Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.272 hozzászólás

nekm is montis hmû van a krossz bicómon -fõleg hogy van használva némi terepféleségen is- nem is hiányzik a 48-as nagytányér. ellenben a 44-es rendkívûl (mivelhogy még az elkészülte utáni elsõ 100 -150 km (megnyúltak a bovdenek gondolom) óta negytányérra nem megy föl a lánc). montin meg méginkább kell legalább egy 40-es tányér. csak 32-essel igencsak szenvednék.

Akkor feltehetõleg túl laza a kábel, azaz ekkor kiskerékre kell tenni, rövidíteni (ha van finomhangoló csavar a váltódón, talán azzal is elég, vagy fogóval megfogni a kábel végét, kilazítani a rögzítõcsavart és feszesebbre húzott kábelnél vissza), majd újra beállítani (próbálni) az állítócsavarral a nagy lánckerékre.
(Löpapp megelõzött.)

na végül csak megcsináltam
hogy egyszerûbb legyen, a csavaron a menet már elég gáz volt, már nem lehetett meghúzni. de a féktárcsa rögzítõ pont jó volt helyette :)

viszont így megjáratva a cuccot (mióta megvan a dawg -tavaly õsz- nem használtam a krossz bícót, igazából erre kéne a 2 tányéros hmû. olyan 42/30-as kombóban kb 32-es sorral.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

Van 9-es menetes?

van bizony. sot, en lattam 4 tanyeros hajtomuvet is.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

hulyeseget irtam... alivios es igs. gyanitom az mar hgs rendszerben mar nem.

De igen.

A sebesség mindent megold.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

Sziasztok !

FSA integrált országúti hajtómûhöz jó a shimano középcsapágy??Ha nem akkor milyen szükséges hozzá??

FSA csapágyat már láttam Shimano hajtómûvel kombinációban, így minden bizonnyal fordítva is mûködik.

Qpi

Qpi

vendég

• fórumtag
  • 41 hozzászólás
Sziasztok !

FSA integrált országúti hajtómûhöz jó a shimano középcsapágy??Ha nem akkor milyen szükséges hozzá??

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
hulyeseget irtam... alivios es igs. gyanitom az mar hgs rendszerben mar nem.

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13.254 hozzászólás
  • LocationSvájc
ha nem kopott nagyon, simán

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
a hajtomunel mit kell figyelni, ha mas rendszerre akarok atterni? adott egy kb 15 eves stx hajtomu - mukodne ez mai 3x9es rendszerrekkel (3x7es eredetileg)?

löpapp

löpapp

törzsvendég

• fórumtag
  • 406 hozzászólás

suntour van sunrace csinál 11-32 es menetest asszem 9esben
de az ugye mtb

Van 9-es menetes?

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13.254 hozzászólás
  • LocationSvájc
suntour van sunrace csinál 11-32 es menetest asszem 9esben
de az ugye mtb

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
koz: nem szép belépõ egybõl belekötni az itteniekbe, még ha most neked is van igazad.
el lehet úgy is mondani a mondandódat, hogy nem személyeskedünk közben.
és nem, erre nem kérek reagálást!

11-es menetes racsni: már vagy 3-4 éve nem gyártják, esetleg mégtöbb. MF-HG volt a kódja, de mondom, én 2007 óta vagyok a velonál, és már akkor is csak olyanokat árultunk, ami megmaradt korábbi gyártásból...
ez van sajnos, 14 a legkisebb menetes, ha ragaszkodsz a 11-hez hátul, akkor agy csere, kazettás hetes van 11-el (CS-HG30-7, 11-28 osztással)

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

koz

koz

új vendég

• fórumtag
  • 9 hozzászólás

...

Számolgattam régebben én is eleget, de nekem elég a 70 es pfordulat, azzal megyek 35 körül. Nekem ez így jó, ha egyet visszavátva megyek ugyanennyit, az nekem idegesítõen pörgõs lenne. Tudom, hogy 90 fölött az ideális, de szerintem ez a 70 nem fog kinyírni, fõleg, hogy századannyit sem megyek, mint monjuk te, vagy az itteni átlag. Lehet, hogy így is sokat mondtam.
Mindenesetre köszönöm a figyelmeztetést, és az aggódást. Komolyan.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
Úgy tûnik, a legutolsó gyártott 7-es, 11-essel kezdõdõ Shimano racsni, az a 11-34-es Megarange volt. Ez még talán beszerezhetõ.

koz

koz

új vendég

• fórumtag
  • 9 hozzászólás

...legelább kettõ menetes sor...

És 11 az eleje? :)
Igen, gondoltam rá, jövõ héten el is kezdem a keresést, illetve külföldi oldalakon már néztem, eddig sikertelenül. Ha így lesz, akkor az brutál láncápolással fog járni asszem... :) Meg felvásárolok, amennyit találok.
A fkerék cserével a hosszútávú megoldást akartam megtalálni, de úgyis az lesz a vége, hogy bringát kell cserélni, mert ez a régi már zsákutca...

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Nem egyforma a kerékméretünk szerintem. De legyen egészségtelen. Kérdezett ilyet valaki, hogy egészséges-e a 48-11?
Ha nem tudsz válaszolni egy kérdésre, miért érzed úgy, hogy valamibe mindenképpen bele kell kötni?

A kerékméretes dologhoz annyit, hogy:
Én: 23-622 gumi, 2097mm kerület
Te (ha nem országúti, akkor gondolom monti, tegyük fel hogy egy vékony aszfaltgumival, ha vastagabbat használsz, akkor még hasonlóbb a kerékméretünk): 26 X 1.5 gumi, 1985mm.

48-11es áttétellel egy pedálfordulattal én 9150mm-t megyek, míg te 8661mm-t. Tehát fél méternél kevesebb a különbség, ez annyi mintha én 45-11es áttétellel hajtanék, ez országúti soron az 53-13hoz van a legközelebb (közel azonos). 53-13as áttételnél is kb 60 fölött kezd el normálisan forogni a lábam. Közlekedésre, ha nem szeretsz pörgetni, 44-16 áttétel tökéletes.

Ja és hogy válaszoljak a kérdésedre. Barkácsolás nélkül nem megoldható, nem fogsz ilyen 11es lánckereket külön kapni újonnan, boltból, a hulladék sorból bontott meg valszeg szintén el lesz használva.

DE hogy építõ jellegû legyek, és segítõkész, essünk neki újra a számolásnak!
Tehát te mindenáron 4,36 közeli áttételarányt akarsz (48 osztva 11-el). Ha te felraknál elõre egy 52es országúti tányért (az országúti karokra van 130mm-es furatkörrel 52-es tányér, és akár négyszöges, akár oktalinkes, akár integrált hajtókarod van, fel tudsz rakni országúti hajtókart), és hátul a 12-es lánckereket használod, közel ugyanezt az áttételt kapod. Najó, egy pedálfordulat alatt 6cm-el kevesebbet haladsz.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

Köszönöm szépen a választ! Az jutott most eszembe, hogy lemaratnék, vagy leesztergáltatnék az aljából, hogy belül is jó legyen a szélessége. Gondolom a menet az egyforma a ss racsninak, meg a sor-racsninak.

Szerintem ennél egyszerübb, ha keresel egy olyan üzletet, mûhelyt, ahol sok régi bringa megfordul. A kacatok között garantáltan lesz egy sor is, amit örömmel átadnak. Nekem is van itthon legelább kettõ menetes sor, pedig nem vagyok üzlet.

koz

koz

új vendég

• fórumtag
  • 9 hozzászólás

egysebességes racsni fogaskereke nem fog rámenni. mert oké, hogy van egy szélességes, de az kb. egy 2cm széles hengertalpon ül.

Köszönöm szépen a választ! Az jutott most eszembe, hogy lemaratnék, vagy leesztergáltatnék az aljából, hogy belül is jó legyen a szélessége. Gondolom a menet az egyforma a ss racsninak, meg a sor-racsninak.

löpapp

löpapp

törzsvendég

• fórumtag
  • 406 hozzászólás
Reméljük, h elvitték, ha már ott hagytad!
YouTube - The Animals Save the Planet - Leopards Hate Litter

fabian cancellara

fabian cancellara

törzsvendég

• fórumtag
  • 501 hozzászólás

Mikor is hogyan?????akkor 1 kis matematika.........vegyük ezt a szép kerek számot..34000(tényleg kerek a szám....mármint az enyém hogy óóóóóó meg úúúúúúúgy)365 nap tehát napi cirka 93 kilcsi... ha jól tudom suliba jársz meg dolgozol......és utána????szeretném ha megmutatnád hogy ezt hogyan kell csinálni mondjuk 1 hónapon keresztül... ha megmutatod esküszöm h DH géppel fogok hegyet mászni..........

Kérdésedre a válasz idén 15-22 ezret terveztem

Számláló: 13 Tevékenységek
Távolság: 930,88 km
Idõ: 51:08:54 ó:P:m 13 napi edzésem :D
Magasságnövekedés: 8.228 m
Átl. sebesség: 18,2 km/h
Átl.pulzus: 139 ütés/perc
Átl. pedálütem: --
Átl. kerékütem: 71 f/p
Kalória: 26.427 C
Még valami egyébb informácio érdekel Norbim?
Láncokat meg a Jóci fejéhez kéne vágni tuti a selejteket adta oda jópénzért:S
De nem fogok it vitázni veletek inkább huzok ki edzeni jobban járok
Ja 4 láncot dorogon a kálváriára fölfele meg találsz ha szem füles vagy onan toltam haza a bringát:(
ha a dakoták még le nem vitték vas gyanánt:D
Jah amúgy már nem járok suliba Norbertom meló van!

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

Képzeld pontos!

Most öszintén logsz a sulibol 5 hónapot napi 170-180km mennek ugy hamar összejön+ a szünetek hétvégék és max 10-11 ig voltam ben a suliba ha mentem:D
Amugy meg a térdem szétment de a kérdésedre a válsaz szétcseszet térdekel a top marcon középtávon 30 ba vagyok simán

Átugorhatnál megmutatni a 34e-t futott fogsort, úgyis folyton lógsz valahonnan, egy ilyen profinak semmiség keresztültekerni Svájcon. Mondjuk találkozzunk a Lausanne-i velodromnál?! Na? Nekem itt van 5percre. ;)