Sziasztok!
Napi rendszerességgel tekerõ, de a technikai részletekhez nagyon nem értõ bringásként kérném tanácsotokat

Most már lassan 3 éve van egy
GT Aggressor kerékpárom, amit megvásárlása óta mindennapi közlekedésre használok. A bringát imádom, csak pozitív tapasztalataim voltak vele, de - mivel egy tipikus hobbi MTB-rõl van szó - egyre többször ütközöm abba a problémába, hogy egy ilyen bicikli bizony idõrõl idõre karbantartást igényel, és sajnos nem is olyan ritkán. Itt most elsõsorban a láncváltós mechanizsmusra gondolok: mivel használom a bicajt télen-nyáron, esõben, hóban stb., tehát mindig, ezért a lánc, a lánctányérok stb. marha gyorsan koszolódnak és nagyon sûrûn kell tisztogatni õket - amire nekem nem mindig van idõm...

Ezért eljátszottam a gondolattal, hogy hogyan lehetne átépíteni (vagyis hát átépíttetni egy szakemberrel

) úgy, hogy tökéletes városi/túra-bringa legyen és a lehetõ legkevesebb karbantartást igényelje. Mivel azt olvastam, hogy az agyváltók pontosan az ilyen igények kielégítésére születtek, szeretném megkérdezni a hozzáértõ fórumozókat, hogy tudtok-e esetleg válaszolni néhány egyszer (?) kérdésemre? Pontosabban:
- Lehet-e egyáltalán az Aggressorra ilyen típusú váltót szerelni?
- Ha igen, pontosan milyen átalakításokat igényelne ez? Én, mint laikus, arra tippelnék, hogy hátsó kerék csere, de gondolom nem ilyen egyszerû...

- Ezek az agyváltók képesek együttmûködni a meglévõ 3-sebességes elsõ váltóval, vagy azt is cserélni/módosítani kell (gondolom a lánctányérak leszerelésével és egyetlen darab lánctányér felszerelésével)?
- Egy ilyen váltó áttételei mennyire hasonlíthatnak a meglévõ láncváltóm által biztosított áttételekhez? Tehát olyasmire gondolok, hogy pl. a jelenlegi 3/7-es fokozat elérhetõ lenne-e agyváltóval, vagy mindenképp gyengébb teljesítményre kell számítani?
Most így hirtelen ennyi kérdésem gyûlt össze, a többit úgyis csak akkor van értelme felsorolni, ha egyáltalán kivitelezhetõ a dolog

Elõre is köszönöm a segítségeteket!