van-e 3mm pluszban a küllõkben. Bár gyanítom, hogy annyi nincs. Egy ilyen Surly agy amúgy mennyire idõjárásálló? Sólé, esõ, sb.?

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
szerintem ha már megvan az open pro felni, akkor sztem inkább várj szebb napokat és végy egy Surlyt. abból van 32 lyukas is.
Nekem az a felni nem fért be a keretbe, és a 32 küllõs rendszer sztem elég, ha jó a felni, számomra az olcsóbb és egyszerûbben beszerzhetõbb volt egy b+ agy és kibírom azt a +4 küllõt is kerekenként ;)