Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

kovsebi

kovsebi

vendég

• fórumtag
  • 48 posts
Hajtás közben kattan valami a hajtókar körül..... Szerintem csere lesz...
Ajánljatok nekem valami jó hajtókart, és monoblokkot is. Ócsó legyen, és jó. MTB-be kell. Legfeljebb gyengébb terepre... Heti 70-80km-t mennék vel össz-visz...

srev

srev

vendég

• fórumtag
  • 11 posts
Idézet:
Eredeti szerzõ srev Posted Image
Üdv!

Tudnátok légyszi tippeket adni, hogy mi lehet a baj: ha hátul a 2.legkisebb és a fölötte levõ kettõ (5.,6.) fogaskerékre váltok, akkor egyszerûen nem lehet rendesen taposni a pedált (arról,hogy kiállva tekerjek meg már nem is álmodok),mert olyan mintha meg-megakadna folyton. A legkisebben és a többin o.k. Néztem,hogy nincs e elhajolva fog,de semmit nem látok. Mit érdemes megnéznem és hogyan?
Köszönöm szépen!
lehet, hogy szorul a lánc valamelyik két szeme. a nagyobb kerekeken nem biztos, hogy észreveszed, mert nagyobb a kerülete, de kicsin már jobban kellene hajolnia, és nem tud.
szerintem lánc lesz. azt nézd meg elõsször. ha az a baj, amire tippelek, akkor kis feszegetéssel megjavul. ha nem, jöhet megint a kérdés.

Elõször is, köszönöm az ötletet!!
De sajnos nem a lánc szorul,úgyhogy kérdésem még mindig él. thx

RobesPierre

RobesPierre

törzsvendég

• fórumtag
  • 276 posts
Köszönöm a tanácsokat. Megyek és veszem is le az új láncot.
Csak egy dolog fura: itt írta egyik olvtárs, hogy két lánccal 500 km-es "vetésforgóban" 26 ezer km alatt koptatott el egy hajtásrendszert. Az enyémbe (LX hajtómû, Pc951 láncok, LX fogsor) kb. csak 6000 km körül van és már nem bírja az új láncot. Amiket pedig levettem róla, már mind megnyúltak voltak láncnyúlásmérõvel mérve. Ja és elég kíméletesen, csak túrára használtam. Ha nekem mondjuk 10 ezer km-ig még nem jönnek elõ a hajtásrendszer cseréjét jelzõ jelenségek, akkor már iszonyatosan megnyúlt láncokat fogok használni. Igaz a kukának mindegy mennyire megnyúlt láncokat, elkopott fogaskerekeket dobok ki.

Grande

Grande

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,328 posts
Én a 3. pontot csináltam, s mikor ténylegesen pocsék lett a hajtás (bizonytalan váltás elõl, hátul meg-megugró lánc) jött a 2. pont :) Közép és nagytányér csere lett belõle és persze sor+lánc.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
en kiprobalnek egy regi lancot

de eselyes hogy uj lanckerek fog kelleni. ha kapdossa a lancot, akkor mar eleg csunya lehet. nezz ra hogy mennyire vannak hulladek allapotban a fogak.

es gyurjal combra [tobb nagytanyer :D]
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

RobesPierre

RobesPierre

törzsvendég

• fórumtag
  • 276 posts
Eddig 3 lánccal használtam a hajtásomat, amiket szolid használat mellett kb. 1500 km-enként lecseréltem. Ma úgy gondoltam, az elsõ használt lánc visszarakása helyett inkább veszek mégegy láncot. Ahogy feltettem elõl, a középsõ tányéron iszonyatosan "kapdossa" a láncot, rángatva a hátsó váltót. Ez a jelenség már a 3. lánc felrakásánál is megvolt, csak nem ennyire zavaróan. Gondolom most 3 eshetõség van:
1. Fenthagyom az új láncot és remélhetõleg rövid idõn belül megszûnik a jelenség.
2. Veszek középsõ tányért is, de akkor elfelejhetem a régi láncaimat.
3. Elteszem talonba az új láncot és a régi láncokkal vetésforgóban elkoptatom jelenlegi hajtásomat.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
szerintem inkabb 14es lesz az a krova
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Ez jó négyszögeshez, és Octalink-eshez, ISIS-t, integráltat nem vágom. De ha nem cserélgeted gyakran szervizben leszedik. Akár ingyen is. Fõleg ha ott veszed az újat. :D

kovsebi

kovsebi

vendég

• fórumtag
  • 48 posts

Koszonom mindenkinek a negyszoges monoblokkal kapcsolatos segitseget. Most mar tenyleg merek aztan vagy fsa vagy white industries lesz.

kovesbi: azt az egy-egy csavart ha kitekered az meg nem eleg (es lehet imbuszos is). Vagy ha igen akkor eleg nagy a problema.
Kell specko lehuzo. Attol fugg milyen rendszered van olyan.
Visszarakni mar nem olyan veszes mert a csavarral huzod fel.

udv T

ezaz?
http://www.rower.com...s/bb_l/1836.jpg

kovsebi

kovsebi

vendég

• fórumtag
  • 48 posts

Koszonom mindenkinek a negyszoges monoblokkal kapcsolatos segitseget. Most mar tenyleg merek aztan vagy fsa vagy white industries lesz.

kovesbi: azt az egy-egy csavart ha kitekered az meg nem eleg (es lehet imbuszos is). Vagy ha igen akkor eleg nagy a problema.

udv T

Egy gagyi Prowheel hajtókarom van, amit ki szeretnék dobni a szemetesbe...

TOM

TOM

törzsvendég

• fórumtag
  • 836 posts

Sziasztok!

A hajtókart sima 15-ös dugókulcsal lehet lekapni, ugye?

udv T

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Vastag kar?

Az kevés lesz.

A sebesség mindent megold.

kovsebi

kovsebi

vendég

• fórumtag
  • 48 posts
Vastag kar?

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
Hát...valami lehúzó sem ártana lehet.

kovsebi

kovsebi

vendég

• fórumtag
  • 48 posts
Sziasztok!

A hajtókart sima 15-ös dugókulcsal lehet lekapni, ugye?

osiris555

osiris555

vendég

• fórumtag
  • 221 posts

Üdv!

Tudnátok légyszi tippeket adni, hogy mi lehet a baj: ha hátul a 2.legkisebb és a fölötte levõ kettõ (5.,6.) fogaskerékre váltok, akkor egyszerûen nem lehet rendesen taposni a pedált (arról,hogy kiállva tekerjek meg már nem is álmodok),mert olyan mintha meg-megakadna folyton. A legkisebben és a többin o.k. Néztem,hogy nincs e elhajolva fog,de semmit nem látok. Mit érdemes megnéznem és hogyan?
Köszönöm szépen!

lehet, hogy szorul a lánc valamelyik két szeme. a nagyobb kerekeken nem biztos, hogy észreveszed, mert nagyobb a kerülete, de kicsin már jobban kellene hajolnia, és nem tud.
szerintem lánc lesz. azt nézd meg elõsször. ha az a baj, amire tippelek, akkor kis feszegetéssel megjavul. ha nem, jöhet megint a kérdés.

srev

srev

vendég

• fórumtag
  • 11 posts
Üdv!

Köszönöm szépen!

osiris555

osiris555

vendég

• fórumtag
  • 221 posts
nekem is volt ilyen problémám a noname négyszöges hajtásommal. a hajtókar anyaga nem birta a kiképzést (pedig leszedések sem voltak, meg semmi, csak hajtottam). jártam úgy vele egy ideig, nyikorgott is már, mire sikerült cserélnem, addigra viszont a tengelyem meghajlott. lehet, hogy nem ez miatt volt, de ilyen történt.
szerintem a hajtókar a bûnös.
de ha másik négyszöges hajtókart dobsz rá, szerintem az sem fogja jóval tovább birni. érdemes tengelyt is cserélni.
szerintem.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
A tengely? Nem inkább a hajtókar négyszöge nyílt ki?

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,688 posts
4szögtengelyes hajtómûvön elkezdett a rögzítõ csavar lelazúlni. Visszahúztam, lelazul. Kicseréltem a csavart, még mindíg kijön a csavar. Akkor gondolom a tengely (XT) lehet a bûnös. Pedig már 1 éve jártam vele gond nélkül. DE mitõl csinálja ? Van valakinek valami ötlete ?
Köszi !
Marci