Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18261 hozzászólás a témában

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Tehát az elméleti kerékpárosok. :)

Összességében én is az vagyok. Kb 18 év kihagyás után, 3 éve kezdtem újra bicajozni, azota beletekertem kb 10ekm-t. :)

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

;) hajrá

Ezt mind tudom. De ha vmit 10 emberből 9 dícsér, az annyira rossz nem lehet. És fordítva. :)

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

Megvallom őszintén, a testbike.hu-ra rá szoktam nézni, mielött veszek vmit. :) Tudom, oda mindenki azt ír, amit akar, de ha vmire többen írják, h nem ok, akkor azt nem veszem meg. A 7701-es láncot plö dícsérik, az sram 951-et is.

régebben "poénból" írkáltam össze-vissza a TB-re, de rájöttem: semmi értelme..

A néha "összefoglaló" jellegu írásaimat felpontozták-ajnározták, az igazi-valós tapasztalatokon alapulót meg sokszor lehúzták.

Nem jó oldal. Német magazinok tesztjei, esetleg mtbr-rbr érdekes lehet még, de a vásárlói véleményeket is helyén kell kezelni!

(pl. láttam olyan firkálmányt talán egy Athena PT hajtókarról, amiben az 1 csillagos értékelés mellé a kliens leírta, hogy még ki sem bontotta a hajtókart a dobozból, fel se szerelte, csak olvasta, hogy hajtókar-lehúzó kell hozzá meg 14mm-es imbusz, s emiatt már zsigerből nyomta rá az 1 csillagot.. NOOOMÁLIS? Másik kedvencem, mikor 30 km után véleményeznek valamit, s később nem update-elnek. Pedig ha 30 km után kidobtam volna pl. a mostani gumikat, azt mondom: bántam volna.. )

;) hajrá

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Megvallom őszintén, a testbike.hu-ra rá szoktam nézni, mielött veszek vmit. :) Tudom, oda mindenki azt ír, amit akar, de ha vmire többen írják, h nem ok, akkor azt nem veszem meg. A 7701-es láncot plö dícsérik, az sram 951-et is.

Tehát az elméleti kerékpárosok. :)

A sebesség mindent megold.

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Ki ír ilyeneket?

ncc1701 módosította - 2015. február 17. - 09:53

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Pedig a 951-es sramra azt írják a tesztek, h nem nagyon kopik, érdekes.

Mindenkinek thx a válaszokat! Ha lehet, akkor beszerzem a 7701-es láncot. :)

HG93-as láncra nagyon írják, hogy kopik, az nekem nem kell. Meg visszalépni, izé, senki nem szeret.

Ki ír ilyeneket?

A sebesség mindent megold.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

A négyszögtengely végén lévő csavar ami a hajtókart szorítja rá. Az a csavar annyira kilazul mire hazaérek már minden irányban lötyög a hajtókar, mivel - gondolom - csak a csavar tartja és nem szorul rá a kúpos tengelyre. A csavart néha útközben rá szoktam húzni (kézzel), ami jó megint 1-2km-ig. Szarnak a pofon, de valahogy haza kell menni. Ja itt több környi menet becsavarást gondoljatok. Nem egy fél fordulat.

Igen, kúpos szorul, meg minden, de ezek szerint erősebb vagyok és lemozgatom (?), vagy a négyszög már rombusz, és nem fekszik fel a hajtókar "anyarésze" a tengelyen? Repedés és egyéb nyom nincs, de hát nem egy mai darab.

Olyan jelenség is van, hogy forgás közben, átforduláskor pont függőleges állásban egy finom kattanást érzek a hajtás felől a lábamban. Az lehet, hogy akkor "helyezkedik" a tengelyen a hajtókar, és mozog már akkor is? (Ekkor még nem lötyög)

Nekem volt ilyen problémám régen négyszög tengelynél, a balos lelazult, ott a csavar lehetett a ludas, kapott menetrögzítőt az megfogta, nem volt többé gond vele.

Rabbit

Rabbit

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
  • LocationKelenföld

A négyszögtengely végén lévő csavar ami a hajtókart szorítja rá. Az a csavar annyira kilazul mire hazaérek már minden irányban lötyög a hajtókar, mivel - gondolom - csak a csavar tartja és nem szorul rá a kúpos tengelyre. A csavart néha útközben rá szoktam húzni (kézzel), ami jó megint 1-2km-ig. Szarnak a pofon, de valahogy haza kell menni. Ja itt több környi menet becsavarást gondoljatok. Nem egy fél fordulat.

Igen, kúpos szorul, meg minden, de ezek szerint erősebb vagyok és lemozgatom (?), vagy a négyszög már rombusz, és nem fekszik fel a hajtókar "anyarésze" a tengelyen? Repedés és egyéb nyom nincs, de hát nem egy mai darab.

Olyan jelenség is van, hogy forgás közben, átforduláskor pont függőleges állásban egy finom kattanást érzek a hajtás felől a lábamban. Az lehet, hogy akkor "helyezkedik" a tengelyen a hajtókar, és mozog már akkor is? (Ekkor még nem lötyög)

Tippelek, hogy a bal karral van problémád. (98%-ban azzal van a baj.)

Bejlágolás, hegesztés, ragasztás, -ilyen testtömegnél pláne!- értelmetlen.

Keress fel egy lakhelyedhez közeli szimpatikus szervizt, told be a bringát: tartanak olcsón külön baloldali, úgynevezett "javítókart". Ellenőrzik a középcsapágyad és a tengelyvég állapotát, szükség esetén azt is cserélik. Ha cserés, kérj monoblockot, ahogy írtad.

Érdemes megjavíttatni, ha a kerékpár egyébként jól kiszolgál.

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Pedig a német koptatós teszt szerint alig van különbség az XT-XTR lánc között. A csúcs Sram láncnál meg fényévekkel tartósabbnak hozták ki az olcsóbb Shimano láncokat is.

Pedig a 951-es sramra azt írják a tesztek, h nem nagyon kopik, érdekes.

Mindenkinek thx a válaszokat! Ha lehet, akkor beszerzem a 7701-es láncot. :)

HG93-as láncra nagyon írják, hogy kopik, az nekem nem kell. Meg visszalépni, izé, senki nem szeret.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás

Sziasztok,

Szerettem volna venni cn-7701-es láncot, mert nagyon bejött, és kb fél úton lehet az a kettő, amit rotálva használok, de meglepve tapasztaltam, hogy már nincs. Lefelé nem lépnék, hg93 szóba sem jöhet. Vagy megpróbálok még valahonnan vadászni, hátha van vkinél raktáron beragadva. Amit még néztem, az az sram PC-991-es lánca. Az sram 9s láncok kompatibilisek a shimano cuccokkal? (Elöl egy 3s deore hajtóművem van, hátso sor 6500-as 9s ultegra szépség, váltó is vmi deore cucc, ha ezek számítanak.)

Pedig a német koptatós teszt szerint alig van különbség az XT-XTR lánc között. A csúcs Sram láncnál meg fényévekkel tartósabbnak hozták ki az olcsóbb Shimano láncokat is.

• Ch4os kedveli ezt
Marci

Ch4os

Ch4os

újonc

• fórumtag
  • 11 hozzászólás

ezt a kilazul a csavarja dolgot pontosan hogy érted? lelazul a kar? vagy a csavart némi bringázás után utána tudod húzni? utóbbi nem jó ötlet, lásd lent!

(a négyszögtengelyes hajtóművek tudtommal a kúpos kialakítás miatt rászorulnak a tengelyre (alakzárás?), elvileg csavar nélkül sem kellene lejönnie egy darabig. lehet hogy a hajtókarod anyaga zömült már annyira (esetleg el van repedve) hogy emiatt lazul le mindig.)

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.025 hozzászólás

Előre is elnézést, már biztosan sokan kérdezték, de itt az új béna.  :D

Napi bejárásos régi négyszögtengelyes gépem már ott van, hogy 20km után teljesen lelazul a csavarja.

Eléggé erőből megyek - vissza nem kapcsol, lámpától kiállásos padló, 94kg 190cm és megy mint az ökör. :) - valószínűleg ezért is lazul

Megoldás1: Láttam írtátok korábban a csavarrögzítő folyadékot mint megoldás. Ez segítene, vagy felesleges, mert ilyet úgysem tudna megfogni? Ezt később hogy tudnám leszedni, ha tényleg megfogja?

Megoldás2: Esetleg cserélem négyszög tengelyes monoblokkra (hajtókar marad), akkor jobb lesz? Így már fennmaradna napvégére a hajtás? Milyen típust ajánlatok?

Megoldás3: Szintén itt olvastam, hogy az isis/octalink megoldások is lazulnak. Vagy az már jó lenne?

Utóbbitól már félek, mert akkor ha jól látom cserélni kell a hajtókart + ki tudja még mit.

Sokat nem költenék rá, mert műszakilag jó, de kinézetre "eldobhatós" a bicaj így legalább nem lopják.

ezt a kilazul a csavarja dolgot pontosan hogy érted? lelazul a kar? vagy a csavart némi bringázás után utána tudod húzni? utóbbi nem jó ötlet, lásd lent!

(a négyszögtengelyes hajtóművek tudtommal a kúpos kialakítás miatt rászorulnak a tengelyre (alakzárás?), elvileg csavar nélkül sem kellene lejönnie egy darabig. lehet hogy a hajtókarod anyaga zömült már annyira (esetleg el van repedve) hogy emiatt lazul le mindig.)

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Ch4os

Ch4os

újonc

• fórumtag
  • 11 hozzászólás

Előre is elnézést, már biztosan sokan kérdezték, de itt az új béna.  :D

Napi bejárásos régi négyszögtengelyes gépem már ott van, hogy 20km után teljesen lelazul a csavarja.

Eléggé erőből megyek - vissza nem kapcsol, lámpától kiállásos padló, 94kg 190cm és megy mint az ökör. :) - valószínűleg ezért is lazul

Megoldás1: Láttam írtátok korábban a csavarrögzítő folyadékot mint megoldás. Ez segítene, vagy felesleges, mert ilyet úgysem tudna megfogni? Ezt később hogy tudnám leszedni, ha tényleg megfogja?

Megoldás2: Esetleg cserélem négyszög tengelyes monoblokkra (hajtókar marad), akkor jobb lesz? Így már fennmaradna napvégére a hajtás? Milyen típust ajánlatok?

Megoldás3: Szintén itt olvastam, hogy az isis/octalink megoldások is lazulnak. Vagy az már jó lenne?

Utóbbitól már félek, mert akkor ha jól látom cserélni kell a hajtókart + ki tudja még mit.

Sokat nem költenék rá, mert műszakilag jó, de kinézetre "eldobhatós" a bicaj így legalább nem lopják.

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

https://sram-cdn-pul...anual-rev-a.pdf

68 és 69 oldal

CSEKONICS

CSEKONICS

törzsvendég

• fórumtag
  • 376 hozzászólás
Sziasztok!
Honnan lehetne megtudni,hogy a különböző fogkiosztású Sram Pg-950 soroknak milyen a fogkiosztásuk? A Sram oldalán se találtam,és az eredeti dobozukon sincs rajta.
Akár azt gondolod,hogy képes vagy valamire,akár azt,hogy nem,mindenképp igazad van!

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

A montin XTR sort használok 4db 950-es lánccal.

Cyclokrosson Ultegra-sor campa record lánccal, mindkettő köszöni jól van. :)

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Tökéletes a HG93-as is, de még a 73-as is...

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

igen, teljesen jó

:) na és C9 Record lánccal elfut-e a 9s sram-shimano rendszer? :)

esetleg C10, ahogy a múltkor említetted ?

Vejne módosította - 2015. február 16. - 19:13

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás
https://www.bike-com...ufmodell-p16133
http://www.k2-bike.h...114-tagu-9-lanc
  • Vejne kedveli ezt

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Sziasztok,

S. Az sram 9s láncok kompatibilisek a shimano cuccokkal?

igen, teljesen jó

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való