Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Örökhajtós bicó építése, de hogyan?

* * * * * 1 votes

• Please log in to reply
5023 replies to this topic

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
Ártani biztos nem árt .)
De szerintem ha nem csúszkálsz hajtókaron, lánckeréken, akkor se egy z410et se k810et nem fogsz elszabni. Úgyis hamarabb nyúlik meg minthogy bármi baja legyen.

mVik

mVik

vendég

• fórumtag
  • 140 posts
Ahogy néztem lánckerékbõl van 2, ill. 3 mm-es is létezik mindenbõl.
Kérdés, hogy itthon mit lehet megkapni, pl hercehurcánál van vékony a honlap szerint.
Azért gondoltam erre, mert legalább a hajtásra legyünk igényesek (fixin másra nem is nagyon lehet;)), és az összepasszoló elemekbõl épüljön fel, biztos nem árthat!

A vastag lánc semmivel sem erõsebb, elvileg, csak a láncszemek csapjai hosszabbak minden más ugyanaz bennük. Leginkább a lánc anyaga a meghatározó, ezért is jutott eszembe a KMC K810. Picivel drágább mint a PC-1, de a Z410-nél masszívabb.

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
viszont pályaagyra meg inkább széles lánckereket kapsz. ergo a arra nem megy rá a vékony, elõl meg kit érdekel ha csúszkál kicsit.

mondjuk most megnéztem és hátul is csúszkál :D
szélesebb lánc biztos erõsebb is.

edit: ja és kmcbõl van ezer szín :P

mVik

mVik

vendég

• fórumtag
  • 140 posts
Használ valaki közületek 3/32"-os egysebességes láncot? (mérnem?)

Mert ahogy néztem mindenki Sram PC1-rõl, meg KMC Z410-rõl beszél, de ezek 1/8"-osak.
Az országúti hajtómûvek lánctányérjai vékonyak, ahhoz logikusabb lenne vékony lánckereket és vékony láncot használni, nem mellesleg Mr. Brown is erre esküszik.

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
nem éppen szép fixi galéria:
http://nyx.at/bikebo...Galerie-th97409
:)

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
én azt csináltam, hogy vettem egy pár ciklokrossz kart, és eladtam a jobboldalát. elsõfék van csak. :)

mVik

mVik

vendég

• fórumtag
  • 140 posts
Az öreg Sheldon MINDENrõl írt cikket, kénytelen vagyok rájönni lassan:)

Elõször kicsit logikátlannak tûnt, hogy ha hosszabb úton tud dolgozni a fékkar, akkor miért lesz kisebb a fékerõ, de aztán megvilágosította ez:
http://www.sheldonbr...html#brakelever

Szóval a V-fékkarnak kétszer olyan hosszú az útja, de fele olyan erõsen húz, mert a V-fék amúgy is sokkal erõsebben szorítja a felnit, így nem blokkolod folyton a kereket.
Mivel a patkófék mechanizmusa más, így V-fékkarral csak fele olyan hatásos lesz.

Sheldon az írja, hogy a cantihoz, meg a patkóhoz passzol ugyanaz a kar, tehát jólesz nekem ez is:
http://ebike.hu/term...i-fekhez/12905/ - a calipper fék patkófék akar lenni (helyesen egy p-vel;)
és ez majdnem feleannyi, mint ez:
http://www.mali.hu/i...ek/625-alt-2507

Annyira jó, minden nap tanulok valamit!
Köszi a segítséget!

Faq

Faq

vendég

• fórumtag
  • 28 posts
A cyclocross fékkarok bilincsesek, a mtb-hoz pedig lekell szedni a bandázst majd ha felmegy jó nehezen végigtolni rajta(a kanyarok miatt tuti összekarcolja a kormányt, én a kanyarba már nem feszegettem)

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts

értem, köszi!

hogy a bovdenhúzás más, az azt jelenti, hogy eltérõ hosszon húz, vagy mást is?
nem nagyon vagyok képben az ilyen fékrendszerekkel, mûködési elvekkel, hol lehetne ennek utánaolvasni?

Kb. azt. Cyclocross kart behúzod nulláról tökig, akkor húz monjduk 1,5 cm-t a bovdenen, ugyanez MTB karnál 3 cm (a számokat én találtam ki). Ergo, ha oúti patkófékhez MTB kart raksz fel, akkor a fékkaron nagyon keveset tudsz majd húzni, és komolyabb fékhatáshoz nagyon durva vasmarok kell... nem szerencsés megoldás.
Bovdenhúzás azt hiszem úgy néz ki hogy oúti<kanti<MTB

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
ha nem gond az angol akkor: http://sheldonbrown....r-geometry.html
itt nagyon részletesen tárgyalja Sheldon Brown a fékeket.

mVik

mVik

vendég

• fórumtag
  • 140 posts
értem, köszi!

hogy a bovdenhúzás más, az azt jelenti, hogy eltérõ hosszon húz, vagy mást is?
nem nagyon vagyok képben az ilyen fékrendszerekkel, mûködési elvekkel, hol lehetne ennek utánaolvasni?

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
részemrõl csak esztétikai okokból került fel ciklokrossz fékkar. maga a felépítése egy ciklokrossz fékkarnak a fixiéhez hasonló: egyszerû, könnyû, nem tud mi elromlani rajt.
mtb kar amúgy azért nem szerencsés mert más a bóvdenhúzás outi fékeknél mint v-fékeknél. kanti mtb fék jó lehet viszont.

mVik

mVik

vendég

• fórumtag
  • 140 posts
Sziasztok!

Az elõzõ oldalon volt szó a cyclocross fékkarokról, hogy azok jók a koskormányra.
Miért pont azok? Csak azért mert rögzítési átmérõben passzolnak hozzá, vagy más oka is van?
Ara gondolok, hogy pl. MTB kar miért nem jó?

Arpi_

Arpi_

vendég

• fórumtag
  • 97 posts
Láttátok? Nagy raktártakarítást csinál az On-One. Alig használt/bemutató darabokat mérnek jó árnon.
Feltöltött kép
Ez a szépség csak 100 font volt. :(
A részletek: http://www.on-one-sh...=2212#more-2212

mrteo

mrteo

törzsvendég

• fórumtag
  • 375 posts

Csak ne felülrõl szemezz vele, mert úgy nem nagyon tudsz mihez viszonyítani, hanem h-turul nézd meg, hogy egy síkban van-e a két lánckerék.

Köszi, hétvégén elvégzem a mûveleteket.

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 posts

Na igen, a nikkelezett szemmérték jól jön néha, de szeretem, ha számítások is igazolnak.

Csak ne felülrõl szemezz vele, mert úgy nem nagyon tudsz mihez viszonyítani, hanem h-turul nézd meg, hogy egy síkban van-e a két lánckerék.
Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!

mrteo

mrteo

törzsvendég

• fórumtag
  • 375 posts

Szerintem rakjad össze és nézd be szemre . Sokszor bejött már, aztán lehet Totózni a távtartókkal.

Na igen, a nikkelezett szemmérték jól jön néha, de szeretem, ha számítások is igazolnak.

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,931 posts

Királyság, akkor elkezdek tökölni a távtartókkal...

Szerintem rakjad össze és nézd be szemre . Sokszor bejött már, aztán lehet Totózni a távtartókkal.

You can never have "enough" bikes.

mrteo

mrteo

törzsvendég

• fórumtag
  • 375 posts

ha jól mértél és ebben benne van a küllõperem vastagsága is nomeg az agy is ugyanolyan széles, mint a papucs akkor igen. :)

Királyság, akkor elkezdek tökölni a távtartókkal...

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
ha jól mértél és ebben benne van a küllõperem vastagsága is nomeg az agy is ugyanolyan széles, mint a papucs akkor igen. :)