Jelentkezz be Regisztrálj

Országútikról mindent
Írta 2011. november 02. - 10:04

Írta 2011. november 02. - 09:51

Írta 2011. november 02. - 08:38

Ugyan sajnos nem sok mindenkit érint, de nyálcsorgatásképp:
SRM és Campa
ezt a rendszert nem igazán értem. a meglévõ,hagyományos hajtókarra kell felszerelni a mérõkütyüt? amit én láttam képeket,azon tökre úgy néz ki mintha át kellene vlmi alakítani a gyári karokon. keresek vlmi videót,hátha kitalálom hogyan kell felszerelni. mondjuk nem lesz ilyen rendszerem,de kíváncsi vagyok a szerelõs részére.
Írta 2011. november 02. - 07:25

SRM és Campa

Írta 2011. október 31. - 23:16

Abszolut semmi elteres nincs a ket kerek kozott ha valtogatom, ugyanugy allnak a gorgok, ugyanakkora a tavolsag a felso gorgo es a legnagyobb fokozat ( legkisebb fog ) kozott, minden ugyanaz. Ami nem is meglepo, a Fulcrum agyak gyakorlatilag Campa specifikacio alapjan keszulnek, raadasul a ket sor is ugyanaz. Annyi a kulonbseg hogy egyik 11-25, masik 12-25. Nem a lanc futasaval van a gond, ez szinte biztos, mert siman fut minden fokozatban oda vissza. Ha az lenne a problema az nagyon egyertelmu lett volna 1 masodperc alatt..:S
Akkor nézd át ezeket. Én nem nagyon ástam bele magam, mert nem az én dolgom, de a 11-es soroknál nem egyforma minden távtartó, lehet, hogy ehhez van köze.
Weight Weenies • View topic - Campagnolo 11 cassette spacers, 2.2mm/2.3mm with Powercordz
11-speed Cassette Spacer Issue - Road Bike, Cycling Forums
SR11 rear derailleur adjustment issue - Road Bike, Cycling Forums
Írta 2011. október 31. - 22:08

Az, hogy ellenõrizted a váltóbeállítást mit jelent, hogy beállítottad a másik kerékhez? Nekem akkora eltérés van a két kerék között. hogy beteszi a küllõkhöz a láncot, ha nem állítom át.
Abszolut semmi elteres nincs a ket kerek kozott ha valtogatom, ugyanugy allnak a gorgok, ugyanakkora a tavolsag a felso gorgo es a legnagyobb fokozat ( legkisebb fog ) kozott, minden ugyanaz. Ami nem is meglepo, a Fulcrum agyak gyakorlatilag Campa specifikacio alapjan keszulnek, raadasul a ket sor is ugyanaz. Annyi a kulonbseg hogy egyik 11-25, masik 12-25. Nem a lanc futasaval van a gond, ez szinte biztos, mert siman fut minden fokozatban oda vissza. Ha az lenne a problema az nagyon egyertelmu lett volna 1 masodperc alatt..:S
Írta 2011. október 31. - 21:32

Kiléptél a szerepedbõl. A donciccio trademark "csalód6sz" lett volna.
Ereztem,h vlmit nem jol irok.

Köszi a választ!
Amilyen utak vannak itthon talán okosabb választás,mint egy outi.Könnyû terepen használnám elsõsorban.
Ma nekem is jol jott volna 1.
Írta 2011. október 31. - 21:27

Köszi a választ!
Amilyen utak vannak itthon talán okosabb választás,mint egy outi.Könnyû terepen használnám elsõsorban.
erdészeti utakon, nem túl gzökeres koves ösvénzeken simán el vagy vele
de rémlik mintha vki tavaly vagy idén cx géppel tolt volna budamaratont.
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való
Írta 2011. október 31. - 21:24

Na vki ezt adja ossze..
![]()
A kerek : Fulcrum R3 2011, 11-25os Chorus sor, szinten 2011es, KMC X11SL lancolat : tokeletesen, csondben teszi a dolgat ahogy ezt megszokhattam tole, siman fut, orom nezni, s hallani
B kerek : Campagnolo Record hatso agy, zsiruj, 12-25os Chorus sor, zsiruj, es a mar emlitett X11SL : adott fokozatban siman fut a lanc ranezesre ( es visszafele hajtva a kart is tokeletes ), de olyan idiota femes, ritmusos hangot ad ki en nem tom vagy az agy, vagy a sor..viszont mikor szabadonfut a kerek, akkor tokeletes, minden zavaro zajtol mentes, megszokott Campagnolo muzsika, tehat csak tekeres kozben jelentkezik a problema..ja meg a valtas is nemelyik fokozatoknal raklap szar.
Visszarakom a masik kereket...tokeletes..jo mondom visszrakom megegyszer hatha rosszul raktam be, de ennek mar akkor se adtam tul sok eselyt...megint ugyanaz a hang..jo ellenoriztem a valto beallitasokat, de tokeletes..visszaraktam a masik kereket, ismet tokeletes.
Mind a hatso agy, mind a sor zsiruj..
Otletek?
Az, hogy ellenõrizted a váltóbeállítást mit jelent, hogy beállítottad a másik kerékhez? Nekem akkora eltérés van a két kerék között. hogy beteszi a küllõkhöz a láncot, ha nem állítom át.
Írta 2011. október 31. - 21:17

A kerek : Fulcrum R3 2011, 11-25os Chorus sor, szinten 2011es, KMC X11SL lancolat : tokeletesen, csondben teszi a dolgat ahogy ezt megszokhattam tole, siman fut, orom nezni, s hallani
B kerek : Campagnolo Record hatso agy, zsiruj, 12-25os Chorus sor, zsiruj, es a mar emlitett X11SL : adott fokozatban siman fut a lanc ranezesre ( es visszafele hajtva a kart is tokeletes ), de olyan idiota femes, ritmusos hangot ad ki en nem tom vagy az agy, vagy a sor..viszont mikor szabadonfut a kerek, akkor tokeletes, minden zavaro zajtol mentes, megszokott Campagnolo muzsika, tehat csak tekeres kozben jelentkezik a problema..ja meg a valtas is nemelyik fokozatoknal raklap szar.
Visszarakom a masik kereket...tokeletes..jo mondom visszrakom megegyszer hatha rosszul raktam be, de ennek mar akkor se adtam tul sok eselyt...megint ugyanaz a hang..jo ellenoriztem a valto beallitasokat, de tokeletes..visszaraktam a masik kereket, ismet tokeletes.
Mind a hatso agy, mind a sor zsiruj..
Otletek?

Írta 2011. október 31. - 21:17

„A fájdalom elmúlik, a gyõzelem örökké megmarad."
Írta 2011. október 31. - 20:35

azért mtb-nek nem ajánlanám a cyclocross gépeket. aszfaltos gumival el lehet vele boldogulni,de az áttétel miatt nem fogsz vele annyira haladni. a Paris–Roubaix-n is szoktak menni a profik cyclocross vázakkal. mtb-nek azért nem jó mert az áttétel megint bekavar. a gumik is keskenyek sztem 1 kicsit komolyabb terepre. a kormány is keskeny,az mtb után szokni kéne a kormányzást. a teló hiánya is gond lehet. elég speciális kerékpár ez is. ugyanúgy mint a pályabringák,v az idõfutamgépek. mtb után csalódhatsz benne,országúti után felüdülés lehet.
Kiléptél a szerepedbõl. A donciccio trademark "csalód6sz" lett volna.

Írta 2011. október 31. - 20:17

Nem egészen ide tartozik,de felteszem kérdésem:
Mi a különbség egy cyclocross és egy outi között?Nyilván a gumik,fékek talán a geo is más,de egész pontosan arra szeretnék választ kapni,hogy használható-e egy ilyen gép outinak és mtb-nek egyaránt.Ha felrakok egy aszfaltos gumit rá az mekkora kompromisszum egy outihoz képest ,illetve terepen mennyire kell "félteni" egy ilyen bringát,mi az amit már nem bir ki(felni,váz,villa törik vagy ilyesmi)?
azért mtb-nek nem ajánlanám a cyclocross gépeket. aszfaltos gumival el lehet vele boldogulni,de az áttétel miatt nem fogsz vele annyira haladni. a Paris–Roubaix-n is szoktak menni a profik cyclocross vázakkal. mtb-nek azért nem jó mert az áttétel megint bekavar. a gumik is keskenyek sztem 1 kicsit komolyabb terepre. a kormány is keskeny,az mtb után szokni kéne a kormányzást. a teló hiánya is gond lehet. elég speciális kerékpár ez is. ugyanúgy mint a pályabringák,v az idõfutamgépek. mtb után csalódhatsz benne,országúti után felüdülés lehet.
Írta 2011. október 31. - 20:07

Egy másik fórumon ismertettem egy „alsóbb” osztályokra vonatkozó idei tesztet, idemásolhatnám, (admin ide is másolta)
jó a cikk. jöhet még ilyen.
Írta 2011. október 31. - 19:52

Mi a különbség egy cyclocross és egy outi között?Nyilván a gumik,fékek talán a geo is más,de egész pontosan arra szeretnék választ kapni,hogy használható-e egy ilyen gép outinak és mtb-nek egyaránt.Ha felrakok egy aszfaltos gumit rá az mekkora kompromisszum egy outihoz képest ,illetve terepen mennyire kell "félteni" egy ilyen bringát,mi az amit már nem bir ki(felni,váz,villa törik vagy ilyesmi)?
„A fájdalom elmúlik, a gyõzelem örökké megmarad."
Írta 2011. október 31. - 19:47

A 2011-es „alacsonyabb rangú” országúti rendszerekrõl cikkezik a Le cycle francia kerékpáros folyóirat (Nº 417, 2011 nov.). Tesztek alapján hasonlítgatják a Campagnolo Centaur és Veloce, Shimano 105 és Tiagra és Sram Rival meg Apex rendszereket. Van hasonló tesztjük a felsõbb osztályokra is, arról talán majd máskor. Pár megállapítást továbbítok, hozzájárulhat a választáshoz; pár személyes megjegyzést is teszek.
A legfontosabb talán, hogy ezek mind jó, megbízható, a korábbi márkavezetõkhöz hasonlítható rendszerek - gyakran ugyanazok lefokozva, de szinte változatlanul -, melyeket 1000-2000€ körüli biciklikre javasolnak, sõt a Centaurt, Velocet és Rivalt „drágábbra” is; a 105-öt ~2000€-ig; az Apexet ~1500-ig; a leggyengébb a Tiagra (~600-1300), de annak is van viszonylagos elõnye. Így jó vázakra is érdemes ilyen rendszert tenni, akár késõbbi fejlesztésre, akár mindörökre, ha a súly kevésbé számít. Sõt azt is fölvetik, hogy egyes gyorsan kopó elemek - pl. lánc, sorok - a magasabb osztálybeli drága rokon megfelelõjét is helyettesíthetik.
Aki tökéletes ergonómiáról, órák után is pihekönnyû mûködésrõl, állítható kéztávolságról, gyors váltásról, merev hajtásról álmodozik, immár ezekre is gondolhat, azaz a 10-sebességes rendszerek legújabb nemzedékére. Mindhárom nagy gyártó új, alaposan átgondolt és a nagyoktól gyakran közvetlenül átvett megoldásokat használ az alsóbb osztályokban.
Bár eléggé közismert, ismételjük csak át a váltási elveket, az újdonságokkal együtt.
Campagnolo: az új Powershift rendszerben a fékkar alatti külön csuklós váltókarral 1-2-3-at válthatunk fölfele (nagyobb hátsó lánckerékre), mint eddig is, a különálló hüvelykukk-kapcsolóval viszont csak egyet mehetünk le. Ez utóbbi sanyarú újdonság régebbi Campa használóknak, ugyan a korábbi 10-es Veloce-mon már így van, de a szintén 10-es Centaur-om még rendesen végigvált egyetlen nyomásra lefele (azaz amíg nyomom, addig vált, jó gyorsan), mint ez szokás vala a Campa váltóknál; ma már sajnos csak az élcsapatnál (11-es Super Record, Record, Chorus). Ez nyilván szándékos butítás, túl jók lennének egyébként e szerényebb testvérek. Ha hármat váltunk, már eléggé be kell fordítanunk a kezünket. Mindkét karral finoman is állítható a láncvonal. A fékkar távolsága állítható (betétekkel) a kézmérethez. Az ergonómia megegyezik a 11-esével, jelesül nagyon jó. Csak két elsõ lánckerekes a rendszer, ez lehet kompakt is, ugyanaz az elsõ ill. hátsó váltó jó mindenre, hátul 29 fogig!
Shimano: itt a 105 hasonlít az új Ultegrára, a fékkar befele billentésével lehet 1-2-õt fölfele váltani, s az alatta levõ segédkar bebillentésével egyenként lefele. Várom a fölhördülést, igen, bizony már csak kettõt felfele, sõt az Ultegrával is! A régebbi 105-öseim és Ultegrám persze képesek a 3-ra is... A váltás finom, csendes, pontos, a láncvonal finoman állítgatható mindkét (v. mindhárom) nagy lánckeréken. Az ergonómia is kitûnõ, mint az új Ultegráé, kézbe simul, a kábelek rejtettek a kormányon. A Tiagra észrevehetõen gyengébb, a régi STI rendszerrel megy, így a váltó terjedelmesebb, a váltókábel kívül halad, a váltás kevésbé finom, fémes hangot ad - viszont 3-at lehet egyszerre váltani fölfele és sebességfokozat-kijelzõje is van. Az elsõ váltó lassabb, mint a 105-é; mindkettõnél beállítható a kéztávolság (alátétekkel). Mindkettõ van két illetve három lánctányérral is, a váltókat ehhez kell igazítani, azaz a hátsónál 28 vagy 30 foghoz a 105-nél (rövid ill. közepes kanál), 30 (közepes) a Tiagránál, az elsõ váltónak is illeszkednie kell a dupla, kompakt vagy tripla felépítéshez (azaz ennyiféle van ...).
Sram: a váltás elve ugyanaz mindkettõn - Rival és Apex -, mint ami a többi váltójukon is, a „kettõs kattintás” (bocs, double click, double tap). Ez azt jelenti, hogy a fékkar alatti segédkar kismértékû benyomására egyet vált lefele (a kisebb lánckerék fele), ha azonban továbbvisszük a mozdulatot (az elsõ kattintás után), 1-2-3-at vált fölfele. A gyakorlatban ez magától értetõdõen könnyen megy, az ergonómia nagyon jó, a segédkarok lapátkája jól kézreesik. Baloldalt persze csak egyet válthatunk, mert a Sram-nak nincs (sincs) tripla rendszere. Van viszont két különbözõ hátsó váltó 28 ill. 32 (!) foghoz. Ugye emlékszünk, hogy Contador a Giro-n ilyennel (Apex-szel!) ment a legmeredekebb hegyeken, mert a Red nem éri át ezt a tartományt. A Rival karbon fékfogantyúval és alumínium segédkarral messze a legkönnyebb váltó a hatból, de még az Apex is második (alu + mûanyag). Mindkettõn csak a nagykeréken állítgatható a lánc az elsõ váltóval, azaz aki sokat megy kiskeréken, láncsúrlódási zajt tapasztalhat. A kéztávolság fokozatmentesen állítható mindkettõnél.
A hajtókar valamennyinél megfelelõ, azaz jó, 80 Nm/mm fölötti, 80 kp-s sprinter sem hajlítja meg. Vezet merevségben a 105 és a Rival. A lánckerekek is mind jók, itt a Centaur a legmerevebb, majd a Tiagra (!).
Fékekrõl, sorokról, láncokról nincs sok, mind jó, a drágábbakat is helyettesíthetik.
A teljes készlet (elsõ- és hátsóváltó, bal és jobb fékváltókar, elsõ- hátsófék, hajtás lánckerekekkel és tengellyel, csapágyakkal, tizes sor és lánc) ára és súlya:
Campagnolo Shimano Sram
Centaur Veloce 105 Tiagra Rival Apex
Ár 899 € 625 € 616 € 418 € 987 € 827 €
Súly 2394 g 2456 g 2536 g 2727 g 2263 g 2414 g
Ezek kiskereskedelmi árak, 60-70%-ért is elérhetõ némelyik Világháló üzletekben. Emellett egyedenként összeszedegetve a Shimano és Campagnolo drágább, mint készletben.
A cikk többször is hangsúlyozza, hogy mennyire közel vannak ezek már a „nagyokhoz”, szinte ugyanazt nyújtják: pár száz grammal ugyan nehezebbek azoknál, de jópár száz €-val olcsóbbak is.
Számomra ez igaznak tûnik, különösen a sajnálatos butítások fényében: a Campagnolo lefele ezekkel csak egyet enged váltani, míg korábban és a nagyok akármennyit illetve ma 5-öt; a Shimanónál kilóg az elektromos lóláb, még az itt nem tárgyalt Ultegrát meg a 105-öt is korlátozzák - csak kettõt lehet egyszerre felfele váltani -, hogy az egyszeri ember is megértse, a DI2, azaz az elektromos váltás a jelen útja. A Sram sem szégyenlõs, õk a csörgõ kistányér-lánc kombóval figyelmeztetik a népet, hogy van azért jobb árujuk is.
Emellett számomra nagy vívmány a fékváltókarok genezisétõl kezdõdõen hiányzó illetve elégtelen, csak mostanra kiteljesülõ kéztávolság-állítás.
Csak a Shimano kínál tripla rendszert, pedig sokak szerint néha jobb, mint a kompakt, különösen hegyes vidékeken. Ennek ára azonban a belsõ, legalábbis részleges összeférhetetlenség, azaz nem olyan könnyû (értsd olcsó) duplából triplába térni, sokmindent meg kell változtatni, nevezetesen hajtókart és elsõ- meg hátsóváltót is.
A Sram elõnye a súly és a sokak által kedvelt váltási mód. A többi váltást is dicsérik, mind ergonómikus is.
A Campagnolo egyféle elsõ- ill. hátsóváltóval szolgál ki mindent, ez rejtett ár-elõny a nyílton is túl, különösen, hogy e rendszereket drágább biciklikhez is ajánlják.
Írta 2011. október 31. - 17:16

Írta 2011. október 31. - 17:14

Írta 2011. október 31. - 14:24

Írta 2011. október 31. - 14:13