Jelentkezz be Regisztrálj
Bringás ruházat
Írta 2010. május 17. - 16:52
Nekem eddig az aldis softshell kabát és mellény jött be a legjobban, kb. lightos esõt egész jól bírják (fõleg ha még impregnálnám is), és kifejezetten jól szellõznek mellé. És pár forintért vettem.
Winstopperes cuccok is hasonlóak, csak azok nagyon drágák.
A drága membrános kabátokat meg el kell felejteni, egyrészt bicajozáshoz nem mûködnek -és még szerintem túracipõhöz, bakancshoz sem-, másrészt elég hamar tönkre mennek (korábban dolgoztam hegymászó boltban).
Írta 2010. május 17. - 16:50
Egyébként nekem is van egy olcsó esõkabátom, amiben van egy hálós szövet bélés. Régi Aldi-s. Az sokat számít, hogy a bõröd nem közvetlenül ér a dzseki anyagához. Elég jól mûködik az is, túrázni azt hordom. Csak a háló miatt elég nagy méretû és viszonylag súlyos. De ez gyaloglásnál mindegy.
A nem jól lélegzõ esõkabátok védelmében azért azt mondjuk el, hogy sokkal kellemesebb érzés beleizzadni mint ázni, mert addig sem fázol.
Írta 2010. május 17. - 14:06
Régen volt nekem egy esõállónak mondott kabátom amit kicsire össze lehetett hajtani.de a "lélegzésük" is valahol egy közepes minõségû nejlonzacskó szintjén mozog..
Akkor még nem igaszán ismertem hova mit kell felvenni. Egyik hûvös szeles délelõtt felvettem magamra.
Közben mivel megéheztem, megálltam egy kisbolt mellett ahol elkezdtem lekötni a beringát.
Közben nézem, "..mi az eleredt az esõ?". nagyon csöpögött, aztán már lassan csurgott a víz a kabát belsejébõl.
Akkor jöttem rá, hogy a nem kívülrõl jutott be hanem bele izzadtam. Szóval erre is oda kell figyelni,
hogy ha már esõ ellen véd akkor legyen sok lefelé nyíló szellõzõ rés rajta amin keresztül
a saját nedve4sségünket el tudja engedni.
Egyszer Szegény jó Nati mutatott nekem egy igazán klassz esõ kabátot amit Õ maga
úgy nyert az ismert jó teljesítményével valamelyik versenyen. Azon volt sok lefelé nyíló szellõzõ rész.
Egy belsõ hálós bélés volt még benne ami kicsit távol tartja a testünktõl, hogy tudjon alatta áramlani a levegõ.
Az egészet a saját szintén hálós anyagu zsebébe lehetett visza tenni, szendvics méretü csomagként.
Egy gond volt vele, hogy amikor venni szerettem volna hasonlót akkor 24ezernél kezdõdõ
kategóriával találtam szembe magam. Mint kiderült, hegymászó boltokban lehet kapni hasonlót.
"Marmot esõkabát ..ez kifejezetten outdoor-os cucc, amit a hegymászóboltok árulnak."
Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.
Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !
A találmányok már csak ilyenek..
Írta 2010. május 17. - 13:35
Az RP esõkabátjáinak a gyári csomagolása nem haladja meg egy szendvics méretét. És nem, nem épp vasalva vannak belehajtogatva...
Két RP esõkabátom volt eddig, sajnos már egyik sem vízálló - így csak széldzsekinek használom õket. Újkorukban úgy 1-1.5 óra esõt még bírtak; de tény, hogy esõkabátnak nem valami jó, én csalódtam bennük... Persze, emlékeim szerint volt egy kissé disszonáns megjegyzés a kabát papírján anno, hogy nem szabad gyûrni stb., mert az erõsen csökkenti a vízálló képességét, ami ugye minden ilyen kabátra igaz, beleértve a GoreTexeket is. Igen, ez így van, az RP-t ehhez képest úgy adják, hogy gyûrve. No comment. Árához képest egyébként tûrhetõ a minõsége; mondom, széldzsekiként bevált. Ha nem is túl jól, de azért szellõzik.
Nekem az eddigi legjobb bicajos kabátom egyébként az Endura Gridlock Jacket. Elég vastag ugyan és tömege is van, cserébe tényleg vízálló és ha beleakad egy ág, sok baja nem lesz. Télen úgy bicajoztam benne, hogy egy pólót vettem csak alá és mínusz egy-két fokig bõven elég volt. Ára is elég baráti. (Endurából van AM/FR nadrágom is, az is nagyon jó (és vízlepergetõ) - elég szuper az ár/érték aránya a dolgaiknak.) Akinek a Gridlock kevés, bepróbálhatja a Flyte Jacketet is (Bergusonnál nem tudom, van-e készleten, de rendelni biztosan tudnak), ez kb. 3x jobban szellõzik a Gridlocknál és vízállóságában is jobb valamivel.
Túrához meg nem zavar, ha nem légáteresztõs az esõkabát. Mostanában "gagyi" noname nylon-szerû poncsót használok esõben, ott aztán nincs probléma a vízállósággal (kívül-belül áll a víz:)) és még a hátitáskát is védi. Maximum ebben a nagy szélben lenne vele gond. Nem egy 40-50e Ft-os Marmot az biztos, de cserébe olcsó és használható alternatíva, szerintem.
Írta 2010. május 17. - 12:52
Az a nagy igazság, hogy minél inkább mocorog az ember, annál inkább izzad, és ezen nem sokat változtat a lélegzõ anyag, sokkal inkább ha okosan és variálhatóan öltözünk.
Írta 2010. május 17. - 12:29
Az RP esõkabátjáinak a gyári csomagolása nem haladja meg egy szendvics méretét. És nem, nem épp vasalva vannak belehajtogatva...
de a "lélegzésük" is valahol egy közepes minõségû nejlonzacskó szintjén mozog
mondjuk én kb mióta megvan nem tudtam többet visszatuszkolni a táskájába..
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való
Írta 2010. május 17. - 12:23
Írta 2010. május 17. - 12:06
baraka.hu - az oldal aljáról idéztem, de érdemes elolvasni az egészet...
Írta 2010. május 17. - 11:38
Írta 2010. május 16. - 22:23
Írta 2010. május 16. - 11:17
Írta 2010. május 16. - 10:13
létezik kerékpáros esö dzseki(kis méretre összehajthato) ami nem ázik át? agu esödzsekim 20 aldis pedig 30kilométert birt ki:(
Jeantex Sportswear
Decában lehetett kapni, ez jó, nem izzadsz bele, cserébe drága.
Írta 2010. május 16. - 10:06
létezik kerékpáros esö dzseki(kis méretre összehajthato) ami nem ázik át? agu esödzsekim 20 aldis pedig 30kilométert birt ki:(
Ha izzadékony vagy, akkor bizony könnyen elõfordulhat, amit Dózer írt, nevezetesen, hogy egyszerûen beleizzadsz a dzsekibe és úgy tûnik, mintha beázott volna. A másik, hogy a dzsekidnek van-e kapucnija, mert ha nincs, vagy van, de nem használod, akkor az is elõfordulhat, hogy a nyakánál egyszerûen befolyik a víz a dzseki alá.
Egy jó tanács, vegyél egy vékony technikai aláöltözetet. Én esõs idõben általában ilyet szoktam hordani és ez megóv attól, hogy ha megizzadok, akkor nedves maradjon a testfelületem, viszont száraz meleg érzést biztosít!
De tényleg!
Írta 2010. május 16. - 09:42
Nekem Shimano dzsekim van,eddig nem ázott be,csak bele rohadok.Hülye kérdés,de biztos hogy beázik a dzsekid?Mert ami nem ázik be,abba meg beleizzadsz,ami olyan,mintha beázott volna,vagy talán még rosszabb.Impregnálás jó ötlet.
Nokia BH 503-ast nézd meg.A tarkón megy a pántja,tehát a sisak nem zavarja.Haver ilyet használ 2 éve,bevált neki.Én is kipróbáltam,jó a hang minõsége is,és nem kényelmetlen.... szeretnék venni kimondottan bringázáshoz egy stereo bluetooth headset-et.
Én is hallgatok zenét bringázás közben,szerintem semmi gáz vele.Ha valaki autóval közlekedik,kevesebbet hall a forgalom zajából,mint egy normális hangerõn zenéz hallgató kerékpáros.Egyébként is,úgy ajánlott biciklizni,hogy bármikor jöhet valami.
Írta 2010. május 16. - 09:32
próbáld meg leimpregnálni, mert egy idõ után a lélegzõ ruhák mind elvesztik a vízállóságukat.
már akkor vacak volt mikor megvettem, nincs a varrás lehegesztve rajta, ezért a vállánál azonnal beereszti a vizet
a szabása és az anyagának rugalmassága nagyon jó lenne, csak szélkabátnak iszonyúan izzasztós, esõkabátnak meg beázik
Írta 2010. május 16. - 09:23
Írta 2010. május 16. - 09:20
Egyetértek. Életveszélyes mindenkire nézve a bringázás közbeni zenehallgatás. Remélem csak telefonálni akar közben.
semmi gond a zenehallgatással, nem szabad teljesen zártat használni, és minden autót hibridnek kell gondolni
a campagnolo esõdzsekim kb. 2 km-t bír......
Írta 2010. május 16. - 08:42
Írta 2010. május 16. - 07:46
Írta 2010. május 16. - 05:33
Ha már ennyi ember részérõl felmerült, hogy egyetlen elõre jelzõ érzékszervet semszerintem semmi probléma nincs vele
szabad kizárni az infó szerzésbõl közlekedés közben és ennyi baleset írható a /választott alkalmi süketség/ számlájára
(nem ez az egyetlen amirõl hallottam, hogy ilyen okból bekövetkezett és nem csak bringán..),
akkor csak lehet benne igazság. Vagy csak egyszerüen felelõtlenek vagyunk önmagunkkal szemben
amíg meg nem tapasztaljuk saját közvetlen környezetünkben vagy önmagunkal valami nem történik.
..na de már erõs offolásba kezdtünk a ruházattól eltávolodva, magam részérõl ezért bocs..
Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.
Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !
A találmányok már csak ilyenek..