Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

Kkrisz

Kkrisz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.236 hozzászólás

lattal mar lancnyulas merot?

Igen, de ez most hogy jön ide?
Olvasd el xabi postját. Azért mert láncnyúlás mérö a neve, a kánc nem fog nyulni, hanem kopik.

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 hozzászólás
"
"Láncnyúlás"
A kerékpárosok gyakran mondják azt, hogy a láncuk "megnyúlt". Ezt sokan úgy képzelik el, hogy a ciklikus terhelés hatására a külsõ és belsõ lapok egyszerûen meghosszabbodtak. Természetesen ez sohasem következhet be. A lánc meghosszabbodása a szegecs és a belsõ görgõgyûrû (vagy a belsõ lap azt helyettesítõ része) közötti súrlódásból adódó kopás eredménye. Minél többet kell a láncgörgõknek mozogni (pl. a hátsó váltó görgõi körül), annál nagyobb a kopás mértéke. Ha szétszedünk egy elhasznált láncot, láthatjuk, hogy a szegecseken rovátkák vannak a két fém alkatrész találkozásánál. A belsõ görgõgyûrû nélküli láncoknál ezek a rovátkák sokkal lekerekítettebb szélûek. Véleményem szerint azért tartósabbak az új típusú láncok, mert a finomabb kopásvonalaknak köszönhetõen kisebb a szegecs törésének esélye. Az alábbi képen láthatjuk, hogy a szegecs majdnem teljesen elkopott:
Azt is megfigyelhetjük, hogy a görgõ teljesen kimozdult az eredeti helyzetébõl. Ez azért következhetett be, mivel a belsõ lap válla teljes mértékben elkopott. A képen nem látszik, de a külsõ görgõgyûrû belsõ oldala is valószínûleg erõsen megkopott, és lényegesen nagyobb a belsõ átmérõje, mint újkorában."

Forrás: Sheldon Brown
Teljes cikk: http://www.matuzmast...anckarbantartas

A szélesebb lánc azért tart tovább, mert szélesebbek a csapok. A láncszem csak akkor nyúlik, ha van benne valami hajlítás (pl a Sramék új 971, 951, stb lánca, meg jópár shimanó is), aminél a hajlítások egyenesednek, ezér gyorsabban nyúlik a lánc.

Merida Speeder__________________________Magellan Serpens --> Merida XC-Mission
Járt utat járdáért el ne hagyj!

gakos

gakos

törzsvendég

• fórumtag
  • 947 hozzászólás

A lánc nem nyúlik meg, hanem kopik a belsõ görgõknél.

lattal mar lancnyulas merot?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Nézd meg a pc68 és a pc69 közti különbséget, ugyanaz az anyag és a pc68 mégis erõsebb.

A sebesség mindent megold.

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5.107 hozzászólás
nem vastagabb hanem vékonyabb.
jó igaz h a görgö (is) kopik de a lánc nyúlása alatt ez természetesen értendõ.

Kkrisz

Kkrisz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.236 hozzászólás
A lánc nem nyúlik meg, hanem kopik a belsõ görgõknél.
Fél mm-el vastagabb görgõ mitõl kopik jobban?

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5.107 hozzászólás
de azt akkor is be lehet látni, hogy vékonyabb anyag ugyanakkora terheléstöl hamarabb megnyúlik mint egy vastagabb..

Kkrisz

Kkrisz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.236 hozzászólás
Elég elenyészö az a súlytöbblet 114 láncszemre elosztva.
Nem kötöszködöm, csak hitetlenkedem.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Igen, számít. Több anyag van benne, egy 8as lánc 15-20g-mal nehezebb.

Kkrisz

Kkrisz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.236 hozzászólás
Mitõl tartósabb egy 8-as lánc, ha ugyanolyan anyagból van mint a 9-es?
Az a 0,5mm számit, amennyivel vastagabb?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Számít a sor kopása is, de sokkal inkább a láncé, mivel a megnyúlt lánc koptatja leginkább a sort.

Kkrisz

Kkrisz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.236 hozzászólás
Akkor a sor kopása nem is számit? Csaka a lánc kopása mérvadó?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
A 8as lánc tartósabb és emiatt lehet tovább használni a 8as sor+láncot.

Kkrisz

Kkrisz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.236 hozzászólás
Megmértem a 8-as és 9-es xt sor fogaskerekeinek szélességét. mind a kettõnél 2mm-t mértem. Ezért a 8-as rendszer nem lehet semmivel sem tartósabb.

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 hozzászólás
A q faktor azt határozza meg, milyen közel van egymáshoz a két pedál oldalirányban. És általában minél kisebb, annál optimálisabb az izületek terhelése. Olyan hajtókar, aminél ez túl közeli lenne, jelenleg nincs is. Általánosságban (!) elmondható, hogy az országúti hajtókaroknak kisebb a q-faktora.
Sajna a jelenleg legmodernebbnek számító integrált hajtókarok nagy rákfenéje pont ez, a nagy q-faktoruk. Ha erre érzékenyek az ízületeid, érdemesebb egy isises vagy oktalinkes hajtókart választani inkább. Sokat segíthet még egy megfelelõ cipõ választása is, a Speckó Body Geometry cipõkrõl egyesek ódákat zengenek.

X.

Merida Speeder__________________________Magellan Serpens --> Merida XC-Mission
Járt utat járdáért el ne hagyj!

Pali04

Pali04

vendég

• fórumtag
  • 14 hozzászólás
Sziasztok!

meg tudja nekem mondani valaki, hogy a q-faktor mikor ideális, mert olyat már olvastam hogy valakinek ez jó, meg a régi jobb volt, meg ilyenek, szóval csak szubjektív véleményeket.
Van erre valami képlet, vagy próbáljak ki 10 hajtókart (kinek van erre pénze?)
Azért lenne fontos mert elég rossz a térdem.

lassan már nem felhasználó vagyok ezen a fórumon hanem kihasználó :D

outcast

outcast

vendég

• fórumtag
  • 194 hozzászólás

outcast:
téleg van váltós...
amugy meg nekem se mondott semmi használhatót a csikánó ,-)

OFF:t
Tudom,csak több topic is nyitva volt,és figyelmetlen voltam.A fék váltókar kombót már nem merem megkérdezni..:)

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6.707 hozzászólás
outcast:
téleg van váltós...
amugy meg nekem se mondott semmi használhatót a csikánó ,-)

miller

miller

újonc

• fórumtag
  • 4 hozzászólás
elõször is bocsána a hülye és hozzá nem értõ kérdésért..:$ de valahogy meg kell tudakolnom..hátha valaki tud segíteni...

tehát..nekem egy 2005ös specialized hardrock sport disc-em van..és történt vele egy kis baleset..lényeg az hogy a szervízben csak egy olcsóbb hajtómûvet tudtak rátenni..nekem meg sürgõs volt..és most újat akarok venni..

olvasgattam és rátaláltam erre:

"Hussefelt hajtás howitzer team monoblokkal(legjobb fajta), 42es, és rockringgel.
shaman racing láncterelõ, 2 görgõ bumeráng, minden tipusú vázhoz, mértetû fogashoz.."

az lenne a kérdésem hogy ezt fel tudom-e szerelni rá?

elõre is köszi:$

Delma01

Delma01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.247 hozzászólás

Bocsánat,belekeveredtem a topicokba.Nem hinném,hogy kiabálni kell ezért...

hidd el kevesebbért is öltek már embert:) nem kiabáltam, csak kiemeléssel szembetûnöbb. elöbb vagy utóbb valaki szólt volna. de 9 nél többet ne adj a váltókért