Sziasztok!
A mostani idõjárás elgondolkodtat azon, hogy építsek egy agyváltós bicajt. Kikérdeztem eg yfutársrácot, neki bejött.
5, vagy 7 sebességes agyváltóban gondolkodom. Viszont az némileg visszatart, hogy elvileg gyengébb konstrukciók ezek- nem véletlen, a komfort kategóriában forgalmazzák ezeket a típusokat. Mi van, ha ráterhelek 350-400 Wattot (elõforxdulhat)? Azt mondja rá, hogy reccs, vagy azért bírja a keményebb hajtás terhelést?
Ha oké a dolog, akkor választhatok SRAM P5, S7, vagy Shimano Iter7 közül
Kicst számolgattam, 32-16 párosításhoz a következõ álfogszámok jönnek ki:
P5: 25,36-20,15-16-12,7-10,1 Hagyományos montin 32-25....44-14
S7: 27,87-23,63-19,78-16-12,94-10,84-9,18 -ii- 32-28...44-12
Int7: 25,3-21,6-18,9-16,2-14-12-10,36 -ll- 32-25...44-14
Remélem, a lényeg látszik. A legjobb az S7, kistányért kivéve lényegében lefed két lánckeréknyi áttételt, átfedés nélkül.
Második a P5, mivel áttételtartománya egyezik a Shimanoval, de gondolom érezhetõen olcsóbb. Emiatt nem extrém dombos útvonalon ellenfele az S7-nek. Ráadásul könnyebb is.
További elõnye a Sramnak, h van dobfékes változata. Kontrásat nem akarok, az biztos.
Tehát utolsó kérdésem, hol találok SRAM (vagy Sachs) nemkontrás agyváltót, emberi áron? A "veddmegaboltbanazújat" verziót kivéve, alternatív forrásokat keresek. Használt is jöhet, ha jó állapotú.
Köszi a figyelmet!
Mostmár használom egy ideje a váltót. Már én is számolgattam korábban az áttételeket, és nekem is az jött ki, hogy kb 2 nagytányérnyit átfog a 7-es a maga 300%-ával, persze ha a hagyományos váltóknál nem megarange hátsó sort veszünk (11-32). Ezért ha kb úgy lövöm be, hogy a legnagyobb fokozat az kb 44/11 legyen, akkor a legkönnyebb az olyan lesz kb, mint a középsõ tányéron a legkönnyebb. Ez nekem 42-es lánctányérral jött volna ki. Sajna jelenleg 46-os van. Ez egyrészt jó, mert a 180mm-es hajtókar miatt is többek között, iszonyat módon meg lehet neki rakni.
De ha vársz 1-2 hetet, akkor meglessz a 42-es Gebhardt lánckerék, és akkor felteszem neki a HHH-ra. Megnézzük mi lesz, ha belerakok 500W-ot

. Ha nem bírja, akkor pusztuljon.

Vállalom, hogy kipróbálom.
A dobfékrõl azt írták, hogy hajlamos túlmelegedni. És a clickbox-al vigyázz! Lásd a tapasztalataimat!
Nemtom miért mindenképpen alernatív megoldások kellenek. S7-est újonnan 25 környékén kaphatunk. Persze ehhez még kellenek tartozékok: clickbox, tartozékokkla (váltó pálca és bigyók), váltókar, stb. De ez egy hagyományos rendszer áránál nem több.
Ha helyedben várnék, amíg kipróbálom, hogy mennyit bír HHH-n.
Egyéb tapasztalataim:
+ tényleg néha vált álló helyzetben is, de néha meg kell állni egy tized másodpercre, hogy átváltson
- néha, fõleg váltás után nagyon késõn reteszel a szabadonfutó rész!!! Ezt korábban írták is több helyen! Pedig általánosságban nem reteszel ritkán. De néha kell negyed fordulat is kell. Ha valaki nem számít erre, el is eshet. Ez elindulásnál is kellemetlen, de remélem a pozitív tulajdonságok ellensúlyozzák.