Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Agyváltók

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
2484 hozzászólás a témában

LuckyT

LuckyT

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy kontrás agyváltót át lehet-e alakítani viszonylag egyszerûen szabadonfutóssá?

Köszi a válaszokat!

wth

wth

vendég

• fórumtag
  • 14 hozzászólás
Most kaphatok egy Google! táblácskás smiley-t:-)
Ellátogattam a S honlapjára: ST-8S20 fékváltókar
http://cycle.shimano...D=1211822094630
A TapFire vajon Rapidfire-mértékben húzkodja a bowdent?
Köszi!

wth

wth

vendég

• fórumtag
  • 14 hozzászólás
Üdv!
Most találkoztam elõször ezzel az Alfine nevû cuccal. Húvazze! A leendõ városi gépembe naon jó lenne, csak drága kissé.
Viszont a Nexus 8 kb. fele-kétharmada áron van. Csak az a fránya tekerõ a váltáshoz... A kérdésem tehát az lenne, hogy a Nexus mûködhet-e a 8-as Rapidfire karral? Bowdenhúzás satöbbi... Ha a Nexus markolatváltó átfestett Revoshift lenne (nem tudom), akkor elvileg nem lehet gond.
Próbálta már valaki elvetemült:-)?
Mert az Alfine-t mintha nekem találták volna ki, de kétszer annyiért?
Köszi a segítséget!

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 hozzászólás
Kérdésem lenne, hogy a Sh. Alfine és a Nexus 8as (SG-8R25) között mûködésben/váltásteljesítményben van különbség?
Városi cirkálót kellene kicsit följavítani, hogy túra-edzõgépnek is jó legyen.

Köszönöm :)

Merida Speeder__________________________Magellan Serpens --> Merida XC-Mission
Járt utat járdáért el ne hagyj!

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás
Nem.
Marci

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Marton!
Köszi! (Csak felebaráti szeretetbõl nem ugrottam a torkodnak.) :D Rossebet. Technikai eszközt célirányosan választok - mûszaki volnék, vagy mifene - és arra amire nekem kell, a Rohloff tökéletesen megfelel. Amennyiben a két nagy S közül valamelyiknek lenne 12 vagy 14 fokozatú agyváltója, lehet ott kerestem volna a megoldást. De nincs.

ps.: A haverodat ugye nem M. Albertnek hívják!?

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás
Zsizsi !
Ha tetszik, vedd meg. Keresztényi jóságból gondoltam, hogy szólok de úgy látom ismered a cuccost és neked bejött. Tényleg túrára van kitalálva nem xc-re. Ennyi.
Lenkei P-t kb. 10 éve ismerem de nem kérdezem errõl. Õ túl elfogúlt lenne a témában. Nekem elég a haverom (4-5év használat) és az én tapasztalatom vele.
Ámen !
Marci

emeri

emeri

vendég

• fórumtag
  • 26 hozzászólás
zsizsi: köszönöm a segítséget!

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Köszi a tippet, - próbáltam már - de nem xc-re kell. Kifejezetten túrázásra készített kerékpárba lesz. (Sõt, hosszútávú túrákra lett kitalálva.) Erre nézve nekem elég azon emberek véleménye, akik már keresztbe kasul átpedálozták ezt a földbolygót. Ellenben azért a tereptúra/maraton stílusban igenis megállja a helyét! Két barátom is használja - egyikük hat, másik kb.két éve - és már bizonyított.
Amúgy stílusok és ízlések eltérnek. Ez így van rendjén. Van akinek nem fekszik ez a technika.
Engem sem tudnál már rábeszélni egy Shimano szettre, ennek ellenére nem szólom le, csak nem használnám. Sram párti lettem. Pont.

ps.: amúgy kérdezz rá Lenkei Petire, ha van rá módod. Ugyan õ elfogult lehet, de tudomásom szerint már több tízezret beletekert a Rohloff agyba, amit használ, és semmi problémája nem volt vele. Nekem egy német kollégám teker ilyen cuccal - persze jobbára túrákon - úgy hat éve, és no problem! Nekem ez a lényeg. Megbízható útitárs! ;)

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás
Zsizsi !
Azt a Rohloff dolgot gondold át alaposan. Próbáltál te már olyat ? A legjobb haveromnak az van de még ingyen sem kéne senkinek a társaságunkból. És szerintem a haverom is megbánta. Ember nincs aki bevallaná neked õszintén, hogy annyi pénzért vett 1 nem igazán jó cuccot. Mondjuk mi xc-túrázunk, városba v. túrázni lehet, hogy jobb a cucc. De xc-re felejtsd el !
Marci

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Nekem még csak tavaly óta van agyváltós gépem - a második éppen készül - de:
1. a kerék ki-be szerelése nem nehezebb, mint a gyorszárasnál, csak - nálam - villáskulcs kell hozzá. (SRAM DualDrive) Vannak gyorszáras rendszerek is.
2. városi használatra ideális, be kell tartani a szerviz intervallumokat - ha van ilyen nekije. Nem szennyezõdik, nem koszolódik, stb...
3. az elõzõ tulaj /-ok által okozott, nem látható károkat nem nagyon tudod felmérni, így ez mindig lutri. Azért nézz rá az agyra, ha szakszerûtlen szerelés nyomait látod, alkudj keményen az árból, vagy ne vedd meg.
4. Néhány hete az Olasz alpokban használtunk két Shimano Alfine szettel szerelt gépet. Szuperul mûködtek,és nem kellett több a nyolc fokozatnál.
Szervizek? Passz! Én a Rohloff agyhoz - a leendõ bicóba - inkább megvettem minden szükséges szerszámot, kenõanyagot, alkatrészt elõre a következõ 10-20-100 évre..
Magam csinálom inkább, mintsem mást kelljen elnáspángolnom érte. :D

emeri

emeri

vendég

• fórumtag
  • 26 hozzászólás
sziasztok

egy használt ötsebességes agyváltós kerékpár megvásárlása elõtt állok.
városi használatra lesz.
a helyzet az, hogy a 14. bicómat nyúzom de eddig nem volt még dolgom agyváltós kerékpárral. azt szeretném megkérdezni, hogy milyen hátulütõi vannak?
pl: defekt esetén problémásabb-e a kivenni a hátsó kereket, mint hagyományos váltós kerékpárok esetében?
vagy ha a késõbbiekben a használat során meghibásodik (pl félre vált, v nem vesz be bizonyos sebessége(ke)t) akkor lehet-e javíttatni (bevállalják-e a szervizek), vagy ilyenkor cserélik. Ha cserélni kell, akkor az agy belsejét/alkatrészeit érinti csupán, vagy vásárolni kell egy teljesen új agyat(agyváltót) és újrafûzetni a kereket? :chin: kérem homályosítson fel valaki ezekrõl a dolgokról...

elõre is köszönöm :o

tomaaa

tomaaa

újonc

• fórumtag
  • 3 hozzászólás
Nagyon jogos. igazából azt sem tudom, hogy a kétféle hézagoló az agy tartozéka, a lánckerekeké (ha azoké, akkor melyiké mekkora?), meg hogy mit foglal magában a "szerelék" csomag... na nyomozok még.

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
tomaa, nézz rá az általad linkelt rajzra, és ott a 33, 45-ös tételekre!
Összesen hatféle lánckerék választható és ehhez van kétféle hézagoló.
Na ebbõl adódik a kétféle láncvonal.
Feladat megoldva. Más kérdés?! ;)

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Nem kell rinyáláni, az anyát nyugodtan alakíthatod. Inkább azt, mint a vázat feszegetni. Az nem egészséges egyetlen váznak sem!
A láncvonal fix, ne változik, de tól-ig tartomány elképzelhetõ. Inkább az az elképzelhetõ, hogy a kétféle hátsó lánctányérral - gyári kivitel esetében - más és más láncvonalat kell tartani.

langferi

langferi

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 hozzászólás
Ok, igazad is lehet, szvsz annyit leköszörülsz minkét oladilból 1-1 mm -t.

De talán majd jönnek a nálam okosabbak, és megmondják a tuttit.
langferi alias SzomjasFeri
Lazán, faszán, igazán!
http://piacter.bikem...500&ppuser=2602

tomaaa

tomaaa

újonc

• fórumtag
  • 3 hozzászólás
Köszi. Nem mondtam eddig, de valószínûleg sejtetted, a 130 mm-bõl legalábbis, hogy ez országútifélék családjába tartozó váz. És alu. Én inkább nem szeretném feszegetni, akkor felvetõdik a kérdés, hogy mit szól ehhez a váz? :D Arra gondoltam ellenben, hogy a http://cycle.shimano...69830609192.pdf
címen elérhetõ rajzon a 28-assal jelölt anyát veszem elsõdlegesen célba, szükség esetén az agy másik felén található darabot is, és talán sikerül. És akkor a váz is boldog lesz, meg én is biztosabb lehetek a dolgomban, mikor monoblokk tengelyhosszt kell választanom a minél jobb láncvonalhoz. Vagy paranoid vagyok?

langferi

langferi

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 hozzászólás
Szerintem a váz elbírja azt a 2 mm-t.
langferi alias SzomjasFeri
Lazán, faszán, igazán!
http://piacter.bikem...500&ppuser=2602

tomaaa

tomaaa

újonc

• fórumtag
  • 3 hozzászólás
Hello!
Tegnap fészkelte be az agyamba magát az agyváltó gondolata. A Shimano SG-8R25 tetszik is, a tömegét is el tudnám nézni neki. A Shimano weblapon levõ doksikat tanulmányozom, pár dolog nem világos egészen.
1/ az agy 132 mm-es hosszát anyacserékkel biztonságosan meg lehet nyerni, hogy 130 mm-es legyen?
2/ ezt pedig nem értem: Chain-Line 16T-23T 42.7/47.7
a láncvonal váltás közben mozog?? (hogy mozogna...ez nem lehet) vagy egy -tól -ig tartományt adtak meg?

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Hogy jó-e hozzá az elsõhöz váltó markolatváltója nem tudom, de egy kis matekkal könnyen találhatsz hozzávalót.
Mérd meg, hogy mekkora elmozdulás tartozik két fokozat váltása között, és keress olyan váltót, ami ennyit húz a bovdenen. Így tán könnyebb lesz.
Nagy ötlet, mi!? :D