Van egy teljesen alap, Truvativ Stylo hajtókarom, alu. Én balga, nem tettem fel rá azonnal műanyag védőkupakot, így 1200 km megtétele után már rendesen össze van rugdalva. Mármint nem lesúrolta a festéket a cipő, hanem itt-ott leért menet közben, kapott pár követ, és azok láthatóan erősebbek voltak nála
Zavarni nem zavar, én elsősorban vigyázva, de azért használni szeretem a bringáimat, és nyilván ezek nem szándékos odaverések, hanem "így adta ki" típusúak. Újabban, amióta rendes trail bringám, és (számomra már) nagy rugóutam van elől-hátul (130 mm), szépen gyorsulok, csak valószínűleg az összes képességem még nem fejlődött ezzel teljesen párhuzamosan
Na meg, folyamatosan erősödöm is, és úgy vettem észre, hogy az edzettségi állapotom javulásával párhuzamosan, szignifikánsan javul a technikai tudásom is, mind felfelé, mind lefelé.
No, de ennyi rizsa után, amit szeretnék kihozni a dologból, hogy a bringa optimalizálása (súlyának, hatékonyságának javítása, technokrata énem kiélése) érdekében elgondolkodtam egy új hajtókar beszerzésén, mondván a mostani azért súlyát tekintve, kisméretű panelház vasbetont tartalmazó alappillére is lehetne.
Mivel a sram-nak jelenleg nincs könnyű alu karja, így arccal a karbonok felé fordultam, és bizony, jó 150-200 grammot lehetne nyerni egy ilyen szénkurblival. De mennyire kell ezektől tartani? Nem "rongyolódnak" el, szó szerint, a fenti ütésektől viszonylag hamar? Mi ezzel a tapasztalatotok? Egy könnyű fólia kellően megvédi ezeket a tönkremeneteltől? Felmerült még, hogy a karok végére tolható műanyagok milyen nehezek lehetnek? Mert azért az is a fejemben van, hogy ha a 150 grammos előny a védők felszerelésével csak 80 gramm, akkor azért az egy elég indokolatlan fejlesztés lenne a súly oldalon cirka 300-500 euró ráfordításával. Attól most vonatkoztassunk el, hogy esetleg merevebb így hatékonyabb lenne a kar, de egyébként ez tényleg így van a gyakorlatban, vagy csak a súlyelőnye az elsődleges a karbon hajtóműveknek?
A bringám hajtáslánca jelenleg Sram, de elgondolkodtam a kar shimano-ra cserélésén, mondván az alu (ha a fenti agymenésem valós),legalább nem rongyolódik. Egy XTR kar a gyári tányérjával 540 gramm. De pl. egy Hope szintén tányérral: 630 gramm, egy Rotor pedig: 540 gramm az XTR-hez hasonlóan. Ez a jelenlegi, 705 grammos szetthez képest 70-170 grammos előny, viszont összezavarja a sram összképet, de alu anyagúak. A Sram 450 grammos karbon karjainál viszont 250 grammról szól a dolog (mínusz védelem), csak kérdés, hogy mennyire lesznek ezek tartósak?
Na, ezen most jót elmélkedtem, elnézést
Mit gondoltok a kérdésben?