Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Örökhajtós bicó építése, de hogyan?

* * * * * 1 votes

• Please log in to reply
5023 replies to this topic

p1go

p1go

újonc

• fórumtag
  • 8 posts

http://www.fixedgear...05/nov/Rick.htm

Mocosan néz ki :love1:

_kz_

_kz_

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,374 posts
http://www.fixedgear...05/nov/Rick.htm

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,925 posts
Nem kell valakinek véletlen egy feketére szinterezett bowdenszemektõl és váltókartaróktól megfosztott országúti váz? fixinek bõvenjó szerintem...

MOD: árban megegyezünk! elérhetõség: kiskubai@gmail.com van még egy csomó országúti cuccom.

voti

voti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,179 posts
Van különbség a két forgáspontos és az egy forgáspontos fék bovdenhúzása közt? Nekem most egy forgáspontos van fent elõl és idõfutam fékkart használok de a nullához közelít a fékhatás. A fékgumi zsír új D.A. Olyan erõvel kell húzni, attól félek elszakad a bovden.

Ja és ez a fixin van szal remélem nem off :)

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
Köszi, én is agyaltam, hogy pályaagy legyen-e, vagy monti, mivel nekem 130mm-es hátul a váz. Húzni vagy nyitni mindenképpen kell, vagy számomra drágán lehetett volna 130mm-es agyat venni.
Ez akkor ésszerûbbnek tûnt. Látszik, hogy ez az elsõ fixi építésem.
Remélem összejön, nagyon bízom a 118mm-es tengelyben, de venni nem fogok, majd a boltban kilegózzuk, hogy melyik is kell bele.
Mindenesetre teljesen újjá fog születni a bringa, már nagyon várom...

pett1

pett1

vendég

• fórumtag
  • 95 posts

Igen, ez 135mm vázba való hátsóagy.
(Amikor vettem, akkor agyaltam, hogy a 130mm-es hátulját nyissam szét 5mm-rel, vagy nyomjam össze 10-zel...)

Annyit tudtam meg, hogy a hatókaromhoz eredeti felhasználási feltételek (2-9s.) 109,5mm tengely kell, ami 43.5mm-es középértéket eredményez elõl, ami 5mm-es lánckeréktávolsággal a két lánckerék esetében 41 és 46mm (köszi Sheldon :)).
Vagyis nekem, kb 5-6mm-rel kellene a lánckerekemet kifelé eltolni, ha beleszámítunk egy kis hibát, akkor legyen 4-5mm.
Ezt elméletileg min. 118, vagy esetleg 121mm-es tengelyhossz adja ki, de asszem majd egy boltban lesz a végállomás, mert én olyanokat nem tudok beleszámolni, hogy pl egy alátét a meghatás oldalán mit befolyásol.
Azért köszi mindenkinek a segítséget!

kalandjaid olvasva ugy gondolom, hogy nekem kurva nagy makom volt/van. a miche palyaagy - mer' aszontak az okosok, hogy az faja cucc lesz fikszihez - es a hajtomu lancvonalan szinte semmit sem kellett modositanom. egy RSX hajtokar, regi DURA-ACE 50es tanyer a belso oldalon, valami regi shimano monoblokk, talan 110es tengellyel. ezzel a megoldassal talan 1mm a kulonbseg elol/hatul (hatul a villa 126rol lett osszehuzva 120ra). teszem hozza meg nem hajtottam, szoval majd kabe 100km utan tobbet tudok mondani, hogy mennyire is lett jo a rendszer. addig is sok sikert a lancvonal osszelovesehez.

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
Igen, ez 135mm vázba való hátsóagy.
(Amikor vettem, akkor agyaltam, hogy a 130mm-es hátulját nyissam szét 5mm-rel, vagy nyomjam össze 10-zel...)

Annyit tudtam meg, hogy a hatókaromhoz eredeti felhasználási feltételek (2-9s.) 109,5mm tengely kell, ami 43.5mm-es középértéket eredményez elõl, ami 5mm-es lánckeréktávolsággal a két lánckerék esetében 41 és 46mm (köszi Sheldon :)).
Vagyis nekem, kb 5-6mm-rel kellene a lánckerekemet kifelé eltolni, ha beleszámítunk egy kis hibát, akkor legyen 4-5mm.
Ezt elméletileg min. 118, vagy esetleg 121mm-es tengelyhossz adja ki, de asszem majd egy boltban lesz a végállomás, mert én olyanokat nem tudok beleszámolni, hogy pl egy alátét a meghatás oldalán mit befolyásol.
Azért köszi mindenkinek a segítséget!

voti

voti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,179 posts

_kz_,
nincs tengelyre húzva, mert nincs tengely. Eleve azért számolgatom, hegy az majd milyen hosszú legyen.

LóFarkas,
agy B+ Denver, DA lánckerékkel.
Kar Ultegra FC-6500, és majd asszem BBES-51 monoblokkot szeretnék hozzá.

Van egy döglött 6500 BSA monoblokkom 109,5mm-es ha az segítség odaadom. Használhatatlan, de méricskélni jó.

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts
Ezexerint az MTB SS agy? Fixis szemmel széles az 52 mm a, de asszem pont az az MTB ss "szabvány".

Az megvan, h az oúti karoknál a megadott láncvonal a 2 tányér "átlag láncvonala"? Tehát ha 45 van a Shimano anyagokban akkor a külsõ tányér kb 48.

Már nem emléxem konkrét adatokra a sajátomról se szal a megoldást nem tudom de gyanítom h lesz elég hosszú monoblokk. 52 sztem nem botrányosan sok egy oúti külsõ tányérnak, de ez csak sejtés. Tripla hajtómû külsõje bizti h elég széles lenne de azt nyilván nem akarsz.

Ha nem klappol a dolog, akkor meg kell kukkolni az agy felépítését, hátha lehet machinálni.

Jahh, és a dolog igazi szépsége az, hogy a gyári infók nem feltétlen dekára pontosak, ill. pl a monoblokk tengelyek nem feltétlen szimmetrikusak (=> 9mm-el hosszambb tengely nem bizti h 4,5-lel tolja ki a jobb kart.)

El kell kezdeni legózni.

_kz_

_kz_

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,374 posts
Így valóban bonyolultabb. Fogalmam sincs, hogy Shimanóéknál mennyire csúszik rá a kar a tengelyre.

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
_kz_,
nincs tengelyre húzva, mert nincs tengely. Eleve azért számolgatom, hegy az majd milyen hosszú legyen.

LóFarkas,
agy B+ Denver, DA lánckerékkel.
Kar Ultegra FC-6500, és majd asszem BBES-51 monoblokkot szeretnék hozzá.

_kz_

_kz_

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,374 posts
Én vhogy így fognék hozzá: megmérném, hogy a hajtókart a tengelyre húzva, hány mm-re kerül a lánckerék közepe a tengely végétõl. Legyen ez az érték x.
(tengelyhossz -x ) / 2 lesz elöl a láncvonal. Feltehetõleg x ugyanakkora lesz egy rövidebb (hosszabb) tengely esetében is, így a tengelyhosszal kell úgy játszani, hogy az 52.5-öt a legjobban közelítse.

Ja, ha 2 mm környékén vagy, akkor szerintem örvendezhetsz nyugodtan. :)

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts
Milyen agy és milyen hajtókar?

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
Köszi szépen!
Átolvastam és bonyolódnak a dolgok rendesen.
Az ottani leírás alapján az agynál mért láncvonal 52,5mm.

Ezt ha összevetem a hajtókar 46,0mm-jével 109,5mm-es tengely mellett, akkor a difi 6,5mm, ami ugye "kicsit" sok.
Ha 118mm-es tengelyt veszek, akkor a láncvonal elõl még mindig csak 50,25mm ha jól számoltam, és még így is van több mint 2mm eltérés...
No most akkor milyen legyen a tengelyhossz? Vagy hol próbáljak meg változtatni?

_kz_

_kz_

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,374 posts
http://www.sheldonbr.../chainline.html

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
Mondja el nekem valaki plíz, hogy miket kell figyelembe vennem ahhoz, hogy a megfelelõ tengelyméretû monót vegyem meg, és faszosan egyenes legyen a láncvonal.

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
Viszont ha túl feszes, akkor megölöd a meghajtást.

(O.o)nnen

(O.o)nnen

vendég

• fórumtag
  • 89 posts

kovetkezo kerdes: lancfeszesseget milyenre kell beloni orokhajtos bringa eseteben?

Patentre. Nem jó ha van holtjátéka.
Nem jó érzés és mechanikusan sem egészséges.

pett1

pett1

vendég

• fórumtag
  • 95 posts
kovetkezo kerdes: lancfeszesseget milyenre kell beloni orokhajtos bringa eseteben?

voti

voti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,179 posts
Nekem sem volt semmi szerszámom hozzá, de nem is kell. Kell két méter madzag, egy darab fa :D

Íme: http://sheldonbrown....me-spacing.html

Az enyém így nézett ki:
Feltöltött kép