Azt, hogy amíg kis s betűvel a mellkasukon tesztelnek s betűs vázat addig nem hiszek el nekik semmit. És még kulacs sem volt a vázban.
Szerintem ezek az okos tesztek a gazdag konzumerpiacok miatt vannak. Beleültetik az emberkék fejébe, hogy így meg úgy milyen jó lehetsz, és a polgár elmegy a boltba és lecseréli az egész technikáját, mert hát a reklám is vagy a vírusvideó megmondta, hogy mennyivel jobb leszek. Lásd összes bringás oldal fizetett tesztjei ahol persze elfelejtik odatenni az (X)-et már régóta a címbe. Vegyél 200 fontos aero sisakot paraszt, ugyan meg fogsz sülni a te 20 kmh-s tempódnál benne de 40 kilométeren akár 8 másodpercet is számít. Az, hogy a rájder 120 kilós pufi és igazából az aero a lelógó hurkáin is múlik, nem érdekel senki.
Érdemes megnézni néhány külföldi fórumon, hogy akik írogatják, hogy júj a 6700-as ultegra egy fos a 6800-ashoz képest mert az új az olyan, hogy fúúú magától felmegy a dhuezre , rendel egy kávét és amíg legurul hozzám az aljába még ki se hül a cucc. Alatta pedig az aláírásban ott díszeleg, hogy 1200 kilométert sikerült a polgárnak tekernie.
Amikor 7-8 évesen elkezdtem hobbiból tekerni erre-arra. Nem volt még aero, 11-es sor, di2, lábszőrvagicsálás, strava, powermeter stb. Egy emlékezetből összehegesztett fék nélküli bmx szerű vázba beleoltott kempingkeres, óutinyerges csodával tekertem, azért mert tudni akartam mi van a domb mögött, nem azért hogy 40 kilométeren gyorsabb legyek egy kamuteszt szerint ennyi meg annyi másodperccel marketing bullshit miatt.
Lassan kezdem úgyérezni ez az iparág is addig volt jó, amíg meg nem jelentek a széles tömegek és nem vált túlontúl naggyá a játék, így már nem "néhány" hozzáértő, valamint nagyon elkötelezett terepe az óutizás, hanem olyanok is felülnek a szekérre, akiknek korábban eszükbe sem jutott, illetve hamar kiábrándulnak a nagy szerelemből, amit az apróban lévő jó néhány hirdetés is mutat. Mert a marketing bullshit nem magyarázza el senkinek, hogy a szuper aero-karbon, dura, mászó 5 kilós bicajt is azért tekerni kell, magától nem megy ám fel az emelkedőn. Senkinek se mondják el, hogy uram, ön hobbiból hétvégente megy 40 kilométert, ne vegye meg ezt a karbon bicót 700 ezer forintért, itt egy használt alu/acél 600-as shimanoval/clarissal vagy bármivel jó lesz ez önnek, ha rákap az ízére (45 éves középvezető IT-sként nem biztos, hogy fog, bocsi ha valakit megsértek) akkor volt egy max 200 eurós kirándulása. Garmin 1000-estől sem lesz senki gyorsabb egy centivel sem és még sorolhatnánk.
Na de mind1 is. MIndenki vegyen karbont, hozzá nyomatékkulcsot, recsegő ropogó bb30-al és társaival, 500 eurós gps-t, karbon kulacstartót 12 ezerért mert az könnyebb, 2000 eurós kerékszettet, 159 eurós kantáros gatyával, 50 eurós kesztyűvel, chris froome cipővel, hogy aztán letekerje a tour de karos kistávját, ahol megelőzi a családokat és még fél évvel később is azzal veri a mellét, hogy bizony ő egy családi teljesítménytúrán lealázott mindenkit, 45 perc alatt végigment a 3-4 órás programokkal teletűzdelt túrán.
Bazz micsoda picsogós hajnali hangulatban vagyok.