A nexus 8-as agyváltót be tudom-e zsírozni anélkül hogy darabjaira szedjem...
Házilag egyelõre nem merek hozzányúlni, viszont lassan nem ártana újrazsírozni (6000 km használat mindenféle terepen).
Már többtíz éve használok agyváltókat és bizonyos idõszakonként szétszedem amennyire feltétlen szükséges, közben folyamatosan figyelem, mi honnan jött ki és mi lehet a szerepe. Mellesleg robbantott rajzot lehet találni hozzá a neten.
Az egyik saját képtáramban is van egy-két típushoz a kep.tar.hu/tmscsaba ott a végefelé megtalálható albumnak agyváltók v. ilyesmi neve van. Ez asszem nincs benne de nézz körül.
A kenés elõtt a golyóskosár és környéke gyüjti be a legtöbb mocskot, csiszoló koptató kvarcport. Azt feltétlen ki kell mosni benzinben és célszerü kimosni kitörölgetni a fészkét.
Aztán vagy kitakarítod a belsõ áttételeket és újra kened barna lítiumos zsírral, vagy csak a golyóscsapágy környékét teszed rendbe. Ha szétszeded akkor keverhetsz olyan anyagot ami az enyémben is van. A lítiumos zsírba nyomtam a jól felrázott TF2-es palackból elég sok anyagot, jól összekevertem majd meleg helyen (mondanám napon, ha nyár volna) hagytam elpárologni a hajtógázt és ami illékony.
Semmiképp ne tûzön és ne is lakásban mert büdi és robbanásveszélyes ami az új palackokban van.
A keverésnek az az elõnye, hogy könnyebben fut mert kisebb erõ kell a kenõanyag megtöréséhez.
Ha magad keversz ilyen kenõanyagot akkor figyeld meg, nem szabad lefolyni a keverõ pálcáról ha kiveszel egy darabot az edénybõl. kiemeled akkor húz egy csúcsot, annak meg kell maradni nagyjából kúpnak, mint a sûrûbb kenõanyagoknál. Lényeg, hogy nem lehet folyós. Az agyban is úgy fog viselkedni, viszont kevesebbet csillapít. Nekem ez volt a legnagyobb gondom az új váltónál, amíg ki nem cseréltem a zsírt, nagy erõ kellett a forgásban tartásához. Az Sram7 kontrás.
Ha sok kenõanyag kerül bele akkor egy ideig törölgetni kell a felesleget ami kinyomódik, aztán ez megáll.
Még jut eszembe, a váltó vezérlõ rudakat és annak a furatát is érdemes jól áttisztítani oldószerrel átitatott nedvszívó anyaggal, pl vékony spárgával.
Igaz, ehhez már jobban szét kell szedni mert a belsõ nyílása az áttétel vezérlõ retesznél végzõdik. Három fokozat fogaskerékben csúszik és az áttétel részben attól függ mikor melyiket állítja meg a bolygómû közepén. A többi addig szabadon fut. Azt is egy másik hasított vezérlõ rúd kapcsolja, hogy milyen irányban mûködjön a hármas áttétel csoport.
Nálad lehet, hogy nem három van hanem négy, nyolcast még nem láttam belül.
Már nekem is aktuális lenne áttisztítani a sajátomat de nehezen veszem rá magam, mert sok aprólékos és nagy figyelmet igénylõ munka.
Még valami, csak akkor láss neki magad, ha pokolian türelmes vagy és elsõre akár több napot is rá tudsz szánni. Ha az elsõ tisztításon sikeresen túl vagy, a második stb. már egyre könnyebb lesz, de sokadikra is nagyon oda kell figyelni és akkor is igénybe vesz min. egy napot. ..vagy lehet, hogy én lassan dolgozom mert közben élvezettel tanulmányozom mi hova is tartozik, mivel mûködik együtt. Elszánt szerelési kedv és végtelen türelem nélkül ne is láss neki!! ..mert dobozban viszed a szerelõhöz.