Tényleg jobb a saját tapasztalataim alapján.
A részleteket majd elmesélem.
Érdekes, nekem a 10-es jött be jobban. Biztos vannak itt nálam tapasztaltabb userek, én csak 10.000-et mentem 9-es shimanoval (105) és kb 26-7000-et 10 essel (ultegra). A 9-es 105 simán tudja ugyanazt a váltási érzetet mint a 10-es de azt utáltam, hogy a lánc szélessége miatt ha elöl kistányéron voltam akkor hátul alulról a 3. fokozatban már beciripelt. Annyira keresztbe állt a lánc, hogy súrolta a nagytányér oldalát. Igaz, hogy nem a gyári hajtóműve volt fönt, hanem egy Truvativ Elita. A 9-es hattóművek szerintem a Dura-acen kívül vállalhatatlanul rondák :-)
A 10-esnél nincs ilyen gondom és valamiért a 10-es láncok alattam többet mennek el mint anno a 9-esek.
A 9-es szett 10.000-után pont úgy működött mint újkorában. Az ultegra 27.000 után szintén, itt talán érezni, hogy kicsit mintha "puhult" volna a váltási érzet, talán kevésbé kattanós. Nemrég mentem egy 10-es új 105-össel szerelt bringával (rejtett bowdenes) és ott tetszett, hogy még pozitívabb a váltási érzet, még kattanósabb, igaz az vadiúj volt. El is gondolkodtam, hogy kéne egy ilyen fékváltókar és nem is olyan drága (139 Euro) meg gondolom az új 11-es 105-ös érkezésével el is kezdik akciózni és 100-110 Euro körül már meg lehet majd kapni.
A 10-es mellett szól az is, hogy 2 szett generációt szolgált ki, eléggé kiforrott már a végére. A 9-est nem gyártották ilyen hosszan.
de érdekel, hogy miért jobb szerinted a 9-es. mondjuk a fvk. talán kényelmesebb mert ducibb picit.